Jaguars visie: onzichtbare raamstijlen en Ghost Car [video]

Auteur: , 23 Reacties

De techniek gaat vooruit en daar moet je als automaker gebruik van maken. Jaguar Land Rover (JLR) introduceert een 360 Virtual Urban Windscreen, voor optimaal zicht. Een Ghost Car moet je als navigator door de drukke stad loodsen.

JLR's virtuele wereld

In het huidige autoverkeer zijn afleiding en dode hoeken killing, optimaal zicht en constant twee handen aan het stuur zijn dus een absolute pre. Vaak moet ik zelf bij het aanrijden richting rotondes nog wel eens een keer extra langs de vrij dikke A-stijlen kijken om te zien of er zich niet toevallig nog een fietser achter bevindt, dus dat kan beter, qua zicht.

Door op de stijlen van binnen te projecteren wat er zich achter afspeelt probeert JLR dit probleem te tackelen, ze noemen het een 360 Virtual Urban Windscreen. In het Nederlands zou ‘panoramaruit’ de lading aardig dekken. Ter compensatie gaat het navigatiesysteem je gezichtveld vervuilen, met allerlei POI-info, en een Ghost Car om te volgen in complexe drukke omgevingen. Tot nu toe kenden we dit principe alleen als rondetijdverbeteraar uit racespelletjes maar het heeft ook nut voor navigatiedoeleinden.

Volg de Jaguarrijder

Beide technieken borduren voort op een constante ontwikkeling. Met doorzichtige stijlen wordt al door meerdere partijen geëxperimenteerd, en ook de Ghost Car zit al een tijdje in JLR’s Virtual Technologies-pakket, waaruit we onder andere de doorzichtige motorkap kennen, en waarin ook gesture control en een groot 3D instrumentenpaneel is opgenomen, dat potentieel de achteruitkijkspiegel vervangt. Want daarvan wordt niemand enthousiast.

Wanneer kan ik het in mijn XE bestellen?

Dat zegt JLR niet. Vooralsnog moet je het dus doen met een gelikte promovideo. KLIK! Meer informatie over de virtuele technieken hier en hier.

JLR 360 screen23 reacties

Mooi systeem, maar ik vraag me af of er ook rekening word gehouden met de oogpositie van de bestuurder. Het beeld zal namelijk moeten mee moeten “draaien” als de bestuurder beweegt. Of is dat minimaal?
@pesu: nou wel als het geen rechtsgestuurde maar linksgestuurde auto is, dan moet je het zeker wel aanpassen. De bijrijder zal er ook een vertekend beeld door krijgen maar ik denk dat het verder wel redelijk klopt!
@matje140: in hoeverre verschilt dat dan volgens jou? Volgens mij is het namelijk gewoon exact gespiegeld en moet in beide gevallen rekening gehouden worden met de oogpositie van de bestuurder.
-edit: nutteloze bijdrage-
@Fidenza: bedankt voor je reactie! Fijn dat je je inzet om het niveau ook hier hoog te houden!
Zou tijd worden, een systeem die deze dode hoeken minder maakt.

Mensen vragen mij wel eens of ik me niet ontzettend onveilig voel in die oude auto’s die ik meestal rij. Om te verongelukken moet je eerst een ongeluk krijgen, doordat ik zelf veel meer zie door de kleinere dode hoeken van vroeger heb ik al een flink stukje veiligheid te pakken. Dat vergeten mensen vaak, vooral Volvo rijders met hun enorme constructie om zich heen.
@lekbak: Inderdaad. Wordt hoog tijd!

De A-stijlen in oude auto’s zijn een stuk dunner dan die in alle moderne auto’s. Het is een verademing als ik uit de zafira van mijn vader stap en in mijn eigen 205GTI stap. Het zicht is tien keer beter en dingen zoals fietsers op een rotonde zie je veel eerder..
@FlighTom: Dat gevoel ken ik! Rij zelf ook een 205 (helaesch geen GTI) en het valt inderdaad heel erg op hoe dun de A-stijlen zijn t.o.v. nieuwere auto’s.
Ik rij er elke dag met plezier in, bij jou zou dat dubbel zoveel fun moeten zijn (omdat GTI) ;) Heb je de 1.6 of de 1.9?
@123bat: ik heb een 1.9L GTI.

