Jeep Grand Cherokee SRT: rijtest en video

Auteur: , 30 Reacties

Een brute SUV met 6,4 liter V8 zonder turbo's, waar vind je die nog? Het antwoord is te vinden bij Jeep in de vorm van de Grand Cherokee SRT!

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De felrode kleur, de “zonnebril” voor de grille (zonder oogt de GC wat vreemd naar mijn bescheiden mening) en de andere details in hoogglans zwart steken er fraai bij af. De wielen zijn twintig inch groot, maar zijn wat mij betreft poezelig in het totale ontwerp. Die zouden gerust twee inch groter kunnen zijn, maar we hebben het hier dan ook over een Grand Cherokee. Wat een enorm apparaat is dit. Niks downsizing, niet in buitenmaten maar ook niet op motorisch vlak. Kleiner maken is voor natuurhaters die bomen hun CO2 niet gunnen. Als je voor een Grand Cherokee SRT kiest dan kies je ervoor om op te vallen, om gezien te worden. Een statement maak je er mee, of je nu wil of niet.

Jeep Grand Cherokee SRT rijtest en video

Elke Tesla-rijder zal z’n neus voor je ophalen als je vertelt wat jouw 6.4 liter Hemi V8 uitstoot, 315 gram CO2 per kilometer. Daar kan niemand tegenaan stekkeren. Het lost volgens de gepatenteerde Autoblog.nl Rekenmethode© (patent pending) echter wel meteen een probleem van de Grand Cherokee op: het ding is loeizwaar (dik 2300 kilo) maar wordt elke 3,14 kilometer een kilo lichter aan CO2 die je uitstoot. Onze rekenmethode is waterdicht, echt. Als je lang genoeg doorrijdt wordt het gewicht zelfs negatief.

Jeep Grand Cherokee SRT rijtest en video

Maar even serieus: 624 Nm koppel en 468 natuurlijk ademende vette Amerikaanse pk’s: heerlijk! En daardoor zijn de prestaties ook niet laf. Daarmee kan je ruim onder de negen minuten een rondje Groene Hel aftikken namelijk, en da’s serieus vlot. Maak je gebruik van de launchcontrol dan knal je in minder dan 12 seconden naar 160. Ja, dat lees je goed. Dat is namelijk waartoe de SRT je aanmoedigt: een tijd van nul tot honderdzestig. Dat is namelijk wat de auto voor je wil vastleggen in de SRT-modus van de boordcomputer. Nul tot 100 lukt overigens in 5 seconden rond, mocht u dat interessanter vinden. De topsnelheid ligt op 257 kilometer per uur, nét iets meer dan waar de Duitse rivalen hun Power-SUV’s op begrenzen.

Jeep Grand Cherokee SRT rijtest en video

En over die auto’s gesproken: het heeft weinig zin om ze in de vergelijking te betrekken, maar we moeten ze natuurlijk wel even benoemen. De BMW X5M en Mercedes GLE63 AMG zijn de eerste auto’s die je als concurrenten beschouwt in de Europese markt. Maar verwacht nu niet dat iemand die voor Jeep Grand Cherokee SRT gaat kijken heel veel tijd in de Duitse showrooms doorbrengt ter vergelijk: de Duitsers zijn waarschijnlijk op alle vlakken superieur, maar ze zijn niet per definitie leuker gezelschap. De Range Rover Sport SVR komt dan nog iets meer in de buurt qua karakter.

Jeep Grand Cherokee SRT rijtest en video

Maar goed, neem het interieur van de SRT, dat keurig is afgewerkt en waar alles op de plek zit waar je het verwacht. Het entertainmentsysteem is echter niet héél sexy vormgegeven en de gebruikte materialen zijn prima, maar niet van de állerhoogste kwaliteit. Toch kan ik niets vinden waar ik me echt aan kan storen. En deze persdemo heeft al een aardig leven achter de rug maar ik kan ‘m nog op geen enkel piepje of kraakje betrappen, da’s ook wel een eervolle vermelding waard. Had ik eerlijk gezegd niet verwacht van tevoren, wat ben ik soms toch een heerlijk bevooroordeelde eikel.

Jeep Grand Cherokee SRT rijtest en video

De Grand Cherokee is ook niet zo verfijnd in zijn weggedrag als zijn Europese concurrentie. Het blok sleurt er enorm aan, maar door het ontbreken van superchargers en/of turbo’s gaat de fut er wel een beetje uit op hogere snelheid, als de luchtweerstand de boel begint af te remmen. En over afremmen gesproken: een enorme bak respect voor de Brembo’s onder deze SRT. Vanaf honderd kilometer per uur zet je de mastodont binnen 35 meter stil, een prestatie van formaat. En in bochten is het allemaal wat minder stijf en precies dan z’n “concurrenten” uit Duitse hoek. Niet dat de SRT slecht stuurt voor een auto van z’n formaat: alles behalve. Maar we weten dat het beter kan.

