Kabinet: parkeren goedkoper voor ‘schone’ auto’s

Auteur: , 75 Reacties

Gaan we nu op Noorwegen lijken?

Kabinet: parkeren goedkoper voor 'schone' auto's

Bij1 kom er maar in, want we hebben weer te maken met een gevalletje discriminatie. Het kabinet wil gemeenten de mogelijkheid geven om parkeertarieven te verlagen voor auto’s met een lage CO2-uitstoot. Dit kan betekenen dat een Porsche 918 Spyder met een uitstoot van 70 gram CO2 per kilometer straks voordelig kan parkeren, terwijl een Bugatti Chiron (met een uitstoot van 516 gr CO2/km) het volle tarief mag betalen.

Nu is deze vergelijking nog theorie, aangezien staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) niet heeft gesproken over de CO2-waarden. Kijk er echter niet gek van op dat dit straks daadwerkelijk zo gaat. De BPM is immers ook een stuk lager op een 918 in vergelijking met een Chiron.

Van Veldhoven hoopt met deze maatregel de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren. Mensen met een ‘vieze’ auto mijden de stad, terwijl schone auto’s juist naar de stad komen. Althans, dat is het hele idee van de staatssecretaris.

Het plan is een aanvulling op het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. In dit programma staan plannen opgesteld om de luchtkwaliteit op korte termijn te verbeteren. Ook meer laadpalen voor elektrische auto’s installeren en kruispunten herinrichten zijn onderdeel van het pakket.

Het aangepaste plan zal morgen overwogen worden. Tot en met 7 mei krijgt men de kans om kritiek of aanvullingen te geven op het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Nou, bij deze. Verlaag het of voor volledige elektrische auto’s óf laat iedereen hetzelfde betalen zoals nu het geval is.

Foto: een Cayenne S E-Hybrid, nog zo’n schone auto met een uitstoot van 79 g/km. Via @danny32 op Autojunk75 reacties

Goed plan! Die mensen betalen immers al extra BPM en wegenbelasting enz. Tijd dat die ook eens een voordeeltje krijgen.
@e34m5touring: dat klopt niet helemaal. Juist de mensen die al extra BPM en wegenbelasting betalen gaan nog meer betalen (bijvoorbeeld als je een Chiron hebt, geld zat dus). Rijd je al ‘schoon’ dan ben je dus naast de goedkopere BPM en wegenbelasting nóg goedkoper uit bij parkeertarieven.
@mvdborn: Helder licht dat je bent!
@mvdborn: Het was ook geen serieuze reactie.
@e34m5touring: oeps, mijn fout. Ik ga maar eens een extra grote kop koffie halen..
@mvdborn: Geen probleem joh. Het droop er ook niet vanaf eerlijk gezegd. No worries!
Moet ik mijn chiron toch maar gaan inruilen voor een 918 spyder.
@dirkiii: Graag zelfs.
Ik adem gelijk een stuk beter
Ze zullen ons is niet anaal verkrachten daar in den haag…
@spykerboy: Droog in de kakker
@robert110: met aanloop en zweefmoment
@spykerboy: zonder vaselind
@spykerboy: hoezo verkrachten? Het gebeurt allemaal vrijwillig toch?
@fouadski: ik noem de bpm etc niet vrijwillig hoor… door de hoge bpm op bepaalde autos worden wij verplicht om minder leuke autos te kopen… alles behalve vrijwillig dus
En parkeren was al zo goedkoop.
Heerlijk hoe de overheid overal een slaatje uit slaat onder het mom van milieukwaliteit. En het enige wat de burgers kan doen, is wat vaseline op zijn anus smeren om de pijn enigszins te verzachten.
@berlinetta: schoon = goedkoper / vies = normale prijs
@esprit84: natuurlijk, jij gelooft ook in sprookjes
@lekkerlinksrijden: ik lees gewoon de titel van het artikel natte krant
@esprit84: is goed vochtige zakdoek
@esprit84: Ik zou graag willen dat je gelijk hebt, maar bij de overheid zal het waarschijnlijk wel weer op een andere manier worden gecompenseerd. Laten we hopen dat ik er naast zit.
@esprit84: ze hebben niet gezegd dat t goedkoper wordt t.o.v. de huidige prijs. Goedkoper dan het nieuwe hogere tarief voor vuile autos is ook goedkoper. En ordinaire prijsverhoging dus. Zie het als administratiekosten op een boete van t cjib.
@esprit84: * schoon = duurder / vies = nog veel duurder
@esprit84: dieselolie glijd ook aardig
@esprit84: ik denk dat je bedoeld:

