Hoe staat het met de Nederlandse terugkeer van Voisin?

Auteur: , 30 Reacties

Zeven jaar geleden werden we verrast door de belofte over een wederopstanding van het merk Avions Voisin. Mogen we er nog wat van verwachten, of kunnen we het project toevoegen aan de lange lijst met papier-BV'tjes die niets produceren? Autoblog zocht het uit.

Avions-Voisin A-JT

Avions Voisin heeft een Franse oorsprong, met wortels in de vliegtuigindustrie. Na de Eerste Wereldoorlog richtte het bedrijf zich, zoals veel vliegtuigbouwers noodgedwongen deden, op de bouw van auto’s. Luxe auto’s met veel aluminium en een bijzonder karakter. Zoals het verbinden van de voorschermen aan de radiator, een detail uit de luchtvaart.

In 2009 opperden twee Delftse ingenieurs dat ze het merk nieuw leven in zouden blazen. Een loods op voormalig vliegbasis Twente werd ingericht als werkplaats, er werd samengewerkt met de Universiteit Twente, en we kregen schetsen te zien van een nieuw model te zien.

‘Wat er op dit moment gebeurt rondom Avions Voisin? Ik betaal de huur van de stalling!’ Het antwoord van Matthijs Meulenbelt is duidelijk, op dit moment liggen de werkzaamheden rondom de auto stil. ‘Maar hij staat wel op wielen,’ voegt hij eraan toe, ‘en het is de bedoeling dat er dit jaar weer wat mee gaat gebeuren.’

We schreven eerder dat de auto gebouwd zou worden in de geest van Gabriel Voisin. Toen was het de bedoeling om jaarlijks een beperkt aantal auto’s te bouwen, waarbij aantallen tussen de twintig en vijftig werden genoemd. Daar is het nog niet van gekomen, maar Meulenbelt lijkt er niet onder te lijden. ‘Er zit op dit moment geen carrosserie op, maar inderdaad is dat bij een Voisin een belangrijk onderdeel. Zal ik het je laten weten als we weer verdergaan?’ Graag.30 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
In ieder geval een duidelijk antwoord!
Klinkt niet heel vertrouwenswekkend, eerlijk gezegd.
@dikdraak: meer dan veel van de reacties van voorgaande merken in de serie… hij is gewoon open: ligt stil, wil wel weer verder. Da’s beter dan een hoop blabla en defensief gedrag…
@dikdraak: Ach, er is weer ‘echt’ nieuws. Spyker laat nl. van zich spreken en zou met een nieuw model naar Geneve komen.
Die heeft voor de achterkant goed gekeken naar die misvormde Rolls-Royce die laatst hier voorbij kwam.
Voisin, het Alfa Romeo van Nederland.
Heel vetrouwenwekkend juist. Eerlijk en helder. Zeker niet in de leer geweest bij Victor Mueller ;-)
Wel een eerlijke en open reactie. Dit in tegenstelling tot andere ‘merken’ eerder in deze serie.
@beetec: Ik vond het wel verfrissend, in ieder geval.
In iedergeval een duidelijk eerlijk verhaal. We wachten af.
“Ik betaal de huur van de stalling”

Mooie uitspraak!

Dat het maar duidelijk is dat we hier niet te maken hebben met een soort Victor Muller die mooie dagdromen heeft waar anderen slapeloze nachten van krijgen…
De Franse auto-industrie heeft prachtige automobiele voortgebracht. Vooral de designs door Figoni et Falaschi zijn bijzonder en hebben wat Art Deco stijlelementen. Voisin, Bugatti, Delage, Delahaye, Facel Vega en Talbot Lago zijn helaas niet meer.
@Ilquadrifoglio: Helemaal met je eens. Ik zou graag zien dat de Fransen weer zo’n speciaal merk voort zouden brengen.
Overigens. De Britten noemden de door jou genoemde Franse Carrossier graag: ‘phoney and flashy’. Vrij vertaald: ‘nep en opzichtig’.
Niet mee eens, hoewel ik wel begrijp waar dit uit voort kwam; Britse auto’s waren toch vooral functioneel vorm gegeven.
Leuke serie artikelen dit! Complimenten!

En ontopic: Ik ben heel nieuwsgierig waar dit toe leidt. Het antwoord is eerlijk, dat is alvast een pré. Wordt vast ooit ergens wel een keer vervolgd…
@astra: Dank je, da’s altijd goed om te horen!
Ik ben erg benieuwd. Ik gun het ze!
Op de schets lijkt het een soort hotrod Citroen C6. Grappig, op zich.
En ik meen te herinneren dat ze het heel basic wouden houden? Dus geen ingewikkelde elektronica of gadgets. Dat is op zich ook een grappig idee, maar of het gaat werken… Want tegenwoordig tel je niet meer mee als je niet een gigantische flatscreen met allerlei meuk in je auto zet…..
Dit lijkt mij een relatief gezonde manier van werken. 2 gozers met een baan en een droom. Inkomen om van te kunnen leven, en ondertussen de auto ontwikkelen.