Heb eerst een 1.4XS gehad en sinds een jaar of 5 de 1.9GTI. Moet zeggen dat de 1.4XS al superleuk was om te rijden maar de 1.9GTI is echt fantastisch. Lekker fel motortje.

Ik ben momenteel bezig een XU10J4RS (de 163pk 2.0L uit een 306) te reviseren. Deze komt in het voorjaar in de 205 :D
@FlighTom: Nice! Ik heb de 1.4 Géneration, een van de laatste 205’jes. Die rijdt inderdaad al super, door de korte versnellingen rij ik menig Golfje eruit bij de stoplichten :p
Leuk project, die 306-motor. Heb ergens gezien dat er zelfs een V6 uit de 406 (dacht ik) inpaste!
@123bat: Het past inderdaad! Maar je moet veel ‘onomkeerbaar’ aanpassen stel je wilt hem ooit weer origineel maken..

Een 306 blok past er zo in (in dezelfde motorsteunen) en is een stuk lichter dan de v6. Een 205je met een 1.4 blok heeft een betere balans dan een 1.9 blok, puur door het gewicht van de motor. Als je het dan nog bonter maakt met een blok van 240+ kg dan valt er geen normale bocht meer mee te maken.

Een Géneration rijdt heerlijk als daily, lekker comfortable;) Zuinig zijn!
@FlighTom: Dat is idd een veel beter idee dan, scheelt ook een hoop werk. Ideaal. En het klopt dat de 205 door die V6 enorm zwaar in de neus werd, say hi to understeer!
Hij is inderdaad heerlijk comfortabel, een echte Franse auto. Wel rammelt ‘ie van binnen en van buiten op klinkerweggetjes maar ach, dat zal ik maar onder ‘karakter’ verstaan ;) Ben er idd zeer zuinig op, maar af en toe mag ‘ie eens ‘los’.
@FlighTom: als het sowieso niet gewoon een verademing als je uit een Opel stapt?
@jpoers: Geen twijfel over mogelijk, des te groter het contrast
@lekbak: dat is helemaal waar. Maar er zijn ongelukken die je zelf veroorzaakt en ongelukken die door een ander veroorzaakt worden. In die laatste categorie kan het je gewoon overkomen dat je er niets meer aan kan doen (bijv: die tegenligger let gewoon niet op) en dan ben helemaal aangewezen op de veiligheidsconstructie van je voertuig. Het is dus helemaal afhankelijk van hoe capabel je de andere verkeersdeelnemers inschat. Ik niet al te hoog en dus zou ik de Peug naar de sloop doen en toch voor die Volvo gaan. Met die irritant dikke A stijlen op de V40 en 60 modellen leer je dan wel omgaan. Deze Jaguar techniek is daarvan weer een mooi hulpje bij, best of both worlds.
Het aftellen van het aantal seconden aan het rode licht is wel een tof idee!
Die ghost car ontneemt je toch weer juist het zicht? Lijkt me best een irritant systeem. En dan de hele tijd die pop ups met info over gebouwen waar je langs rijdt. Nutteloze optie. Alleen die transparante stijlen zijn handig.
Die ghost car met alles daaromheen, fantastisch stukje techniek als ze dat op grote schaal weten te realiseren!
Vraag me af of de ghost car zo’n goed idee is. Als mensen teveel daarop gaan focussen, letten ze niet meer op de rest. Beetje wat we vaak zien bij ongevallen of rare situaties veroorzaakt door gps…
Die ghostcar is wel retegaaf. Forza in real-life!!!
Het is wachten tot er fanatiekelingen zijn die van de ghost rider hun persoonlijke tegenstander maken voor een race

Nog wat techniek er bij en het is Need for Speed in real life. Missies op je smartphone krijgen en tegenstanders/ghost riders uitdagen > Street credits voor de puissant rijke autoliefhebbers.
Sorry dat ik te hard reed meneer agent, maar ik probeerde te navigeren en m’n ghostcar deed een kickdown.
Ben wel benieuwd hoe ze dat willen realiseren met die A stijlen (en de ghost car ook maar dat lijkt mij nog wat futuristisch).

Het lijkt mij wel een goede zaak A-stijlen zijn flink dik geworden door airbags en veiligheidsdingen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).