Help, er is een tekort aan alcantara

Auteur: , 67 Reacties

De industrie kan de vraag niet meer bijbenen.

Help, er is een tekort aan alcantara

Alcantara zag je 12 jaar geleden veelal op een Lexus. Tegenwoordig komt het materiaal terug in bijna elke luxe of sportieve auto. Stuurwielen, stoelen, dashboards, versnellingspoken. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is gemaakt van het inmiddels beroemde stukje kunststof.

Het materiaal kent zijn oorsprong uit Japan, maar werd middels een joint venture met een Italiaans bedrijf aan de man gebracht. De Italianen van Alcantara S.p.A. trekken nu aan de bel. De vraag naar het materiaal is door de jaren heen zó drastisch toegenomen, dat ze niet meer op tijd kunnen leveren aan bijvoorbeeld autofabrikanten. Want autofabrikanten zijn slechts een greep uit de huidige industrie. Telefoonhoesjes, laptophoesjes, meubels. Tegenwoordig wordt alcantara voor van alles gebruikt. Het spul is gepatenteerd door Alcantara S.p.A en dat betekent dat derden het materiaal niet mogen namaken. De wereldwijde productie van het materiaal is in handen van dit bedrijf en dat zorgt nu voor problemen.

CEO van Alcantara S.p.A, Andrea Boragno, heeft aangegeven niet maar aan de vraag te kunnen voldoen. 20 procent van de bestellingen worden door de firma niet in behandeling genomen. In vergelijking met 2009 is de verkoop van alcantara in 2017 verdriedubbeld. Het overgrote deel van de markt ligt in handen van de auto-industrie. 80 procent van de orders zijn afkomstig van autofabrikanten. (via Motortrend)67 reacties

Vandaar dat de Model 3 geen alcantara hemel meer heeft ;)
@stfu: nee, dat is om kostprijsredenen
Het stukje nepsuede is toch vooral bekend van de Lancia’s begin jaren ‘80…
@nord: Porsche heeft het ook al even in het assortiment voor de GT modellen.
@nord: correct alcantara heeft vooral faam opgebouwd icm Lancia.

Alcantara is de mooiste microvezel op de markt, maar heeft veel kwaliteitsproblemen gekend aan het einde van 90er jaren!!

Pilling was regel i.p.v. uitzondering. Alle oude Lancia hebben pilling cq bolletjes op de stoelen.

Persoonlijk zou ik om deze reden nooit alcantara op de stoelen willen.

Wat een troep
@alloallo: “Schijfremmen van Lancia’s waren ook slecht, dus daarom wil ik ook geen schijfremmen op mijn auto.”
Er zijn vele goede schijfremmen , maar alcantara blijft troep . Ik heb vele meters verkocht en ook alle klachten gehad @theblazerunner:
@nord: vreemd onderdaad dat ze naar Lexus refereren, en niet naar Lancia.
Ik ben er van gaan houden sinds mijn toenmalige nieuwe Lybra. En ja dat is geen maandverband maar een oldskool LANCIA.
@marklevinson: Leuke auto, een 156 in een jurkje!
@pallas: en reed echt bovengemiddeld lekker. Jammer dat het merk er niet meer is. Ervaring met Lancia?
@marklevinson: Bedoel het positief, ik heb zelf ook een heerlijke ouwelullenbak!
@marklevinson: gave bak was dat. Klasgenoot van me had zo’n ding. Lekker zachte, comfortabele stoelen herinner ik me.
En ik die dacht dat Alcantara ook een soort leer was.. 🧐😅
@thestino: Ja, zo zie je ook nog wel eens de term ‘echt alcantara’ op de interwebs voorbij komen.
@torsen: dus? Echt alcantara is dus van de originele fabriek en geen Chinees microfiber namaak
@thestino: same same…
Spul is al meer dan 25 jaar op de markt ..
Patenten zijn dus gewoon verlopen ..

Italiaans Broodje aap dus ..
@lincoln: bedoel je een panini scimmia?
@lincoln: Is dat zo? Volgens mij verloopt een patent niet automatisch na een x-aantal jaar als je je product netjes produceert en zelf actief bezig bent met merkbescherming. Zo heeft de Japanse firma YKK nog steeds het patent op hun type ritssluiting dat al sinds de jaren 60 op de markt is. Er zijn wel andere ritssluitingfabrikanten, maar die wijken in qua ontwerp allemaal net genoeg af om geen inbreuk te maken op het patent van YKK.

