Is deze prachtige Lagonda gestolen door Prins Bernhard?

Auteur: , 61 Reacties

Binnenkort wordt deze prachtige auto op het Concours d'Elegance in Apeldoorn tentoongesteld. Maar deze auto van Prins Bernhard is niet onbesproken. Bernhard zou de auto namelijk tijdens de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog onrechtmatig hebben verkregen.

Er zijn ongeveer 85 van deze auto’s gemaakt en destijds kostte zo’n wagen meer dan een Rolls Royce. Deze Lagonda LG6 Drophead Coupé ‘Rapide’ van wijlen Prins Bernhard Von Lippe Bisterfeld heeft chassisnummer 12341. De Lagonda LG6 Drophead Coupe is voorzien van een 4,4 liter zescilinder motor. De Lagonda van Prins Philip kan niet eens in de schaduw staan van deze prachtige auto van Bernhard. Maar was hij eigenlijk wel van de Prins Von Lippe Bisterfeld?

In 1938 kocht een succesvolle architect (de heer Jan Frederik van Erven Dorens) de auto bij Lagonda, en hij wist hem wonderbaarlijk genoeg tijdens de oorlog uit handen van de Duitsers te houden. Bizar genoeg gaat echter de staf van Prins Bernhard met de Lagonda aan de haal. Op archiefmateriaal uit maart 1945 is de Prins in de auto te zien, in een bevrijd dorp in Limburg. Later werd generaal Montgomery als held door de straten van Amsterdam gereden na de bevrijding, ook in de auto van Van Erven Dorens. De architect zou de auto nog één maal terugzien, als de medewerkers van Prins Bernhard de auto te koop aanbieden voor 5000 gulden. Dat weigert Van Erven Dorens, en hij beschuldigt de prins van diefstal. Zelf had Van Erven Dorens 13.200 gulden voor de auto betaald, destijds een enorme som geld.

Robin, de kleinzoon van de architect, ging 65 jaar later op zoek naar de auto en wist hem terug te vinden. Daar maakte hij een documentaire over die door de NPS in 2004 werd uitgezonden. Daarmee won de kleinzoon een zelfs een prijs van €125.000 euro. Een trailer van de documentaire is hier te bekijken.

Op het Concours d’Elegance in Apeldoorn (2 & 3 juli bij Paleis het Loo) zal de veelbesproken, maar vooral schitterende Lagonda voor het eerst aan het publiek getoond worden.61 reacties

Je verwacht het niet………
@gash: misschien is hij hem vergeten terug te brengen😉
@gash: Hij heeft er ook nog een kind in verwekt……
@dutchdriftking: wel meerdere
@rolov: wel half Nederland
Over de doden niets dan goeds.
“Van Erven Dorens”… Familie van?

On Topic: de Schavuit van Oranje…
Is hij nou gestolen of niet? Lekkere clickbait titel ook wel weer. Ik dacht dat enkel Autovisie onderdeel van de telegraaf was?
@jeaup: ja wel gestolen dus . Lezen he.
Heerlijk dit soort auto’s.


—————————————

Ff off-topic: Forza Horizon 3 komt 27 september uit ;)
@murica: Ja voor die zure Xbox (of pc dan).
@mikkeloentje: Jammer dat je zure Xbox zegt. Ja, hij komt ook voor de PC heb ik gehoord.
@murica: Nice. Forza 6 Apex bevalt ook uitstekend op PC. Grafisch bijzonder indrukwekkend!
@123bat: Alleen jammer dat stuurtjes niet ondersteund worden…
@mikkeloentje: 200 euro heb je een nieuwe Xbox one. Niet zeuren, de moeite waard om gewoon een Xbox en PS4 te hebben. Ben je klaar.
@ghost: Ja en dat is €200 teveel voor een Xbox.
@mikkeloentje: Zucht.
@murica: Trouwens mensen die Xbox One hebben voeg mij toe: DuTcH IDIOT 666
@mikkeloentje: zuurpruim! Ik ben ook een PS4-man. Maar vind Forza gewoon goed genoeg om er 200€ voor neer te leggen. Probleem ligt dus gewoon bij jezelf.
Audi RS modellen waren er nog niet, dan moet je toch wat.
Wat was het een boef, maar toch heb ik sympathie voor m
Wie heeft de auto nu in zijn bezit?
@kraakensmaak: De wagen is in 2007 verkocht, dus zal in prive bezit zijn of een of ander museum.

http://www.finecars.cc/en/detail/car/15193/index.html
@kraakensmaak: hier meer info: http://www.classicarimages.nl/english/garages/amicale/carpages/2007/0307-01-info.htm#Short%20history
@ghost: de auto is dus opgeëist door een NL’er in Nederlands Indië, die er destijds ook 1 had besteld maar nooit kreeg. Daarna is deze in ’76 weer gevonden door Hans Ruhé en naar Nederland teruggehaald. Vervolgens is er 20 jaar lang naar onderdelen gezocht om de auto weer te herstellen. In 2002 is deze weer verkocht.
Tja, hij is niet de enigste.
@purepet9229: En ook niet de enige.
Ik was al van plan weer eens naar het Concours te gaan dit jaar, met zo’n lokkertje erbij wil ik er zeker zijn. Wat een beauty.
Tsja, het blijft uiteindelijk een Duitser. Ergens in Duitsland rijdt er nog iemand rond op de fiets van mijn opa.

