Jij betaalt met je auto ⅔ van alle milieubelastingen

Auteur: , 38 Reacties

De vervuiler betaalt? Welnee, dat adagium kon lang geleden al de prullenbak in.

Jij betaalt met je auto ⅔ van alle milieubelastingen

Het CBS rekende voor dat de overheid in 2015 alles bij elkaar 24,6 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen opstreek. 20 miljard daarvan is belasting, de rest is het verzamelde bedrag aan heffingen. Vreemd genoeg blijven milieubelastingen vooral gekoppeld aan autobezit en -gebruik. Zo leverden accijnzen over benzine en dergelijke het afgelopen jaar bijna 8 miljard euro op. Motorrijtuigenbelasting en bpm deden de kassa nog eens voor 5,5 en 1,5 miljard euro rinkelen. Alles bij elkaar draaien huishoudens op voor twee derde van de betaalde milieubelastingen.

Da’s opmerkelijk, want de producenten zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de broeikasgassen die in Nederland worden uitgestoten. Volgens het CBS betalen huishoudens meer belasting omdat kleinverbruikers relatief meer energiebelasting betalen dan grootverbruikers, al is de logica wat ons betreft ver te zoeken.

Tot slot nog een flukse vergelijking met de rest van Europa. In Nederland maken milieubelastingen en -heffingen 15,7 procent uit van het totaal aan belastingopbrengsten. Dat percentage is al een jaar of vier aan het dalen. Verder scoort Nederland binnen Europa hoog, als het gaat het aandeel aan milieubelastingen. Na verscheidene Oost-Europese landen staan we op plek zeven met een aandeel van 9%, waarbij de sociale premies worden meegerekend.38 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Nou, ze hoeven van mij de belastingen niet naar beneden te halen (Republikeinse taferelen), maar als ze de grootvervuilers kunnen aanpakken (zonder dat het veel invloed heeft op hun rendement en/of de economie, kan dat?), scheelt dat weer iets. Want nu voelt al die belastingdruk omtrent het milieu toch als een druppel op een gloeiende plaat.
@granlusso: De meeste nutsbedrijven hebben toch al geen excuus nodig om de prijzen omhoog te gooien, ik ben idd bang dat de consument uiteindelijk alsnog de rekening betaalt. Niet dat er dan minder vervuiling is geweest overigens, er is alleen meer geld voor teruggekomen.
Betalen we het niet met de bezine dan betalen we het wel ergens anders. Ik betaal gelukkig helemaal niks..
Toevallig vanmorgen mijn energie rekening bekeken : 40% BELASTING !

Is toch fantastisch, je zit in een tent die Nederland heet en kom je geld tekort, verhoog je gewoon belasting of toeslagen, zo heb je altijd geld in kas om leuke dingen te doen !
Stel je voor, je hebt een Supermarkt en je wilt een nieuwe Audi kopen, je verhoogt de prijzen met 10% voor een mobiely toeslag, iederean blijft gewoon bij je kopen en betaalt jouw nieuwe Audi uit de extra opbrengsten

Maar, daarna wil je op vakantie, geen extra geld dus weer een toeslag, maar nu alleen op de fijne vleeswaren, mensen mopperen maar je hebt geen concurrentie dus wordt het wederom betaald !
Uiteraard “vergeet” je na de vakantie die toeslag van de fijne vleeswaren af te halen, de mensen zijn er immers toch aan gewend geraakt !
@desjonnies: Huilie huilie
@koen23: realiteit.
@lekbak: de realiteit is hard
@koen23: jij blijft lekker als een kip zonder kop bakken met geld naar de nazis van de overheid sturen?
@koen23:
Ik wil je graag horen als pappie en mammie het niet meer voor je betalen !
@desjonnies: Inmiddels ben ik 28 en betalen mijn ouders al een hele tijd niets meer voor me. Verdien ook bovenmodaal dus draag mijn fair share wel af. 44% belasting over gas draag ik dan weer niet af omdat mijn woning stadsverwarming heeft (ook geen pretje), de 26% belasting op elektriciteit betaal ik wel met plezier. Tenslotte valt het nooit uit en is mijn koelkast altijd koud, mooi man.
@koen23:
Mooi, reageer dan voortaan ook als een 28 jarige en niet als een dertien jarig petje !
@desjonnies: iedereen gebruikt energie, dus daarvan is de belastingdruk gelijk verdeeld ongeacht hoe hoog die is. Niet iedereen rijdt een auto, dus daar is de belastingdruk ongelijk verdeeld, helemaal als die ook nog eens buitenproportioneel hoog is.
@vroaaar:
Alleen zijn sommigen gelijker dan anderen, bedrijven en grootverbruikers betalen minder energie belasting dan een huishouden.

