Jaguar XJ (X350) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 27 Reacties

Wie zich de huidige XJ voor de geest haalt, zou kunnen vergeten dat de vorige generatie van Jaguars vlaggenschip nog een behoorlijk traditionele styling had.

Ondanks die retro-styling was deze generatie de eerste moderne Jaguar en dat vertaalt zich terug in de kwaliteit. Nog meer goed nieuws is dat de XJR met 400 pk uit een V8 met supercharger (en de erg zeldzame Daimler Super V8 met lange wielbasis) niet perse duurder zijn om in te rijden.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan iets meer dan 50 exemplaren van de Jaguar XJ als occasion te koop.
 • Ruim 10% heeft een dieselmotor.
 • Een automatische versnellingsbak was standaard.
 • 60% van het aanbod betreft een V6 (benzine of diesel).
 • Bijna alle luxe is op bijna alle auto’s te vinden.
 • Alleen een open dak zit op minder dan de helft van de auto’s.
 • Prijzen beginnen bij 10.000 euro.

Pluspunten

 • De slogan “A Jaguar for the price of a car” gaat hier zeker op.
 • Alle ruimte en luxe die je je maar kan wensen.
 • Lichter en daarmee goedkoper qua MRB dan de concurrentie.
 • Onderstel biedt mooie mix tussen sportiviteit en comfort.

Aandachtspunten

 • De turbo van de 2.7 diesel kan erg heet worden, na intensief gebruik (hoge snelheid, lange klimmen of het trekken van zware last) moet de motor eerst draaiend afkoelen. In 2006 is er bovendien een batch slechte turbo’s gebruikt, maar die zullen tegen deze tijd allemaal al wel vervangen zijn.
 • Als een 2.7 diesel veel voor korte ritten is gebruikt, dan kan het roefilter vol lopen. Het regenereren kan dan zo veel diesel verbruiken dat deze in de oliecarter kan lopen.
 • Remblokken aan de achterzijde slijten snel.
 • Corrosie kan een probleem zijn ondanks de aluminium carrosserie. Het wordt veroorzaakt door de stalen klinknagels die gebruikt zijn. Corrosie kan optreden bij de achterklep, de onderkant van de deuren, de deurstijlen en de wielkastranden.
 • Parkeersensoren geven nogal eens de geest en zijn prijzig om te vervangen.
 • Bushings aan de achterzijde slijten snel, zeker bij auto’s met grote velgen en laag profiel banden.
 • De aardepunten bij de radiator van de koplampen kunnen corroderen en dat kan tot diverse elektrische problemen leiden.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!27 reacties

Valt me eigenlijk best mee die aandachtspunten.
@weem: wacht maar tot je er 1tje hebt…. Blijft engels
@schellekens006:
Volgens Duitse pechstatistieken één van de meest betrouwbare auto’s op de weg (uiteraard gemeten per vast aantal). Dat in tegenstelling tot zijn voorgangers. En dat kan ik uit ervaring beamen (bijna 2 ton mee gereden). Alleen 1x de genoemde parkeersensor, voor de rest alleen regulier onderhoud (remblokken etc.) op gebruikelijke interval.
@weem:
Tja, het is geen Duitser hè..
Nog steeds echt een prachtige auto.
Dit koop je toch niet als diesel?
@norge: misschien ex-lease auto’s?

Voor mensen die mochten leasen, daarom diesel moesten kiezen, maar geen Duitser wilden?
@norge: nieuw kan ik het me nog wel voorstellen als je veel rijdt. Je wil natuurlijk benzine maar goed als de roverheid dat onbetaalbaar maakt en je toch al die kilometers iets leukers wilt rijden dan de volgende grijze duitser, dan maar dat compromis…zelfde verhaal als nu de Ghibli diesel zakelijk rijden.

