Jean Todt: F1 behoeft géén ingrijpende verandering

Auteur: , 12 Reacties

De bon bon Napoleon van de FIA is een tikje verbaasd over alle hype rondom de wijzigingen die Liberty Media wil doorvoeren in de F1.

Jean

De afgelopen periode hebben we je regelmatig bijgepraat over wat Ross Brawn en Chase Carey van plan zijn met de Formule 1 nu oude kapitein Bernie het schip heeft moeten verlaten. Sommige plannen vielen direct in goede aarde, andere daarentegen lijken een beetje wild te zijn. Zo twijfelt Ross Brawn bijvoorbeeld aan het bestaansrecht van de blauwe vlag. Waarom moeten de achterblijvers eigenlijk altijd maar aan de kant gaan? Laat de koplopers die slowpokes maar gewoon inhalen op de baan als ze zoveel beter en sneller zijn! Na het horen van dit nieuws heeft Sebastian Vettel naar verluidt in een klap grijze haren gekregen.

Maar goed, leuk dat de nieuwe eigenaren van de sport al die vernieuwing willen, maar hoe zit het dan eigenlijk met de FIA? Per slot van rekening wordt nog wel eens vergeten dat de Federation Internationale de l’Automobile uiteindelijk over de regeltjes gaat. Dit is een valkuil waar Bernie ook al enige malen in viel nadat zijn trouwe makker Max ‘k-tsjjj’ Mosley het veld moest ruimen als voorzitter van de FIA.

Bernie had wellicht gedacht dat Max’ opvolger Jean Todt hem wel gunstig gezind zou zijn. Voor zijn functie als head honcho van de FIA zwaaide Todt de scepter over het F1 team van Ferrari in de gloriedagen van Schuey. Het was naar eigen zeggen Bernie himself die de voormalig rally-navigator aanbevolen had bij de Italianen. Maar enige vorm van schatplichtigheid bleek de Fransoos vreemd te zijn. De twee grote kleine mannen waren het de afgelopen jaren vaak niet eens over de koers die de F1 moest varen, maar Todt weigerde in die gevallen om Bernie zomaar zijn zin te geven.

Interessant dus om te kijken hoe dit in het vervolg verder zal gaan. Op de Sports Business Summit in Düsseldorf hintte Todt al diplomatiek naar het feit dat Liberty nog wel even om de tafel moet gaan zitten met hem en de zijnen:

“There is a lot of expectation and I’m sure that Liberty Media will allow different access through different means of communication, which could probably encourage new fans to get into Formula One. Of course, we [de FIA] will sit as a regulator and legislator of Formula One, with the new people and with the teams to see what should be the vision for the future to make the sport better.”

Aan die tafel vindt hij dan waarschijnlijk zijn oud strijdmakker Ross Brawn terug. Of Todt zijn idee over wat de visie moet zijn voor de toekomst van de F1 echter overeen komt met die van Liberty Media, dat is nog maar de vraag. Volgens Jean is er namelijk helemaal niet zoveel mis met de sport op dit moment en zijn enorme veranderingen daarom totaal niet nodig:

“The championship we enjoyed last year was a fight until the last corner. I think it would be the wrong message [om veel regelwijzigingen door te voeren].”

Tenslotte heeft de Fransman ook nog wat woorden over voor Bernie. Hij hoopt dat de oude eindbaas nu eindelijk een productief lid van de samenleving wordt:

“When I stepped out at Ferrari, I went to try to be elected as the president of the FIA and do something different. I already hope that Bernie is still fit, still has his passion and will do something else that will be good for society.”12 reacties

Ik vind de nieuwigheden die op komst zijn wel positief over het algemeen, daarom verwacht ik dat FIA hier niet te moeilijk over zal doen.

Ze willen bij FIA gewoon eventjes een signaal geven van “Hey Liberty, wij zijn er ook nog hé!”.
Als Jean Napoleon is, welke wereldheerser is Bernie dan?
@klotskuukske: King Edward VII
@klotskuukske: The Queen
Hé! Britney staat ook mee op de foto bovenaan.
Ik ben het absoluut niet eens met Ross Brawn wat betreft de blauwe vlaggen. Tenzij een achterblijver echt snel genoeg is om zich te unlappen, heeft een achterblijver niets te zoeken in het gevecht tussen de mensen die voorop rijden. Zie je het al voor je, dat een titel beslist wordt doordat een Manor Sauber op plek 18 zich breed gaat maken terwijl er niks op het spel staat voor hemzelf? Laten we dat maar niet doen.
Hoezo krijgt Vettel grijze haren? Ook zonder blauwe vlagen zou hij moeite hebben om een achterblijver in te halen.
Brawn weet heel goed hoe het vuur opgestookt moet worden, waarvan acte. Hij heeft ook gezegd dat Schumacher mentaal een instabiele vent was tijdens zijn F1 jaren, zegt genoeg. Todd kent Brawn zeer goed, die wil je strategisch niet tegen je krijgen. Over T. Wolff heeft hij ook e.a. gezegd, die komt nog aan de beurt incl. Mercedes.
@sracert: Todt was de baas van Brawn bij Ferrari en dat is eigenlijk nu in het F1 management weer zo.
@mashell: op papier dan. Zonder Brawn werd het niks met Ferrari en Schumacher. Hij was niet voor niets mee gekomen van Benetton.
Het is goed om te veranderen maar ga het gewoon eerst even testen.
Met dit soort uitspraken, lijkt ie zomaar op zijn collegae bij de Fifa; scheelt ook maar 1 letter.
Wat snapt die man nou niet? De F1 Mercedes fan, die heeft genoten.
De algehele F1 vind het leuk om te zien dat de combinatie van auto en coureur op het ene circuit geweldig is en op het andere circuit misschien weer niet.
Coureurs maken fouten of maken geweldige acties. Maar dat proberen we afgelopen jaren te beperken.
Team vinden dingen uit tijdens het seizoen waardoor ze weer een paar races een voordel hebben. En dat wordt al jaren beperkt.
Maar nee, nu zitten er tig verschillende partijen aan tafel waardoor er geen normale regel meer doorheen komt die de mogelijkheden van de team gelijk maken. FIA is 1 van die partijen die het er niet leuker op maakt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).