Hyundai i30N: rijtest en video

Auteur: , 38 Reacties

We reden met de new kid on the block die de concurrentie aan wil gaan met iconen als de Renault Mégane RS en Peugeot 308 GTi. Onbegonnen werk?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Hyundai doet er niet moeilijk over: de i30N wordt geïntroduceerd in België, om precies te zijn op en rond het circuit van Zolder. Dat betekent geen prachtige terrassen en nog mooiere hotels in Zuid Europa, om het beeld van de aanwezige journalisten, bloggers en Instagrammers te vertroebelen. Sterker nog: ik was nog niet eerder in Zolder geweest, maar nu ik er de laatste kilometer naartoe onderweg ben vind ik dat ook niet heel erg. Wat een grauw stukje België is dit. De route naar het circuit maakt de clichés over Belgische wegen helemaal waar, het asfalt is hopeloos. Geen makkelijke opgave voor een ongetwijfeld straf geveerde hatchback.

Aangekomen op het circuit parkeer ik mijn auto en begeef ik mij richting een soort aaneenschakeling van zeecontainers. Een bak koffie voor cameraman Martijn en mijzelf, ondertussen kijken we naar een drietal auto’s dat al rondjes maakt op het terrein van de slipschool, recht tegenover ons. Een paar enthousiaste Belgische collega’s zijn al met de mechanische handrem aan het spelen, maar wij moeten nog even wachten. Onze groep gaat namelijk eerst het circuit op. Voor die tijd moeten we eerst nog even lunchen. Oftewel: ons ongeduld in toom houden. Want eerlijk is eerlijk: ik heb uitgekeken naar de kennismaking met deze Hyundai.

Daar heb ik meerdere redenen voor. Om te beginnen (en dat mag geen geheim meer zijn voor de meesten van jullie): ik ben lijp van hot hatchbacks. Misschien nog wel leuker dan sportwagens, gewoon vanwege hun bruikbaarheid en betaalbaarheid. De tweede reden: Hyundai is een nieuwe speler op deze markt. Merken als Renault, Volkswagen, Peugeot en Ford spelen dit spelletje al jaren. Des te benieuwder ben ik naar de aanpak van een Koreaans merk dat graag Europese allure wil. En dat wil Hyundai. Niet voor niets kopen ze de beste mensen weg bij grote merken. En ook bij dit project heeft weer iemand een grote rol gespeeld, die vroeger bij een groot Duits merk werkte.

Hyundai i30N rijtest en video

Zijn naam is Albert Biermann. Zijn vroegere werkgever? BMW M. Wat hij daar 20 jaar lang deed? Onderstellen bouwen. Onderstellen van auto’s als de M3 en M5, om maar wat te noemen. Die man is nu eindbaas ondersteltechniek bij Hyundai. En als het ze uitkomt: ook bij Kia. De Koreanen gaan niet over één nacht ijs. En mocht je denken dat er alleen een paar grote namen zijn weggekocht: Hyundai heeft een researchfacility in Zuid-Korea waar ongeveer 10.000 engineers continu bezig zijn met ontwikkeling van eigen techniek. Jep, vrijwel alle essentiële onderdelen worden door de Koreanen zelf ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd. Het motorblok, de remmen, de ondersteltechniek: allemaal eigen spullen. De banden komen wel van Michelin, maar zijn speciaal voor de i30N ontworpen. Kortom: dit is geen halfbakken projectje. Hyundai is on a mission.

