Is de Lexus UX in het echt wél te pruimen?

Auteur: , 20 Reacties

De vraag die ons al weken in zijn greep houdt.

We kunnen er heel kort over zijn: de Lexus UX is niet de meest fraaie auto van het salon. Die prijs moet ik overhandigen aan een fabrikant uit het koude Noorden. De UX beschikt wel degelijk over een uitgesproken exterieur, maar probeert de grenzen misschien net iets teveel op te zoeken. Aan de andere kant, de UX Concept waarop de bolide gebaseerd is, oogt eigenlijk nog extremer en is ergens juist mooi van lelijkheid.

In dat opzicht bevindt de productieversie van de UX zich in een soort grijs gebied waaruit niet zoveel fantastisch mooie dingen komen gekropen. Het stoere, uitermate agressieve lijnwerk waarmee Lexus zich al jaren van de rest van het autoproducerende wereldje onderscheidt, lijkt niet helemaal tot zijn recht te komen op de UX. Met name met de achterste flanken is iets mis. Het lijkt wel alsof een stagiar tijdens het vervormen in Photoshop uitschoot en te bang was het terug te veranderen, en het liet staan in de hoop dat niemand het zou opmerken. Nou jongen, we hebben je door! Zelfs het interieur, in mijn ogen veelal een pluspunt van het merk, weet mijn hart niet te winnen.

Gelukkig weet Lexus dit tot op zekere hoogte tegen te gaan door onderhuids genoeg interessante meuk te verstoppen. Zo krijgt de UX twee verschillende aandrijflijnen, waarvan de krachtigste beschikt over hybride techniek. De UX 200 heeft een ontzettend thermisch efficiënte 2-liter viercilinder. De UX 250h heeft een andere 2-liter benzinemotor die gekoppeld is een elektromotor. Wie vierwielaandrijving wil hebben kan de E-Four bestellen en krijgt er nog een extra elektromotor bij, die de achteras voor zijn rekening neemt.

UPDATE: Lexus laat weten dat de UX 250h vanaf maart 2019 in de showroom staat, voor een prijs vanaf 44.495 euro.20 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik ben wel fan van oude lexi. De nieuwe vond ik de voorkant te agressief ogen in tegenstelling tot de rest van de wagen. Maar dit slaat de plank toch wel heel erg mis…
Lelijk of niet, ik vind de nieuwe Lexus-lijnerg gaaf. Op persfoto’s, in de configurator, in de folder, livepics: ze zien er werkelijk niet uit. Druk, overgestileerd en te extreem.

Maar dan rijdt er een exemplaar rond, dan valt het licht erop en alles valt op zijn plaats. Met name de IS, GS, LC, LS en RC zijn in het echt veel mooier. Ok, het design is wat druk, maar vergeet niet waar ze vandaan komen: gerebadgede Toyota’s met leren bekleding.

Nog een goedmakertje zijn de interieurs, daarin maken ze grote stappen. Die ruimte was er ook, maar heb is nu luxe, bijzonder en goed afgewerkt. Ten slotte de hybride aandrijving die daadwerkelijk werkt. Lexus heeft bijna alleen maar hybrides in het gamma, elk model is sowieso als hubride te krijgen. Tegelijkertijd zijn de spikssplinternieuwe Audi A6, A7 en A8 alleen met benzine of diesel te krijgen. Wat is dat voor vooruitgang?

Dat gezegd hebbende: een witte crossover is eigenlijk altijd een dikke no-no.
@willeme: Een Duits merk komt met een laf 48volts hybride. Alles om alleen op papier de uitstoot omlaag te krijgen.
@monsieurleloure: Ik snap het echt niet. Ik ben echt een beetje teleurgesteld. Dat Audi, Mercedes en BMW nog even vasthouden aan de dieselmotor begrijp dik wel. Ondanks dat het een dalend aandeel is, is het nog vrij groot. Benzinemotoren idem: die blijven er nog wel een generatie of twee.

Maar dat er merken zijn die daadwerkelijk (relatief) zuinige hybrides in de aanbieding hebben (Lexus) of elektrische auto’s (Jaguar, Tesla) hebben de andere merken helemaal niet. Concepts en ideeën. De Mission-E moest een ‘Tesla-killer’ worden. Het is nog steeds een concept. Tss …
@willeme: Helemaal mee eens.

