Jeep Wrangler JK – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 24 Reacties

De meest moderne versie van de Jeep Wrangler gaat al een aardig tijdje mee.

Het was 2007 toen Jeep de opvolger voor de Wrangler TJ opvolgde een volledig nieuw ontwerp. De TJ was vanaf 1986 continue doorontwikkeld, maar was daardoor ook een in de basis verouderde auto geworden. Jeep ging niet over één nacht ijs: er werd ruim zes jaar aan de opvolger besteed. De nieuwe Wrangler werd verkrijgbaar in twee varianten: een korte wielbasis met twee deuren, en een lange wielbasis “Unlimited” met vier deuren.

Er zijn allerlei varianten van de Wrangler te krijgen. Van auto’s die relatief veel comfort bieden voor dagelijks gebruik, tot spartaans uitgevoerde Wranglers met grotere wielen die puur voor gebruik in het terrein bedoeld zijn. Of in ieder geval lijken. De Wrangler JK is een auto die doorlopend wordt doorontwikkeld, net als zijn voorganger, dus bijna elk modeljaar is weer iets beter of leuker uitgevoerd.

Benzinemotoren zijn geleverd van 198 tot 284 pk, diesels van 177 tot 200 pk.

Aanbod op Marktplaats
Op dit moment heb je de keuze uit ongeveer 30 Wranglers op Marktplaats.nl. De verdeling tussen benzinemotoren en diesels is ongeveer fifty-fifty. Een aantal benzine-auto’s zijn uitgerust met een gasinstallatie. Prijzen variëren van 16.500 euro tot ongeveer 60.000 euro. Een paar auto’s op Marktplaats.nl zijn nog duurder, maar dat zijn auto’s die nog nieuw zijn.

Pluspunten

 • Stoer imago
 • …dat absoluut niet op bluf gebaseerd is.
 • Robuust

Aandachtspunten

 • De Wrangler is een grote, robuuste auto die z’n mannetje moet staan in het terrein. Daar komt bij dat de auto niet bepaald hoofdzakelijk in een windtunnel ontworpen is. Wees je daarvan bewust: er zijn veel bijgeluiden, vibraties en ongemakken die bij een terreinauto als deze horen. Het is onderdeel van het karakter, als je comfort belangrijker vindt dan offroad-capaciteiten dan kun je altijd voor een Audi Q of BMW X gaan shoppen.
 • De viertraps automaat in de eerste modeljaren was een drama. Sinds 2012 is er een veel betere vijftraps automaat in de Wrangler te krijgen.
 • Het interieur is tot 2011 (toen Fiat zich er tegenaan kon gaan bemoeien) een drama.
 • De Wrangler heeft een luchtweerstand van een flatgebouw, en ook de brede banden helpen niet bepaald het verbruik te drukken. Houdt rekening met vaak tanken dus.
 • De TIPM (Totally Integrated Power Module) van de 3.6 V6 gaat regelmatig stuk. De auto kan hierdoor uitvallen. Een flink aantal brandende lampjes en een luide gong maken je erop attent dat de module stuk is. Alleen vervanging van de (prijzige) unit lost het probleem op.
 • Ook voor auto’s uit 2007: een recall omdat de ABS-computer niet lekker z’n werk deed.
 • Auto’s uit 2007 hebben last van een fenomeen dat men op fora “Death Wobble” noemt: een flinke oneffenheid bij een snelheid van ongeveer 110 kilometer per uur kan ervoor zorgen dat de voorkant van de auto flink begint te schudden. De enige manier om daar uit te komen is volledig tot stilstand komen alvorens door te rijden. De oplossing is te zoeken in het onderstel, maar wat exact het probleem veroorzaakt is eigenlijk niet duidelijk.
 • De 3.6 liter V6 wil nog wel eens wat olie verliezen door een designfout in het ontwerp van de behuizing van het oliefilter.
 • De 3.8 liter heeft nog wel eens last van een gescheurd uitlaatspruitstuk. Even goed luisteren of de auto mooi stil loopt dus.
 • Er zit een pakking op de thermostaat die soms gaat lekken. Als je koelvloeistof ruikt komt het waarschijnlijk hierdoor. Controleer in ieder geval of je geen zichtbare lekkages ziet.
 • Het is een terreinauto: het kan maar zo zijn dat de auto voor stevig offroaden gebruikt is. Check daarom goed of er geen schades zijn, met name ook onder de auto.