Maar goed, ik ben geen jurist dus ik zou er ook best naast kunnen zitten. Wellicht dat @berlinetta er meer van weet?
@edge: YKK-fijne ritsslutingen; heb ze in een Mammut-Xtreme zitten. Die doen het lekker, ook op de Everest.
@hotze: man, lekker jezelf aan het pluggen!
@2wheeler: als Everest beklommen is (alleen dan) krijg je de “bragging rights” er gratis bij. Maar op 8000+ meter loop je niet met je Mammut Extreme jasje…
@Edge: voor zover ik weet kan een patent maximaal 20jaar lopen
@Edge: Een octrooirecht (patent) kent een maximale looptijd van 20 jaar inderdaad, maar je kunt daarnaast ook de naam Alcantara als merk vastleggen. Dat kent een looptijd van 10 jaar en kan telkens worden verlengd. Anderen mogen dus wel gebruuk maken van de techniek, maar mogelijk geen gebruik maken van de naam Alcantara.
@Edge: Ik zie dat mijn reactie niet is doorgekomen, maar dan nog maar een keertje: een octrooirecht (patent) verloopt idd na 20 jaar. Het kan wel zijn dat de naam Alcantara als merk is vastgelegd. Dat betekent dat derden de naam niet mogen gebruiken. Dat geldt voor 10 jaar en mag telkens worden verlengd.
@berlinetta: Een octrooi verloopt na 20 jaar. Ieder ander bedrijf is dan vrij het product dan ook te produceren. Octrooien voor geneesmiddelen zijn 25 jaar geldig gezien de hoge investeringen mbt ontwikkeling. Merken kunnen daarentegen worden verlengt. Wel is het nodig dat je als merkhouder zelf actief optreed tegen inbreuk. Indien je dat niet doet wordt je merk zwakker en kan uiteindelijk niets meer waard zijn. Ook is het mogelijk dat een merknaam zo algemeen en veelvuldig wordt gebruikt dat het een soortnaam wordt zoals bijvoorbeeld Spa rood.
@nikos: uuuhh ja dat is toch ongeveer hetzelfde als wat ik zeg?
@lincoln: Jep. Alleen klinkt Ultrasuede niet zo lekker bekend als Alcantara http://www.ultrasuede.com/
Ik wou net m’n stuurtje laten bekleden..m
Verkoop verdubbeld sinds 2009? Dan hadden ze toch tijd genoeg om op de vraag in te spelen.
@chrism: lezen 😉
@timdawg: Doe ik. Dus?
Wat zijn het toch ook zakenlui daar in Italië he. Dan ga je niet zeuren, dan gooi je de prijs een paar keer over de kop. Vraag daalt, omzet blijft.
Alcantara, de grootste grap in de autoindustrie.

