In Trump-land doet zelfs Mercedes aan #FakeNews

Auteur: , 47 Reacties

Het gaat weer lekker.

In Trump-land doet zelfs Mercedes aan #FakeNews

Een van de belangrijkste redenen dat een ‘politicus’ als Donald Trump het tot “the oval office” heeft kunnen schoppen, is simpelweg de manier waarop hij het volk heeft kunnen verleiden met zijn vele lovende woorden over de kracht (en macht!) van de Verenigde Staten. Vaderlandsliefde is bij Amerikanen een punt waarop je snel kunt scoren en Trump heeft dit heel behendig in zijn voordeel gebruikt.

In een tijd waar Amerikanen het gevoel hebben dat alles uit hun handen wordt genomen, biedt hij (een deel van) het volk een reddende hand. Dit geldt uiteraard ook voor de producten die in het land zelf worden geproduceerd. Geef een Yank twee identieke producten – de een met een Chinees label, de ander met een Amerikaans label – en ze zullen vrijwel altijd kiezen voor laatstgenoemde.

Om deze reden is Mercedes recentelijk in heet water terechtgekomen. De Duitse autofabrikant adverteert zijn nieuwe Sprinter sinds halverwege 2018 als “Built in USA“, maar daarvan klopt volgens Amerikaanse waakhonden helemaal niets. Na enkele maanden van onderzoek waarschuwde Truth In Advertising (TINA) het merk in maart om zijn twijfelachtige praktijken en raadde het Mercedes aan zijn campagne zo spoedig mogelijk te veranderen, zodat het de Federal Trade Commission (FTC) niet op zijn dak zou krijgen.

In Trump-land doet zelfs Mercedes aan #FakeNews

TINA drong er bij Mercedes op aan de campagne aan te passen, omdat het had ontdekt dat de automaker niet helemaal eerlijk was geweest met zijn beweringen. Door de manier waarop Mercedes de boodschap brengt, lijkt het alsof de nieuwe Sprinter volledig gebouwd wordt in zijn nieuwe fabriek van 500 miljoen dollar in South Carolina. Uit onderzoek van TINA blijkt dat dit helemaal niet klopt.

Hoewel absoluut een gedeelte van de nieuwe Sprinters in elkaar wordt gezet in de Verenigde Staten, blijkt het meerendeel gewoonweg uit andere landen te komen. En als ze wel in de Verenigde Staten zijn gebouwd, dan is dit gebeurt met onderdelen die niet in de Verenigde Staten zijn geproduceerd. Aan de hand van de definitie van de FTC ontdekken we vervolgens dat Mercedes de claim “Built in USA” niet mag maken.

“As discussed, unqualified U.S.-origin claims in marketing materials — including claims that products are “Made” or “Built” in the USA — likely suggest to consumers that all products advertised in those materials are “all or virtually all” made in the United States.”

TINA heeft grondig zijn werk gedaan om de waarheid rondom de claim van Mercedes naar het oppervlak te halen. De waakhond deed bijvoorbeeld een steekproef met 2.390 Sprinters en daaruit bleek dat 90 procent niet in de Verenigde Staten was gemaakt. Met behulp van de ‘VIN-decoder’ van het Amerikaanse NHTSA ontdekte het dat slechts 10 procent was samengesteld in South Carolina; 90 procent was gemaakt in Mercedes’ fabrieken in Düsseldorf of Ludwigsfelde.

In Trump-land doet zelfs Mercedes aan #FakeNews

Zelfs als het de voertuigen volledig in de fabriek in de Verenigde Staten in elkaar zou zetten, dan was de bewering dat hij daar volledig gebouwd was nog niet helemaal correct. Mercedes heeft namelijk nog altijd grote moeite met het “vinden” van Amerikaanse leveranciers voor zijn motorische onderdelen. Zolang Mercedes de onderdelen van de aandrijflijn niet in de Verenigde Staten maakt, dan mogen ze de claim niet maken.

