Omdat ze fiscaal nogal aantrekkelijk zijn, struikel je in Nederland bijna over de Tesla’s. In Amsterdam zijn de elektrowaggies zelfs in gebruik als taxi. Logisch dat Tesla voor Nederland koos als locatie om een fabriek neer te plempen. Hoe gaat het daar?
De Model S is alweer een paar jaar op de markt (kan iemand zich de Tesla Roadster nog herinneren?), maar toch zie je ze nauwelijks gebruikt te koop staan. Bevalt ‘ie zo goed dat je ‘m voor altijd houdt? Als je enthousiaste believers als Maarten Steinbuch en Leo de Haas moet geloven, zou je denken van wel.
Wouter’s test van een Tesla Model S stamt alweer uit 2012. Zelf reed ik afgelopen jaar met een P85D, die toen 700 pk leverde. Om range anxiety tegen te gaan, organiseerde het merk de First European Tesla Rally. De bedoeling was om een flink stuk door Europa te rijden, met Amsterdam als bestemming. De startplaats werd veranderd van Kopenhagen naar München, later van München naar Milaan, daarna van Milaan naar Londen, en uiteindelijk liet Tesla me van Bunnik naar Amsterdam rijden om te demonstreren dat je met een elektrische auto echt vet ver kunt rijden…
De 700 pk sterke Tesla Model S P85D waarmee ik dat deed, heeft opvallend genoeg nog ‘maar’ 469 pk. Eerder telde Tesla namelijk simpelweg het vermogen van de elektromotoren bij elkaar op, maar inmiddels is dat veranderd. De accu’s hebben namelijk niet de capaciteit om de motoren gelijktijdig hun maximale vermogen te laten leveren. Toch hebben klanten niet geklaagd dat hun auto ‘ineens’ ruim 200 pk minder heeft, zo vertelt woordvoerster Berith Behrens. ‘Het is een theoretische discussie, hebben we gemerkt. De prestaties van de auto zijn onveranderd. De Model S is nog steeds de snelst van 0 naar 100 accelererende vierdeurs productieauto ter wereld. Ze voegt er aan toe: ‘Voor de achtergrond van de pk’s in een elektrisch aangedreven auto in vergelijking met een auto met een verbrandingsmotor, verwijs ik naar de uiteenzetting van onze CTO JB Straubel.’ Logisch is het wel dat de klanten er geen al te groot probleem van maken, want hoewel het vermogen nu op papier lager ligt, zijn de auto’s in de praktijk natuurlijk nog precies even snel.
Over de productie van de Model S in de Tilburgse fabrieken wil ze niet veel kwijt. ‘Over exacte aantallen met betrekking tot productie per markt doen wij geen mededelingen,’ klinkt het. Wat we wél weten is dat er in september 2015 een tweede fabriek in Tilburg werd geopend, waarmee de maximale capaciteit groeide van 225 auto’s per week tot 450 exemplaren. Die maximale capaciteit lijkt echter nog niet bereikt. Behrens wil namelijk nog wel één dingetje kwijt over de fabriek: ‘We gaan ook Model X in Tilburg assembleren.’
Echt spraakzaam is Tesla niet, zoals je ziet, maar alles lijkt goed te gaan met het merk. Gelukkig maar, want de Model S schopte het wel tot Autoblog auto van het jaar 2013. Al hebben we — eerlijk is eerlijk — nog nét iets liever de onderzeeër van Elon Musk dan een Model S die in 3,0 seconden naar de 100 sprint.
Image-credit: Tesla Model S, via autojunk.nl.
77 reacties
http://learnbonds.com/126291/tesla-motors-inc-tsla-model-s-dominates-premium-car-market/
Ben vooral benieuwd naar de toekomst. 31 maart meer info over de Model 3 en zag dat de Model X leveringen al opschieten. Ik ben van plan om mijn Tesla zeker 5 jaar te rijden, want er is geen fijnere alternatief qua rijden en kosten per km. Dus snap wel die weinig gebruikte auto’s. Plus zal wel veel vraag naar zijn.