Schoon = normaal, Vies = extraa
@berlinetta: groen = poen
Goed plan. Koop je een ‘groene’ auto bespaar je op parkeerkosten… En met die besparing kun je weer eens vaker een biefstukje eten.
@aikon1694: biefstunkie?
En straks zeuren dat er teveel online word gewinkeld en dat de winkelcentra leeg komen te staan :)
Dus een Tesla die geparkeerd staat vervuilt de lucht minder dan een Amerikaan met V8 uit de jaren ’70? Volgens mij stoot die Amerikaan ook niks uit als hij geparkeerd staat hoor
@Alfarobert: het verschil zit hem in het van en naar de betreffende parkeerplaats rijden
@gulli:

wauw…
@Hubert: ja je verwacht het niet he
@gulli: ja maar die totale co2 foodprint van die v8 amerikaan is na 30 jaar een fractie van een tesla die elke 10 jaar ‘gerecycled’ moet worden. Maar leg dat ze maar eens uit in den haag, dat we beter het huidige wagenpark ‘op’ moeten rijden ipv t op de schroot gooien omdat t direct co2 uitstoot.
geen enkele zinvolle visie, alleen maar geld, geld, geld! https://www.linkedin.com/pulse/hier-het-juiste-verhaal-van-onze-dieselwagens-lieven-bovyn/ lees dit even.
@TDI-goeroe: nee dat is lekker onderbouwd zeker
@sjonniedeluxe: kom nou, de maatregelen die nu worden aangekondigd, hebben een houdbaarheidsdatum van max. 5 jaar, korte termijn denken.
@TDI-goeroe: klopt, maar mogelijk is dat voldoende als dan iedereen elektrisch rijdt. Overigens gaat dat stuk er helemaal voorbij dat de accijns op stroom veel minder is dan op diesel, dus om het puur een geldkwestie te noemen is te simpel. Verder mis ik vooral onderbouwing voor “huidige dieselmotoren zijn uitgerust met filters die deze fijne deeltjes op 99,9 % opvangen, dat wil zeggen dat de fijne stofdeeltjes bijna helemaal niet meer worden afgegeven.”
@sjonniedeluxe: *accijns op stroom is momenteel nog minder… Let maar op, als iedereen z’n accu aan de voeding legt over 10 jaar…
@davelepeef: nepnieuws? Accijns voor brandstoffen zit inderdaad niet op elektriciteit. Maar denk niet dat de stroom uit je stopcontact thuis vrij is van enige belasting hoor. Aandeel belasting in de energierekening is fors!
@postzegel: geen nieuws, gewoon mijn verwachting. Voor niets gaat alleen de zon op. En voordat die energie volledig benut kan worden om ieders stekkerbolide te voeden zal er vast iemand wel op het idee komen om er een slaatje uit te slaan, net zoals bij de huidige brandstoffen
Wat een onzinnig verhaal weer met een die 918.

Als ze dit gaan doen dan wordt het, lijkt mij, gewoon voor volledig elektrische auto’s. Ik neem aan dat we het hybride station nu wel eens over gaan slaan qua voordelen.
@fanboy: Ja idd hybride gaan na 2019 allemaal het land uit
@fanboy: aannames maken of speculeren op wat een regering gaat doen. Heeft het je al veel opgebracht ? :)
Moet ik m’n Alfa 147 maar inruilen op een Porsche 918 Spyder of de nieuwe Range Rover Hybrid. Die stoten immers ruim 150 gram CO2/km minder uit…..
Alle milieu onzin draait alleen om geld!

Is altijd al geweest

Linksigen hebben geen geld en daarom vinden de etters het fantastisch dat het een ander wordt afgepakt!
Dat heeft alleen nut als ze de eigenaars van PHEV’s en andere hybriden verplichten op de elektromotor in de milieuzone te rijden. Anders kun je je gorgelende V8 de sporen geven, goedkoop parkeren (en je batterijtje opladen) en vervolgens weer gorgelend de stad uit knallen. Dan heb je qua schone lucht in de binnenstad niets gewonnen
Parkeren goedkoper voor schone auto’s = Parkeren duurder voor vuile auto’s.
Om eerlijk te zijn heb ik liever dat ik wat meer moet betalen om te parkeren, dan dat ik de stad helemaal niet in mag.
En maar schoppen en schelden tegen de overheid…

Ze geven uist de mogelijkheid om parkeren goedkoper te maken…. Weliswaar alleen voor schone auto’s, maar goedkoper = goedkoper.