Maar de historie van Lexus is echt wel wat anders dan gerebadgede Toyota’s.
Ja het bestaan ervan kan ik niet ontkennen, maar de helft van de tijd is het ook andersom. Men maakte de Lexus en plakte er voor de thuismarkt dan ook maar een Toyota logo op (bij de Soarer en Altezza bijvoorbeeld)
En de start van Lexus met auto’s als de LS en GS, van grond af aan Lexus modellen.
@fanboy: I know. Maar de IS200 is toch echt een Altezza. De ES250 was absoluut een Camry. De RX was gewoon een Harrier.

Nu moet ik er wel eerlijk bij aantekenen dat Toyota in zijn thuisland een behoorlijk hoogstaand luxemerk is.

Meer leesvoer over de ontstaansgeschiedenis van Lexus vind je hieronder:

https://www.autoblog.nl/nieuws/special-lexus-ls400-ucf10-101357
@willeme: Ja ik ken de historie. De Altezza is echter wel een voorbeeld van een auto die puur als Lexus bedoelt is, maar in Japan werd Lexus nog niet verkocht dus dan maar Toyota badge erop.
Auto’s zoals de ES / RX en dichter bij huis de CT200h kennen inderdaad hun oorsprong in Toyota modellen.

De originele LS is natuurlijk het beste voorbeeld van hoe ze begonnen zijn, net als de GS. Die V8 en nog andere motoren zijn dan ook voor de Lexussen ontworpen, en hebben later hun weg terug gevonden naar Toyota modellen.

Maar goed, er is inderdaad genoeg kruisbestuiving.
@willeme: ik sluit me helemaal bij je aan!
Om de een of andere reden vind ik de Lexus-lijnen op deze auto wel passen, maar ik vind hem nog steeds niet mooi. Ik kan eigenlijk weinig auto’s uit dit segment opnoemen die ik mooi vind. Alleen de CX-3 vind ik cool.
@berlinetta: cx3 is uit proporties
Die grote zwarte “plastic” delen rond de wielkuipen maken m wel erg “cheap”. Niet echt classy wat je normaal bij Lexus verwacht… Zonde.
@tvr1974: eens. Ik begrijp echt niet waarom zo veel autofabrikanten dat doen. T.t.z.: ik begrijp het wel. Zonder die kappen krijgen ze hun ontwerp niet in balans. Tenzij ze grotere velgen monteren, maar die clashen dan weer met de rest van de verhoudingen. Voor mij persoonlijk toont het mooi het verschil tussen een auto die “groot” ontworpen is, en een auto die gewoon wat opgehoogd en opgeblazen is. Zelfs bij de Stelvio halen ze dat trucje van die plastic rand uit. Eeuwig zonde. Ik heb natuurlijk geen probleem met lakbeschermende maatregelen, maar doe dat dan waar het echt nodig is, niet omwille van een flauw marketingverhaal over fake sportiviteit en avontuur. Een mooi voorbeeldje van hoe het anders kan: http://www.automachi.com/wp-content/uploads/2018/02/loc-the-10-most-popular-cars-in-the-uk-05.jpg.
@tvr1974: ik vind dat juist stoer ogen. Maakt deze Lexus visueel een stuk minder zwaar.
Ik vind hem best nog wel te pruimen. Alleen op foto 5 vind ik hem enigszins vreemd ogen. Gevoelsmatig zou die heuplijn iets verder naar boven moeten zitten en moeten uitkomen bij de spitse punt van het achterlicht.Verder eigenlijk niks op aan te merken. Zoals Willem terecht opmerkt zijn vrijwel alle moderne Lexus modellen in het echt een stuk mooier dan op de foto’s, en ik verwacht dat dat bij deze UX niet anders zal zijn.
Ik vind deze auto veel beter smoelen dan bijvoorbeeld de NX. Die auto is pas ‘overdesignd’.

Verder ben ik zowel liefhebber van de huidige reeks als de modellen van 15-25 jaar geleden
Ik blijf het een kralenbak vinden. Blingbling to the max!
Hij is minder lelijk dan in de configurator. Een beetje zoals je vriendin minder lelijk is dan je schoonmoeder.
En hoeveel co2 stoot dit beestje uit?
Ben benieuwd naar de verbruikscijfers vergeleken met een 1.0 motortje
Wie is “ons” in de vraag van de schrijver?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).