Jaarwisseling: 1 op 5 Nederlanders durft niet te rijden

Auteur: , 38 Reacties

Ok, handjes omhoog: wie durven er niet te rijden tijdens de jaarwisseling?

Jaarwisseling 2018

De Nederlandse verzekeraar Allsecur heeft onderzoek laten doen naar autorijden tijdens en net na de jaarwisseling. Daarbij gaven veel mensen aan niet te willen rijden omdat ze bang zijn voor verschillende jaarwisseling-gerelateerde zaken.

Twintig procent durft absoluut geen auto te rijden omdat andere mensen vuurwerk afsteken. Ook is men bang dat andere mensen met teveel drank op achter het stuur kruipen. Dat is geen vreemde gedachte, want tijdens de jaarwisseling ligt het aantal alcohol-gerelateerde ongevallen 29% hoger dan op een gemiddelde weekenddag. Overigens kiest ook ruim een kwart (27%) van de deelnemers aan het onderzoek er bewust voor om de auto te laten staan, zodat er een alcoholische versnapering gepakt kan worden. Van automobilisten die wel de weg op gaan, bepaalt 87% vooraf wie er terugrijdt en geen alcohol drinkt. 13% geeft aan te rijden en toch een of meerdere glazen alcohol te drinken.

Van de mannen geeft 16% aan onder geen beding in de auto te stappen tijdens en vlak na de jaarwisseling. Onder vrouwen is dat aandeel groter (23%) en onder 65-plussers nóg groter (32%). Van de mensen die wél durven geeft 33% aan alleen auto te rijden als het écht niet anders kan. Daarmee geeft dus in totaal ruim de helft van alle ondervraagden aan geen auto te willen gebruiken in de uren na de jaarwisseling.

Nu ben ik zelf niet bang om te rijden net na de jaarwisseling, sterker nog: ik moet vaak wel doordat we meestal bij familie elders in het land de jaarwisseling doorbrengen. Maar ik probeer wel altijd mijn auto op een zo veilig mogelijke plek neer te zetten. Onder een carport of ergens waar ik er goed zicht op heb, om schade door vuurwerk te voorkomen. Nemen jullie maatregelen om je auto te beschermen tijdens de jaarwisseling? En durven jullie wel de weg op, of blijf je liever binnen?

Over het onderzoek: 1.053 deelnemers. Respondenten waren 18+ en bezitten een of meerdere auto’s.38 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Rond 12u door een woonwijk is natuurlijk niet echt slim. Verder maakt het me weinig uit. Ik vind het vooral fijn als ik weet dat tijdens oud & nieuw, Luilak en andere feestdagen voor vandalen de auto’s veilig staan. Als het even kan binnen.
Ik zorg er altijd wel voor dat m’n auto bovendekking heeft in ieder geval. En voor mensen die niet durven te rijden vanwege vuurwerk: top, goed dat je dat onderkent en niet gaat rijden. Het heeft immers geen enkele zin andere weggebruikers te hinderen met je eigen incompetentie.
@racerx: hahaha
@racerx: niet durven rijden is iets anders dan incompetent zijn…
@awesome: hap hap hap. Ligt eraan wat je beroepsgroep is… ;)
@racerx: als ze dan ook eens thuis blijven als er sneeuw ligt 😬..kunnen we dan ook normaal doorrijden
Ik durf ook niet te rijden met oud en nieuw, maar dat heeft meer te maken met het feit dat er dan een te hoog alcoholpromillage in mijn bloed te vinden is en ik het nieuwe jaar niet wil beginnen met een gedragscursus en/of rijontzegging.
Ik zorg er altijd voor dat mijn auto op een zo veilig mogelijke plek staat. Voor de rest geloof ik het allemaal wel. Ik ben niet zo’n drinker, voor mij word een avond er niet nog gezelliger op als ik een biertje drink. Dat lukt me ook met een colaatje. Ik rij dan ook bijna altijd.
@viezefreddyw: potverdorie wat zal jij populair zijn onder vrienden. Ik zou willen dat ik iemand in de vriendengroep had die er zo over denkt.
@ekidey: Haha ze kunnen me af en toe wel eens waarderen ja.
@viezefreddyw: +1, daarom waren mn maten ook aardig blij dat ik de Z4 weg heb gedaan voor een 5 haha!
@racerx: Ja dat kan ik goed begrijpen. Niet alleen lekker comfortabel en luxe, maar ook nog eens lekker snel met een heerlijk geluid.

Maar ik kan me goed voorstellen dat je de Z4 nog wel eens mist…
@viezefreddyw: Moet zeggen dat die momenten op 2 hand te tellen zijn geweest, met lekker weer beleef ik meer plezier aan de S1000RR.

