Jaguar E-PACE (D180): rijtest en video

Auteur: , 35 Reacties

Tegenwoordig kan je niet alleen bij Land Rover terecht voor een offroader, ook Jaguar timmert hard aan de weg om een graantje mee te pikken van de wereldwijde groei in SUV verkopen.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Naast de F-PACE en de I-PACE (concept) wordt dit de derde SUV in de line-up bij Jaguar. Daarmee hebben ze straks net zo veel SUV’s als traditionele Britse sedans in de showroom staan.

Sportievere looks, maar…
Hier voel je hem al aankomen. In de basis is er niets mis met de rijeigenschappen van de E-PACE. Net zoals de meeste anderen in deze klasse is de E-PACE met vierwielaandrijving vooral heel erg neutraal. Stuur de voorwielen een kant op en de achterwielen volgen die koers. Vlam het gas erop en heel veel spannender wordt het niet, uiteindelijk trakteert de E-PACE je op veilig onderstuur. Er is niets mis mee, maar in het gamma bij Jaguar is de E-PACE daardoor wel een uitzondering. De grip is echter wel erg goed en de communicatie door het stuur ook. Daardoor is het misschien wel extra jammer dat het nooit echt leuk wordt om te rijden, het is vooral veilig en that’s it.

Jaguar E-Pace First Edition

De layout van de aandrijflijn wijkt ook af van alle andere Jaguars. In plaats van een in lengterichting geplaatst motorblok die de achterwielen aandrijft, heeft de E-PACE een dwarsgeplaatst blok wat in eerste instantie de voorwielen van kracht voorziet. Die opzet deelt de E-PACE met zustermodellen Evoque en Freelander.

Ook bij BMW zie je dit verschil tussen de kleintjes en de “echte”. Het lijkt (ook) daar de verkopen nog niet te schaden. Mocht je zelf niet de ambitie hebben om met je compacte SUV een bergpas op te driften, dan kan je dit hele stuk ook wegwuiven als het gejank van een autoliefhebber.

Jaguar E-Pace First Edition

Sportieve looks!
Het mag gezegd worden, maar jammie wat is de E-PACE goed gelukt in deze R-Dynamic trim. Dikke 20” lichtmetalo’s helpen, de sportievere bumpers ook, maar het is tevens de basisvorm die goed smoelt. De aflopende daklijn geeft de koets wat snelheid en er zitten lekker wat hints naar de F-Type in. De korte overhangen en herkenbare Jaguar grille maken het plaatje voor mij in ieder geval op de juiste manier af.

Jaguar E-Pace First Edition

Motoren
Jarenlang kochten klanten massaal SUV’s met een diesel, maar er is daar toch een kentering te zien. Gelukkig voor Jaguar hebben ze voor beide brandstoffen fijne blokken in het rek liggen en voor wie elektrisch wil rijden komt dit jaar nog de I-PACE.

Instapper is de twee liter grote diesel, die via een handbak 150 pk op de voorwielen afvuurt. De sprint naar de 100 duurt 10,1 seconden en de topsnelheid ligt op 199 km/u. Als dat langzamer mag, dan valt er ook te kiezen voor dat blok met vierwielaandrijving en/of automaat. Sneller kan het allemaal ook, dan kies je voor de 180 pk diesel die altijd vierwielaandrijving heeft en optioneel een automaat. Met die laatste variant mocht ik op pad en genieten van een top van 207 km/u en een sprint naar de 100 in 9,3 seconden. Nee, snel is het niet, maar dat komt omdat al dit soort SUV’s net even een tandje meer wegen dan een vergelijkbare sedan of station. Elke E-PACE -op de instapper na- gaan royaal over de 1800 kg.

Als het nog sneller moet of mag, dan zijn er nog de 240 pk diesel en twee benzinevarianten die respectievelijk 250 en 300 pk leveren. Met die 221 kW (300 pk) sterke Ingenium-turbomotor sprint de E-PACE in slechts 6,4 seconden van 0 naar 100 km/uur, de topsnelheid is dan elektronisch begrensd op 243 km/uur.

Wat betreft de geteste D180 automaat: voor de meeste mensen zullen de prestaties voldoende zijn, maar met iets meer oompf wordt de E-PACE zeker fijner.

Jaguar E-Pace First Edition

Niet bepaald typisch Brits
Als je leer en hout verwacht, dan krijg je alleen het eerste in het interieur van de E-PACE. De layout doet denken aan de F-Type met de typerende middenconsole, driespaaks sportstuur en diepliggende tellers. In de laatste opmerking zit ook wat venijn, want bij de concurrentie krijg je grotere schermen in plaats van ouderwetse tellers. En in een traditionele sportauto valt er nog iets voor te zeggen om lekker grote analoge tellers te hebben voor dat extra stukje beleving, maar in een SUV voelt het wat gedateerd aan. Het mooie dubbele scherm zoals we bij de Velar vonden, heeft zijn weg nog niet gevonden naar de E-PACE, dus er is niets waarmee de compacte Jaguar eruit springt. Het is netjes, de stoelen zijn op zich fijn, de ruimte op de achterbank is prima, maar de kofferbak is weer niet zo heel groot.