Hyundai i30N rijtest en video

Alles wat ze maken is echter wel geïnspireerd op Europese producten. Hyundai wil namelijk een grote speler worden in Europa en bedrijven die dat willen moet de verwachtingen van Europese klanten zien waar te maken. Daarom keken ze goed naar auto’s als de Renault Mégane RS, Ford Focus ST en RS, Volkswagen Golf GTI en Peugeot 308 GTi. Het lijkt erop dat ze alle pluspunten van de verschillende auto’s in één auto hebben geprobeerd te stoppen. Resultaat: een 2.0 T-GDI turbomotor met 250 pk en 353 Nm koppel, goed voor een sprint naar 100 in 6,4 seconden en een topsnelheid van 250 kilometer per uur. Tenzij je “Performance Package” aantikt op de optielijst. Dan krijg je 275 pk en ben je na 6,1 seconden al bij de honderd. Dan krijg je overigens ook een elektronisch aangestuurd sperdifferentieel op de vooras.

Hyundai i30N rijtest en video

Uiterlijk mogen de wijzigingen duidelijk zijn: spoilers, splitters, dikke wielen, flinke remmen, overal waar je kijkt N-badges en bovendien een dikke achterspoiler met een driehoekig remlicht. Ook in het interieur zijn de voor de hand liggende wijzigingen toegepast: lekker zittende sportstoelen, een fijn sportstuur en een pook met een H-patroon met zes versnellingen en een achteruit. Niks automaat, niks flipperen, gewoon werken voor je rijplezier, zoals het heurt.

Hyundai i30N rijtest en video

Kortom: de basisingrediënten zijn dik voor elkaar. Tijd om (na het nuttigen van een lunch en een “Spa Bruis”) het circuit eens te gaan verkennen. Nu heb ik niet bijzonder veel circuitervaring en bovendien heb ik niet de illusie de volgende Max Verstappen te zijn. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, vind ik het dus helemaal niet erg dat er een instructeur naast mij plaatsneemt om me te helpen met lijnen, rempunten en de te kiezen versnellingen. Zeker niet op een baan waar ik nog nooit een meter had afgelegd. We rijden in totaal een rondje of acht, waarbij het tempo rap wordt opgevoerd met latere rempunten, betere lijnen en harder genomen kerbstones. Meestal zijn instructeurs vrij terughoudend bij dit soort programma-onderdelen, of rijden we in een treintje achter een auto die het tempo binnen de perken houdt. Niet vandaag: we gaan harder en harder en binnen acht ronden maak ik enorme stappen.

Hyundai i30N rijtest en video

Dat is deels te danken aan de i30N. De auto’s die we vandaag rijden zijn allemaal N2 Performance spec. Dat betekent dus 275 pk, automatisch tussengas bij het schakelen, maar ook een sper. En met name dat differentieel is een bijzonder prettig apparaat. De eerste rondjes zit de instructeur me telkens op de huid dat ik eerder op het gas moet. Dat voelt onnatuurlijk, maar het sper zorgt dat het kan: doordat het de tractie bijzonder goed over de voorwielen weet te verdelen trek je de auto als het ware de bocht door en omdat het gewicht op het buitenste wiel ligt wordt een belangrijk deel van het vermogen daarheen gestuurd. Waar je normaal gang zou verliezen doordat de power verloren gaat aan het doorspinnende binnenste voorwiel, krijg je nu juist extra versnelling de bocht uit. Het is niet voor het eerst dat ik die techniek mag ervaren, maar wel voor het eerst dat het zo fantastisch mooi werkt.

Wat ook uitblinkt is de balans: de auto heeft bakken met grip, maar blijft lekker neutraal bij het aanremmen en insturen. Ga je te hard en rem je de bocht in, dan komt de kont subtiel om, zonder dat hij je echt verrast. Met een kleine correctie kan je dat keurig opvangen. Een spelletje dat voor mij verslavend zou worden, mocht ik langere tijd met zo’n i30N mogen doorbrengen. Ook verslavend: de tussengasploffen en knallen bij het opschakelen. Het is allemaal geëngineerd, maar het is zo leuk. En het kan ook uit, als je de variabele uitlaat op de stillere stand zet. De demping voelt strak maar je tanden flikkeren niet uit je mond. Wel ben ik erg benieuwd hoe de i30N op eerder genoemde Belgische wegen aanvoelt, maar dat volgt dadelijk.