Ik vond dat eerst maar bullshit maar de cijfers over 2015 in deze twee landen logen er toch echt niet om. Ben benieuwd hoeveel sjagerijnige sales-managers de Model X gaat veroorzaken…
Er zijn meerdere van zulke artikelen. Deze is van InsideEVs.com
http://insideevs.com/tesla-reports-q4-2015-and-full-year-earnings/
“Even on our competitors’ home turf and in countries without government incentives to purchase electric vehicles, Model S is winning. For example, in Switzerland, Model S outsold the Mercedes Benz S-Class, the BMW 7-Series, the Porsche Panamera and the Audi A-8 combined for the full year, and also outsold the Mercedes Benz E-Class.
In Germany in Q4, Model S outsold the Porsche Panamera.
Finally, across all of Europe last year Model S outsold the Audi A8 and A7 combined and the BMW 7-Series and 6-Series combined.”
http://insideevs.com/wp-content/uploads/2016/02/tesla-sales-US-2015.jpg
Tesla Model S: 26.566
Mercedes S: 21.934
BMW 7 serie: 9.292
Etc.
Er zijn een paar kantons waar ze een korting geven op de wegenbelasting maar dat is kruimelwerk in vergelijk tot NL en al helemaal met NO.
En niet alleen van het stoplicht weg, maar nog veel sterker met tussen-acceleraties. Als we achter een vrachtwagen hangen, en die gaat naar rechts, en we geven beide full power, dan is er bijna niets wat me bijhoud tot ca. 170 (harder ga ik sowieso nooit want Zwitserland…)
Ja, is een andere vorm van emotie, maar “füüüüüüüück wat gaat dat haaaard” is automobiele emotie, hoe je het ook wend of keert.
Anderzijds vind ik het ook heerlijk om muziek te kunnen genieten zonder dat er “iets” tussendoor blèrt (motor, wind).
Tot 120 en op goed asfalt is een Model S / X muisstil en komt muziek goed tot zijn recht.
Zijn allemaal emoties.
Ps. nu niet emotioneel worden he ;-)
Even serieus dan, het maakt in de praktijk niet uit en je zult de koopovereenkomst er ook echt niet om kunnen verscheuren, maar het is nou niet echt geweldige communicatie om een hele Golf GTI aan theoretisch vermogen bij je auto te rekenen.
Typen en een gesprek voeren werkt bij mij blijkbaar niet.
Koppel is echt het laatste wat je nodig hebt en zegt echt geen ene drol. Lees je eens in hoe het werkelijk werkt zodat je niet als een papegaai in die marketing gelooft.
Vermogen is wat telt. Vermogen is wat je wilt. Vermogen is wat je doet accelereren. Vermogen is wat je topsnelheid geeft. Vermogen is waarmee je een kar trekt.
Kleine hint, koppel zonder toeren is niks, ja nutteloos. Maar dat is het dan ook wel.
Draaimoment x toeren is pK .
Met veel draaimoment heb je niet veel toeren nodig.
Het draaimoment is eigenlijk belangrijker dan het aantal pk bij een auto, bij een Motorfiets is het weer andersom.
Mits je de juiste vertanding hebt (een cvt eigenlijk) accelereert een auto met 200pk motorfiets blok harder dan een met 150pk koppelrijke V8. En dan vergeten we ff het gewicht.
Ga eens een zootje koppelkromme’s en vermogenskromme’s bestuderen. Dan zal je zien dat ook jij en ik het vermogen opzoeken om snel te gaan, niet het koppel.
De reden dat we allemaal veel koppel onderin willen is omdat we dan veel vermogen onderin hebben. Ja daar heb je het weer, dat vermogen wat je doet accelereren!
