Het geheim achter Max’ puike race in Canada

Auteur: , 30 Reacties

Max wilde niks weten van een verandering in aanpak na wat incidentrijke races. Maar, naar nu blijkt was Max' Canadese weekend toch net wat anders dan anders.

MV33

Gisteren scoorde Max Emilian een knappe derde plaats in de grafsaaie Grand Prix van Canada (verslag). Aan het eind van de race zat hij in de staart van Bottas en aan de meet bleef hij teamgenoot Ricciardo, Lewis Hamilton en Kimi Raikkonen voor. En passant scoorde Max ook nog een snelste ronde voor in de statistiekboeken, doordat Winnie Harlow te vroeg met de vlag ging zwaaien. Ricciardo’s snellere laatste twee rondjes zijn daardoor officieel geschrapt. Al met al kon men niet meer vragen van MV33, op dit voor Red Bull niet geheel ideale circuit.

Max lijkt daarmee weer back on track te zijn, hoewel de wet der gemiddelden dicteert dat hij waarschijnlijk nog een paar cleane races nodig heeft om zijn seizoenstart écht te doen vergeten. Maar laten we niet te lang stilstaan bij het doemscenario dat MV33 op Paul Ricard weer kablabber gaat. In Canada hanteerden Max en Red Bull namelijk stiekem toch een iets andere aanpak dan ze tot op heden gedaan hebben. En die werkt dus duidelijk!

In overleg met Red Bull Racing werd namelijk besloten dat Max’ gebruikelijke entourage dit keer thuisbleef. Vader Jos en manager Raymond Vermeulen waren er niet bij in Canada. Omdat ook zus Victoria en moeder Sophie niet van de partij waren, moest de arme Max zijn boontjes afgelopen weekend dus helemaal zelf doppen. Of nou ja, dat klopt niet helemaal, want Max’ surrogaat-vader Helmut Marko nam onze jonge landgenoot onder zijn vleugels. Het olijke duo ging bijvoorbeeld samen eten, zodat Max niet alleen met zijn pet aan de dis moest.

Of het plan om het zo aan te pakken uit de koker van kamp Verstappen of kamp Red Bull kwam, is niet geheel duidelijk. Manager Vermeulen zegt er tegenover De Limburger dit over:

We hebben dit besproken met Christian Horner en Helmut Marko en het leek ons een goed idee in de ontwikkeling van Max om dit een keer te doen. Niet abnormaal bij een 20-jarige; het past ook allemaal in het begeleidingsproces rond hem. En hij pakt het zo te zien goed op.

Voor Max zelf was het wel even wennen:

Ik vind het fijn om mensen die ik vertrouw om me heen te hebben. In plaats van met mijn vader of Raymond ga ik nu wat meer om met Helmut en ga ik met hem ’s avonds eten.

Gelukkig had de drievoudig GP-winnaar wel regelmatig telefonisch contact met vader Jos. Teambaas Christian Horner durft niet te beweren dat de afwezigheid van Jos en Raymond hebben bijgedragen aan Max’ volwassen race. Wel zegt hij dat Max zich nog aan het ontwikkelen is als coureur en misschien nog een beetje moet rijpen. Bij de volgende race in Frankrijk is manager Vermeulen er overigens ‘gewoon’ weer bij en in Oostenrijk begeeft ook Jos zich weer in de paddock. Nou maar hopen dat Max het in die races ook goed doet, anders wordt deze kwestie voor je het weet ‘een dingetje’.30 reacties

Je hebt je zelf overtroffen @jaapiyo.
Dikke +1 voor je photosoep skills
@kimhung: mwah, ik vond die Tesla met stuwraketten waar @jaapiyo ons gisteren mee verblijdde pas écht een van de buitencategorie.

On topic: volgende keer op Circuit Paul Ricard. Waarschijnlijk ook weer een hoop MV33 fans op de tribunes. Ik stel me zo voor dat de meeste F1 coureurs dit circuit alleen van de simulator kennen. Wie weet wat dit nog voor een verrassingen zou kunnen opleveren; ik was echt zwáár teleurgesteld in het raceverloop, gisteren.
@rrrobert: ja die was ook mooi maar….
hier zie je en voel je de emotie die ook bij het verhaal past.
De nieuwe pet van Max en de oude van zijn vader.
en dan nog de tekst ” Nu moet je het zelf doen, mien jong.”