Nadat ik mijn rondjes gemaakt heb op het compacte maar zeer onderhoudende circuit van Zolder, is mijn voorzichtige conclusie dat de i30N voor circuitgebruik in ieder geval erg goed gelukt is. Het enige wat ik mij afvraag is hoe de remmen zich houden als ze wat langer flink op de proef gesteld worden. Ze deden het goed, maar kregen het wel wat zwaarder richting het eind van de sessie. Tijd om de openbare weg op te zoeken.

Hyundai i30N rijtest en video

Het eerste deel van onze route voert over redelijke wegen, die zelfs in de harde stand van de vering prima te doen zijn. Maar als het asfalt minder wordt is het geen slecht idee om de variabele demping op de “Normal”-stand te zetten. Sterker nog: we schakelen alle systemen voor de vorm even in Normal. De stand Eco is me een brug te ver, maar in Normal heeft de auto al een totaal ander gezicht. De uitlaat doet wat rustiger zijn werk nu, maar vooral de demping en gasrespons worden nu een stuk bruikbaarder voor dagelijks gebruik. Zonder dat de i30N overigens soft wordt ofzo. Deze auto heeft écht twee gezichten en eigenlijk is dat alleen maar mooi. Toch denk ik dat ik zelf bijna alleen maar in de N-stand zou rondblaffen. Gewoon omdat het zo leuk is. Bovendien is de kortste route om België heen er ééntje die door prachtige gebieden leidt, dus de slechte wegen van België (ze niet allemaal slecht overigens) heb je toch niet nodig.

Hyundai i30N rijtest en video

Uiteindelijk ben ik (en met mij ook Mégane RS-rijdende cameraman Martijn) na een halve dag gooien en smijten met de i30N op circuit en openbare weg bijzonder aangenaam verrast over hoe goed deze auto in elkaar steekt. Zeker als je bedenkt dat Hyundai nog nooit een auto in dit sportieve segment van de markt gehad heeft en dat meneer Biermann tot op heden alleen maar aan achterwielaandrijvers heeft gewerkt. Gaat iedereen die een Mégane RS of 308 GTi heeft nu massaal overstappen naar deze Hyundai? Nee natuurlijk niet. Maar met vanafprijzen van net geen 40.000 euro voor de N1 en 5,5 duizend euro meer voor de Performance N2 (die wil je hebben!) koop je een zeer capabele auto die bovendien standaard behoorlijk rijk uitgerust is. Hyundai gaat daarmee geen massale overstap creëren, want wat de boer niet kent dat eet hij niet. Degene die wél een proefrit durft te maken kon echter wel eens in de verleiding komen en dus kun je er vergif op innemen dat ze een paar mensen uit de vertrouwde hot hatchbacks weten weg te lokken. En dat alleen is al bewonderenswaardig te noemen, well played Hyundai! Bekijk onze video op ABHD!38 reacties

Hé, krijg nou wat! Op maandag én op dinsdag een rijtest, leuk! Moeten jullie vaker doen als jullie de kans krijgen
Dit is zeker een kanshebber als icoon!
Mooie uitgebreide test, kudo’s voor het verhaal ook Casper.
Geheel in lijn met de eerdere rijimpressies die ik over deze Hyundai las is dit een toppertje.
Niet over de top boyracer zoals de Honda en niet zo inwisselbaar voor een basisversie zoals bij VW.
Wat mij betreft precies hoe een hothatch moet zijn.

In de handen van “opa” Tarquini strijd hij van meet af aan vooraan mee in het TCR.
Dat het Hyundai menens is bleek eerder al in het WRC, het is dat de Belg Neuville zowel punten onnodig in het putje gegooid heeft anders was de titel al lang en breed binnen.