Probeerde nog een Twitter campagne op te zetten met #bringbackthebikes, maar dat werd niet geapprecieerd. Allemaal fietsen haters op Twitter…
Blijft een hele mooie auto, verdoezeld of niet
Wauw, mooie auto!
Zijne Koninklijke Roverheid…

Minstens zo inhalig als de Belastingdienst en de Fiscus tezamen…
En bij leven iedere keer het zo weten te spelen dat hij bijna net zo onschuldig was als Moeder Theresa en de Heilige Maagd Maria bij elkaar…

Op het bewonderenswaardige af.
@moveyourmind: maar hij betaalde wel je boete als je een winkeldief in elkaar gemept had…
@e1000bmw523i: Helemaal vergeten, dat was inderdaad een mooi gebaar van de Prins om die winkelmedewerkers een hart onder de riem te steken.

Wat ik al zei, Moeder Theresa… en bewonderenswaardig…
@moveyourmind: Goede vergelijking want Moeder Teresa was ook zo onschuldig niet.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de onderhoudskosten van zo’n auto. Als ik nog eens denk aan wat die zeilboot van de Koninklijke familie per jaar al moest kosten…
@RRRobert:
Geen complexe elektronica, dus geen wizkid nodig,
Zou je in principe zelf kunnen doen,
Onderdelen worden wel een issue…
@e1000bmw523i: zal toch voor het grootste gedeelte wel allemaal handgemaakt zijn, denk je niet?
@RRRobert: geen enkel exemplaar was dan ook hetzelfde, dus gewoon zelf een beetje kloppen.
@e1000bmw523i: ik denk dat de gemiddelde Nederlander eerder die elektronica snapt dan dat die plaatjes kan kloppen.
@lekbak: uitbesteden aan de dorpssmit dan maar. O, wacht…

Onderhuids moet de gemiddelde sleutelaar nog wel lukken.
Hij komt vast uit Amsterdam
@martijn11: hmmm….
Geschiedenis is ook zoo saai.
Heeft iemand een link waar ik de documentaire kan kijken?
Sinds Bernhard overleden is komt er steeds meer boven drijven. Alles wat ik heb, daar heb ik zelf eerlijk voor gewerkt. En ik kan iedereen recht in de ogen kijken. Ik betwijfel of Bernhard dat ook kon…
‘Van Duitsen bloed’ toch? Er worden dus niet alleen fietsen gestolen door de duitsers
@ivofga: werden* edit-functie uit
@ivofga: is een verbastering van ‘van Dietschen bloed’ zoals alle volkeren hier in de omgeving heetten in de Middeleeuwen. Geruststellend he!
Geef mij maar een Maybach V12 Zeppelin, of desnoods een Horch (Audi) 853A, ipv zo’n onbetrouwbaar Engels kreng.
@spidermann: altijd gezellig, een mede dacia fan!
De staf van Bernard heb hem verdoezeld staat er, niet hijzelf. Zullen wel eerste klas NSB’ers geweest zijn, en toen het Nederlands volk bevrijd was, waren zij vast ineens weer ‘eerlijk’. Dat deze Robin van Erven Dorens hier een hele documentaire over maakt zegt wel genoeg. Niet alleen hangt hier een luchtje aan, waarschijnlijk ook gewoon waarheid. Waar opa is, weet ook niemand, ws ook verdoezeld. Alles samen blijft die hele nazi-wereld mij verbazen. Net als die pantsertrein die nu is “gevonden” in Polen die vol goud zou zitten. En dan bedenk ik mij dat wij met z’n allen waarschijnlijk nog maar kijken naar het tipje van de ijsberg.
Heerlijk onze Bernard, een echte prins nog, mis hem nog steeds van dat.
Wat een ouwe ondeugende rakker :)
Ook wel knap om hier een docu over te maken en dan ook nog eens een dikke prijs mee winnen.
Bijzonder verhaal, over een bijzondere klassieker!
Ook tussen het adel zitten boefjes
@eron:
Bestaat adel niet uitsluitend en alleen uit boefjes en dieven?
Immers had uw bet over, over,over over over grootvader op het juiste paard gewed was u nu ook een Koninklijke Hoogheid geweest dunkt mij !

Ik kniel al als horige !
Kijk dat zijn de verhalen!
Om eens temeer aan te tonen dat de oranjes een verwerpelijk zooitje boeventuig zijn.
Dit is nog iets voor die beton boer uit Druten F van H die had toch ook een auto gekocht die in ww2 gestolen was en die ze later opeisten…….
En diezelfde F v H had jaren later de Ferrari inter gekocht en te koop staan op deze veiling in Apeldoorn die toevallig weer van Bernard geweest was aaahahaahhaa
@mrwheely: Wist hij ook echt niet. Vooral raar is dat een familie weet waar die auto is, maar deze pas claimt op het moment dat deze weer wordt verkocht. Verkoper William Loydd heeft zich stuk gelachen. Frans daarentegen heeft zich aardig zuur gevoeld.
@ghost: ze konden die auto pas claimen als die in europa kwam, en dat is dus gebeurt… in Amerika gelden andere wetten op oorlogs buitjes. Maar hoe dan ook je hoort er niks meer van, heeft Frans nog iets terug gezien van zijn miljoenen ……

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).