Is dit de gaafste autocollectie ooit?

Auteur: , 52 Reacties

Bizar veel moois én kostbaars samengebracht in één collectie, daar houden we van.

Jon Shirley maakte tot z’n 70e furore als president (1983-1990) en directeur (tot 2008) bij Microsoft. Dergelijke baantjes zijn niet voor iedereen weggelegd, maar de beloningen zijn navenant. Shirley kocht met zijn vergaarde vermogen een autocollectie bij elkaar om van te watertanden.

Zo staat in zijn garage onder meer een Ferrari 250 GTO, een zo mogelijk nóg mooiere 375 MM en een 250 Testa Rossa. Overigens staan ze niet alleen maar stof te vangen en mooi te wezen, want diezelfde Testa Rossa ging ooit (zonder al te grote gevolgen) in de rondte tijdens een race voor klassiekers op Laguna Seca. Ook de 250 GTO raakte ooit behoorlijk beschadigd tijdens een meeting, maar gelukkig zijn dergelijke auto’s niet zo snel total loss en kan de boel gewoon weer gerepareerd worden.

De collectie omvat rond de 27 auto’s die bij elkaar een waarde vertegenwoordigen van ver over de 100 miljoen USD. Da’s niet alleen maar de verdienste van Ferrari, want er staat nog veel meer bijzonder spul in deze verzameling. Een greep:

  • 1956 Mercedes-Benz 300SL Gullwing
  • 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Spider
  • 1938 Alfa Romeo 8C 2900 Coupe
  • 1934 Alfa Romeo Tipo B P3 chassis number 50005 (Ex-Tazio Nuvolari)
  • 1949 Ferrari 166 MM Touring Barchetta
  • 1967 Ferrari 275 GTB/4 NART Alloy Spyder

Voor de klassiekerliefhebber moet dit zo’n beetje het walhalla zijn. Overigens won de unieke 375 MM (met een body van Scaglietti) een poosje geleden de Best of Show-prijs op het prestigieuze Concours d’Elegance op Pebble Beach. Het is tot dusver de enige Ferrari die dat kunstje flikte.

Het zijn trouwens niet alleen maar ouwe beestjes waar Shirley z’n oog op heeft laten vallen. Wat dacht je van de Ford GT, de Ferrari 550 Maranello én een behoorlijk fraaie F355 Spider. Inderdaad, een verzamelaar met smaak!52 reacties

Wat heb je eraan als je toch er niet in rijdt

-edit: jij hebt het artikel vast heel aandachtig gelezen?-
@ikweethet: kun je wel zelfstandig lezen?
@ikweethet: even de tweede alinea nog even doormemen graag
@ikweethet: ikweethet? Je weet het blijkbaar niet. Hup, ff opnieuw het artikel lezen.
@ikweethet: schrijf dan gewoon “first” in plaats van deze onzin.
@ikweethet: sorry
@ikweethet: ikwisthet
@roppp: je bent er echt stil van hè? :))
Dat je over veel geld beschikt betekent nog niet dat je ook veel smaak hebt, maar gelukkig bewijst deze man dat het wel mogelijk is.

Wel opvallend dat de collectie toch zo Italiaans georiënteerd is. Je zou verwachten dat de gemiddelde Amerikaans méér van z’n chauvinisme in z’n collectie zou laten doorschemeren.
@RRRobert: maar als je dit kunt betalen sta je wat mij betreft boven de gemiddelde chauvinistische Amerikaan…
@RRRobert: wie bepaalt of iemand een goede smaak heeft? Degene met geld zelf of de pauper die zou willen dat ie ooit zoveel geld zou hebben (en dan “als dit” en “als dat” gaat doen).