We kunnen de komende jaren nog wat vuurwerk uit Korea verwachten (en dan bedoel in niet uit het noorden).
Na het lezen van de eerste twee alinea’s dacht ik met een schoolreis verslag te maken te hebben.
@riddertevoet: Was het ook! De dag voor dat ik en mijn klas naar Circuit Zolder gingen dacht ik wat word dit de stomste schoolreis ooit. De volgende dag gingen we naar het circuit. Mijn moeder kon mij niet uit zwaaien dus toen kwam de vriend van mijn moeder mij uit zwaaien. In het groepje waar ik in zat zaten een paar vrienden van me dat vond ik wel leuk. Maar als ik die vorige dag wist wat je kon doen vond ik Circuit Zolder leuk zelfs beter dan leuk ik vond het geweldig. In de bus zongen we de hele tijd: we zijn er bijna! we zijn er bijna!
@MartijnGizmo: nog verstopt onser de stoelen op de terugweg?
Complimenten voor de tekst, vind ik altijd erg sterk van CasperH. De auto doet me verder niet heel veel. Vind het tof dat ze wel met iets goeds zijn gekomen en geen halfbakken ding. Maar het uiterlijk vind ik niet super en qua interieur vind ik het ook niet heel speciaal. Maar goed, wat weet ik er nou van.
En 4 deurs! Nu nog de wagon en dan koop ik hem!
@dotternetta: Tuurlijk joh
Lijkt me een leuk auto’tje om te hebben. Heb normaal niks met het hot-hatch segment, juist omdat het allemaal nog veel sneller kan 1 of 2 klasses erboven en omdat die hot-hatches zo hard moeten scheeuwen. Deze echter, zelfs in smurf, valt nog wel goed te doen!
Een grauw stukje België rond het circuit van Zolder? Oké dan :(
Heerlijk eerlijke rijtest. Casper begint mijn favoriet te worden! Ik heb op Instagram ook wat beelden van Wouter met een RS3 voorbij zien komen, erg benieuwd naar die rijtest!
Er zijn weldegelijk opties: de smurfenkleur is 845 euro, net zoals wat andere kleuren van 700 – 845 eur.
Kosten rijklaarmaken: 709 euro. Hadden we daar geen regel voor in NL? Dat dat inclusief moet zijn?
Ook kan je nog wat andere optische dingetjes doen.
De 7jarige garantie van broer Kia is hier een optie: kost je ook 1500 euro extra.
Uiteindelijk zit je gewoon op 50k.

Overigens is dit ding, met alle opties, wel een stuk duurder dan de Pro-Ceed GT (toch een beetje zn broertje).
@gregorius: 50K… voor een hyundai… voor dat geld is een Focus RS toch echt een betere keuze.
@focusrs1: Alleen vergeet je dat je met je 50.000 euro voor een Hyundai wel een i30N hebt met alle opties (zelfs de onzinnige) en het meest uitgebreide garantiepakket. De Focus RS begint net onder de 52.000 en is met een paar opties (waaronder die kekke blauwe kleur en een mooi setje velgen) makkelijk over de 57.000 te tillen.
@edge: de Focus RS stuurt toch wel aanzienlijk beter dankzij de 4wd en heeft veel meer power – de mijne zit op 388pk/570Nm.
Dus dat extra geld op zo’n bedrag lijkt mij nuttig besteed en hij heeft ook nog eens een veel hogere restwaarde.
@focusrs1: Geen Mountune/REVO erop? 400/440pk..?
NB 10 x liever een RS dan deze Hyundai.. maar is eigenlijk ook geen vergelijk. Deze concurreert met de ST en niet met de RS.
Toch wel een beetje bijzondere auto in deze klasse!
Ondanks dat iedereen die de auto test er lyrisch over is, denk ik dat er te weinig mensen het lef hebben om deze auto te kopen! Voor hetzelfde geld, of minder heb je ook een heleboel andere concurrenten:

– Peugeot 308 GTI
– Renault Megane RS (prijs nog onbekend, maar zal denk ik ook rond de €42k zitten)
– Seat Leon Cupra
– Volkswagen Golf GTI

