Heeft Red Bull snoeihard gefaald met het opleidingsteam?

Auteur: , 26 Reacties

Een kritische blik op de werkzaamheden van Helmut Marko.

Sebbie

Jarenlang gold een plekje bemachtigen in het Red Bull Junior team als een van de beste manieren om de F1 te bereiken, vooral voor rijders die misschien niet kapitaalkrachtig genoeg waren om er met een zak geld van paps te komen. Sinds 2006 heeft Red Bull twee teams in de F1, een relatieve weelde. Dat betekent immers dat de energieblikkengigant niet slechts twee, maar vier zitjes te vergeven heeft. Heb je slechts twee stoeltjes dan is het een moeilijke beslissing om daar ombewezen talent in te zetten, maar met vier stuks kan je een gokje wagen.

In totaal bracht Red Bull op deze manier dertien talenten naar de F1. Zeven coureurs kwamen uiteindelijk niet verder dan Scuderia Toro Rosso (Alguersuari, Buemi, Gasly, Hartley, Sainz, Speed, Vergne), vijf mannen haalden de overstap naar ‘het grote team’ Red Bull Racing wel (Kvyat, Liuzzi, Ricciardo, Verstappen, Vettel). Bij de laatste twee kan je overigens de kanttekening zetten dat ze al ‘bijna af’ waren toen Red Bull de klauwen in ze zetten, met dank aan respectievelijk Jos Verstappen en BMW.

Gedreven tellers bemerken overigens dat er nog een coureur mist. Dat is Christian Klien, hij debuteerde voor Jaguar in 2004, één jaar voordat Red Bull het groene team overkocht. Daarna kwam hij ook in 2005 en 2006 uit voor Red Bull Racing. Robert Doornbos tellen we in dit alles niet mee. Hij werd weliswaar gesponsord door Red Bull Nederland, kwam in de F3000 uit voor het team van Christian Horner én reed uiteindelijk drie races voor Red Bull Racing, maar officieel wordt hij desalniettemin niet gerekend tot de Junior Team alumni. Maak daarvan wat je zelf wil.

Enfin, jarenlang liep het programma min of meer als op rails. In 2006 stonden bij Toro Rosso Scott Speed en Vitantonio Liuzzi in de startblokken. Na twee (in het geval van Speed iets minder) seizoenen werden beide eruit gesmeten om plaats te maken voor Vettel en outsider Bourdais. Bourdais moest snel wegwezen, Vettel mocht door naar Red Bull Racing. Geen probleem: Red Bull had Buemi en Alguersuari klaarstaan in 2009. Drie jaar later mochten beiden opnokken. Geen probleem, Red Bull had Vergne en Ricciardo klaarstaan. Daarna volgde Kvyat, een jaar later gevolgd door Verstappen en Sainz. Meest recentelijk is Gasly nog voortgekomen uit het junior team, maar eigenlijk begon de machine daar al te haperen…

Ondanks dat Gasly het nu aardig doet, was hij eigenlijk al gepasseerd. ‘Hij moest een jaartje rijpen in Japan’, zo wordt er nu gezegd, maar wat mij betreft zag Marko het eigenlijk gewoon niet meer helemaal zitten in de jonge Fransman. Zelfs als je het daar niet mee eens bent, is er nog het geval Hartley. Niks ten nadele van de sympathieke Kiwi, maar het is natuurlijk ar-ren-moede dat hij gedraft is door Toro Rosso. Wat Brendon heeft laten zien in het WEC is leuk en aardig, maar neem het aan van iemand die in Hartley’s jonge dagen alle opstapklasses religieus volgde: het echte laatste beetje snelheid heeft er nooit ingezeten. Vijf jaar lang maakte Hartley deel uit van het opleidingsteam, een stuk langer dan de meeste coureurs. Desondanks bleven echt aansprekende resultaten uit. Het is niet voor niks dat hij destijds overgeslagen werd voor een F1-zitje.

Die vijf jaar lange stint die Hartley kreeg in het opleidingsteam, dat is ook wel iets wat interessant is. We kennen Marko namelijk als een grillige man. Hij gooit veel van zijn protegés met hetzelfde gemak waarmee hij ze bombardeert tot F1-coureur in een handomdraai in het putje. Veel coureurs krijgen dan ook maar één jaar in het opleidingsteam, of twee. In de laatste categorie valt bijvoorbeeld ook de Nederlander Richard Verschoor, die na vorig seizoen een belletje kreeg van Helmut dat de samenwerking ophield. Pakken we het hele junior programma van 2016 (Pierre Gasly, Sérgio Sette Câmara, Niko Kari, Luis Leeds) erbij, zien we dat alleen Gasly nog deel uit maakt van de Red Bull familie.