Het heeft een gevoelige snaar geraakt.
@RRRobert: van de huidige grid kent alleen bottas het circuit, die heeft vorige week meer als 100 rondjes gereden om nieuwe natte banden te testen. hopen voor hem dat het regent in frankrijk!
Nooit verkeerd dit, weer ff met beide beentjes op de grond is voor iedereen goed.
Kijk zo worden berichten leuk vormgegeven en opgeschreven! Compliment @jaapiyo!
Voor Max was het even wennen? Gaat me toch niet vertellen dat Max eenkennig is en bang is om uit zijn comfortzone te treden hè?
@venividivici: Neen. Dat is dus afgelopen race gebeurd. Prima, toch?
Wat een heerlijk plaatje boven het artikel
@tvklarenbosch: ik zie alleen niet welke van de twee Max is, ik mis een gele pijl!
Max is dus nog geen wereldkampioen begrijp ik. Goh. Raar.
En ik maar denken dat Max gewoon met het hele team gaat eten… Het valt me op dat Vettel altijd lekker enthousiast het team bedankt in het italiaans en zijn team ook opzoekt na een gewonnen race. Straalt wel team spirit van af…
@BrutaalAapje: Het valt mij ook op dat ieder circuit heel veel betekend voor het team en er de beste fans van het hele jaar aanwezig zijn… Allemaal PR stunts.
Je moet het wel heel bont maken wil je op Paul Ricard in de muur klappen.
@riddertevoet: klopt. Maar Ricciardo, de Mercs en de Fezza’s rijden waarschijnlijk wel in de buurt.
@riddertevoet: s ochtends bij het parkeren na het ritje vanuit het Hotel kan dat best ;-)
@riddertevoet: Grosjean en Stroll, hebben een buitenkansje?
Misschien dat het verkleinen van de entourage helpt om de rust en focus te optimaliseren?
Mogelijk ook dat Max het toch graag extra goed wil doen als zijn vader erbij is?
Feit is wel dat hij het hele weekend de “man in a mission” uitstraling had. Misschien was het succes tot nu toe ook wel gaan wennen omdat hij erg overtuigd was geraakt van zijn snelheid tov Ricciardo.
Daniel had wat problemen en ontwikkelde de auto dusdanig de verkeerde kant op dat hij rond Fp3 maar naar de set-up van Max is gegaan om de schade te beperken.
Misschien net iets minder competitie drang daardoor bij Max?
@w0o0dy: Max had ook voor het eerst dit seizoen z’n *blauwe* raceschoenen aan, misschien heeft dat het verschil gemaakt ?
@w0o0dy: Volgens mij heeft Max’rijstijl niets met extra zijn best te willen doen, te maken. Hij is gewoon te sterk en te goed voor de auto, waarmee hij moet racen, die auto is maar op 90-95% op basis van zijn kunnen en daarom moet Max zich wel aanpassen en dus terugschakelen.
Ricciardo gaat qua niveau gelijk op met de RB14 en heeft daardoor minder problemen met rijvaardigheden van de auto.
Maar zo snel mogelijk over op de Honda-motor, dan gaan wij echt zien, hoe goed Max is, ik kan niet wachten.
Conclusie? Haal Kimi naar Redbull en stuur Ricciardo naar Ferrari. Dan kan Daniël de druk op Vettel leggen en kan Max Kimi de oren wassen.. hahaha
Ik zag gisteren Helmut Max nog even een handje en een dikke glimlach geven toen hij in de auto zat, dat was een vertrouwenswekkend moment om te zien.
Voor straf uit eten met Helmut Marko dus. Dan zou ik ook wat beter mijn best gaan doen in het vervolg.
Ik vind het grappig om te zien hoe de Nederlandse media en Max zelf toch maar blijven proberen om hem te linken aan een leeuw en hem ook die naam te geven. Behalve deze 2 partijen neemt niemand het echter over, begint wat zielig te ogen. Telkens ik Max aan het woord zie komt hij over als een inwendig onzeker kind, zeker niet als een leeuw.
Heel goed plan. Gewoon lekker de focus op je job, samen met je collega’s. ’s avonds voor t slapen gaan eff facetimen is meer dan genoeg. Een anders gaat de familie toch lekker op de hoofdtribune zitten? maar dat gehang in de pits moet je gewoon afkappen.
Waarom schrijven alle media over een ‘puike race’ van Max. En om het nog erger te maken; ze proberen er een reden voor de te vinden.
Max heeft een hele middelmatige race gereden.
In bocht 1 zat ie bijna voor Bottas; maar hij remde net iets te laat en verloor tractie. In bocht 2 zat hij te dicht bij bij Bottas en mag van geluk spreken dat ze er niet allebei afvlogen.
Daarna heeft ie Bottas geen enkele keer aan gevallen.
Na zijn pitstop heeft hij 1-2 goede rondjes gereden, waardoor Ricc op zijn oudere banden niet voor hem op de baan kwam: knap; omdat Bottas en Vettel wel sneller reden dan Verstappen en Hamilton.
Hamilton had problemen; Raikkonen was overhit en Ricciardo had moeite de snelheid te vinden op de supersofts.
Aan de voorkant controlleerde Vettel zijn eerste plek en Bottas zijn 2e plek; op geen enkel moment hebben zij druk gevoel of opgelegd. Aan het eind liet Bottas het even lopen (door brandstof ?!), maar er was nog genoeg marge.
De top 4 heeft simpelweg een professionele race gereden waarbij ze niet in de problemen zijn gekomen en/of punten hebben verspeeld door botsingen en mensen die het minder deden. Niks puik, puur professioneel aan de lift-and-coach en op de temperaturen gelet.
100% wat we niet van de F1 willen zien.
Niks PUIK dus; hij heeft gewoon zijn werk gedaan en, behalve 1 rondje, nergens uitmuntend gepresteerd.
@gregorius: mjah, als dit puik is dan was Monaco door de top 4 modaal gereden. Ik denk dat voor de fans van Max Verstappen het een opluchting is dat hij, eindelijk, eens een race gereden heeft in een auto die na de finish evenveel woog als toen ie uit de krat kwam.

