Jonge XTC-gebruikers te snel achter het stuur

Auteur: , 50 Reacties

Aan pillen poppen zit een risico.

BMW 5 XTC

“Alle tieners zeggen ja tegen MDMA”, een passage uit de hit ‘Drank en Drugs’ van Lil’ Kleine en Ronnie Flex. Ze hebben een punt: er wordt wel het een en ander gesnoven en geslikt onder de jeugd. Waaronder de steeds populairder wordende drug XTC. Het gebruik daarvan is vrijwillig en het is niet aan ons om daar een mening over te hebben, dus doen we dat niet. We zijn allemaal een keer jong geweest. Of we zijn nog jong. Toch?

Wat je niet moet doen is onder invloed zijn van drugs en dan achter het stuur kruipen. Alcohol en rijden moet je niet doen, zo veel is duidelijk. Autorijden met een XTC-pil achter de kiezen, dat is ook niet de bedoeling. De drug heeft invloed op je hersenen, waardoor die anders gaan werken dan normaal. Om nog maar te zwijgen van een zogenaamde bad trip krijgen, wat gepaard kan gaan met een aanval of beroerte achter het stuur. Uitkijken dus.

Bij alcohol is het effect van niet hele lange duur. Bij kleine alcoholische drankjes ben je binnen een halve dag nuchter. Bij XTC kan dit veel langer duren: afhankelijk van wat je hebt gegeten, wat voor kwaliteit pil je hebt ingenomen en je lichaamsbouw kan het zo’n 16 tot 40 uur duren voordat de pil uitgewerkt is. Tot die tijd mag je dus niet achter het stuur kruipen, en middels speekseltests kan de politie makkelijk aantonen of je XTC (of eigenlijk de stof uit XTC, MDMA) in je lichaam hebt. Heb je dat, dan kun je rekenen op 850 euro boete en een rijontzegging van één jaar. Da’s flink!

TeamAlert, een jongerenorganisatie, bekommert zich om deze situatie. Naar aanleiding van hun onderzoek, een enquete onder 1.460 jongeren die wel eens XTC gebruiken, blijkt dat niet iedereen bekend is met dit lange tijdsbestek. Het kan dus betekenen dat jij twee dagen lang nog de gevolgen van XTC in je lichaam hebt. Over het algemeen werd de grens veel lager geschat, onder die 16 uur. Van de mensen die XTC-poppers én bestuurders zijn, dacht 90 procent dat ver voor die 16 uur je niet meer onder invloed bent.

Er is dus het één en ander te winnen aan informatie onder deze jonge bestuurders en drugsgebruikers. Daarom voert TeamAlert campagne om jongeren hiervan op de hoogte te stellen. Voordat het nare gevolgen heeft voor bestuurders of slachtoffers.

Image-credit: een BMW-bestuurder die waarschijnlijk van XTC houdt, via Autojunk.50 reacties

850 en een jaar rijontzegging zou voor iedere vorm van invloed moeten gelden.