Het mooiste voorbeeld is en blijft de Porsg Kajenne. Wij arme sloebers met zelfbenoemde buitengewoon goede smaak vinden ‘m wanstaltig en verschrikkelijk, terwijl de mensen met geld die wagens net als pakjes boter bij Porsg afnemen waardoor Porsg het beter doet dan ooit tevoren.
Deze man mag ik wel, veel beter dan die maffe rappers met hun zogenaamde dikke collectie
Oef, gaaf ook met die Fiat racetransporter! En een door Michelotti getekende Ferrari-cabrio is ook zeldzaam. En die 166MM, of die 250 GTO, 8C 2900…. Wat een collectie!
Misschien. Maar onze Evert Louwman kan er ook wat van. En die heeft er een prachtig museum voor gebouwd én rijdt wel degelijk met veel van zijn auto’s.
@trustmeiamanengineer: rijdt Shirley niet met de zijne dan?
@MauritsH: Blijkbaar wel, staat inderdaad in de tekst dat er een paar stuk gingen, dus neem aan dat ‘ie er inderdaad ook in rijdt dan…. Net als Louwman dus.
Neemt niet weg dat de beste man een machtig mooie collectie heeft, zeker voor een Amerikaan, zo Europees georiënteerd.
Ik kan me geen saaiere collectie bedenken dan een garage vol zeldzame sportauto’s.

Er zijn zoveel schitterende luxe coupé’s, grote sedans, stoere suv’s en gave busjes gemaakt. En dan kies je voor 27 keer het zelfde…
@lekbak: Denk dat de beste man ook nog over genoeg nieuwer spul beschikt in een ander pand.
Een saaie collectie?? als je kijkt naar de zeldzaamheid van deze wagens is dat alles behalve waar.
Daarbij ook nog een mega goede investering.
@bofkont: saai heeft niks te maken met zeldzaam of niet en het heeft niks te maken met geld. Dit zijn eigenlijk allemaal kleine zeldzame sportwagentjes die ook nog eens belachelijk duur zijn. Niet afwisselend en niet verrassend. Het zoveelste fantasieloze lijstje van meest dure en zeldzame auto’s.
@lekbak: En dat in een ruimte, maakt het toch echt wel spannend, maar ach over persoonlijke smaak valt niet te twisten zullen we maar zeggen.
Ik vind dit fantastisch dat iemand zulke wagens bij elkaar brengt.
@lekbak:
Ok dat mag en kan, ieder zijn meug.
Maar voor een collectie klassiekers mogen het bijzonder kostbare platgetreden paden zijn als een 250GTO, een 300SL en de XK120, maar het zijn wel kroonjuwelen stuk voor stuk.
Me zou het ook heel anders doen met klassieke rallykanonnen, boy-racers als 02 BMW, Alfa, Mini, Escort mk I de DS , 280S, Jag XJ 6 Iso Grifo, maar ieder zijn meug!
‘ t is geen collectie van zo’ n (W)rapper of ander nouveau riche geneuzel
@lekbak:
Dat is nu wat je noemt verzamelen beste Lekbak. En tsja, saai? Wel, ik denk dat figuren zoals Gary Wales (Rolls & Bentley), Peter Mullin (crème de la crème vd Franse autoindustrie), Jerry Hathaway (dé Citroën SM autoriteit), Terry Cook (hotrod genie), onze “eigen” Hietbrink (klassieke Ferrari hersteller), Daniel Swana (weet alles van Mustangs) of deze sportwagen verzamelaar zich vertwijfeld afvragen wat ze in vredesnaam met een busje of SUV als verzamelobject moeten….