Suede was duur, dus is er alcantara bedacht als een goedkoop diervriendelijk alternatief. maar dat verkoopt niet lekker dus we doen gewoon alsof het heel premium is. en nu zit het in elke auto als super premium materiaal terwijl het gewoon goedkoop nep suede is. En het wordt ook nog eens snel vies
@transaxleman: oftewel goede marketing..
@transaxleman: Nope. Het is vooral een stuk lichter per vierkante meter dan een lap leer of suede.
@transaxleman: is het niet een stuk beter schoon te maken dan echt suède? En is ook minder vlek gevoelig voor verkleuringen enzo dacht ik. Hoe goed je suède schoenen verzorgt, ze worden altijd Lelijk..
Helemaal correct. Alcantara is kleurecht en makkelijk te reinigen. Suède is echter slijtvaster @tuutertuuter:
@transaxleman: het is licht van gewicht, daarom zie je het terug in de sportievere auto’s. Een vierkante meter kost gauw € 150,-, wat niet echt goedkoop is. Het is redelijk exclusief omdat de productie afhankelijk is van bepaalde grondstoffen. En het is niet in enorme lappen te koop. Wat het dus voor sommige dingen best bewerkelijk maakt. Suède is de achterkant van leer, dus hoe groter de koe, hoe groter de lap leer/suède. Bij alcantara is zal de lengte misschien geen probleem zijn, de breedte daarentegen is maximaal 1,25m, heb ik me eens laten vertellen.
De prijs van alcantata os per strekkende meter en niet per m2. De adviesverkooprijs is wellicht euro 150. Maar geloof me als ik zeg dat de inkoopprijs circa euro 50 is. En de auto-industrie als grootverbruiker betaalt nog minder. Bovendien heeft alcantara minder snijverlies tov leder @rikus:
Beetje apart dat het zo populair is. Het slijt veel harder dan leer of andere stof.
@dare2think: een trophy-wife van 20 gaat ook veel harder achteruit dan een dame op middelbare leeftijd. Dat weerhoudt de gemiddelde miljardair er niet van iedere 5 jaar een nieuwe aan te schaffen!
Slijtage is geen thema bij een dakhemel of dashboard @dare2think:
Dan geef je je patent op voor een mooi groot bedrag en er is weer overvloed aan dat spul
Alternatieven genoeg! BV dinamica en comfort. Dinamica wordt door Audi gebruikt. Dinamica is minder mooi maar pilling vrij @jeppie:
Hier ben ik dan.
Zal proberen wat meer te posten, maar kan niks beloven.
@alcantara: hahahaha we konden er op wachten ja
Wat ik mis in dit verhaal is waarom er een schaarste is. Als ik het goed heb dan word dit soort alcantara van Chinese champions gemaakt en kunnen ze de productie niet aan. Kan het mis hebben , maar het uitzoeken waard.
@autopetje: Het is een synthetische stof. Aardolie zit er wél in.
En kaas in de hele wereld mag wel Gouda kaas heten… hebben wij Hollanders toch iets verkeerd gedaan
@bisazza: goeie vergelijking ook… Ik zou zeggen, probeer het nog eens.
@bisazza: dat is juist niet waar
@arkenbout: dat is wel waar. Alleen het predikaat “Gouda Holland” is beschermd.

Andersom had logischer geweest, zet er Gouda Polen op als het smakeloze meuk is, maar waarschijnlijk werd Gouda al teveel als soort gezien waardoor dat niet meer ging.
Ik heb alcantara altijd zo’n troep gevonden. Ziet er gewoon echt niet uit.
Ik heb het in mijn eigen auto. Het is mooi maar gevoelig spul. Pilling is een ramp maar zeker op te lossen. Heb het afgelopen zomer zelf gedaan. Simpelweg een scheermes er over en nu weer zo strak als een biljartlaken.
Wel mooi spul om te zien en uiterst knap dat het praktisch hetzelfde aanvoelt als suède.

Maar hoef het nooit meer in de auto te hebben na de ramp die Lancia heette. Vier jaar oud en de gaten zaten al in de wangen van de stoelen en de rugleuning en zitvlak leek nog het meest op een oude versleten zemelap.

Nou was de rest van de auto niet veel beter, dus het was ook onzin geweest als er een onverwoestbaar interieur in had gezeten.
@moveyourmind: Ik vraag mij nu hardop af hoe bruut je met een auto om gaat om dat voor elkaar te krijgen. Of staat 4 jaar bij jou gelijk aan ongeveer 500000 km?
@pa045: Je zou het bijna denken dat ik dat ding zwaar mishandeld moet hebben. Maar dat Alcantara was een tijd van heel slechte kwaliteit. En de auto zelf was een Maandagochtendexemplaar. Veel electronicaproblemen. Gelukkig wel een hele fijne dealer die in ieder geval meer dan zijn uiterste best deed om alle storingen te verhelpen en ook altijd een spiksplinternieuwe leenauto meegaf.
Ik zweer bij leder… mooi, ook bij veroudering, slijtvast en makkelijk schoon te houden. Heeft om het jaar wat smeersels nodig maar dat heb ik er voor over!
De enige keer dat ik een autostoel ben gaan scheren was bij mijn Lybra 2,4JTD, dat pluiste ook als een malle.
Denk er nog wel eens met weemoed aan terug , dat malle apparaat.
@monsieurleloure: kortom pilling! Was ook een groot probleem in de Meubelindustrie. De verkoop in de Meubelindustrie is sterk teruggelopen
Luxeprobleem voor ze. Doe mij zo’n business.
Ik dacht dat er in Lambo’s ook vaak alcantera zit, dus nepspul in een namaak-Ferrari

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).