Jeep Grand Cherokee (2005-2011) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 25 Reacties

Iets anders dan offroaders bouwen ze niet bij Jeep en met de Grand Cherokee waren ze er heel vroeg bij in dit segment. Kan je de Grand Cherokee dan wel overslaan als je in deze klasse iets zoekt?

De Europese concurrentie gedraagt zich verfijnder op de snelweg, vooral als je op zoek bent naar een sportief rijdende SUV. Daar tegenover kan je weer stellen dat de meeste mensen daar ook helemaal geen SUV voor kopen. Snelle versies zijn er overigens wel, tot aan 6.1 liter grote HEMI V8 met 425 pk.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan iets meer dan zestig Jeep Grand Cherokees van deze generatie te koop.
 • Meer dan 60% heeft een dieselmotor, 10% heeft een LPG installatie.
 • Het meerendeel heeft een navigatiesysteem en/ of parkeersensoren.
 • Heel soms duikt er een Grand Cherokee op op grijs kenteken.
 • Prijzen beginnen bij 8.000 euro.

Pluspunten

 • Karaktervolle SUV.
 • Merknaam Jeep is ijzersterk.
 • Gebruikt veel value for money.
 • Hoge trekgewichten en goede offroadmogelijkheden.

Aandachtspunten

 • Niet de meest ruime auto op de achterbank.
 • Automatische versnellingsbakken leven langer door olie verversen/ laten spoelen.
 • Vrij korte onderhoudsintervallen, zeker voor de benzinemotoren (12.000 km).
 • Let op slijtage in het interieur, dat is niet ongewoon.
 • Probeer alle (!) knopjes of ze werken.
 • Doorroesten van dieseltanks bij 3.0 CRD. De tank is van (te) dun blik gemaakt, dus controleer de staat van de tank. Vervanging is kostbaar!
 • Lekkage swirl motor inlaattraject. Olie kan lekken tussen de aanzuigbuis en turbo door verkeerd ontwerp aanzuigbuis en dichting. Vervangen swirlmotor is relatief kostbaar door arbeid en lost niet altijd probleem helemaal op. De originele oranje dichting bij de turbobuis is het probleem, er schijnt een zwarte Mopar dichting te zijn, die beter is.
 • Luister bij accelereren naar een gierend geluid, dat kan het voorste differentieel zijn.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!25 reacties

Nog een pluspunt;
Tijdloos design!
Ik ben fan, vind het een prachtige auto
@oktaan:
En met een korter lijstje aandachtspunten dan zijn Duitse concurrenten en dan zijn er lieden die met droge ogen durven te beweren dat alles wat Amerikaans bagger is…
@tupperware: inderdaad. Ik ben ook aangenaam verrast :)
@oktaan: Ik vond die er voor en er na beter. Kan maar niet wennen aan die dommige blik van de koplamen.
Het is wel echt even een andere auto, dat is leuk!
Nou, als karaktervol en een ijzersterke merknaam 2 van de 4 pluspunten zijn, dan weet je t wel. Prachtig.
Heb er nooit in gereden, maar heb wel net een Jeep Patriot gehad in Florida voor een week. Hopen dat er weinig relatie tussen die twee auto’s zit.
Daar zat werkelijk maar 1 pluspunt aan. ‘Voor mensen die zichzelf haten, na aanschaf van een Jeep Patriot is er eindelijk iets wat je nog meer kan haten”. En serieus, ik kan me geeneen ander pluspunt bedenken.
Zo, dat moest ik even kwijt
Ik zie absoluut niet in waarom je zo’n hok zou verkiezen boven een (oudere) X5, ML of bijvoorbeeld zelfs een Land/Range Rover.
@gash: Omdat een X5 en een ML minder terreinvaardig zijn? Zou ‘m zelf ook niet willen, ga liever voor een Range Rover Classic 3-deurs V8 of een G van de 1e serie.
@gash: Omdat je misschien niet wilt rijden in de door jou genoemde hokken. Ik vind het wel een leuke verschijning. Maar ben zelf niet in de markt voor een veel te zware SUV.
@gash: omdat je de ballen hebt om met een grote boog om de Europese concurrentie te lopen. En je rechtsaf durft te gaan, waar 90% van de Nederlanders linksaf gaat. En (eigen mening) je hiermee (dus door te kiezen voor en GC) echt smaak hebt.