Deze ‘verloren generatie’ breekt Red Bull Racing nu enigszins op. Er staan in ieder geval niet direct nieuwe talenten klaar om in de Toro Rosso’s te schuiven, zoals dat in het verleden het geval was. Wildebras Dan Ticktum staat weliswaar eerste in het F3-kampioenschap, maar of hij op basis daarvan promotie verdient is de vraag. Bovendien kan hij dit jaar in geen geval genoeg punten verzamelen voor een FIA-superlicentie, zelfs niet als hij kampioen wordt. Nieuwe aanwinst Nirei Fukuzumi komt uit in de Japanse Superformula en de F2, maar zijn plek in het team kijkt vooral een vingerreiking naar Honda te zijn. Achter deze twee zit de 16-jarige Amerikaan Neil Verhagen en vier jongens die 14 of jonger zijn. Zelfs bij Red Bull mag je dan nog niet op een zitje hopen, vooral niet nu de FIA rijders jonger dan 18 niet meer accepteert in de F1.

jonge-talenten

Zo krijgen we volgend jaar wellicht de guitige situatie dat Toro Rosso twee bijna-30ers aan de start brengt, in plaats van twee jonge broekjes. Tenminste als het team inderdaad Jean-Éric Vergne terugbrengt. In sportief opzicht zou dat overigens geen slechte keuze zijn wat mij betreft, maar het betekent wel een breuk met de strategie uit het verleden. Een alternatief zou zijn om JEV bij Red Bull Racing te installeren naast Max, maar dat zou tegelijkertijd een harde klap in het gezicht van Gasly zijn. Niet dat Marko dat ooit eerder heeft tegengehouden in zijn beslissingsproces.

In het licht van dit alles zijn er twee vragen die opborrelen. Ten eerste: deed Jos Verstappen niet iets als talentscout bij Red Bull? Ten tweede: zegt deze malaise bij het opleidingsteam iets over de intensiteit waarmee Red Bull bezig is met haar (gebrek aan) toekomst in de F1? Om met het eerste te beginnen: aan het begin van deze zomer gaf Max in een interview aan dat Jos’ activiteiten voor Red Bull als talentscout zo goed als over zijn. Jos was vooral bezig met Richard Verschoor, maar ja, die zit nu niet meer in het programma. Op de tweede vraag kunnen we alleen speculeren. Is wereldkampioen worden met Max daadwerkelijk eindbaas Mateschitz’ laatste ambitie in de F1 voordat hij zijn sponsorhelm aan de wilgen hangt? De tijd zal het leren…

Image-Credit: de jonge talenten die op dit moment de kleuren van Red Bulls Junior Team vertegenwoordigen via Red Bull26 reacties

Van mij mag vergne wel terug komen en dan mag hij van mij wel een kans krijgen bij red bull racing
De laatste vraag is natuurlijk de meest interessante. Het zou dus zomaar kunnen dat over een paar jaar Ferrari, MB en Red Bull uit de F1 stappen. Dan blijft er een soort WEC kampioenschap over zonder Audi, Porsche en Toyota.

Hoe relevant ben je dan nog met je kampioenschap? Als tegelijkertijd de Formule E in opkomst is.

