JUSTICE: 10.000+ flitsboetes op A29 onterecht

Auteur: , 36 Reacties

Gedupeerde automobilisten kunnen mogelijk geld terugkrijgen.

A29

Wie vorig jaar op de A29 een flitsboete ter hoogte van Heinenoord heeft moeten incasseren wacht mogelijk goed nieuws. Het Openbaar Ministerie heeft op dit punt namelijk onterecht boetes zitten uitdelen, zo heeft een rechter geoordeeld.

De zaak kwam aan het licht door een boze automobilist die zijn boete aanvocht bij de rechter. En met succes. De rechter ging mee in het verhaal van de bestuurder. De man werd namelijk geflitst bij hectometerpaal 14.7 op de A29 voor de Heinenoordtunnel. De weg op dit gedeelte loopt echter krom. De rechter oordeelde dan ook dat het onmogelijk is om op dit punt een correcte snelheidsmeting uit te voeren.

De boete van 113 euro voor de man is door de rechter verscheurd. Uiteraard was hij niet de enige die op dit punt de klos was, tienduizenden automobilisten zijn hier vorig jaar geflitst. Mogelijk moet het Openbaar Ministerie al deze boetes terug gaan betalen. Momenteel doet het OM hier onderzoek naar. Het bedrag kan oplopen in de miljoenen. Er bestaat ook een kans dat het OM in beroep gaat tegen de uitspraak.

De flitslocatie was al intern een punt van discussie. Politieagenten vonden het belachelijk dat er op dit punt werd geflitst vanwege de kromming in de weg. Ze omschreven de flitsacties als ‘melkkoe’. In 2017 stond de flitser op precies deze plek meer dan 30 (!) keer opgesteld. Verkeersveiligheid m’n reet. Justitie wuifde de kritiek weg, maar is nu waarschijnlijk door deze rechter zelf de pineut. Hulde. (via AD)

Met dank aan Mario voor de tip! Foto via Google Streetview36 reacties

Iedereen zijn/haar bekeuring aanvechten als de overheid niet terug wil betalen.
Ik denk niet dat het OM dit grappig gaat vinden….
De geldgierige overheid stopt nooit met de burger geld uit te zak te kloppen! Wat is er makkelijker om het via flitsboetes te doen.
@jupke: de BTW een procentje omhoog gooien.
@jupke: kijk, gevoelsmatig heb je natuurlijk gelijk. Maar als de overheid stopt met bekeuren, btw, accijns en andere belastingen dan worden de wegen zoals in België, de gezondheidszorg zoals in Amerika, de scholen zoals in Spanje. Kortom, het is zuur geld, maar mede dankzij belastingen leven we in een van de meest welvarende landen ter wereld. Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen fan van belasting betalen, maar ik besef me dat het nodig is om onze levensstijl in stand te houden.
@henk_he: in duitsland zijn alle boetes bijna eenderde van wat wij hier betalen, ze hebben betere wegen, betere gezondheidszorg en prima scholen, dus die bewering gaat niet altijd op. Onze witte boorden criminelen in de politiek misbruiken geld (van bijv boetes) om foute beslissingen zoals een noord zuid lijn onder tafel te houden.
@justsomebody: 1 derde? Maak daar nog maar wat minder van
@justsomebody: echt? En waaruit maak je dat op? Ik vind de wegen in Duitsland namelijk een stuk minder dan hier.
@justsomebody: in Duitsland is alles goedkoper. Er zijn ook meer mensen die belasting betalen. Daar kost internet +telefoon+tv €25. De Opel van mijn vriendin kost in het jaar net zoveel belasting als hier in het kwartaal. Er zij veel te veel domme politici die het geld uitgeven aan nutteloze dingen. Als je hier werkt wordt je gestraft! Ga in de criminaliteit of bij de overheid en het komt goed! Maar wij burgers pikken dat gewoon. Wat moet je anders?
@jupke: wat je anders moet?

Vertrekken naar een land waar het allemaal beter is?
@erik2907: Mijn eigen bedrijf opgeven?
@jupke: inderdaad ja. Gewoon opgeven!
@jupke: is een keuze, heel simpel: ja of nee!
@erik2907: mensen moeten iets doen tegen een regering die alleen maar de burgers het geld uit de zak klopt en dit geeft aan alle profiteurs in dit land.
@justsomebody: maar ze hebben geen AOW.
@henk_he:
Ik wil graag belasting betalen, echter 52% moeten aftikken omdat ik iets meer verdien blijf ik onredelijk vinden. Zeker als dit geld verkwist wordt om Nederland van het gas af te krijgen, terwijl alle Nederlandse huishoudens goed zijn voor 3 !!!! procent van al het geconsumeerde aardgas en gas de meest schone brandstof is.
En dat is het probleem, het door u opgesomde kunnen we makkelijk dragen, het meeste geld loopt echter de spuigaten uit naar allerlei ‘leuke onnozele projectjes ‘
Onze overheid leidt aan een spilziekte die Kim Kardashian doet verbleken naar een vrek!
@desjonnies: Helemaal mee eens. in 2017 was er een meevaller aan het eind van het jaar, en er was dus geld over. Ze zijn er vervolgens als de kippen bij om er een nieuwe bestemming voor te vinden…. verdomme zeg, verlaag dan de btw weer naar 19% dan kun je bij de volgende crisis eventueel weer zo’n noodmaatregel treffen!
@desjonnies: Tja, je zou ook kunnen zeggen wees blij dat je 52% mag aftikken;) Maar zonder gekkigheid, vaak wordt er over een klein deel van het salaris 52% geheven (progressief stelsel). Tenzij je boven de 100k uitkomt, dan wordt het een ander verhaal.

