Hebben importauto’s recht op lagere BPM als ze zuiniger worden gemaakt?

Auteur: , 28 Reacties

Een interessante casus over de BPM die in Nederland betaald moet worden over ingevoerde auto's.

Hebben importauto's recht op lagere BPM als je ze zuiniger maakt?

Sta je in je recht als je een lager BPM-bedrag wil aftikken, omdat je een ingevoerde auto zuiniger hebt gemaakt? Een rechter deed er onlangs uitspraak over: ja, maar wel onder voorwaarden.

Lagere CO2-uitstoot = minder BPM

De rechtbank in Zeeland-West-Brabant heeft bepaald dat een Nederlander die twee jaar geleden een BMW 530d Touring importeerde, geen recht heeft op een lagere BPM-heffing, zo meldt Accountancynieuws. De BMW-eigenaar vond van wel, ondersteund door de claim dat er een andere chip was geplaatst, waardoor de CO2-uitstoot van de dieselmotor lager uitviel. Aangezien BPM deels wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot, werd er bij de BPM-aangifte logischerwijs een lager bedrag ingevuld.

De BMW-eigenaar betaalde een BPM-bedrag van €13.028, opgebouwd uit €8.328 dat werd afgeleid van de catalogusprijs en €4.700 aan de hand van de CO2-uitstoot. Die zou na het plaatsen van de andere chip namelijk op 145 gram per kilometer liggen. Een verlaging van 20 gram.

‘Uh-uh’, riep de belastinginspecteur, en zadelde de automobilist alsnog met een naheffingsaanslag van €3.740 op. Volgens de Belastingdienst moest een CO2-uitstoot van 165 gram per km worden aangehouden – zoals door de fabriek opgegeven en is opgenomen in de typegoedkeuringen van Eucaris.

De zaak kwam uiteindelijk voor de rechter, die daar onlangs een uitspraak over deed. Het oordeel: omdat de belanghebbende (de BMW-eigenaar, red.) niet meer kon aantonen dat de chip was geplaatst – de auto is ondertussen verkocht – moet de volledige BPM worden betaald. Alleen wanneer de auto opnieuw zou zijn gekeurd, waarbij een lagere CO2-uitstoot wordt vastgesteld, kan er een lagere BPM worden gehanteerd. Of zoals het in de uitspraak is opgetekend:

“Noch op de RDW, noch op de belastingdienst rust de verplichting om belanghebbende daar uitdrukkelijk op te wijzen in het kader van de registratie- en aangifteprocedure. De Bpm is immers een belasting die op aangifte wordt voldaan en dat houdt in dat degene die aangifte doet ervoor verantwoordelijk is dat de materieel verschuldigde belasting op het juiste bedrag wordt vastgesteld. Nu belanghebbende geen bewijs heeft geleverd over de CO2-uitstoot, is de inspecteur terecht uitgegaan van de EUCARIS-gegevens. De naheffingsaanslag is terecht en tot de juiste bedrag opgelegd.”

Kortom: zin om legaal wat BPM te ontduiken bij het importeren? Downtune je motor en regel een nieuwe keuring! Of dat ook rendabel is, mogen jullie in de comments uitvechten.28 reacties

Kan natuurlijk interessant zijn. Zeker omdat veel merken 1 motor gebruiken voor div. vermogens. Als je je 320d op 316d vermogen door de keuring douwt en hem daarna weer op 184pk laat zetten scheelt dat vast een paar duiten. Want dat zie ik dan wel gebeuren, zodra alles geregeld is, de motor weer terugschroeven naar de originele waarden.
@E34M5Touring: import heeft hetzelfde recht als degene die daar gerechtelijk daar wonen.
Dus als ik het goed begrijp moet je de auto eerst laten downtunen, en vervolgens zelf een NEDC test regelen voor je auto? Ik heb geen idee hoeveel het kost om zo’n test te laten uitvoeren, maar ik heb het idee dat het enkel rendabel is wanneer de besparing zoals in bovenstaand geval duizenden Euro’s bedraagt. Anders kost het volgens mij snel meer dan dat het geeft…
@daandaan: Nee je hoeft geen NEDC test te doen, maar wel bewijzen dat de aanpassing gedaan is. Daarvoor is een RDW keuring nodig, en die zal in dit geval dus gecontroleerd hebben of de betreffende chip inderdaad gemonteerd is. Er wordt al een lagere CO2 uitstoot van 145 g/km geclaimd, dus ik neem aan dat de fabrikant van de chip al een NEDC test heeft laten uitvoeren op het betreffende model.
@potver7: Ah tuurlijk, de auto met chip staat waarschijnlijk gewoon in de Eucaris database met de bijbehorende CO2 uitstoot
@daandaan: nou, dat is maar de vraag. Bij heel erg veel tuners zijn de opgaven zogenaamde ‘estimates’. Door het optimaliseren van het motormanagement kan een motor zowel zuiniger lopen als meer vermogen leveren. Echter, de auto heeft niet de tests doorgelopen. Dit moet namelijk gebeuren voor alle types, dus niet een keer een 520d, maar ook de versie met handbak, 4wd, sedan, touring, GT etc. Voor veel tuners is dat een paar stappen te ver. Volgens mij is dat bij ABT, Brabus en AC Schnitzer minder het geval.
Hoe duurder de auto en hoe hoger de CO2 uitstoot, hoe groter de BPM-korting. Een Veyron ernstig downtunen kan dus erg rendabel zijn volgens deze methode…
@donvliet: dan kun je net zo goed geen veyron kopen
Het lijkt mij dat zo´n test voordeliger is dan de volledige BPM te betalen. Er was toch ook een uitspraak dat BPM helemaal niet meer mocht worden gevoerd? Uitspraak van het Europees Hof of zoiets?
@rammillius:
Het is ook geen BPM maar CO2 Tax, op oude auto’s (voor 1 januari 2013) gold de BPM nog wel. Daar wordt dus naar terug gerekend.
Je mag zelf trouwens kiezen of je betaald op basis van de oude BPM of de nieuwe CO2 tax.