Aan de andere kant biedt dit natuurlijk ook de kans op een nieuwe bloeitijd voor zelfstandige constructeurs. Williams die samen met Sauber Haas en STR om de titel strijden! Ook wel weer tof.
Ik zie het zo: de plekken bij RBR zijn de komende jaren wel verzekerd met Verstappen en Gasly. Het gebrek aan doorgroeimogelijkheden naar RBR zorgt er nu voor dat goede jonge coureurs afhaken als er geen plek is bij RBR. Zie Sainz en in mindere mate Kvyat.
Ik denk dat het belang van Toro Rosso binnen het grote geheel de komende seizoenen dan ook niet zozeer het opleiden van talenten is. Ik denk dat Toro Rosso vooral een hele belangrijke rol gaat spelen in het verder ontwikkelen van de Honda PU. Dus zoveel mogelijk data verzamelem en updates testen. En dan zou ik als teambaas ook kiezen voor mannen met ervaring. En mocht er de komende jaren weer een talent klaar zijn voor het grote werk, dan pas je die makkelijk in naast een type als Vergne of Hartley.
Ik vermoed dat RedBull nog 2 jaar als F1 team aanwezig is in de F1.
In die 2 jaar met Honda, zou Max dan 1 of 2 keer wereldkampioen moeten worden.
Toro Rosso zou al eind 2019 verkocht kunnen gaan worden, en RedBull eind 2020 aan Honda.
Naar mijn mening heeft de F1 in deze vorm geen toekomst, er zijn maar 2 of 3 teams die kunnen winnen de rest is veldvulling.
Steeds meer fabrikanten stappen in Formule E, en geven daar andere raceklasse voor op.
@hzw: er zijn problemen met de energiedrankjes, die worden steeds meer als ongezond gezien. Het is dus zeker niet ondenkbaar dat het met het weggeven van energiedrankjes geld wat minder moet. En dan zijn twee dure F1 teams best wel veel. Dat kan wel een minder. Ook kan het goedkoper, Honda is stukken goedkoper dan Renault, vooralsnog ook niet zo snel, maar je kunt de gok nemen dat het verbetert. En als Honda het lek toch niet boven krijgt en met de F1 stopt, ach dan zijn er regels dat Mercedes, Renault of Ferrari motoren moeten leveren.
@mashell: Onzin (https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/energy-drinks-market).
De grootste groeiverwachting is welliswaar voor ‘organic’ drankjes, maar de markt anzich is booming. Niet voor niets dat Rich energy en in mindere mate Moster beide op zoek zijn naar sponsoring in de de F1.
F1 is de meest succesville marketingpot voor RB, zoals ze zelf ok anageven in hun analyses.
@dappers: zodra RB ziet dat je meer kan verdienen met een organic & natural versie van RB dan met de ranzige huidige variant; ligt het morgen in de schappen…. lijkt me. RB staat voor cool bij een hele generatie.
@gregorius: niet direct, daarmee zeggen ze impliciet dat hun huidige versie troep is… Glad ijs met zo’n marktaandeel. Suikervrij kom je nog mee weg, organic leidt denk ik te veel af van de brede basis boodschap (ives you wings).
verder inhoudelijk op Marshell; low budget F1 werkt niet goed genoeg, vooral niet als het je marketingmachine is.
@dappers: die gezondszorgen komen van buiten Red Bull. Vergeet niet dat Coca Cola nu 4 varianten heeft waarvan 3 met minder of geen suiker, zij durven wel dus impliciet te zeggen dat hun core product eigenlijk niet zo’n verstandige keuze is. Een aantal jaren sponsorde Red Bull elke extreme sport, ook dat hebben ze al terug gebracht. Dus een tikkie minder, of goedkopere F1 om meer geld aan R&D te kunnen besteden is helemaal niet zo gek.
@mashell: Frisdrankmarkt is niet energydrinkmarkt, en waar CC een kindvriendelijk en huiselijk imago nastreeft, heeft RB dat niet (sowieso veel generaler). Daarnaast heb ik nergens gelezen dat RB minder geld uitgeeft aan hun marketing van aan extreme sporten, misschien komt dat zo over omdat er meer met dezelfde strategie nu? Los daarvan denk ik dat de stap naar Honda er niet een is van besparing, zeker niet om meer R&D te doen op hun producten. Het bedrijf heeft nog nooit een product ontwikkeld, alleen zaken aangepast, voor zover ik me herinner.
Denk je niet dat RB gewoon graag een fabrieksteam wil zijn, of in ieder gvl de opzet daarvoor te geven?
@mashell: Frisdrankmarkt is niet energydrinkmarkt, en waar CC een kindvriendelijk en huiselijk imago nastreeft, heeft RB dat niet (sowieso veel generaler). Daarnaast heb ik nergens gelezen dat RB minder geld uitgeeft aan hun marketing van aan extreme sporten, misschien komt dat zo over omdat er meer met dezelfde strategie nu? Los daarvan denk ik dat de stap naar Honda er niet een is van besparing, zeker niet om meer R&D te doen op hun producten. Het bedrijf heeft nog nooit een product ontwikkeld, alleen zaken aangepast, voor zover ik me herinner.
Denk je niet dat RB gewoon graag een fabrieksteam wil zijn, of in ieder gvl de opzet daarvoor te geven?
Kleine kanttekening bij het stukje over dat Verstappen en Vettel al bijna af waren: Dat was alleen in het geval van Verstappen zo. Vettel werd al sinds zijn 1998 door Red Bull gesteund en werd tijdens zijn tijd als testcoureur en invaller bij BMW door Red Bull uitgeleend.
@edge: mwah, ik doelde vooral ook op Vettels Formule BMW tijd. Dit beeld geeft het wel aardig weer denk ik https://cdn.bmwblog.com/wp-content/uploads/BMW-Motorsport-Sebastian-Vettel-10-655×436.jpg.
Sowieso is en wordt het de komende jaren niks met Red Bull. Met Renault is het al jaren kut en de komende jaren met Honda gaat dat niet veranderen. Oprecht jammer dat Verstappen niet bij Ferrari of Mercedes aan de bak kan.
Lijkt wel alsof Evert Santegoeds is aangetrokken bij Autoblog – de hoeveelheid theorieën / roddels die ik de afgelopen 2 weken hier de revue heb zien passeren doen niet onder voor een gemiddeld kappersblaadje….man man man man maaaaaaaan
@panam1: dank!
Red Bull heeft jarenlang teveel gehannest met haar talenten. Te snel eruit gemieterd. Ik denk dat Vergne, Kvyat en Sainz langer binnen boord gehouden hadden moeten worden. Kvyat is te snel terug gezet en dat is jammer. Hij kan echt wel wat. Probleem dat erbij komt zijn die licentiepunten en de leeftijd van de Fia. Kortom; laat toro rosso opleidingsteam blijven maar wellicht met ervaren talenten. Vergne en kvyat. Of andere talenten inhuren.