Voor nu heeft Mercedes de campagne in ieder geval dusdanig aangepast dat het niet meer op de tenen van de Amerikaanse autoriteiten trapt. De Duitse autofabrikant is er voorlopig vanaf gekomen met een waarschuwing, maar als het dergelijke streken in het vervolg herhaalt, dan zullen er ongetwijfeld hardere sancties volgen.47 reacties

Zo de trumphaat druipt er weer vanaf…
@branko: heh? De eerste alinea is het meest feitelijke en neutrale wat ooit over Trump op Autoblog is geschreven.
Maar om om de Trump fan tevreden te stellen zeggen we even wat jullie en Donald zeg graag horen willen: Donald Trump is de slimste, de meest verstandigste, de meeste knappe, de meeste welbespraakte (echt veel welbespraakter dan die nep Trump van een Baudet) en meest waarachtige en meest intelligente persoon die ooit de kelder van de Trump toren heeft verlaten.
@mashell: Misschien moeten ze Eva Jinek vragen als nieuwe stukjesschrijver voor autublog. Die zal zich als een vis in het water voelen. Heeft een foto van Bill en Hillary op haar nachtkastje.
@karaya: ik denk een sigaar
@jochen: Een sigaar in eigen doos.
@branko: Eens. Als we niet via de Linkse bril van de NOS en nu.nl ons nieuws vergaren dan zouden we een veel positiever beeld over deze man hebben…
@dutchdriftking: als we met een linkse bril naar Trump zouden kijken dan zouden we zeggen “Ach, hij kan niet zoveel kwaad, hij is gewoon een beetje seniel, komt voor op die leeftijd, geeft niks” maar de media kijkt juist met een rechtse bril ernaar “hoe durft die rare wereldvreemde oranje gekleurde man een hinderlijke handelsoorlog te onteketenen en onze Goudse kaas te belasten?”.
@mashell: je voelt je vast eenzaam in de Westerse wereld na het vallen van de Berlijnse muur.. als je NLse media al rechts noemt wil ik niet eens weten wat jij uiteindelijk wel als links beschouwt..
@mashell: Ehmm nee. Onze media is linkser dan links. Oke, behalve op die gekkie van een Jensen na dan. Hij is dan wel weer vermakelijk.
@dutchdriftking: onze media is behoorlijk rechts. Niet alleen de Telegraaf maar ook het NOS Journaal biedt best opmerkelijk vaak een podium voor iemand als Wilders.
@mashell: Ze verknippen alleen alles wat ze van rechts laten zien…..
@mashell: Iemand als Wilders uit het nieuws weren zou inderdaad de laatste stap zijn. Dan krijg je Oostblok praktijken.

Daar zitten we overigens niet ver van af.
@mashell: dat heet een democratie. Alleen 1 partij aan het woord laten zou nogal vreemd zijn he.of krijgt alleen Wilders een podium?
@dutchdriftking: wat doet ie dan positief?
@boomhauwer: Trump of Wilders? Wilders benoemd alleen wat er mis is en komt niet met sluitende oplossingen. Trump is Amerika enorm aan het opbouwen.
@branko: Geen woord van gelogen toch. Het is een instabiele schreeuwkleuter zonder verstand van zaken die als een olifant door een porseleinkast dendert op het gebied van wereldpolitiek. En verstand van zaken heeft ‘ie ook niet, zijn fortuin komt van zijn vader en er zijn genoeg onderzoek geschreven waaruit blijkt dat het heel slecht gerendeerd heeft sinds hij het met behulp van belastingfraude van zijn vader geerfd heeft. Zijn leugens (die regelmatig helaas voor hem op camera of microfoon vastgelegd blijken te zijn, zodat hij ze niet allemaal kan ontkennen), onprofessionaliteit en agressieve houding zijn ongekend voor een staatshoofd.
@markie123: Wees jij maar blij met Rutte dan…
@markie123: het is een schreeuwende olifant die zijn vermogen van pap heeft geerft..
Hier kunnen ze helaas niet zoveel mee in de politiek, vrees ik..
Nieuwe slogan: you pay for “built in the US” but you get “made in Germany”!
Mercedes is niet de enige die dit toepast. Wordt zo vaak gedaan en dient beter aangepakt te worden.
“Built in USA” is toch niet hetzelfde met “Produced in USA”? Die wordt wel degelijk in de V.S. gebouwd. Mercedes heeft nooit gezegd dat die in de V.S. wordt geproduceerd.
Vervelende vrouw die Tina…
@gandini: tante tina, altijd gezellig.
En ondertussen Goudse kaas verbieden, alsof die niet gewoon uit Minnesota komt 😋
Wat een domme zet. De Sprinter moet vooral in Europa goed boeren, toch? Als je in Europa groot adverteert dat ze in de VS in elkaar worden geschroefd lopen de Trumpofoben niet erg warm voor je product. En in de VS, wat volgens mij niet de grootste afzetmarkt is voor de Sprinter, kijken de VS-kopers volgens mij toch alleen maar naar de badge, dus die zal het ook niet verrassen als ze elders worden geproduceerd.