Het topvermogen is bij een motorfiets niet meer of minder belangrijk dan bij een auto. Koppel is echter wel belangrijker bij een auto. De reden is dat je meer verschillende toeren gebruikt dan alleen die van maximaal vermogen. Je wilt in de rest van het toerenbereik ook vermogen om die zware auto vooruit te krijgen, dat krijg je door een hoog koppel. Echter is dat dus niet persee noodzakelijk als je het toerental van max vermogen vast kunt houden.
2016: 159 (0,23% marktaandeel)
2015: 1.891 (0,42%)
2014: 1.437 (0,37%)
2013: 1.194 (0,28%)
Slap artikel.
Desinvesteringsbijtelling.
Komt en masse als ze 5 jaar worden.
– Vamil
– MIA
– KIA een veel gevallen (vallen normale personenauto’s niet onder, maar wel elektrische).
Ach ja, Nederland. Al kan ik er gedeeltelijk wel begrip voor opbrengen. Some of it makes sense.
Hier in CH hebben we zulke subsidies niet dus ik ben niet bekend met zulke constructies/regelgeving.
Ik rijd in Duitsland altijd 160. Als ik naar NL of noord Duitsland rij, rij ik met het verkeer mee. Ik rijd dan idd. van SuperCharger naar Supercharger (al sla ik vaak ook over want er staan er intussen genoeg). Tijdens het opladen doe ik een plasje en giet ik een bak koffie naar binnen. No problem. Het gaat snel genoeg.
99% van de tijd (in CH rondrijden) voldoet de auto aan al mijn eisen. Ik rijd s’morgens altijd met een volle batterij weg, kan al mijn klanten bereiken (verste is 170km dus 340km heen-en-terug) en hoef onderweg nooit op te laden. Dus ik hoef overdag ook niet “te wachten”.
Kortom, geen problemen gaan zitten oplossen die er niet zijn.
En range-anxiety heb ik al helemaal niet. Nergens voor nodig. Ik denk dat je het Tesla concept niet begrjipt.
Daarnaast, zo hard rijden houd je niet vol. Veel te veel ander verkeer. Telkens weer in de ankers moeten. Vermoeiend na een tijdje. Met de Tesla gebeurt precies het zelfde.
En daarmee is de cirkel rond. Ik ben me niet anders gaan gedragen als vroeger en heb net als vroeger geen problemen.
Again, geen problemen oplossen die er niet zijn.
Ik heb zelf een 330d waarbij als de tank leeg raakt, ik zelf ook wel even aan een pauze toe ben. Ook als je hard rijdt 180+ is de motor vrij zuinig, plm 1:10, dus dan zit je op zo’n 600/700 km.
Ik vind de Tesla overigens een erg interessant project en hoor er goede dingen over (probleemloos een fiets acher in gooien, heel snel, etc) en ik denk dat voor de gewone doordeweekse ritjes het een prima optie is, alleen voor langere tochten NL – DE; NL – CH, NL – NO, nog niet echt. Wat je m.i. ziet is dat de T eigenaars het nadeel tot een voordeel maken (koffiedrinken bij het laden, relaxen) wmb natuurlijk ook een prima optie is om er mee om te gaan. Voor langere ritten wil ik persoonlijk zo snel mogelijk van A naar B.
Op dit moment zou ik het liefst een goede diesel (3.0 l BMW) met een electro combi zien. Als de accutech nog beter wordt dan is een verbrandingsmotor waarschijnlijk geen optie meer.
Overigens vind ik de Tesla juist voor de lange ritten een heerlijke wagen. Ja het duurt allemaal wat langer, vanwege het bijladen (op een rit naar zuid frankrijk doe ik er 2 uur langer over). Zoals je ook aangeeft, worden door de rijders de nadelen als voordeel beschreven. En het stomme is, doordat je op dat moment niet anders kan, ga je de rit al heel anders is. Toen ik met diesel’s naar 1200+ km reed, was het inderdaad zo hard en lang mogelijk door blijven trappen om maar zo snel mogelijk op je locatie aan te komen. FF snel tanken en weer door, want dan kon je vakantie beginnen.