En zeg eerlijk, hun creaties/collecties/werk zijn toch niet saai? Is prachtig om te zien; dat soort volk hebben passie dat historie levend houdt. En niet zelden hebben ze kennis in huis waar je U tegen zegt. Als je iets moet weten over een specifieke auto, dan zijn dit de freaks waar je naar toe moet gaan….. Saai, pffffff….
Kan er een museum van openen!
Hij heeft een voorliefde voor Italiaans. Staan mooie tussen hoor, ik hoop dat ze allemaal regelmatig worden uitgelaten
Fantastisch! Wat een collectie! Blijf het wel bijzonder vinden hoe je in loondienst zoveel geld kan vergaren..
@str8six: hij was dan ook geen caissière hè.
@str8six: die zijn op een paar handen te tellen. Misschien heeft hij nog een goude handdruk gekregen wat tegenwoordig bijna onmogelijk is.
@888natan: niet in de politiek. Wachtgeld heet dat
@str8six: Als President/directeur krijg je ook in aandelen uitbetaald, die van microsoft zijn aardig in waarde gestegen, plus de bizarre salarissen in de USA, de beste man heeft het heel goed gedaan!
@str8six: dat heet bonussen, uitbetaling in aandelen etc
Schitterend. Dacht, mis mijn favoriet, de 288GTO, is toch de zwarte achter de gele 355spider? Beter dan dit wordt het voor mij niet inderdaad,
@alfablog: ik zie alleen een Ford GT achter de 355?
@davelepeef: zie het nu ook.
Google geeft me deze plaatjes ook bij een artikel uit 2012…

http://www.sportscardigest.com/jon-shirley-collection-interview-and-profile/
@alfablog: is dat geen Ford GT?
@Gulli: je hebt gelijk, zie het nu ook. Misstaat daar ook zeker niet.
Die Fiat 642 RN2 Bartoletti Ferrari transporter!! Hoe gaaf! Ik heb ik nog schaal 1/43 van Brumm, wat een geweldige toevoeging aan ze collectie, paar 50s/60s Ferrari’s erin en het plaatje is compleet. Nooit gedacht dat er nog zo’n transporter de tand des tijds overleefd had.

https://www.youtube.com/watch?v=4oi9IQOsdQI
@maarten020: ik heb vorig jaar zo’n ding op de Nürburgring gezien, bij de oldtimer GP (komend weekend weer). Geen idee of het een originele was, weet niet hoeveel van die dingen gebouwd in. Misschien ook een ander type, maar zo op eerste gezicht hetzelfde!
@maarten020:
zijn er nog een paar van, maar nu voor jouw de FIAT 190NC trekker kopen, 25 /30 jaar oud en ex Ferrari Corse pakezel!
Zijn er nog genoeg buiten de landen van de Euro Diesel norm
FIAT & Iveco diesels horen bij de wereldtop
Die GTO is toch gewoon vies, of lijkt dat zo? Eigenlijk erg mooi, vergeleken met die shiny SL bijvoorbeeld… Geeft wat ruigs. Zoals bedoeld, past wel…
Mooie verzameling!
Die F430 is zeker zijn daily :)
Goede verzameling… maar die P3 is voor mij het mooist… die auto schreeuwt gewoon om volgas te worden uitgelaten.
Ach ya zodra ie overleden is zal al z’n speelgoed worden geveild..
Gooi de boel open voor publiek, dan kunnen anderen er ook van meegenieten.
Niet mijn collectie, allemaal oude “troep” waar ik niks mee heb, vind oude autos wel leuk maar dit word allemaal weer te oud voor mij
@spykerboy: inderdaad, als het nou allemaal spul zoals p1, wat snelle youngtimers en moderne one offs waren had ik het wel gaaf gevonden ;)
Is dit de gaafste collectie ooit?

Moeilijk te zeggen. Het is een mooie collectie.
Maar heb je niks met oud spul, zoals spykerboy, of hou je van jaren ’70 en ’80 Mercedessen zoals Lekbak, is dit niet de gaafste collectie ooit.

Voor mij ook niet. Het is een erg gave collectie en ik ben gek op oud spul, maar het Britse gehalte is me veel te laag. Zie alleen de obligate E-type en een XK120 staan. Mijn gaafste collectie ooit zou beduidend minder rood, en beduidend meer Racing Green zijn (en Ecurie Ecosse blauw).
@sabrerator:

Ik zie ook nog een Austin Healey, MG, Lotus, AC.
Die 8c, wat een geweldig ding is dat!
Schitterend! Van die Ferrari truck heb ik hier nog een schaalmodel staan! Veel moeite voor gedaan om daar aan te komen.
Keurig

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).