Jeep Grand Cherokee SRT rijtest en video

Wat je echter niet moet vergeten is dat halverwege de vorige eeuw de Duitsers beschikten over superieur oorlogsmateriaal, maar dat de Amerikanen op karakter Europa wisten te redden van Duits als voertaal en Saurkraut als ontbijt. Het is hetzelfde met de SRT: je weet dat hij eigenlijk minder is, maar hij wekt meer sympathie op en heeft een gezonde dosis zelfspot en humor in zich. Je wordt gewoon elke keer een stukje vrolijker als je het gas intrapt. Het geluid is onvoorstelbaar lomp en in je achteruitkijkspiegel zie je de blaadjes aan de bomen groeien.

Jeep Grand Cherokee SRT rijtest en video

Misschien is het lastig om je vrienden uit te leggen dat je een 6.4 liter V8 zonder turbo’s rijdt terwijl iedereen zo z’n best doet de natuur te redden. Maar bomen hebben CO2 nodig om te groeien. Ben je liefhebber van brute SUV’s, maar ook van de natuur? Overweeg dan eens een Jeep Grand Cherokee, want CO2 is okee! Kost je wel €170.000 euro, met dank aan de Nederlandse staat die natuurliefhebbers straft met CO2-belasting. In de VS kost deze bruut namelijk minder dan $70.000 dollar. Een welgemeend “man man man” lijkt me op z’n plaats hier, Nederlandse Staat. Mocht deze bruut je overigens nog te laf zijn, er komt een Hellcat!

Bekijk de video van deze rijtest op ABHD.nl!30 reacties

Blijft mijn favoriete PowerSuv!
My god geniaal geschreven. De blaadjes groeien aan de bomen ;)
Zonder dollen: het lijkt me een beest om mee op pad, maar het verbruik houd me tegen… toch maar een iets bravere auto voor mij denk ik. Blijft er geld over voor wat anders…
Geweldig dat jullie hem gewoon testen! Ga ik straks eens goed voor zitten thuis.
lijkt me leuke auto voor bezitters van een olieraffinaderij.
Als je dit koopt/least wil je wel erg graag van je geld af…
@persian1: Dat gaat op voor vrijwel elke auto.
@rikus: ja want elke auto kost 180k he…
@thomasthomas: serieus?
Man man man… Wat een ding!!
Reed er een achter mij in Duitsland, wat een uitdrukking heeft die voorkant!
Beste redacteuren ..

Dank dat jullie intern een wedstrijdje hebben gemaakt wie het smeuïgst kan schrijven ..
Winnaar komt eind van het jaar wel naar voren ..
Hehehe, leuk stukje tekst wel. De auto, wel, die is vooral heel erg niet aan mij besteed…
Nu nog wachten op de 700pk+ Hellcat! Want die komt!!
ik wacht op de hellcat.
Mooi hoor zo’n opgevoerde zeecontainer…
@850t5r: lijkt een beetje op de jouwr dan? :)
Ik haakte direct af toen ik de prijs hoorde. Al was ik miljonair, never nee bedankt.
Dit zou zomaar de nieuwe leasetopper kunnen zijn! 950$ per maand, zonder peut dat wel.
https://s14.postimg.org/wrlpa011d/srt.png
Wouter kom terug
Mooie kleur. Waarschijnlijk durft helaas helemaal niemand dat op een Jeep te bestellen.
@mashell: het grappige is dat het aloude gezegde ‘zien doet verkopen’ hier wèl opgaat. Sinds de inzet van deze demo auto zijn er een aantal orders geplaatst met deze rode kleur en de zwarte raamlijsten. Het is een monster deze SRT. Jammer dat de BPM zo hard toeslaat bij dit soort wagens…
Dikke bak en dan te bedenken dat dit in de US de familieauto voor moeders is.
Zelf in een Grand Cherokee 3.0l diesel een week over Sardinië geragd. Heel veel plezier mee gehad. En de SRT is gewoon een heerlijk beest.
Mopar Yeah Mopar!
Tof filmpje van Casper. Worden steeds beter. Is wouter weg btw?
@ikbenmnzus: u riep? ;)
Zo zinloos, maar zo gaaf.
Hoeveel procent ging er ook alweer op termijn verdwijnen van het BPM stelsel? Was dat volgend jaar niet al iets van uhm 10%? Das toch 8000 euro op zo’n auto.
Tof dat ik nu drze test lees. Zag vandaag een witte staan met een loei van een caravan erachter. Erg mooie, imposante bak. De standaard versie heeft een afschuwelijke grill, die zowaar mooi wordt met deze zwarte rand er omheen. Man man, wat een prijs zeg.
Heb nu een half jaar eentje met de gewone v6. Toch vind ik met 4000 mijl behoorlijk wat kraakjes. Ook snap ik de single bediening voor knipperlichten en ruitenwissers niet. Je draait wat rond tot ie wat doet. Wel zeer comfotabel. Ps hoezo enorm? Een xc90 is nog groter toch?
Faalde deze SUV de eland test?
Heb ik ergens filmpje van in de states gezien…
Losdaarvan, super brute wagen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).