Hyundai ix35 (2009 – 2015) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 18 Reacties

We zoeken voor je uit waarop je moet letten bij de aanschaf van de Tucson die geen Tucson mocht heten.

Hyundai IX35

In de Verenigde Staten kennen ze inmiddels drie generaties Tucson, maar in de rest van de wereld zijn er slechts twee generaties Tucson verkocht. De middelste van de drie generaties die in de VS werd verkocht, werd namelijk in de rest van de wereld ix35 genoemd. Dit was immers meer in lijn met de andere typeaanduidingen van Hyundai. Maar omdat de Koreanen later toch wel inzagen dat de Tucson-badge een stuk herkenbaarder was, werd de nieuwste generatie van de compacte crossover gewoon weer Tucson genoemd. Snapt u het nog? Wij reden dus niet met een Tucson, maar met een ix35. Die in de VS gewoon Tucson genoemd werd.

Maar goed, een crossover dus. En ten opzichte van de eerste generatie Tucson was de ix35 een enorme stap vooruit op het gebied van comfort, afwerking en design. Uiteraard met een hoop “waar voor je geld” destijds, want ook de ix35 werd concurrerend in de markt gezet ten opzichte van auto’s als bijvoorbeeld de Nissan Qashqai, Volkswagen Tiguan en Ford Kuga. In 2013 werd een facelift doorgevoerd om de ix35 ook voor z’n laatste levensjaren nog fris te houden.

De SUV-looks betekende overigens niet dat je standaard vierwielaandrijving kreeg, dit was optioneel en niet in combinatie met alle motoren leverbaar. Motorisch gezien was er keuze uit benzinemotoren van 135 tot 166 pk, diesels waren er van 116 tot 184 pk. Maar dan zijn we er nog niet, want er is ook nog een waterstofvariant ontwikkeld, die nog steeds verkocht wordt. Deze levert 136 pk.

Aanbod op marktplaats
Iets meer dan 200 ix35’s zijn er op dit moment op Marktplaats.nl te vinden. Daarvan is slechts 1 op de 10 een diesel. Er zijn zo’n 35 automaten te vinden, de rest is uitgerust met een handbak. Prijzen beginnen net onder de €13.000 euro en lopen op tot ongeveer €28.000 euro.

Pluspunten

  • Goede, zuinige, relatief schone motoren.
  • Value for money.

Aandachtspunten

  • De handbakken willen nog wel eens heel moeilijk in de eerste en tweede versnelling gaan als het erg koud is.
  • Bij de GDI-motoren wil het brandstoffilter nog wel eens verstopt raken bij het gebruik van brandstof met een hoog gehalte ethanol (zoals bio-brandstof).
  • Als de 1.7 CRDi in noodloop schiet komt dit meestal doordat het regenereren van het roetfilter misgaat.
  • De airco kan soms tijdens lange ritten minder performance gaan leveren. Dit is op te lossen met een update bij de dealer, zodat de condensor niet meer bevriest.
  • Vanaf 2014 is er geen volledig reservewiel meer geleverd, maar een reparatiekit.
  • Veel mensen ervaren het stuurgevoel van de ix35 van voor de facelift als “nerveus” of “zoekerig” met een dood punt in de centrale stand. Anderen vinden de besturing juist weer erg vaag. Met een software update kon dit wel aangepast worden, maar niet altijd tot ieders tevredenheid. Maak dus een proefrit waarbij je er goed op let of je de besturing aangenaam vindt, met name ook op snelwegsnelheid.
  • Er zijn online veel klachten over de navigatie te vinden. Die kent sommige straten niet en is niet de meest vriendelijke in het gebruik. Ook zijn er geen POI’s te vinden, wat door veel mensen als een gemis wordt gezien.
  • De standaard carkit van vroege modellen werkt niet met alle telefoons lekker samen. Het inladen van contacten is vaak een probleem. Softwareupdates kunnen dit euvel verhelpen.

Zoek de IX35 of een andere auto op Marktplaats.nl.18 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
En als je het logo omdraait, wordt het écht leuk: https://pbs.twimg.com/media/BV1Dz2MIgAAaEYW.jpg
Wij verkochten er altijd extreem veel aan Duitsland . Bijna altijd een 2.0 CRDi met 177pk en 4WD. Ontzettend fijne aandrijflijn, voelt ontzettend rijk. En dat voor een Hyundai.
Leuke auto nog altijd, vooral na de facelift (met die grijze wielen) en met een fel kleurtje of zwart :)
@granlusso: Dat van die zuinige motoren is helaas niet waar. Met name de 2.0 benzine van vóór de facelift zuipt als een oorlogsschip helaas.
De airco kan bevriezen?
Geef mij maar eentje!
Prima auto verder.
Kwaliteit met een hoofdletter.

Op wat kleiner ongerief na gewoon geen issues. Het schakelprobleem bij koud weer lijkt mij ook iets wat makkelijk te verhelpen moet zijn. Misschien het bedieningsmechanisme iets bijstellen of andere versnellingsbakolie er in.
Mwa, ik zou als ookaasjonnetje in dit segment toch iets anders prefereren
Jammer dat zo’n droevig hok aandacht krijgt op een website voor autoliefhebbers.
@gash: ik vind dit nog wel meevallen in tegenstelling tot alle model s/xen, I3 eb priussen van deze wereld.
@gash: omdat iedereen een nieuwe priemiejum gezinsauto kan betalen zeker? Ik vind persoonlijk de occasion aankoopadviezen een stuk nuttiger dan reacties zoals de jouwe.
@gash: Autoliefhebbers zijn niet altijd bepalend als snel en strak sturende bolide liefhebbers. Autoliefhebbers zijn ook liefhebbers van ultiem genieten van het auto rijden binnen hun budget. Je kent ze wel, wassen regelmatig hun auto, zien er doorgaans spic en span uit, geen garage beurt te veel. Dat zijn ook auto liefhebbers, die hun auto, niet hoeken, niet driften, niet voorzien van vet licht metaal schoeisel, maar genieten van de auto bij normaal rijgedrag.
Daarom zijn er ook slechts vier, nee nu vijf reacties.