Vroeger heette de BPM trouwens BVB en dat heeft ook jaren geduurd voor dat het volk die nieuwe term ging gebruiken.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Nu heeft de rechter een keer gelijk, dit is onmogelijk te controleren en de opgave van de CO2 is toch al vele malen lager dan de werkelijke uitstoot.
Daarbij vind ik 20 gram reductie met een chippie ook een sterk verhaal, een paar gram oké.
Belac.helijk, gewoon type goedkeuring aanhouden, anders wordt het helemaal een zooitje.
Punt weg ergens..
Tuurlijk mag dat, gewon een nieuwe meting doen en klaar. De vraag is of je in NL vervolgens de auto weer mag laten ontdowntunen (wat een woord), maar dat is ook geen probleem. De fiscus heeft zelf immers aangegeven dat het de overheid een worst zal wezen of jij grotere velgen en chiptuning op je 14% bijteller gooit, volgens die logica is ontdowntunen (daar is ie weer) dus ook toegestaan.
Wat een chaos gaat dit worden.
Dan moeten ook alle gechipte eco-diesels ook opnieuw een meting ondergaan en vervolgens alle fiscale voordelen met terugwerkende kracht terugvorderen.
@Hubert: in principe heb je gelijk. Volgens mij waren er al geluiden vorig jaar over het extra belasten/herkeuren van gechipte auto’s waaraan op CO2 waarden verkregen voordelen werden verleend.
@Hubert: Ach ja ambtenaren moeten ook werk hebben he…Gelukkig betalen we allemaal ontzettend veel BPM, kan daar hun salaris weer van betaald worden.
Als je dan toch de moeite neemt om je auto ” handmatig ” te downgraden, lijkt het me een kleine stap verder naar een RDW keuring. Vervolgens lijkt me het gerechtvaardigd om een lagere BPM toe te wijzen.

Ik vraag me af hoeveel mensen hier aan gaan beginnen, en het is inderdaad nog maar de vraag of het überhaupt rendabel (op lange termijn vast en zeker).

Als heel Nederland gaat downgraden wordt het inderdaad een zooitje.. laten we dat dus maar niet doen.
@peyah: dat lijkt me een goede vraag, kan je ook je binnenlands gekochte auto omchippen en laten herkeuren voor bpm teruggave
Benieuwd hoeveel fabrikanten hierop gaan inhaken…
Stel dat ik een auto importeer die voor de invoer in nl al omgebouwd is naar lpg, is de bpm dan ook lager?
Uitspraak klopt volledig. Dit zou dan beteken dat met het opvoeren van een in te voeren auto ik méér belasting zou moeten betalen. Subaru’s doen het al zo matig in de metingen die in Europa worden aangehouden….
Ah, vandaar dat downbadging…
Prachtig
Geweldig
Applaus !
De mensen die in de klassiekers zaten en door Weekers brodeloos zijn gemaakt, kunne weer “handel” krijgen.

Ik voorzie een bloeiende handel is stotterende, pruttelende en hijgende auto’s bij de RDW om zo in een voordeliger BPM tarief te vallen.

En daarna ff terug bouwen, kost dat? € 500, geen geld mijnheer, geen geld.
Vreemd, hier zijn al heel lang mensen mee bezig geweest en dan i.c.m. LPG. Dit kan in sommige gevallen wel 15% co2 schelen (bv LPdi van Vialle). Hier werd nooit wat mee gedaan, de reden en uitleg van de RDW/ Belastingdiens:
Een type goedkeuring wordt maar 1 keer afgegeven per auto!

Ook al zou je de test doen, wat de LPG fabrikanten dus al hebben laten doen bij de TüV. Krijg je nog geen korting, omdat je geen nieuwe typegoedkeuring kunt krijgen?

Dat zou met deze uitspraak dus nog wel eens anders kunnen worden??!
De rdw bepaald de uitstoot van een auto. Dat neemt de rdw over van de cvo. Alleen in die gevallen waar geen uitstoot van bekend is doet de rdw een meeting bij de 1000 euro keuring in Lelystad. Beter is het om in Duitsland op het kenteken de lagere uitstoot vast te laten leggen. Dan neemt de rdw dat over en daarmee dus ook de belasting.
Nog ff reageren.

Ik sta op t punt om n auto te importeren waarvan de CO2 veel hoger (28gr) ligt dan precies dezelfde blokken in precies dezelfde modellen maar dan van n ander bouwjaar(maand). Dat moet betekenen dat BMW (in dit geval) een ander motormanagement heeft toegepast..
Moet toch een kleine moeite zijn om dat terug te zetten lijkt mij.Met chip of zonder chip..

Morgen ga ik dan ook naar de bmw-dealer, maar dan wel meteen in duitsland. Want als ik hem niet 1 schaal lager in CO2 krijg betaal ik ipv 550€ 1300€.

Je kunt in Duitsland toch ook een Euro 2 Nachrüstung (laten) inbouwen; dat doen de duitsers zelf ook om een lagere belasting te verkrijgen, en dat gaat zonder downtunen of andere chips te installeren.
Dan moet t toch ook mogelijk zijn om gewoon n ouderwetse rdw-import-keuring te regelen ipv de gegevens van de fahrzeugbrief over te nemen!!??

En deze uitspraak::
“Je mag zelf trouwens kiezen of je betaald op basis van de oude BPM of de nieuwe CO2 tax”,
lijkt me redelijk achterhaald..

Wa ever…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).