OT: hoewel een (Grand) Wagoneer nóg wat hoger op mijn hebben-lijst staat, staat de Grand Cherokee ook heel hoog in mijn hebben-lijst. Leuk dat jullie eens advies geven over de GC.
Man man wat een container
Ik heb me een keer op een strand vermaakt met de SRT8, wat een beul! Helaas is die iets minder terreinvaardig met zijn dikke bumpers en verlaagde onderstel.
Snap sowieso niet wat je met dit soort zee containers moet in Nederland.
Al die zogenaamde SUVS zijn niet om aan te zien.
We hebben 3 jaar lang een wj gehad, dus het model ervoor. Kwalitatief inferieur aan Europese auto’s. Ieder jaar minimaal 1000 euro onkosten voor een auto die slechts een handjevol kilometers reed. Maar die motor maakte iedere keer alles weer goed :-)
Onderhoudskosten kun je bij deze dingen zeker als nadeel noemen. Versnellingsbakken, differentiëlen, de tussenbak, en de aandrijfassen…en de handbakken helemaal vermijden. Kortom er kan best wat stuk en dat is meestal prijzig. Overigens is dat bij de meeste concurrenten niet veel anders.. Maar doe je huiswerk heel zorgvuldig als jr zo iets wil aanschaffen.
@w0o0dy: helemaal gelijk in.ik heb die onderdelen allemaal ooit vervangen.
JEEP: Just Empty Every Pocket. Ik spreek uit ervaring met 2 Jeeps. Maar het blijft een genot om te rijden, ondanks het goedkope dashboard enz in verge linking met BMW. Maar die motoren (behalve 4.7) zijn onverwoestbaar.
Makkelijk gezegd maaar hoe controleer je een tank op doorroesten?
@michielleendert: Als je achtervolgd wordt door vlammen weet je zeker dat hij doorgeroest is ;)
Ik zou toch voor de dodge nitro gaan, of is dat een heel ander klasse?
@bmw7: Dodge Nitro is formaat Cherokee, sterker nog is grotendeels dezelfde auto, zit hier net een slag onder. Ook al oogt die optisch veel groter. ((ook een supergaaf ding trouwens!).
Toen het type hiervoor uitkwam werkte ik bij Jeep. Ik ben groot fan. Net voor de intro van deze bij een ander merk terecht gekomen. Maar daar stomtoevallig een Cherokee ingeruild en overgenomen. Zeker als Overland afgeladen vol met opties. En met die H.O. V8 behoorlijk snel. De diesels zijn van Merc en rijden lekker. De 6 pitters zou ik minder snel doen. V8 hoort er gewoon een beetje bij vind ik. SRT-8 is natuurlijk helemaal een beest. Even langs Hennessey en met 700pk naar huis!!
De 1e en de 2e generatie vond ik gewoon echt supergaaf, had een echte offroad uitstraling deze is gewoon softer geworden vind ik en dat is jammer.
ik heb er één, een diesel uit begin 2006, interieur is zandkleur, erg handig na het surfen, je ziet niks van dat strand in je achterbak..

ben er 2 keer mee op wintersport geweest dit jaar, prima bak op de snelweg met 150 op de cruise.
verbruik is ongeveer 1 op 10 op diesel, je loopt alleen leeg op de wegenbelasting..

motorisch niet te slopen, mercedes motorblok. wel even de egr eruit halen om storingen te voorkomen, en een andere turboslang connectie monteren (gratis bij jeep, was terugroep)

het differentieel is trouwens vaker achter een puntje dan voor, en dan met name je pignion lager, zoemt bij gasheven of remmen, even naar een differentieelspecialist brengen en hij is weer stil.

al met al een heerlijke bak, die stiekum sneller is dan de meesten denken.
Heb ooit de eerste Cherokee limited gehad uit 2001. Tjonge jonge … Je kunt het niet opnoemen of het ging kapot. Dingen waar ik niet eens wist dat ze eop zaten. Volgens mij een van de slechtste auto’s die er te koop is. Maar ja het design vind ik nog steeds mooi, stoer, tijdloos. De nieuwe ziet er trouwens niet uit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).