Focus RS en BMW M140i zijn uiteraard ook hot hatches, maar die zijn ruim over de €50k en zweven qua vermogen tussen de bovengenoemde auto’s en de “hyper hatches”
Verbruik van 1 op 6. 16,2 l per 100 km. Dat is nogal fors . kijk naar foto van dashbord.
@dijan:
Dat is de prijs die je betaalt als je met een 2.0 turbo losgaat op het circuit.
Geld voor al zijn concurrenten.
@dijan: Bij mijn Subaru vroeger zat ik aan 25L of 1/4 op circuit Zolder. Hier kan je dan ook op 95% van het circuit volgas geven… En dat heeft gevolgen.
Is trouwens ook een heel zwaar circuit voor je remmen!
Een echt sper! Vorsprung durch technik bij Hyundai.
Okay leuke wagen, maar ik denk dat geen enkele Hyundai rijder deze auto gaat kopen omdat Hyundai rijders niet in auto’s zijn geïnteresseerd. Als ze dat wel zouden zijn, dan hadden ze geen Hyundai gekocht.
@thomthamofo: Sinds de komst van de eerste i30’s is Hyundai absoluut een merk geworden om rekening mee te houden.

Ze worden steeds mooier zowel in- en exterieur en gaan ook beter rijden.
Kortom, ze maken flinke stappen.

En tegelijkertijd blijken en blijven ze ook ontzettend betrouwbaar.

En op dat punt laten alle europese merken steeds meer steken vallen.
Ik vind het serieus waar een onwijs leuke auto! Hij ziet er echt goed uit. Speels maar toch een volwassen uiterlijk. Interieur is Aziatisch maar toch netjes gemaakt. En hij klinkt ook best prettig moet ik zeggen. Ja, ik vind dit leuker dan een GTI!
@viezefreddyw: mee eens!
Wauw zie ik nou serieus een relevante auto test het moet niet veel gekker worden
“Ook verslavend: de tussengasploffen en knallen bij het opschakelen. ”

Wat is het nut van tussengas bij het opschakelen? Zoals ik het ken is het alleen maar om je bak qua toerental te synchroniseren met je motorblok. Alleen heeft dat bij opschakelen geen nut, want je toerental van je motorblok moet juist zakken.

Iemand enig idee, of het is het typefoutje?
Leuke rijtest en ook erg prettig om te lezen! Complimenten Casper! De auto zelf kan mij ook erg bekoren. Er is eigenlijk niks dat mij niet bevalt. Toch zou ik voor een Mégane kiezen, die vind ik net wat mooier.
via Android app
Prachtige wagen en heerlijk stuk om te lezen!
En wij maar denken dat Casper heerlijk heel-toe terugschakelt, is het gewoon de “toerental-afstemming”! Leuke auto!
Leuke auto om te zien.. een soort “Koreaanse Volkswagen Megane GTI mix”.. vind ik met Hyundai en Kia wel vaker, ze kijken steeds vaker naar Europese auto’s en brengen het later uit in hun eigen jasje..
Mooi Audi dashboard, 😂klokken lijken rechtstreeks van A4/5/6 vandaan te komen, wel een leuke kar!
He hoe kan het dat ik met een abonnement alsnog reclame zie?
Erg fraaie wagen is t geworden! 40k voor een Hyundai klinkt gortig. T zal vast aan zijn complete uitrusting liggen. Sws is ie veel leuker dan een GTi. Hoog op mijn voorkeurslijst staat ie zeker
Wat een gaaf uitziend apparaat en klinkt ook nog eens heerlijk. Nu al een topper! Stuk vetter dan een fransman of seat
@allesmetturbo: ik ruil Mn cupra er niet voor in..
Jep, ik wil hem wel…
als ik er geld voor had zou ik de N30i en de Megane RS beiden proefrijden en de gene kiezen die het meest praktisch is en het leukste rijdt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).