http://www.energiebusiness.nl/2013/11/06/opinie-grootverbruiker-meer-energiebelasting-betalen-graag/
Ach betaal je het niet links om dan wel rechts om.
Ja jongens, de overheid zit tot “zo diep” in je reet als je auto rijdt, dat het bijna niet op te brengen is. Helaas niks aan te veranderen. Verlagen van dergelijke kosten gaat nooit gebeuren. Althans, in je portemonnee ga je het niet merken…
Sta er ook bij stil dat je bijdraagt aan het leven in een verzorgingsstaat, als je kind ouders etc ziek worden kunnen ze zo hupsakee verzorgd worden in een ziekenhuis, je buurt wordt onderhouden etc. etc. Dus als je volgende keer iemand in een nieuwe, dure of zware auto ziet rijden, bekijk het dan reapectvol en niet met een schuin oog. Ga niet vergelijken met andere landen want het is hier een stuk beter geregeld!
@steelfighter: hier in het VK betaal ik minder aan belasting, minder aan zorg belasting en veel minder aan wegenbelasting (300 euro tegen bijna 3000 euro per jaar) en de zorg is gratis. En geloof de verhalen niet van lange wachttijden en slechte zorg want het is hier ondanks hun eigen problemen gewoon prima in orde. Ook in België is de zorg veel beter en kost het minder.
@steelfighter: is dat zou? Als jij geopereerd moet worden kom je op een wachtlijst van half jaar.. rij door naar België (waar ook veel betere artsen zijn) en je ligt de zelfde dag nog op de operatietafel.
@vtechlover: Ja. En je komt binnen voor een oogcorrectie en gaat weg met 2 tieten op je rug….
@steelfighter: en dus moet het maar uit de “milieu belastingen” komen?

Ze kunnen voor dat soort dingen beter een zuurstof belasting invoeren. Elk mens heeft zorg nodig, elk mens betaalt.
@steelfighter: “ga niet vergelijken met andere landen want het is hier een stuk beter geregeld”
Hoe kom je aan die uitkomst als je niet vergelijkt met andere landen?!
Nee hoor ik niet. Het klinkt gek maar het is echt een van de redenen dat ik waarschijnlijk nooit meer terugkom naar NL. Dat en het gebrek aan ruimte zowel fysiek als in doen en laten.

