Hyundai KONA Electric is een feit

Auteur: , 51 Reacties

De Koreanse elektro-SUV is klaar voor actie.

Met de KONA Electric bevindt Hyundai zich enigszins in onbekende wateren. De KONA op stroom is namelijk de eerste volledig elektrische SUV die de Koreanen presenteren. Dat niet alleen, want de KONA Electric is eveneens de eerste volledig elektrisch compacte SUV op de Europese markt. Dit terwijl het merk eigenlijk nog vrij weinig EV’s aanbiedt. Na de IONIQ is de elektrische KONA pas de tweede EV van de Koreaanse autofabrikant.

Hyundai presenteert de KONA Electric aanvankelijk in twee verschillende uitvoeringen: met 39,2 en 64 kWh accupakket. De batterijen van de instapper brengen het goedkoopste model op één lading 300* kilometer ver. Het vermogen bedraagt 135 pk, in combinatie met 395 Nm aan koppel. De KONA met het grotere accupakket rijdt wel 470* kilometer ver en beschikt over 204 pk en 395 Nm aan koppel. Laatstgenoemde schiet in 7,6 seconden naar de 100 km/u.

Gebruik je de 100 kW snellader, dan beschik je in 54 minuten over 80 procent van de energie. Heb je minder haast, dan heeft de 7,2 kW oplader in volgorde 6 uur en 10 minuten en 9 uur en 40 minuten nodig om de batterijen weer vol te krijgen. De bestuurder kan de regeneratieve remsystemen overigens bedienen met speciale hendels achter het stuur.

Interessant is dat de KONA Electric geen schakelpook heeft, maar een zogenaamd shift-by-wire-systeem dat de ruimte in het interieur vergroot. Het interieur is sowieso behoorlijk ruim. De elektrisch wagen is 1,5 cm hoger en 1 cm langer dan het origineel, waardoor de bagageruimte van 361 tot 373 liter groeit. Het interieur zelf ziet er opgeruimd uit, wat mede komt door het 7″ infotainmentscherm. Daarnaast beschikt de bestuurder ook over een 7″ scherm, waarop de meest relevante informatie te zien is. De KONA Electric is daarnaast voorzien van allerlei slimme veiligheidssystemen, zoals Blind Spot Collision Warning en Intelligent Speed Limit Warning.

Aan de buitenzijde herken je de wagen vooral aan het uitblijven van een grille. Daarnaast zijn de spiegels en het dak, in tegenstelling tot de normale KONA, zilverkleurig.

De KONA Electric verschijnt binnenkort in Genève op het Autosalon. De wagen komt deze zomer naar Nederland.

*Rijbereik is op basis van de WLTP-cyclus.51 reacties

En wat gaat het kosten? 200 pk en zat NM + zeer goede range.
Autotje ziet er prima uit als een auto’tje; het roept niet gelijk: Zie mij eens elektrisch zijn.
Dus dan is de enige vraag nog: wat gaat het kosten.
@gregorius: ik denk dat als de prijs goed is (geen verrassing natuurlijk) dit nog best wel een belangrijke auto voor de Europese markt zou kunnen zijn. De timing is in elk geval netjes als ze hem dit jaar nog in de showroom krijgen.