Ik heb een keer een ix35 als huurauto gehad en het is een volkomen nondescript hok. Prima als vervoer, waardeloos voor een autoliefhebber. Wegligging is ook vrij matig.
@frederik:
Idem, ik zou het acceptabel noemen. Zit positie was ok, vering was slecht, wegligging matig, veel lawaai binnenin de wagen zowel van de weg als van wind maar was overleefbaar. Van die mini-suvs zijn er veel slechtere al zal ik nooit begrijpen dat er iemand zo’n tuscon ooit vrijwillig zou kopen na een testrit.
Ik vind aankoopadviezen altijd wel leuk om te lezen maar bij Autoblog zie ik alleen maar aankoopadviezen voor auto’s van max. 5 jaar oud. Wat is daar het nut van? Die auto’s zijn nog nieuw, daar is toch niets mis mee? Waarom geen aankoopadvies voor auto’s van 1995-2005? Die hebben al wat ervaring opgedaan, dat vind ik veel interessanter om te lezen.
Waarom halen jullie altijd Marktplaats erbij? Op Gaspedaal.nl is veel meer te vinden.
@werf76: omdat de schoorsteen bij autoblog ook moet roken. Wie denk je dat dit artikel sponsort? Juist!
Heb er krap 6000km mee door Australië gereden en op de lange rechte wegen toonde de auto zich een prima reiswagen. Op de wat meer bochtige weggetjes in de natuurparken waar het ook wel eens omhoog of omlag ging had de automaat wat moeite om de juiste versnelling te kiezen. Verder echt een heerlijke auto als je even niet teveel verwacht en gewoon comfortabel wilt cruisen. De prettige zitpositie heeft me nog even doen overwegen voor een CX-5 of nieuwe Tucson te gaan voordat ik uiteindelijk toch voor de 1-serie koos.
Ik zou bij deze auto toch even, voor de zekerheid, kijken of er niet ergens een zombie in de kofferbak ligt….
Ik ben mij aan het oriënteren welke auto de opvolger wordt van mijn (voor sommigen een hok) Matrix. Dat het een compacte SUV of te wel een crossover wordt, weet ik wel zeker. Ik let wel op het trekgewicht boven de 1300 kg moet zijn. Heb geen budget voor nieuw, maar mijn auto’s zitten altijd in de leeftijd van 6 tot 9 jaar oud bij aanschaf en dan doe ik er 4 tot 5 jaar mee. Ik heb mijn jonge (wilde) jaren gehad en behoor tot de (stokpaardje) Nordic Walking groep, hoewel ik die bejaarden club sport niet beoefen. Heb een rug slijtage dus geen asfalt drifter meer voor mij, hoge instap, beetje stoer uiterlijk en goed sleurhut trekker zijn mijn eisen.
Ik vind (inmiddels al heel wat bekeken) het inhoudelijke niveau van de aankoopadvies video’s op een heel hoog pijl staan, kan rustig zeggen, veel beter dan AW en AV.
De ix35 staat al een tijdje op mijn netvlies, net als zijn voorganger de eerste serie Tucson. Alles wat hoog op zijn pootjes staan, blinken niet uit in zuinigheid, hoge bomen vangen veel wind en veel rijwind onder de auto, draagt ook niet bij in de ultieme wegligging. Mijn huidige Matrix lust ook wel een slokje, maar stap wel makkelijk in en uit en is zeer betrouwbaar gezien zijn 230.000 km op de klok, die (op de rammel van de nokkenas ketting na) nog als nieuw rijdt! Maar er wordt ook goed voor gezorgd. In september nog mee naar Kroatië geweest met een 1000 kg zware caravan er achter, zegt genoeg over de kwaliteit, dus ben een beetje Hyundai in de voorkeur.
Kennis van mij heeft de diesel ix35 i-catcher, nam hem over nadat de lease periode voorbij was en rijd er nog steeds met plezier in en heeft al 280.000 op de teller staan en heeft nog geen extreme onkosten meegemaakt. Ik heb de ix35 i-catcher 2.0 (op LPG) een week mee gehad op een tripje naar zuid Duitsland. Ik ben geen hardrijder, maar wel een goede door rijder. Moet wel zeggen dat de ix35 op 18 inch Michelin stond en ProMax progressieve vering en dempers achter, mijn kennis heeft dat ook. Wegligging bij 130 km p/u was prima, geen zoekend weggedrag, wat je wel vaker hoort bij SUV’s en de LPG-G3 installatie maakte het verbruik nog acceptabel (1 op 9, tegen 55 cent per liter in NL en 75 cent in D), dus dat deed hij niet verkeerd. De verwarmde lederen stoelen zaten heerlijk en het windgeruis van het open dak viel erg mee. Met dak open is alleen de navigatie slecht te lezen door invallend licht.
Geen last van bandengeruis wat vaak voorkomt door de eco banden van Hankook, de Michelin’s deden hun werk prima. De audio installatie is echt vet in geluid, de i-catcher uitvoering heeft ook nog een woofer achterin, ben zelf radio DJ en vond de kwaliteit redelijk goed. Deze staat hoog op mijn lijstje, zal tzt een 2.0 i-catcher zoeken met lage km stand om dan achteraf LPG G3 in te bouwen incl. extra kleppen smering, dat is noodzakelijk bij Hyundai’s.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).