Meer als bewustwording verspreiden kunnen ze niet doen, dat doen ze goed.
Ff een jointje roken voordat je gaat rijden en dan gaat het al heel wat beter.
Xtc is nooit weg geweest ik zeg niet dat het veilig is maar nog altijd beter als ghb gebruiken en achter het stuur kruipen
@rob5nismo: gewoon nuchter lijkt mij het beste, vergeet de drugs niet die dokteren voorschrijven
@lekkerlinksrijden: dat ben ik helemaal met je eens laten we dat voorop stellen
@lekkerlinksrijden: De Amerikaanse prescription drugs achtige praktijken komen ook al deze kant op. Daar vallen ze met bosje om…
@rijnooit: zo kocht ik in NYC eens een pakje keelpastilles bij de CVS (waar ze gewoon alles over de toonbank verkopen, evenals snoep en kleine boodschappen). Toen ik er eentje op had merkte ik dat mijn keel een beetje tintelde, apart. Bleek na nadere inspectie dat er codeïne in die tabletjes zat, wtf! En niemand die vraagt “heeft u nog vragen over dit medicijn?” Nee hoor je koopt de harddrugs gewoon in de vorm van keeltabletjes.
Zou iedereen moeten weten dat als je aan drugs doet je niet achter het stuur moet kruipen met je uilenogen… Don’t Ride Ur Grandmothers Skoda if your stoned. Amen.
Veel betere voorlichting zou al een stuk helpen. Waarom zijn de boetes bij drugs gebruik trouwens zoveel hoger? Er worden veel meer mensen met alcohol op aangehouden namelijk.
@jaso013: Zijn die zoveel hoger dan? Dat mag wat mij betreft meteen gelijkgetrokken geworden, nu lijkt het net alsof alcohol minder erg is om te gebruiken. Zal vast te maken hebben met het stigma rondom drugs en de mate waarin alcohol geaccepteerd is in onze maatschappij.
@granlusso: nou als ze je met alcohol pakken krijg je echt zomaar 850€ boete en een jaar ontzegging… zeker niet als het restwaardes gaat. Duidelijk met twee maten meten op deze manier.
@jaso013: Ik dacht dat de boetes gelijk waren, hoe jij het vertelt, zo lijkt het mij ook in de werkelijkheid.
@granlusso: het zou natuurlijk kunnen zijn dat de straffen bij alcohol lager zijn omdat je alcohol wel legaal kan verwerven en het minder lang werkt dan XTC.
Ook kan er een afschrikeffect bij zitten. We hebben al maatschappelijke problemen genoeg met alcohol en tabak, nieuwe soorten verslavende middelen willen we er niet ook nog bij hebben en daarom worden die extra keihard bestraft.
Je mag ook niks meer tegenwoordig. Gelukkig zeuren ze nog niet over heroïne!
@vaakbenjetebang: Zolang je de spuit ná gebruik in het dashboardkastje legt lijkt het mij geen probleem, dan kan hij niet onder het rempedaal komen…
Huppa, en nu handhaven die handel!
@dutchdriftking:

Ja idd .. keihard het debat aangaan ..
@lincoln: ze zijn nog bezig met aanhouden van al die fietsers met telefoon in hun hand. Duurt lang.
Goedzo ..
Ik zelf ben bezig campagne om elkaar voortaan minder vaak te schietincidenteren ..

Geef es sudsidie dan !!
Over een paar maanden hebben we hetzelfde met lachgas. Ik zag laatst een persoon met een ballon met lachgas – of wat anders – die achter het stuur inademen.
@stephane8200: tenminste een persoon die nog lol had en kon lachen tijdens het file rijden zeker.
@kerre: het was midden in de stad. Waar mensen rondlopen, rijden en fietsen.
@kerre: zoals de grote twintigste eeuwse filosoof Bastiaan ons leerde: wat er ook gebeurd, altijd blijven lachen.
Goed om mensen hiervan bewust te maken, zodat mensen genoeg tijd nemen om het uit te laten werken, ook al voelt het alsof het al is uitgewerkt. 48 uur is dan wel verstandig om aan te houden. Maar ja… gaat iedereen maandag vrij nemen als ze zaterdag XTC gebruikt hebben?
@granlusso: vast niet. Bij een klant van mij deden ze daarom drug en alcoholtests op willekeurige momenten. Zijn mensen naar huis gestuurd om die redenen. Veiligheidsrisico’s waren ook aanwezig dus als werkgever wil je ook je eigen aansprakelijkheidsrisico logischerwijs beperken.
@granlusso: Op zaterdag een kauwgompje kauwen is sowieso je maandag afgeschreven … ;-)
Mijn eerste was een roze Ying Yang, schitterende tijd…
@monsieurleloure: een van de weinige manieren om mensen veel naar blauwe mitsubishi’s te laten zoeken.

Mooie tijden
@pielemuis: hahahaha blauwe mitsu waren mijn eersten
@langejohn: Ferrarietjes, daar ging je hard van volgens mij zat daar meer speed in dan mdma…
Witte Mitsubishi jonguh!
Hee wat grappig, die auto ken ik goed :-)
Of het bij XTC ook zo werkt weet ik niet, maar ik ga zelf sinds kort voor het eerst regelmatig naar de Smartshop en ik durf zelfs te beweren dat van veel van de shit die ze daar verkopen ik veel beter ga rijden en de reactiesnelheid zelfs toeneemt!