Idd wat je zegt, compacte crossover, prima vermogen (niet alles hoeft meteen 700pk te hebben), goeie ruimte, kwaliteit is hopelijk ook goed en hij ziet er niet bizar uit dus een hoop mensen durven hier wel in te rijden waarschijnlijk.
@gulli: In Zwitserland vragen ze vanaf 17.990 franc voor het instapmodel.
@rulefollower: Dat is voor de Kona met verbrandingsmotor. Het gaat ons hier om elektrokracht..
@gregorius: Maar toch is het raar, dat er dan nog zo’n ouderwetse neus voor de passagierscel moet zitten. Smart bewijst al jaren auto’s te bouwen die zonder zo’n neus bijzonder veilig zijn in een frontale botsing.
@jochempie: Op zich wel.
Aan de andere kant presteert Smart het ook al sinds 1998 om een autotje maken waar je net zo graag in wil stappen als in een Nissan Leaf, Prius (welke dan ook) of zo’n Ampera :).
Zonder gekkigheid; ik hoop dat deze het goed gaat doen. Dat zou betekenen dat meer main-stream merken zien dat ze hun Elektromobielen normaal moeten stylen, er een grote batterij in moeten hangen en m niet veel duurder maken.
Ik ben natuurlijk geen normale auto-gebruiker: zo valt een E-Golf af door zijn range; een nieuwe Ampera omdat ie zo lelijk is; een Zoe om de kwaliteit, een Tesla om de vorm en de prijs en een Cayenne-PiHyb; BMW active-5; etc etc omdat je er net aan 25-40 km, in het echie, elektrisch mee kan rijden (als je toch 2000 meezeult, hang er dan nog 100kg extra batterijen in).
Dus ja: laat dit ding goed verkopen. Laadt vervolgens een 80KWh batterij in een Santa Fe / Sorento en wieweet kom ik een Hyundai/Kia halen.
Nog beter: maak een Genesis versie van die Santa Fe / Sorento en ik ben nog blijer.
@gregorius: Ik zou gewoon even wachten op de BMW i5 als ik jou was. Kan niet lang meer duren. Ik denk introductie in Oktober.
@jochempie: zolang ie er niet als een BMW-i uit gaat zien :)
Ik zie trouwens dat er al wel wat Genesis SUV concepten op beurzen zijn geweest. Heeft AB echter niet gehaald.
@Jochempie: oktober 2020 misschien…?
Dashbord vind ik wel geslaagd. Buitenkant een beetje veel Citroën maar dat is persoonlijk. Maar goed dat ze geen joekel van een touch-screen ala Tesla S hebben. Zal goed verkopen indien de prijs niet te hoog is.
@ericc: Met een rustigere kleur scheelt dat een hoop vermoed ik.
Hoe bedoelen jullie opvolgend qua laadtijden? Is dat berekent aan de hand van de verschillende accu’s of de oplaadtijd met 80 of 100%? 😉
@teerdz: de Kona komt met kleine of grote accu. De grote heeft langer nodig om vol te laden
@teerdz: De laadtijd is altijd 80%, dit aangezien de accu’s nooit volledig leeg zullen geraken.
Nice waarom maakt renault geen auto’s met zo’n actieradius?. Ze zijn er al jaren mee bezig maar zelfs de nieuwe renault master ter waarde van 70000 euro komt niet verder dan 120km.
@mikje90: de master is een busje, daar wil je wat lading in kunnen stoppen (dus past er geen groot en vooral zwaar accupakket in) en het ding heeft de luchtweerstand van een stacaravan. Bovendien is een kleine range helemaal niet zo slecht voor een bestelbusje. Veel ervan worden door pakketjes bezorgers gereden, die rijden geen grote afstanden rijden wel in de stad en stoppen vaak, perfect voor electrisch rijden. Electrisch rijden zal eerst benzine overbodig maken en daarna diesel, zelfs ondanks de dieselhetze van nu.
Klinkt goed, erg benieuwd naar de prijs
De Kia Soul is toch ook een (electrische) SUV?
@utregcity: inderdaad en die was er al in 2014: de Kia Soul EV.

Edit @ikschrijfookoverautos
@ikleesookoverautos: edit het is indd de eerste van Hyundai…
Reken op een levertijd van minimaal een jaar want in Noorwegen zijn er al 13000 op voor verkocht.
Nu de Kia Niro EV nog.
@kobus1967:
Eerst alle Olympische medallies voor onze neus wegkapen en vervolgens alle betaalbare EVs . . . Hoog tijd, dat Prins Pils z’n Noorse evenknie even gaat vertellen, dat we zo geen vrienden worden/blijven :-)
Doen ze goed, niks spannends maar voor veel mensen interessant. Range is ook goed door zeer efficiënte aandrijflijn.
Als Hyundai Nederland de prijs voor de lichtst ‘gemotoriseerde’ met een fatsoenlijke uitrusting onder de EUR 30K weet te houden en die voor de 64 kWh versie onder de 35K, lijken het me aantrekkelijke proposities.
@amghans: ze zullen naar de Ampera-E kijken en daar net onder gaan zitten ben ik bang, dus dat gaat richting de 50.000 euro.
@kobus1967:
Ik verwacht eerder, dat ze de nieuwe Nissan Leaf ‘te lijf’ zullen gaan en dan komen die 30 / 35K in beeld.
@amghans: daar hebben ze de ioniq voor.
@amghans: Je moet anders naar de aanschafprijs gaan kijken. Maar meer naar de gebruiksaanwijzing kosten per maand ( inclusief afschrijving).
Want onderhoud zijn alleen lampjes en banden en verbruikskosten zijn ook lager.
@ronnys:
Ik kijk naar de prijs in de context van z’n concurrenten-EVs, waarvoor die lagere onderhoudskosten ook gelden. Dus wat dat betreft geen verschil.