Un nl accepteer je het allemaal, het is immers gewoon daarom komen jullie ook niet allemaal massaal in opstand. Maar er eenmaal uit zie je hoe belachelijk en oppressive het eigenlijk is en kun je niet meer terug.
@sketcher: Is jet echt zo erg om in Nederland te wonen? Op Zwitserland, Scandinavië en misschien Australië/Nieuw-Zeeland zou ik eerlijk gezegd niet weten welke landen heel veel beter en/of gelijkwaardig zijn aan Nederland.
@granlusso: vergeet Duitsland niet. Lagere belastingen, hoge levensstandaard, mooie natuur en voldoende (goede) banen. Nadeel is echter dat de politieke correctheid daar nog veel sterker is dan in Nederland met alle negatieve gevolgen van dien.
@granlusso: Mijn punt is niet dat NL slechter zou zijn. Meer dat als je eenmaal buiten Nederland gewoond hebt je over sommige dingen niet meer heen kan stappen die andere als normaal en geaccepteerd beschouwen. In mijn geval denk ik niet dat ik mijn hobby auto , een off road klare Land Rover Discovery zou houden. De lol is er wel een beetje af als het zoveel kost, zeker omdat ik ook andere auto’s heb.
Het VK heeft zijn eigen problemen (en sinds kort een hoop meer, hallo Brexit) net als alle andere landen waar ik gewoond heb maar terug gaan naar NL zou ik niet meer kunnen.
@sketcher: toch zijn er hier in NL echt veel meer dingen geregeld en georganiseerd. Plus dat we ook nog eens een behoorlijke hoeveelheid betalen aan het drooghouden van dit landje…….kortom je kan echt heel veel verzinnen maar ik ben ook flink de wereld over geweest en heb behoorlijk wat internationale vrienden die hier als expats zijn gekomen en daar hoor ik exact het tegenovergestelde van, ja zaken kosten hier veel geld maar het is wel zoveel beter geregeld dan in bijna alle andere landen. Echter verlies je daar soms wel wat vrijheid van keuze in en als je dat belangrijker vindt (wat ik best kan begrijpen hoor) dan zijn er andere landen waar je meer vrijheid op bepaalde vlakken……maar over het algemeen zitten er hier op dit artikel ook behoorlijk wat mensen met boter op hun hoofd te zeiken over Nederland en die weten niet half hoe goed ze het hier relatief hebben.
@maartenoosterbaan: Het is voor mij inderdaat dat alles zo geregeld is was me zo verstikt. Brrrr. Het drogen voeten houden is wel fijn daar faalt het VK dan weer in. Ik kom ook veel in Rusland, Oekraïne en Moldavië en ja daar is meer vrijheid maar het is ook een zootje. Het is dus een balans maar persoonlijk vind ik de regels in NL te verstikkend. Zeker als ondernemer.
Flukse. Mooi woord. Ga hem ook een keer gebruiken.
Heb altijd begrepen dat een groot deel van de vervuiling door de bio-industrie komt (vlees), misschien de belastingen daar wat naar toeschuiven… iig is het hier beter dan Griekenland waar ik pas was, daar betaal je nog meer belasting hoorde ik, maar alles is er oud en kapot, drama zeg…
Maar goed dat ik een forse 230g/km CO2 uitstoot. Krijg ik tenminste nog een beetje waar voor m’n geld ;)
Welk “aandeel aan milieubelastingen…” wordt er bedoelt in de laatste alinea? En hoe verschillen die 15.7% van de 9%?
15,7% = excl sociale premies, 9% = incl sociale premies. Aandeel aan milieubelastingen = ten opzichte van het totaal aan geïnde belastingen.
Heffingen op consumptie is eigenlijk heel eerlijk en effectief ALS je de heffingen op eerete levensbehoeften een beetje kunt ontzien. Waar ik meer moeite mee heb is de continue stijgende uitgaven van de overheid, de zorg etc. Daar is zondermeer 10℅ te besparen zonder ook maar 1℅ in te leveren op kwaliteit. Maar de regels zijn krommer dan een hoepel dus worden niet functionerende parasieten de hand boven het hoofd gehouden, zijn er zeer ruimhartige vertrekregelingen en huren we mensen als zzp’ers in nadat we ze als werknemer hebben zien vertrekken om hun oude job te doen.

Hoe gek zijn Wij eigenmet z’n allen dat dit maar blijft doorgaan?
Ben ik nou de enige die geen pap kan maken van de derde alinea? “de producenten (welke, van wat?) zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de broeikasgassen die in Nederland worden uitgestoten. Volgens CBS heeft dat onder meer te maken met het feit dat kleinverbruikers relatief meer energiebelasting betalen dan grootverbruikers.”
Watte!?
Niet alle accijns is milieubelasting en ook motorrijtuigenbelasting is niet 100% mileubelasting. Dus rekensommetje is zwaar overdreven.
We zeiken allemaal, maar doen er verder niks aan. Was zo, is zo, blijft zo. Feit is dat we het best lekker hebben hier. En ons dat eigenlijk ook wel beseffen. Maar dat zeiken, dat zit ons in het bloed. Anders hadden we wekelijks op het Malieveld gestaan. Of collectief een week niet tanken oid. Maar zo’n statement maken we niet. Dus blijft er over, zeiken. Veel en alomvattend zeiken.
We weten toch allang dat milieubelastingen er niet zijn om het milieu te beschermen.

Misschien ook handig om erbij te vermelden dat de accijns op Diesel nog steeds veel lager is dan de accijns op benzine…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).