Persoonlijk denk ik dat Verstappen in Spanje al een professionele/puike race gereden heeft op een incident na. Monaco kwam te vroeg voor hem, een coureur die zoekende is naar zijn vorm. De fout die hij maakte in de kwali zou nergens anders zulke gevolgen hebben. Verder reed hij een puik/goed weekend waarbij hij als een van de weinigen op de grid voor vermaak zorgde. Samen met LeClerc that is.

Even off topic. Ik weet dat er een hoop kritiek op Hartley is maar die jongen heeft ook nog eens een enorme buil pech over zich heen gekregen. 2 keer wordt hij eruit gereden door andere coureurs terwijl hij er zowel in Monaco als in Canada lekker bij zat.
@gregorius: mwah, dat ben ik niet helemaal met je eens. Hij heeft een foutloos weekend gehad. Ook wel lekker, een clean sheet. Geen rare momentjes, nergens verremd en fair racing russen hem en Bottas.

Vergeet niet dat de Red Bulls op topsnelheid iets te kort komen. Dan is het heel moeilijk om een vuist te maken of iets te proberen. Een safetycar of een beetje regen zijn dan je enige hoop. Qua racepace zitten ze er aardig goed bij.

Dus ja, van de top 4 vind ik wel dat ze een puike race hebben gereden. Hamilton leek daarentegen nogal moeite te hebben met zichzelf (of de auto).

Het was wel een saaie race, helaas :-).
@gregorius: puike race omdat de rondetijden goed waren, er geen incidenten waren en er een podium als resultaat is. Op een circuit waar RBR van te voren werd ingeschat als 4e of 5e is puik geen slechte omschrijving.

Middelmatig zou het zijn als Max naast de Mercs en Ferraris ook Danny én een van de twee Renaults of FI’s had moeten laten voorgaan:
– Bottas aanvallen met een zachter compound banden in de eerste ronde was het plan. Dat móest meteen in de eerste ronden want de hypersoft houdt het niet lang in attack mode. Bottas weet dat en verdedigt ook goed.
– Daarna kwam de klapper van Sdrol en Hartley, dus was het momentum eruit.

Dat er daarna geen aanval is ook simpel, Bottas Merc was net te snel, de hypersofts ging te snel achteruit en ook de vuile lucht achter de auto is slipstreaming in de huidige F1 niet mogelijk. Wat dat betreft geef ik Liberty gelijk, het MOET anders om de boel spannend te houden. Op Supersoft is de Merc vervolgens te snel, zoals al het hele seizoen. Gelukkig voor Danny en Max had Hamilton die oververhitting en konden ze de race zonder incident. Puik, Solide, resultaatgericht. Het kan me niet schelen hoe punten/podiums komen, als ze er maar komen.
@gregorius: ik vind juist dat hij in Monaco een perfecte en bijna uitzonderlijke race heeft gereden.
Elke coureur kan, naar mijn mening, 1 keer in contact komen met de muur in Monaco; dat je net de pech hebt dat het op dat moment gebeurd (ok, misschien geen risico meer moeten nemen dan); is klote. Zeker als er dus meer stuk is dan normaal bij zulke relatief kleine botsingen.
Maar in de afgelopen bijna 30 edities van Monaco die ik heb gezien, heb ik weinig top-coureur die om wat voor reden achteraan stonden, zo door het veld zien snijden… zelfs niet toen er nog getankt kon mocht worden.

Op een makkelijke baan als Montreal, mag je verwachten dat er 0.00 incidenten zijn; na de eerste ronde en dat de rondetijden elke ronde binnen 99% van de auto moeten zijn. Zeker als non-paydriver. Maar goed, dat is mijn mening.
En ik vind het ook echt lullig voor Hartley.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).