Verder ben ik het er wel mee eens dat er genoeg onzinnige projecten zijn of domweg amateuristisch worden uitgevoerd. Met miljoenen smijten alsof het water is. Helaas wordt dit soort ongein ook vanuit de EU gestimuleerd. Dan heb ik het over subsidies vanuit de EU. Help de dolfijnen, red een mier, wc papier van gebakken lucht. Overal kun je voor mijn gevoel wel subsidie voor krijgen. Zonde
@desjonnies: nivelleren was een feestje toch (PvdA)? Daarom betaal je 52% belasting! En dan zijn er nog hele domme volksstammen die links stemmen, omdat ze denken dat het beter wordt als het socialer wordt..
@henk_he: helemaal eens, alleen kappen met alle potjes voor kansloze (Oost-)EU-lidstaten en van die potjes voor hulp in Verweggistan. Mag ook wel wat meer terugkomen bij het volk in Nederland.
Hier in Utrecht staat op de Europalaan een vaste flitser voor rood en snelheid net voor een rotonde, kan ik die dan ook aanvechten? 😁
@ozan: nee want lussen
@ozan: Die doet flits als je te hard heb gereden vóór de flitspaal; waar de weg nog recht is dus….
@notsobig: dat is niet waar, het is een flitser voor rood licht dus kan sowieso niet wat je zegt doei.
Het centraal justitieel incasso bureau is het enige wat bij de overheid goed werkt!
@jupke: belastibgdienst mag van mij nog best wat slechter!
@cloverleaf: jou lukt het al aardig.
Kost ze miljoenen die ze dan weer gemakkelijk terug verdienen met nieuwe en meerdere flits acties. Top.
Kan iemand mij uitleggen wat er precies wordt bedoeld met kromming in de weg? En waarom dat invloed heeft op de rechtmatigheid van de boete?
@jaapies: Om een juiste snelheidsindicatie te krijgen heb je een rechte weg nodig, twee punten die van elkaar af liggen en twee foto’s omtrent bepalen met welke snelheid de auto heeft gereden. Door de tijd en afstand te weten kan je de V berekenen.
Enfin, bij een kromming is de tweede foto niet nauwkeurig en is het dus moeilijker te berekenen welke snelheid gereden is. Het is mogelijk, uiteraard, maar de camera’s staan er niet op ingesteld nog kunnen ze er rekening mee houden.
Een kromme in de weg kan ervoor zorgen dat er een hogere snelheid lijkt te worden gereden.
@vonklausenburg: je hebt een RECHTE weg inderdaad nodig maar, in deze situatie, een PLATTE weg. In deze weg zit een kromming (loopt omhoog en weer naar beneden, of andersom) waardoor een correcte meting niet mogelijk is.
Ik rij op zulke punten erg langzaam. Gewoon om ze geen kans te geven een boete te kunnen uitdelen.
Spaart brandstof, en leuk om de omgeving te bekijken.
@sven_dijkstra: hahaha mooi omgeving asl te tunnel in rijd (a29)
Een flitscamera bepaalt mbv. dopplereffect in 1 keer de snelheid (dus niet met 2 foto’s , afgelegde weg, afgelegde tijd etc.) De afstand tot de geflitste auto bedraagt zo’n 20 m. , denk ik. Kan iemand mij uitleggen wat in dit verband het effect is in de gemeten snelheid als de weg ” een kromming heeft” . En al helemaal hoe dat in vredesnaam voor een hogere gemeten snelheid zou kunnen leiden, want dat zal het probleem wel zijn. Graag een antwoord van iemand die daar iets zinnigs over kan zeggen en niet iemand die het zelf ook niet weet en er dan maar een slag naar doet.
@gerrip: zonder de inhoudelijke kennis van de uitspraak lijkt me dat er 2 dingen zijn:

– techniek. Aanname: dopplereffect zorgt niet alleen voor horizontale afwijking (delta afwijking=snelheid), maar ook verticale afwijking?

– belangrijker: eerlijkheid. Zonder techniek. Als je strak met je rechtervoet de naald net onder de max snelheid hebt en er zit een (verticale) kromming in het wegdek, zal -als je effe niet oplet- de snelheid veranderen. Duurt een paar seconden voor je dat doorhebt.

Ik denk dat de rechter eerlijkheid, vertrouwen in de rechtstaat en de redelijkheid/billijkheid principes heeft gebruikt..
Als het argument is: “Het is oneerlijk en een beetje flauw om uitgerekend daar te gaan meten, waar de weg omlaag loopt de tunnel in” , dat kan ik dat begrijpen. Maar in berichten die ik hierover lees is sprake van: ” een kromming in de weg ” (wat dat ook mag zijn) die nauwkeurig meten onmogelijk maakt. ?? Nergens kom ik daarover een uitleg tegen die dat verduidelijkt.
@gerrip: In deze geval is voor de tunnel (A29) , en het is in beide kanten . Het staan bijna iedere mand als je richting rotterdam gaat , of voor de tunnel of na de tunnel. Wat ik niet snaap is dat word gezecht “ de automobilisten de de laatste jaar krijgen het geld terug” . Ik won in die gebied en hen staan all jaren in het zelefde plek . Waarom krijgt niet iedereen het geld terug als je jaar in jaar uit in het zelfde plek staat .

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).