En als de Roadster er niet beter van gaat sturen en strakker op de weg ligt dan is het tuningsspul dat ze daar verkopen in elk geval leuk voor het oog.
@moveyourmind: Ga anders maar niet rijden met een flinke bak paddo’s/truffels op. Van XTC kun je trouwens ook stevig gaan hallucineren. Je ogen krijgen ook moeite met focussen, vaak kun je daardoor niks meer lezen op je telefoon, of alleen met een hand voor één oog :p
@langejohn: Paddo’s?

Die verkopen ze ni
@moveyourmind: Paddo’s?

Denk dat we het niet over dezelfde Smartshop hebben…

Bij die van mij verkopen ze spoilers, velgen en allerlei andere meuk om de Smart Roadster nog leuker speelgoed te maken dan hij al is.
Vraag me eigenlijk af, daar de meeste drugs vaak heel lang te ‘detecteren’ valt, als er ook maar 1 vleug XTC, cocaïne of wiet in je bloed gevonden wordt (wiet blijft volgens mij nog dagenlang ‘nadwarrelen’), is dit dan alsnog zero tolerance? Hoe kunnen ze dan zien bij welke hoeveelheid het linke soep is of niet? Ik vraag dit voor een vriend uiteraard..
@lekkaah: Dit is dus inderdaad voor mij ook een struikelpunt… Jongeren gaan niet zomaar tijdens de xtc trip achter het stuur en als ze dat doen zijn ze 100% fout. Maar het feit dat je de dag erna of de 2 dagen erna beboet kan worden terwijl de trip al lang en breed over is, vind ik persoonlijk wat raar. Is er een wetenschappelijk bewezen effect op je rijgedrag nadat je 48 uur geleden je laatste stukkie pil gedaan hebt? Er zitten nog afvalstoffen in je urine en resten in je bloed maar het effect wat in je hersenen getriggerd wordt bij het nemen van een pilletje is dan al lang en breed voorbij en kan niet meer aangeroepen worden door de resten in je lichaam…
@gerran_jansma: Inderdaad, ik rookte vroeger elke avond een jointje of twee. Ben dan ‘s morgen eens tegengehouden en heb toen een speekseltest moeten ondergaan en ik was “onder invloed”. Heb dan zélf speekseltesten aangekocht, het heeft bijna twee weken geduurt voor de THC uit mijn speeksel was. Ik ben dan ook gewoon volledig gestopt. Maar ik vind dat er dan ook een nultollerantie moet zijn voor alcohol voor iedereen. Ik mijn plezier niet meer, dan niemand! 😂
@lekkaah: ik las na het publiceren ergens anders dat er net zoals alcohol een waarde is waarmee je nog wel mag rijden. Weet niet precies meer wat het is, maar als er 1 klein stukje XTC-overschot gevonden wordt en het is zo klein dat je er niet meer van onder de invloed bent, dan is er niks aan de hand.
@720s: Klopt. Echter worden de tolerantiewaardes gehalveerd als je ook nog eens alcohol in je bloed hebt.
Inkakken is bijpakken zeiden ze 😅
Mensen die drugs gebruiken zijn vaak überhaupt al niet capabel genoeg om op een fatsoenlijke manier aan het verkeer deel te nemen, nuchter of niet.
@techniekmeneer: Je zou eens uit je rukbunker moeten komen en eens een avondje gaan stappen.
@pielemuis: Doe ik vaak genoeg. Iedereen probeert wel wat, zeker als je jong bent. Maar als je volwassen bent, met de bijbehorende verantwoordelijkheden weet je gewoon dat je van die troep moet afblijven.
@techniekmeneer: forever young, wahant to be, forever young *bambambam* knarsen met die tanden
Maar meneer de agent, ik heb nog nooit nuchter gereden….dat wordt pas gevaarlijk
Er zijn daarnaast ook heel veel Uber chauffeurs in de grote steeen die tussen hun ritjes in ff aan wat lachgas hangen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).