Overigens nu een mooie set 18” styling 118 onder de 5 gezet, de standaard wielen onder de E63 6 serie geloof ik. Nu is ‘ie helemaal af!
@racerx: Kijk, met zo’n monster kom je de dagen ook wel door inderdaad. Gaaf!
@viezefreddyw: komt goed, fijne jaarwisseling alvast!
@racerx: Jij ook!
@racerx: ze mogen allang blij zijn dat iemand wilt rijden lijkt mij, ik koop daar geen auto op hoor. ik koop juist express een 2 zitter, ben immers geen taxi voor anderen.
@spykerboy: zo erg was t niet hoor, ik speelde destijds altijd de BOB in andermans auto. :) De reden dat ik mn tweezitter weg heb gedaan is puur uit praktisch oogpunt, aangezien de Z4 na aanschaf van motorfiets alleen nog maar als auto dienst deed, niet meer als hobby wagen voor leuke ritjes. Tja, voor mij is de 5 nu gewoon de betere auto.
@viezefreddyw: haha heel goed (Y) ik drink uberhaupt geen alcohol, ik ben daardoor altijd bestuurder :) voordeel is dat je wel in veel verschillende autos komt te rijden, mijn autos hebben weinig zin ivm maximaal 2 personen die erin passen (inclusief bestuurder).
De tijd dat ik straalbezopen de jaarwisseling heb meegemaakt ligt al weer jaren achter mij. Geen probleem met in de auto stappen dus.
Hebben hier wel eens een mongool gehad die om 00:15u met een noodgang door de straat kwam racen, dwars door alle vuurwerkpotten…. Als je gewoon rond een uur of 1 weer gaat rijden is er natuurlijk weinig meer aan de hand (mits je zelf niet hebt gedronken..).
Gelukkig gaat ’t dit jaar s’nachts regenen, dus vuurwerkschade gevaar is ook kleiner dan, in een gewone woonwijk staat je auto nergens veilig…
@trustmeiamanengineer: waarschijnlijk op weg naar t ziekenhuis met een bloedend kind…
Rijden durf ik best maar doe ik niet. Ik zorg ook liever dat m’n auto’s op een veilige plek staan tijdens de jaarwisseling.
Met oud en nieuw staan onze auto’s beschermd. In de garage en onder de carport. Al heb ik geen moeite om te moeten rijden tijdens de jaarwisseling. Ik blijf alleen uit de woonwijken. Dan loop ik het minste risico op schade.
Ik zou niet weten waarom niet? als de ander teveel alcohol is is hij per definitie schuldig dus kost mij dat ongeluk niks, ik neem dan alleen mn mooie hobby auto niet, neem mn daily wel :) er is immers niks mooiers om te doen dan auto rijden vind ik persoonlijk :) vooral als andere mensen bang zijn des te leuker :)
Heb geen afdakje of garage dus staat ze voor de deur, helaas..

Grootste schade tot nu toe tijdens oud & nieuw was een rotje die een grapjas tussen mijn ruitenwisser had geplaatst. Hierdoor een barstje/sterretje in de voorruit gehad. En voor de rest de gewoonlijke vuurwerk nablijfsels die op je auto blijven plakken. Maar die krijg je na een korte carwash sessie wel zonder problemen weg.
Je mag niet zomaar een papiertje op straat gooien…toch mensen?! Maar een vuurpijl die je afschiet en op de meest rare plekken komt te liggen mag wel..? Vuurwerk is gewoon asociale smerig vervuilende troep
@shadowbroker: kom maar op met de haat reacties
@shadowbroker: Nee, hebt gelijk. Net als de luchtvervuiling, kan geen auto tegen op.
@shadowbroker: Vergeet niet hoeveel plezier de meeste huisdieren beleven aan vuurwerk. Zo verpest je het ook voor de dieren.
@shadowbroker: Je hebt een punt maar hier in de buurt, en ongetwijfeld ook bij jullie in de buurt, doet de jeugd vaak de poging om de rommel van het vuurwerk gelijk op te ruimen door het direct in prullenbakken af te steken.
Ik doe er misschien dan wel een deken over de auto. Dan kan er bijna geen schade aangericht worden door vuurwerk (vuurpijlen).
4/5 durft het dus wel. Wat een nietszeggend onderzoek
Mooi nog een goede reden om die vuurwerk bende/ellende te verbieden
Just another day…
2 jaar terug zonder na te denken op oudejaarsdag met open dak naar huis gereden. Gewoon overdag.. beetje vertrouwen in de medemens houden kan geen kwaad..
Tussen niet durven of gewoon niet gaan zit een heel verschil.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).