Zoek de Wrangler of een andere auto op Marktplaats.nl.24 reacties

Meest vreselijke auto om te rijden, maar voor mij ook meteen de leukste.
@mikkeloentje: eens! Niet kopen als je over de weg moet hehe. Maar in de blub of op de rest wat niet met verharde wegen temaken heeft is dit de ultieme waggie!!
@kennone: Mwa, ik rij er ook 99% mee op de weg. Rijdt beroerd maar tegelijkertijd spartaans en stoer. En ook nog eens als cabrio. Haha leuker en slechter dan dit worden auto’s niet.
Blijven zulke stoere dingen, lekker juist een 4-trapt automaat. Lekker lomp
Ik sla even over, iets teveel sjonnie-auto…
@850t5r: moet de eerste Sjonnie in een moderne wranger nog tegenkomen, denk niet dat zulke mensen het verbruik en de wegenbelasting van een wranger op kunnen hoesten.

Meestal rijden dat soort figuren in oude GTi’s of 850’s ;)
Ik heb niet zo op tractors of auto’s die daarop gebaseerd zijn.
Echt een auto voor Ibiza
@888natan: haha.. Klopt heb er daar 1tje gehuurd. Nooit zoveel lol gehad als met dat ding. V6, automaat, softtop.
Wat een toeval, wij zijn zelf van plan om een wrangler uit 2010 te kopen voor in de duinen. Dat interieur vind ik niet zo belangrijk bij een offroad wagen.
Lomp en lelijk. Wel een statement.
Ik rijd er af en toe in als ik in Jakarta ben. Die dingen kunnen alles hebben. Volgens mij kan je er een muur mee omver rijden en dan nog geen krasje. Interieur is wel om te huilen, dat wel.
@baklava: goeie keus! ?Kost alleen nogal erg duur daar met de luxebeslastingen. De 3.6 motor wordt daar harder gepakt dan de 2.8 diesel. Echter gok ik dat de diesel populairder, gezien ze in dat soort wagens eerder diesel shoppen.

OT: ondanks al zijn imperfecties, val ik als een blok voor de Wrangler. T liefst een 80s model voor mij. In NL. In Indo: een Unlimited diesel.
@toyotafortuner:

Het is een Rubicon met de 3.6. Is inderdaad vrij prijzig, dat klopt.
Death wobble komt het meest voor bij verhoogde modellen. Dat de oorzaak onbekend is klopt niet, het kan meerdere oorzaken hebben, waaronder speling op de fusseekogels, stuurkogels of de rubbers van de trackbar.
Één van de meest verschrikkelijke auto’s waar ik ooit mee gereden heb….
Leuk als je er het bos mee in gaat, maar never nooit dat ik nog een keer met zo’n ding de snelweg op ga….
@rob:
Hoewel ik de “Death Wobble” wel een keertje wil meemaken. Zou er alleen daarom bijna eentje kopen. Bijna…..
@rob: Een vriend van me had tot vorig jaar ook zo’n ding. Op de snelweg was het inderdaad een zwabberbak. Een gesprek voeren was er ook niet bij.. of je moest al keihard schreeuwen naar elkaar.
Als ik die lijst met aandachtspuntjes zie wordt mijn enthousiasme voor deze auto toch een stukje minder….
Als het dan iets moet worden dat hoog op de poten staat, dan dit of een G-klasse
Met zo’n ding moet je natuurlijk ook niet primair over de weg gaan. Weggedrag is vergelijkbaar met dat van een LR Defender, wat wil zeggen, gewoon k*t. Maar er zijn weinig andere wagens op aarde die direct af fabriek verder kunnen komen in zwaar terrein dan een wrangler. Een Landcruiser is in vergelijking met dit ding niets meer dan een luxe SUV (wel wat betrouwbaarder wellicht :’))

Het grootste argument voor het kopen van een wrangler is nog wel dat het de meest customizable off roader op aarde is. Er zijn ontelbaar veel after market onderdelen voor, van superchargers tot liftkits en van snorkels tot LED verlichting…alles is te krijgen voor een Wrangler.
Leuk om eens te huren op vakantie ofzo maar verder zelf niet veel intresse in. Ook wel leul om te zien wanneer ze helemaal zijn opgedirkt met allerlei aftermarket prul..
Echt een heerlijke auto. Zo’n auto die je koopt voor je tweede huis in het buitenland. Het liefst eentje 2-deurs cabrio, leer, auto en de V6 benzine. Altijd een droom geweest om door USA te cruisen met zo’n Wrangler en allemaal prachtige natuur plekken te bezoeken. Dan vraag ik mij af, rijden die nieuwe echt zo slecht? Geen auto om lange afstanden mee te rijden?
@e550: Ik heb hem in Nederland gekocht (belastingtechnisch destijds veel interessanter) en toen in 1 stuk door overgereden naar Spanje, 1500km verder. 160km/u door het centraal massief karren, muziekje aan beetje praten met elkaar en niks aan de hand. Het ligt eraan waar je het mee vergelijkt, natuurlijk rijdt het minder relax dan een luxe Duitse SUV. Maar wel weer vele malen leuker en relaxter dan een 107 ofzo. En daar hoor je niemand over. Dus ja het rijdt slecht, maar eigenlijk ook weer niet haha. Het rijdt gewoon als een Wrangler.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).