Nu merk ik dat ik veel ontspannender de rit afleg. Zowieso zitten de superchargers bij prettigere locaties dan de pompstations. Om de 2 1/2 a 3 uur pak je pauze van ca. 45 minuten. Dus als je einde avond / in de nacht vertrekt, heb je de eerste laadbeurt rond 3 uur ’s nachts, dus ff 45 minuten slapen. De volgende laadbeurt, vroeg ontbijt bij een hotel, volgende laadbeurt koffie, die daarna nog even met lunch (kunnen de kinderen al het zwembad in bij het hotel) en dan het laatste stuk naar de eindbestemming.
Je zou het eigenlijk eens moeten ervaren. Dan merk je eigenlijk hoe we vaak als gekken proberen door te knallen.
Daarnaast heeft de Tesla (ik heb nog een 2-wiel aangedreven uitvoering) een enorme bagage ruimte. Waar ik met een Passat variant een dakkoffer nodig had, krijgen we nu alles gewoon in de auto gestopt en de open ruimte tussen de voorstoelen, blijkt ideaal voor een kleine koelbox. Dus juist voor die lange afstanden is het een top auto. En het verlies in tijd tijdens zo’n lange trip, wordt gedurende het jaar weer goed gemaakt, doordat de auto iedere ochtend volgeladen is, dus je hoeft niet meer naar t pompstation, wat je al snel 10 minuten kost, en je auto hoeft je niet te krabben.
Ik rijd meestal 130 a 140. Ook omdat de boetes hier zo hoog zijn trouwens.
Veel Tesla rijders zijn ondernemers of mensen met een goed baan. Wij zijn de hele dag met ons hoofd bezig. Voor mij is de rit van en naar klanten etc. een moment van rust in het hoofd. Of om te telefoneren (dan ga ik zelfs 100 rijden). Dat ze constant rijden is vanwege de cruisecontrol. Lekker relaxed.
Een Tesla is weliswaar enorm snel, maar geen Golfje GTI. Just because you can, does not mean you should.
Er zit ook geen tokkie/petjesvolk in… (uitzonderingen: Taxi-schjaufuuers, rappers etc.)
“Lekker rasen op de Autobahn” is een ander publiek. Mensen boven de 35 zijn misschien wijzer (ik zeg express misschien ;-)
Je ziet Ferrari’s of Porsches ook meestal normaal rijden. Dit soort auto’s hoeven niets te bewijzen. Hetzelfde geld intussen voor Tesla. Zelfs de goedkoopste/langzaamste versie zit in 5.4 seconden op de 100… De “P90D” versies maken gehakt van 99% van wat zich op de openbare weg bevind. Youtube staat er vol mee dus nothing to prove.
(edit: de P85D hat minder fut boven de 170/180. Dat is met de P90D opgelost)
In het begin, toen er nog weinig Tesla Model S’sen op de weg waren, was het voor velen een onbekende auto en ik werd ook vaak uitgedaagd.
Dus daar komt zoonlief, in de RS4 van pappa, hangt praktisch in mijn bumber (oppleure ouwuh) totdat deze zak het pedaal intrapt en gewoon verdwijnt. Had bijna altijd een glimlach tot gevolg. Een enkele keer een middelvinger (assholes blijf je altijd houden).
In Duitsland rij ik standaard 160. Dat deed ik vroeger ook al omdat het een goede gemiddelde snelheid is. Desto sneller je gaat rijden, des te eerder en harder moet je in de ankers omdat de baan niet vrij is (en op een 2 baans snelweg een vrachtwagen inhalen met hoge snelheid is zowieso stompzinnig en levensgevaarlijk).
Bij 160 rijd het relatief vloeiend is mijn persoonlijke ervaring. En je wint praktisch geen tijd met sneller rijden als je telkens weer moet vertragen.
Betreffende de range. Tuurlijk gaat dat bergafwaarts, maar die draaikolk ik je tank mag je ook niet vergeten. Eigenlijk is er niets veranderd. Snel rijden heeft zijn prijs.