Gebruikt daarentegen…Nee.
@jaapiyo: Gebruikt is handiger vriend, is al afgeschreven namelijk dus je hebt alleen nog maar onderhoud… de gemiddelde a6 is dan bij lange nog niet afgeschreven want ja iedereen betaald zich graag blauw aan VAG omdat dat de holy grail is….. en alle andere niks
Blijft een schitterende auto! Vooral de Portfolio vind ik nog altijd een schitterende uitvoering.

En als ik dan toch mag kiezen, liefst eentje in het diep donker groen http://cartweet.com/nl/occasions/815855/jaguar-xj-4-2-v8-sovereign-facelift.html?utm_source=gaspedaal&utm_medium=clickthrough&utm_campaign=2013
Hoewel smaakgebonden, ziet de buitenkant er nog fris uit. Het dashboard daarentegen haalt het bij lange na niet bij de concurrentie. Rare grote knoppen en flinke kieren. Een BMW E38, die nb. al jaren uit productie (!) was bij de introductie van deze XJ, is hem al vierkant de baas. Jammer dat de “Bangle 7” die foute uitstraling heeft.
@Maarten123: gelukkig heeft de E38 wel een puike uitstraling: http://m.youtube.com/?reload=7&rdm=136ua12p2#/watch?v=i5cpPukfCZ0
Fraaie wagen, maar ondanks dat ie goedkoper Is (zowel in aanschaf als in dagelijkse benodigdheden) dan de concurrentie Is ie nog steeds erg duur om te rijden, zeker met V8
@deladude:
Valt heel erg mee. Ik durf zelfs te stellen dat je minder kwijt bent aan onderhoud dan de Duitse concurrentie van vergelijkbaar bouwjaar.
Een goede vriend van mijn ouders heeft zich toevallig laatst eentje met 4,2 V8 gekocht. Manmanman wat een prachtig ding! Maar zoals Maarten123 al zegt is het interieur best snel out-dated
@Edge:
Een Engels heren huis is nooit out of date, dat is stijlvol klassiek zoals alleen Engelsen dat snappen. Dat zie je dus terug in deze Jag.
Waarom verdwijnt die vervelende ondertiteling niet als je ‘geen’ aanvinkt.
Ik vind het wel een leuke wagen dit. Wel een ‘foute’ uitstraling op een of andere manier, maar ach.

Die ene rare gozert van storage wars rijdt er ook altijd in rond, past IMO precies bij de typische eigenaar van deze auto en dat bedoel ik positief.
@jaapiyo: barry idd!
Dit is de laatste generatie XJ die ik mooi vind. De generatie daarvoor vind ik nog mooier. Vooral de XJR! Met de nieuwe XJ heb ik helemaal niks. Doe mij dan maar een 7 serie.
Met grote velgen en laag profielbanden kom je toch nooit door de APK???
Wat een foute term toch. …. Laag profielbanden…….
@roppp: Even los van de foute spelling in het artikel (moet aan elkaar) zie ik het punt niet?
Fantastische auto, hoewel ik de nieuwe XJ nog mooier vind.

Toch ga ik als ik zelf ga kopen voor een 530d Touring. Want een station en diesel is wel nodig. Maar het jeukt wel. Ach ja misschien later nog ooit eens eentje van de nieuwe generatie…
Dit is de laatste mooie xj gemaakt. Nieuwe model is echt niet mooi. Persoonlijk heb ik niks aan deze auto maar kocht deze liever dan 1 van de duitse 3. Luxe uitstraling. Als je met de auto aan komt rijden dan komt er echt een man met smaak aan rijden.Ik vind het zo jammer dat de xj zo lelijk is geworden. Met een xj kwam er echt wat aan rijden nu valt een xj niet meer op. Hij heeft zijn uitstraling verloren.
Wat is dit toch een geweldig mooie wagen. Hier zou ik maar wat graag een Italiaanse auto voor opzij zetten.
Zeker een mooie XJ. Maar doe mij maar een 90s model of eerder. Die zijn toch wel het mooist
Dit is mijn favoriete XJ! Prachtige wagen en nog betrouwbaar ook zo blijkt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).