Wat zeg je?
Dan een wat serieuzere klacht die zeker niet alleen met smaak te maken heeft. Het infotainmentsysteem van de E-PACE is ondermaats. Om het onder de noemer “karakter” maar weg te wuiven is te makkelijk. Wederom: wellicht in een sportauto die alleen in het weekend wordt gebruikt, maar dit is in zekere zin gewoon “vervoer”. Fraai vervoer dat absoluut, met een mooie merknaam, maar het is geen F-type.

Even de klachten op rij: de kwaliteit van de telefoongesprekken is slecht, gevoelsmatig vloog ik even terug naar eind jaren negentig met de eerste carkits. Bellen kon, maar ontspannen was het nooit en een belangrijk gesprek deed je zeker niet via de carkit.

Jaguar E-Pace First Edition

Dan was er het probleem dat ik mijn straat niet kon terugvinden. Niet letterlijk, want de weg naar huis is meestal niet echt een probleem, maar de straatnaam bleef onvindbaar. De lengte van de straatnaam lijkt het issue te zijn, want ook andere lange namen bleven zonder resultaat. Aangezien er alleen maar een vrij tekstveld is om te zoeken, houdt het snel op om alternatieven te zoeken.

Conclusie en concurrentie
Jaguar bestempeld de E-PACE tot hot hatch van zijn segment, maar die bewering maken ze niet echt waar. Meer pk’s zou helpen, maar dan nog is het onderstel niet heel inspirerend. Overigens is geen van de concurrenten (XC40, Q3, X1) echt heel leuk om te rijden, daarvoor kies je toch het beste voor een lager modelletje uit de range, als ik terugdenk aan het rijden in de Jaguar XE krijg ik weer een glimlach op mijn gezicht.

Toch wil ik de E-PACE niet afserveren, want ondanks de minpunten roept de auto ook hebberigheid op. De looks zijn lekker, het merk is mooi en aan boord is zeker niet alleen maar kommer en kwel. Grappig he, met een beetje karakter vergeef je auto’s (en mensen) hun minpunten. Het leven is tenslotte veel te kort om het saai te laten zijn. De E-PACE was een fraaie verschijning voor het keukenraam, die ik dan stiekem weer een klein beetje mis. Filmpje!35 reacties