Volgens mij is de enige manier tegenwoordig nog om een auto te ontwikkelen in huis en alle componenten te laten maken bij toeleveranciers. Dan hoef je niet allemaal vaklui in huis te halen die geld kosten en kan je het rustig en goed aanpakken zonder al teveel druk. Is de auto klaar dan haal je orders binnen, laat je van alle componenten wat bijmaken en heb je alleen enkele lui nodig die de onderdelen aan elkaar zetten. Lukt het niet, pech gehad. Dan heeft het een bult geld gekost en heb je met een beetje mazzel zelf nog een half werkende auto die je af kunt maken. Maar je zult niet zo snel failliet gaan.
Leuke om zulke artikelen eens te lezen. Ben eigenlijk benieuwd hou het eigenlijk met de Belgische auto-merken gaat. Ken zelf maar alleen Imperia, Gillet Edran cars en Sniper cars. Van die laatste 2 hoor je niets meer over sinds jaar en dag. Imperia staat op de rand van bankroet, maar zal waarschijnlijk overgenomen worden. En van Gillet hoor je ook niet echt veel nieuws meer over. Dan moet ik zeggen dat de nederlandse auto-industrie toch wel wat meer succes kent. Kijk maar naar Donkervoort, is een mooi succes-verhaal op zich. Wel jammer van merken zoals Voisin dat het maar eigenlijk moeilijk verloopt.
Tja, die komen er wel, eens!
Altijd leuk die enthousiastelingen die hung eigen auto ontwerpen en bouwen. Dat kan ik zeker wel waarderen.

Vind het ontwerp alleen helemaal niks en denk dat het volkomen kansloos is. Jammer.
@sketcher: Ben ik niet met je eens. Als de auto er uit komt te zien zoals op de schets, en ik heb tegen die tijd de financiële middelen, dan ga ik zeker even kijken. Ziet er echt tof uit. Niet zo’n 13 in een dozijn sedan/coupe.
FF dat Renault kontje aanpassen, gewoon op de panamera manier, en je hebt een leuk bakkie
Ik gun het ze, maar met zulke trage ontwikkeling kun je op één hand uittellen dat het uiteindelijke product niet op alle gebieden up to date zal zijn.
@Citrofiel:
Ik meen mij te herinneren dat het ook juist de bedoeling was dat ie niet up to date zal zijn. Klinkt negatiever dan het is. Hun/zijn idee was/is namelijk gewoon een lekker rijdende auto maken. Die je ook echt moet rijden. Geen hypermoderne elektronische toestanden.

Misschien een zwaktebod, maar mits goed uitgevoerd misschien ook best interessant. Wie weet zijn er een paar vermogende mensen bereidt dan zo’n ding aan te schaffen. Voor erbij.

Maar goed, toekomst muziek. Voorlopig zit het nog in de ‘knooi-fase’ ;-)
@Rob: Ergens klinkt dat best lekker inderdaad. Nieuw is niet altijd beter.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Leuk stukje verder!
Lekkere buzzfeed al die ‘hoe gaat het met…?’ Stukjes. Wel vermakelijk verder!
Mijn buurman in Enschede had een bedrijf in geavanceerde werkbanken en een staalharderij. Verder was hij een uitgesproken liefhebber van klassieke auto’s. Ik heb het over mijn studietijd in de jaren 1966 t/m 1970.
Vaak sprak ik met hem en we hebben samen nogal wat ritten gemaakt in zijn Bugatti. Een barnfind uit Frankrijk. En hij had er een prachtexemplaar van gemaakt! Een 4-zitter zonder dak met een cabine van van gevlochten riet. Laten maken door een werkplaats voor minder-validen.
Op zekere dag zag ik, dat er bij hem een Rolls-Royce lijkwagen werd afgeladen. Toen ik mijn buurman vroeg wat hij daarmee van plan was liet hij mij een foto’tje zien van een auto die ik niet kende. Het was een Voisin-limousine. “En zo wil ik deze gaan ombouwen”, zei hij, “voor dagelijks gebruik”. Vaak heb ik hem in zijn werkplaats bezig gezien. “Gewoon” in zijn kostuum. Met stropdas. Alles maakte hij zelf. Afgemeten werd met een eenvoudig vouwmetertje. Dat moest lukken, want zo had hij de Bugatti ook gerestaureerd.
Of hij ooit is afgebouwd weet ik niet. In 1970 heb ik Enschede verlaten en enkele jaren later is hij gestorven. Eén ding weet ik zeker: Het was een kunstenaar, die er beslist iets prachtigs van zou hebben gemaakt. En de Bugatti? Naar ik vernomen heb heeft zijn vrouw die prachtauto gewoon afgegeven :-(. Gewoon aan iemand die hem prachtig vond. Zij had er namelijk niets mee en vond het maar een lelijk oud ding………….
Heeft wel wat weg van die nieuwe 1 serie tot waar de tankdop ongeveer zou moetten zitten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).