Toch mooi om te zien dat Mercedes talent genoeg heeft. Ocon en wehrlein en gp2. En oom ferrari niet verlegen zit. Ergens gaat er iets dus niet goed.
Ik dacht dat die Nyck de Vries ook van RBR was? Nouja, dit artikeltje laat wel mooi zien dat er blijkbaar niks voorhanden is behalve een stel veertienjarige jongetjes. Die dus op z’n minst vier jaar moeten wachten.
Ik mis Beitske Visser nog in het bovenstaande verhaal. Die trad in 2013 ook toe tot het Red Bull Junior Team, als eerste en tot nu toe enige vrouwelijke teamlid. Ze heeft het er overigens ook niet langer dan een jaar volgehouden.
Nu Ocon de grote verliezer lijkt de worden van de stoelen dans, is er geen optie voor hem in óf een RB Óf TR
Van echt begeleiding en opleiding is bij Red Bull volgens mij geen sprake. Ze krijgen een zak geld of ergens een zitje en dan moeten ze het zelf zien te redden. De coaching die Max van Jos heeft gehad, krijg je gewoonlijk niet vanuit RB. Jos was vooral gevraagd te rapporteren over de talenten die al door RB werden gesponsord. Hij zelf wilde iets meer coachen dan alleen langs die zijkant staan.
Is die Jack Doohan de zoon van Mick? Opmerkelijk dat die op vier wielen terecht is gekomen
Aan het einde van deze stint motoren is Honda F1 weer een feit, die hebben dan de boedel van TR overgenomen denk ik. Misschien zelfs wel RBR maar dat zou ook wel eens wat langer kunnen duren.
Volgens mij hebben we nog een Nederlander welke talent heeft een heel graag bij Torro Rosso zou willen rijden….
RB heeft niet snoeihard gefaald. RB heeft het juist geweldig gedaan.
Ferrari heeft GEEN opleidings-coureurs die het nu goed doen in het Ferrari team of een GP gewonnen hebben. LeClerc heeft natuurlijk wens een kans om dat te veranderen.
MB heeft er ook nog geeneen die het goed doet en GPs gewonnen hebben.
McLaren heeft er 1 gehad: Hamilton en is ook kampioen geworden (tenzij we zeggen dat Raikonen telt).
RB heeft er 3 gebracht die alleen GPs gewonnen hebben. Daarnaast hebben Buemi (verschikkelijke gast, wel leuk voor de opschudding) en Vergne allebei een Formula E kampioenschap gewonnen.

Dus RB heeft het juist het beste gedaan. De echte vraag is echter: is het echt nodig? Is het uiteindelijk goedkoper om ze met geld te ondersteunen als ze jong zijn, of komen de beste rijders voor jou rijden als jij de beste auto neerzet? Bijv: stel dat Ferrari Vettel ontslaat en MB ontslaat Hamilton en beide teams zeggen: solliciteer nu bij ons: je ontvangt max 3 mio per jaar en nog een 3 als je kampioen wordt. Ik denk dat het hele huidige veld (inclusief Verstappen), morgen aan de lijn hangt bij MB en Ferrari. Je hoeft de topcoureurs echt geen 30 mio per jaar te betalen om bij Ferrari of MB te gaan rijden… maar toch doen ze het.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).