ik verwacht dat de nieuwe Evoque deze E-pace huilend in een hoekje zet.
@dakarbemo: Nope, een Evoque kan niets of niemand doen huilen. Behalve een kapper die net zijn velg over een borduur heeft geschuurd.
Doe mij maar een XC40, als het perse zo’n hoog ding moet zijn.
Waarom hebben ze bij Jaguar niet het onderstel van de XE gebruikt? Alfa pakte voor hun SUV het onderstel van de Guilia, zette het geheel iets hoger en de Stelvio was geboren. Ik snap dat Jaguar geen tijd had om een nieuw platform te ontwikkelen, maar die XE basis was toch beter geweest dan het oude en veel te zware Evoque platform? Wie snapt ’t wel?
@vpowert: niemand denk ik. Dit geval weegt ruim 1800 kilo!!! Beetje veel voor zijn formaat. Zijn betere te koop op dit moment of komen eraan
@lekkerlinksrijden: zoals en waarom?
@vpowert: stelvio is maatje f-pace met, je raad het al, een xe onderstel.
@sr20det: Ah, klinkt logisch. Ik de E-Pace vooral op prijs ingedeeld in dezelfde klasse als de Stelvio. 62k voor een 250pk instap E-Pace of 61pk voor een 280pk Stelvio. Is die Stelvio zo goedkoop of is die E-Pace zo duur?
@vpowert: e-pace is idd te duur.. zonde eigenlijk, prima autootje maar voor minder geld heb je een ruimere evoque of disco sport ..
@vpowert: Typisch voorbeeld van merkvervaging. Ik vind het maar een lelijk ding.
@vpowert: Het wordt gewoon nog beter; de Evoque is gebaseerd op de oude Freelander die ontwikkeld is tijdens de Ford Premier Automobile Group tijd. En die Freelander was gebaseerd op een platform wat al op de plank lag van de Volvo S80/V70/XC70/XC60/V60/S60 en Mazda 6 en Ford S-max/Galaxy/Mondeo. Dat is dus gewoon een platform uit 2007; en daarom weegt het ook iets meer…
Ik heb em vorig weekend bekeken maar vind ruim 1800kg wel echt heel veel. Vond het namelijk geen grote auto. Voorin ging nog wel maar dan kan je achter mij niet zitten. Wel een knap ding in R Line trim maar vind een F-Pace mooier.
@e34m5touring: Net even een dikke diesel aangekleed zoals ik hem dan wel zou willen. 98k…… Bijna een ton, voor een nog niet eens full options 240pk diesel… En dan moet je alsnog 380,- bijbetalen voor DAB+ bijv… Holy crap, dat is echt wel heel veel geld voor zo’n klein ding.
@E34M5Touring: Klopt. Maar dan heb je wél een Jaaaaggg..
@E34M5Touring: Het doet een beetje pijn als je dezelfde auto zo configureert in een Duitse configurator.
@E34M5Touring: Ik ook, en hij is inderdaad errrrg klein. En had gehoopt dat hij in het echt ook mooier zou zijn dan op de foto’s maar helaas… Krijg er nog steeds een bolhoedje-Mazda-121 gevoel bij. Misschien wel heel Brits een bolhoed maar toch… En elke motor een F label kan in deze tijd ook niet meer… Bakken met BPM dus veel te duur!
“ouderwetse tellers”. Echt? Is dit de tijd waarin we leven? Boe.
@sntial: precies niet iedere zit op van die felle tv schermpjes te wachten.
Eigenlijk dus gewoon een kutding voor veel te veel geld….
Conclusie van Wouter is wel juist: voor 82k een XE samenstellen met alles erop en eraan is een peuleschil. Dat is toch echt veel leuker zou je zeggen…
@jippie: Helemaal waar. Maar ja, dat heb je ook met Captur / Clio, en elke andere auto waar een SUV variant van is. Het geld brandt de mensen in de zakken om hun auto hoger, zwaarder en onzuiniger te maken.
@mout: geniet ervan, zolang het nog kan.
Wat een klein, mismaakt, zielig klote dingetje is dit zeg. Al kreeg ik er geld bij ging ik hier nog niet in rijden. Dit is echt een auto uitsluitend voor vrouwen. Bah.
@cpp1: *triggered*
@cpp1: ik doe mijn best om achter deze commentaar geen patriarchale reactionair te zien, maar met spijt in het hart: het lukt me niet.
via Android app
@cpp1: je zeurt wel als een vrouw nu. Met het eerste gedeelte van je gezeur ben ik het eens, met het tweede niet. Ook vrouwen horen niet in dit ding thuis.
Beetje raar kort hoog hok. En afschuwelijk duur Én alleen met schrale vierpitters…. Zal wel goed verkopen in (rijke) steden en het Gooi, maar er is natuurlijk veel beter spul te koop voor dit geld.
Grappig klein propje. Vind ‘em wel leuk. Maar veel te kleine ramen, zeker achter. De kinderen mogen toch wel naar buiten kijken?

Verder is het natuurlijk nergens voor nodig dat het ding 1800kg weegt. Een ruimtewonder als de Skoda Kodiaq is zelfs in een 4×4 uitvoering minimaal 200kg lichter. Een Mazda CX-5 met de sterkste diesel zelfs 300kg… En die kosten ook geen 80 duizend euro…
@Rob: vooral die Kodiaq! Een jag rijder zal niet snel naar Skoda stappen, maar wat een dijk van een wagen is dat zeg! Ik heb bijzonder weinig met VAG maar vind Skoda tegenwoordig een zeer sympathiek merk. I.t.t. die andere VW dochter: ID&T
Als dit ding bergopwaarts net zo indrukwekkend snel is als het met Jaguar bergafwaarts gaat is het de beste terreinwagen ooit…
@moveyourmind: hehe, nice
Een karakter bak dus die de minpunten moet doen vergeten, meh.. rare conclusie🤔
Een Jaguar die meer dan 10 seconden nodig heeft om de 100 aan te tikken en op de Autobahn plaats moet maken voor hatchbacks met 3-cilinder schraapmotoren…
Uiteindelijk is dit gewoon een auto voor de lease voor landen met lage CO2 tax. Dat, of een auto voor erbij. Zo heb ik ook een vriendin die misschien 5000 km p.j. in haar lease bak doet en de afgelopen jaren een Evoque, X1 en X4 heeft gehad. Met kleinste motor en alle opties: want ja, paste in het leasebudget.
Of mijn buurvrouw die een Evoque heeft voor de boodschappen; want als haar man rijdt, nemen ze de 750 of de XKR cabrio… en dat terwijl hij elke dag met de taxi naar het station gaat.
Veilig onderstuur😂

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).