Die campagne had gewoon eerlijk moeten zijn, dan pak je wel alle fronten goed aan volgens mij.
@720s: werden ze daar vroeger niet met een Dodge logo verkocht?
@dutchdriftking: yep. En nu worden er Fiat bussies met Dodge logo verkocht!
@720s: Dit gaat natuurlijk om reclames die ze in de VS laten zien…

En de VS is wel degelijk een grote afzetmarkt voor de Sprinter. Eerder al met Dodge logo, nu van Mercedes zelf. Zeer populair en heeft (samen met de nieuwe Ford en Nissan bussen) de oude ladderchassis bussen op de 2e plaats gezet.
@720s: Net geen 30.000 verkocht in de US in 2018. Net mis dus.

Ter vergelijking: in 2017 werden er 200.000 Sprinter verkocht wereldwijd, waarvan 27.500 in de US. Das een niet te onderschatten markt…
Mercedes dacht dat als ze trump geloven dat ze dan alles wel zullen geloven. Op zich niet zo’n heel onlogische gedachte.
Wat een gejank alweer.
Die Amerikanen moeten eens naar hun “eigen” merken kijken.
Ford bouwt al jaren hun commercial vans (transit, connect) in landen als Spanje en Turkije, deze worden dan als CKD (Completely Knocked Down) vehicle naar de USA verscheept, daar in elkaar gezet, en ook in de marketing gezet als “100% USA”.

CKD auto’s zijn niks nieuws, dit concept bestaat al jaren om importheffingen te voorkomen in vele landen.
Auto’s worden in de fabriek gebouwd, uit elkaar gehaald en verscheept, om vervolgens in een VPC (Vehicle Preparation Center) weer in elkaar gezet te worden voor de verkoop.

Overigens, van hun eigen VIN decoder klopt ook geen ruk.
“Check-Digit” 5 is geen check digit.
5 wilt op die positie zeggen: CKD Left Hand Drive
een 6 = CKD Right Hand Drive
Voor “normale” auto’s staat hier een 1 (LHD) of 2 (RHD).
@qriss: dan klopt het punt van TINA dus wel: CKD staat voor Complete Knocked Down, oftewel assemblage van delen die vanuit het buitenland worden binnengehaald.
@stalensnuitje: never mind, ik lees alleen je laatste alinea… :X
@stalensnuitje: ken ‘beur’n :)
Schaam je Mercedes, echt belachelijk dit! Gelukkig is mn iPhone wel op en top Amerikaans, oh wacht.
Wel bijzonder dat jullie je begeven op politiek vlak. Lijkt me niet correct. Een volle alinea over of liever tegen Trump. Zo slecht.
@mujo1971: het is geen kritiek, het is een constatering.
@ikschrijfookoverautos: We zullen zullen zien wie er herkozen word.
@mujo1971: dat staat er los van. overigens kan alleen Trump worden herkozen.
@ikschrijfookoverautos: heel scherp+1
Miischien zaten ze wel aan de crystal meth daar bij MB.
In de VS is Fakenews toch legaal?! President doet het ook.
@ghost: Dat is bij ons in Nederland niet anders.
@karaya: klopt.
Vroeger had je Ike die Tina op haar plaats wist te zetten.
@shiva: +1 👍🤣

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).