Inspiratie: Billy Monger pakt podium bij comeback in de F3

Auteur: , 18 Reacties

Yep, die Billy Monger.

Carlin

Mogelijk ben je alweer vergeten wie Billy Monger is. Zo gaat het immers vaak in dit soort gevallen. De Brit leefde de droom van velen onder ons, door op jonge leeftijd een carrière in de autosport na te kunnen streven. De tiener kwam uit in het Britse F4 kampioenschap en deed het daarin niet onaardig. Tot overwinningen kwam het niet, maar hij haalde wel een pole en stond een paar keer op het podium. Vorig jaar veranderde de droom echter in een nachtmerrie.

Monger was het seizoen goed begonnen door in de eerste vier races meteen twee podia te pakken. In het derde weekend op Donington Park bevond hij zich midden in de drukte van het middenveld. Door een slipstreampje kreeg hij een goede run op een aantal van zijn voorgangers. Daar was echter een reden voor die Billy niet kon zien. Een auto van een andere deelnemer stond stil op de baan. Precies op het moment dat het groepje deze auto passeerde, glipte Monger uit de slipstream, pardoes tegen de stationaire auto aan. Het resultaat was een enorme klapper (onprettige beelden). Zo enorm, dat zelfs in deze tijden van hyperveilige raceauto’s Billy zijn beide onderbenen verloor.

Op zo’n jonge leeftijd zoiets meemaken gaat niemand in de koude kleren zitten, maar Billy bleef er onder de omstandigheden behoorlijk nuchter en positief onder. De racewereld kwam samen om hem te ondersteunen middels een crowdfundingsactie. Ook Max Verstappen toonde zich begaan met het lot van zijn collega en deed een duit in het zakje. Al met al leverde de actie een fors bedrag op van omgerekend ongeveer een miljoen Euro. De coureur gaf aan dat hij het liefst weer zou willen racen en zichzelf tot doel heeft gesteld in 2020 Le Mans te halen.

Een mooi streven, maar je weet natuurlijk nooit of de harde realiteit het eens is met dergelijke ambities. We hebben natuurlijk gezien dat Alex Zanardi na een vergelijkbare verwonding ook terug is gekomen in de racerij op een behoorlijk niveau, maar zou Monger daar ook in kunnen slagen? Dat was maar helemaal de vraag.

Bijna een jaar na zijn crash was het moment van de waarheid gisteren daar voor Billy. Met een aangepaste F3 van Carlin stond hij aan de start van de eerste race om het Britse F3 kampioenschap. Monger’s Tatuus Cosworth heeft maar één pedaal, waarmee de coureur kan remmen met een van zijn protheses. Gas geven gebeurt via een hendel aan het stuur.

In het veld van 21 coureurs kwalificeerde Monger zich als vijfde. Dat was al best puik, maar in de race ging het nog een stukje beter. De 18-jarige verschalkte nog twee coureurs en mocht zodoende in zijn debuut na de horrorcrash meteen naar het podium. Le Mans in 2020? Moet lukken toch…

Bedankt iedereen voor de tips!18 reacties

You can take away his legs, but you can’t take away his talent
Doorzettertje. Mooi.
Baasje!
Goed zo Billy. Erg knap van zo jonge kerel om op deze manier met zijn situatie om te gaan. Op naar de volgende race!
Ik heb zo veel respect voor Billy Monger en ik was hem zeker nog niet vergeten. De reden: hij bleef zo ongelofelijk positief en vrolijk nadat hij beide benen verloor. Fantastisch dat hij zijn droom kan blijven waarmaken en een voorbeeld voor velen.
Erg mooi!
Petje af voor die jongen.

Wat een ongelooflijk doorzettingsvermogen. Gun hem een mooie en glansrijke racecarrière.
Gaaf! Het scheelt natuurlijk wel meer dan 10 kilo per been. Ik ben benieuwd of daar nog voor wordt gecompenseerd
@timh: ik was er al bang voor dat iemand deze opmerking zou maken…🙈
@jaapiyo: Jah terrechte vraag lijkt mij. Dat het knap is enzo was al meerdere keren gezegd. 😊
@timh: ronduit smakeloos, deze opmerking.
@rrrobert: klopt.. en toch.. in een wereld waar zo ongeveer alles het verschil kan maken en de concurrentie messcherp is.. deze reactie zal ongetwijfeld ook in de paddock voorbij zijn gekomen.
@RRRobert: dat zijn teaguurders ten voeten uit….
@RRRobert: hoezo? In de autosport wordt om iedere gram gewicht gevochten. Daarmee in gedachten is dit geen vreemde vraag dacht ik. Maar ik heb mijn antwoord inmiddels in een andere groep gevonden die hier wel gewoon antwoord op wil geven.
@timh: .De prothese die hij aan zijn linkerbeen draagt weegt zeker zoveel als zijn eigen been. Ik kan het weten want ik draag dezelfde soort… Dus ik denk dat dat geen voordeel zal zijn 😉
@phdg: das waar dan blijft er nog maar een kilo of 10 over maar de extra handbediening brengt ook nog wat gewicht mee.
Achja het belangrijkste is dat hij kan blijven doen wat hij leuk vindt.
Misschien kan hij samen met Alex Zanardi een LMP2 auto oont podium rijden? Lijkt me een geweldig verhaal. Stuff for movies!

Overigens.. erg groot en succesvol raceteam dat Carlin met 12 rijders die uiteindelijk de F1 haalden. (Vettel, Riccardo, Rosberg, Kvyat, Kubica om maar een paar grote jongens te noemen)
Alleen komt hij helaas sponsoren te kort en komt hij waarschijnlijk niet meer in actie dit seizoen.Al zou ik dat jammer vinden

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).