En van de vele miljoenen extra inkomsten kunnen de gemeentes weer extra uitgaven doen die ten goede komen aan ons allemaal…

Ik zie alleen maar winnaars.
@moveyourmind: ga even langs de dokter
@b0z4: goed beargumenteerd ook
@b0z4: Misschien best wel een goed idee nu ik mijn reactie terug lees… Damn, het lijkt wel of het de overheid bijna gelukt is om me te hersenspoelen…
Gelukkig heb ik altijd een schone auto, ook van binnen. Leuk (kapstok)artikel 5 dat milieudingetje, kunnen ze alles aan op hangen.
En oldtimers? Die mogen in Rotterdam ook gewoon de milieuzone in, zijn ze dan ook vrijgesteld van parkeerkosten? :P.
@Tenck: ik was toevallig net in de Markthalparkeergarage en daar stond al iets over ‘ecoparking’ in het Engels op een bordje voor buitenlandse bezoekers.

Weet alleen niet of Gijs daar naar binnen kan?
@stephane8200: Beetje doorduwen.
Ik vind dat lekkere wijven ook korting moeten krijgen, scheelt ook in het aangezicht.
En vooral invaliden en gehandicapten buiten de deur houden want dat ziet er zo droevig uit. Dikke mensen, ook weg… Kale hoofden, weg… Grote voeten, weg… Op naar een mooiere wereld!
Het beste zou zijn als iedereen in Nederland een maand de auto zou laten staan. Maar ook exht iedereen. Dan is Nederland namelijk failliet!
@ghost: en een failliet Nederland is het beste wat je je kunt voorstellen?
@rhellema: zou wel voordelen hebben, de overheid gaat voortaan eens goed nadenken hoe ze haar geld gaat besteden. De huizenprijzen worden weer normaal, we houden op over milieugebiggel, en de auto is niet langer een melkkoe om belasting uit te winnen.
@ghost: ben je een bewoner van Utopia? De auto geen melkkoe als Nederland failliet is??
@ghost: wat heeft de overheid met de prijs van mijn huis te maken?
Straks moeten we nog rechts rijden en een rondje extra wachten bij het stoplicht….
Juist….dan kan de gewone Nederlander een nieuwe groenere auto gaan kopen, zodat ze optimaal van dit voordeeltje kunnen genieten! Oh wacht….de gewone Nederlander heeft helemaal geen geld om een nieuwe auto te kopen. Dus dit voordeeltje is alleen voor de wat meer vermogende Nederlander. Lekker bezig weer Nederland.
Dus toch maar weer aan de diesel, want minder CO2 uitstoot?

Hoe krijgen ze het toch voor mekaar zo een hoge concentratie van incompetentie te vergaren daar in Den Haag?
Krankzinnig beleid.
Gaat weer een hoop geld kosten om alle apparatuur aan te passen.
Een parkeermeter weet niet hoeveel je auto uitstoot. Daar zal iets van een kentekencheck gedaan moeten worden o.i.d.
Auto’s met buitenlandse kentekens ontspringen dan de dans, want die kunnen vaak niet uitgelezen worden of zijn de gegevens niet te achterhalen.

Kortom: Schone auto’s betalen straks iets meer, vuile auto’s véél meer.
@bertorelli: dat is het mooie van een korting voor schone wagens, alle wagens die niet uitgelezen kunnen worden betalen het normale, hoge, tarief.
@bertorelli: op zich zijn er nu natuurlijk zat parkeermeters waar je je kenteken moet invoeren, dus zo’n drama is dat niet
Waarom stellen we mensen met een EV niet meteen vrij van enige vorm van belasting?
Lees: Parkeren goedkoper voor welstellende burgers.
Simboolpolitiek?
ze draven echt door…
Als je de lucht schoner wilt maken kun je beter de kinderbijslag afschaffen. Minder mensen op aard is wat echt werkt!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).