Verder ben ik het overigens met je eens, de lagere ‘running costs’ van EVs worden – onterecht – nogal eens naar de achtergrond gebezemd of zelfs buiten beschouwing gelaten. Dat verstoort het totaalplaatje.
@amghans: ik had van de week een apk aan m’n normale ICE auto. Best een paar dure reparaties. Die allemaal niets met de motor van doen hadden. En dus bij een elektro gebakje net zo goed voorkomen. Wiellagers. Draagarm rubber, schokdemper en een koplampstelmotor defect. Katsjing. Net zo goed bij eeN BEV.
Het wagentje ziet er keurig uit. Prima interieur ook.
Range op basis van ….. Welke cyclus?
@w0o0dy: goede vraag. Aangezien de Kona op de IAA stond zal dit model een typegoedkeuring van voor 1 september 2017 hebben. Het zal dus NEDC zijn.
@w0o0dy: Excuus, het gaat om de WLTP-cyclus.
Wel keurige specs, 200pk en 400nm. Dikke prima!
Het wordt tijd om een nieuwe bestemming voor de middenconsole te vinden! Er hoeft immers geen roerstok meer tussen de stoelen bij de EV’s (bij de meeste brandstofauto’s trouwens ook niet meer door de automaat). En de bodem is toch al zo plat als een pannekoek omdat er geen aandrijfassen meer naar achteren lopen. Dus wordt het geen tijd voor 3 stoelen voorin ?
@dare2think: een elektrische Multipla, dat zou wat zijn.
@dare2think: liever een paar goede stoelen, een houdertje om wat troep in te gooien, een cup holder en een goede armsteun die naar voren geschoven kan worden. Ik zit toch 2 uur per dag in een auto: wil ik een beetje goed zitten als het mag.
@dare2think:
Ik vrees dat je 70 jaar te laat bent met je uitvinding. Een versnellingspook in de center console is trouwens iets uit de race wereld die pas begin de jaren 70 echt “mainstream” geworden is.
@shiva: Hoe kom je aan 70? Je maakt me nieuwsgierig..
@dare2think:
sorry voor de late reactie, de meeste Europese auto’s van voor de jaren 70 hadden hun versnellings pook aan het stuur. De meeste Amerikanen hadden ook hun automatische pook aan het stuur. De pook in het midden plaatsen werd vooral gedaan om dat het sneller was bij racen. Zo werd dit snel populair bij sportwagens en tegen de jaren 70 had elke wagen het.
Ziet er goed uit!
Een auto met mooie specificaties!

In 2018 is waarschijnlijk de levering het grootste probleem. Enkele duizenden in 2018 en tienduizenden in 2019 wereldwijd. Er is volgens mij vraag zat, nu het aanbod nog….

De prijzen zullen wel even hoger liggen dan de Ioniq electric. Ik gok op 37,5k
Leuke auto, zeker voor de zakelijke markt.

Prijs zal rond de 40k liggen voor de 204pk versie zo is de verwachting.

Vanaf juli bij de dealers.
Importeur zegt een riant aantal beschikbaar te hebben komende zomer, aldus het filmpje van anwb, wat die belofte inhoud weet ik niet
Het is wachten tot deze zwaarste accu ook in de Ioniq wordt gezet en dan komt de prijs in de buurt van de 50k volgens de dealer. De huidige Ioniq heeft al 9mnd levertijd, dus voor de nieuwe Kona zal het eveneens in de rij staan zijn. Daarom ga ik proefrijden in de Nissan Leaf. Aansprekende specs en in de Tekna uitvoering alles wat ik wil. Als zzp-er heel interessant voor mij. Betaal nu alleen al € 136,- wegenbelasting.
1-fase laden !
Flinke misser, thuis niet sneller dan 3,6kw dus of dure aansluiting nemen.
Bijna alle palen zijn 11kw, dus kun je maar 3,6kw laden.
Kortom 20 uur laden ipv 6-8 uur als die 3-fase was.

Maakte hem stuk bruikbaarder. Een 44Kw wagen met 3-fasen is nagenoeg even bruikbaar (tenzij je vaak lange afstanden rijdt), die laad je namelijk 3x zo snel op de meest plekken.

Kia Niro zelfde verhaal, Jaguar I-Pace….jaja met 90Kwh accu thuis met standaard aansluiting op 3,6 kw laden (welk licht dat bedacht heeft)
Ziet er naar uit dat de importeur zijn best doet om de auto voor bijna 50K te verkopen.
Dat verkopen ze dan als: hij gaat onder de 50K blijven !

Terwijl die in Duitsland en Noorwegen 40-42K gaat kosten (exact dezelfde uitvoering). Dat zijn de bedragen die daar in het circuit (pers en dealers) rond gaan.

Zijn benieuwd naar de defenitieve prijzen, maar gezien de uitspraak: “blijft onder de 50K” die echt in elk persbericht wordt genoemd……..ben er bang voor.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).