Kan Red Bull dit seizoen nog naar Honda switchen?

Auteur: , 43 Reacties

Nee joh, gekkie. Of...wel?

RB-Honda

Na de keiharde woorden over en weer tussen Red Bull en Renault na de Grand Prix van Hongarije, kwam bij velen de vraag opborrelen of Red Bull niet dit seizoen nog kan wisselen van motorleverancier. Tuurlijk, het contract tussen de twee partijen loopt nog tot het eind van het jaar. Maar Red Bull wil van Renault af en Cyril Abiteboul heeft er geen geheim van gemaakt dat Renault ook héél graag van Red Bull afwil. Het is niet geheel onlogisch om te denken dat als twee partijen hetzelfde willen de oplossing nabij is.

Maar, de contractuele verplichting is waarschijnlijk het eenvoudigste obstakel om te overwinnen als Red Bull-Honda (of Red Bull-TAG Heuer powered by Honda) nog dit jaar een ding zou moeten worden. Een dergelijke motorwissel is overigens niet zonder precedent in de F1. In 1983 bijvoorbeeld ruilde McLaren op aandringen van Niki Lauda hun atmosferische DFV8 in voor het turboblok van Porsche (onder de naam -jawel- TAG). De ervaring die het team opdeed aan het eind van 1983, hielp Niki vervolgens om in 1984 het kampioenschap binnen te angelen. Maar, er zitten nogal wat haken en ogen aan zo’n switch, zowel op technisch vlak als op het gebied van de regeltjes. Een bloemlezing.

De auto zou compleet moeten worden aangepast
Hoewel er in de F1 inmiddels plannen bestaan om de punten van de motorophanging en dergelijke uniform te maken middels regelgeving, is de situatie nu dat er vrij grote verschillen bestaan tussen de verschillende motoren. Dat zorgt ervoor dat het veranderen van motor niet simpelweg een gevalletje plug and play is. Zo heeft de Honda-motor tegenwoordig bijvoorbeeld een ‘gespleten turbo’ in de stijl van de Mercedes-PU. Bij Renault zit het schoepenwiel achter de motor geplaatst.

Zoals je je kan herinneren van Cyril Abitebouls woorden, wilde Red Bull de nieuwe MGU-K van Renault al niet gebruiken omdat dit ‘te veel wijzigingen aan de auto met zich meebracht’. Kan je nagaan wat het implementeren van een geheel nieuwe PU met zich meebrengt…De hele auto moet dan op de schop.

In deze ‘F1-zomervakantie’ mag Red Bull maar twee weken aan de auto werken
In het verlengde van het vorige punt, moeten we ook nog realiseren dat Red Bull in deze zomerstop niet zomaar ongebreideld mag arbeiden aan een geheel nieuwe auto. Volgens de regels moet de fabriek twee weken helemaal op slot. Deze restrictie geldt overigens niet voor motorenbouwers, dus Honda zou wel het een en ander kunnen doen. Maar ja, hoe dan ook kost een vrijwel nieuwe puike auto (her)ontwikkelen (veel) meer tijd.

Potentiële gridstraffen liggen op de loer
Hoewel het wisselen van motor midden in het seizoen in de F1 zoals gezegd precedent kent, is het de vraag hoe zoiets in zijn werk gaat in deze tijd van gridstraffen die volgen als men ‘te veel’ motoronderdelen gebruikt. Telt de FIA gewoon door waar men gebleven is met de Renault-motoren? Kan Red Bull net doen alsof de motor simpelweg de nieuwste spec van ‘TAG Heuer’ is? We konden dit niet direct vinden in de regels. Kom er maar in @edge (EDIT: @edge verzekert ons dat het eerste het geval is).

Opvallend: qua puntentelling houdt het reglement wél expliciet rekening met een switch als deze
In Artikel 8.3 van de Sporting Regulations staat het volgende over een situatie waarin een team van motorfabrikant wisselt:

All points scored with an engine of different make to that which was first entered in the Championship may count (and will be aggregated) for the assessment of a commercial benefit, however such points will not count towards (nor be aggregated for) the FIA Formula One Constructors Championship.

Kortom, Red Bull Racing mág van leverancier wisselen en kan dan alsnog dik geld opstrijken voor hun positie in het kampioenschap. Alleen puur voor wat betreft het sportieve aspect, heeft een dergelijke switch implicaties: punten die Red Bull in de resterende races met Honda zou halen ‘tellen’ in dit opzicht niet. Voorbeeld: stel dat Red Bull in Spa naar Honda switcht en een team als Renault haalt in de rest van het seizoen zoveel punten, dat het Red Bulls huidige puntenaantal verbetert. Renault neemt dan officieel de plek over van Red Bull Racing in de eindrangschikking van het kampioenschap, óngeacht hoeveel punten Red Bull nog scoort met hun Honda motor. Echter, Renault plukt daar vervolgens níet de financiële vruchten van.

Een switch zou in theorie dus kunnen en als de emoties hoog oplopen misschien nog kunnen plaatsvinden ook. We achten deze kans echter (zeer) klein. Red Bull heeft immers ook nog een zusterteam dat al rijdt met de Honda-motor en het niet zo erg vindt als de grote broer om de data vraagt. Dat is niet hetzelfde als echt zelf aan de slag gaan met zo’n nieuwe motor, maar toch zetten we er vraagtekens bij of Red Bull echt zoveel heeft aan een switch op dit moment. Wat denk jij? Kan je niet vroeg genoeg beginnen met Honda omdat je dit jaar toch geen kampioen meer wordt, of moet Red Bull geen overhaaste beslissingen nemen?

Image-Credit: Red Bull-Honda mockup via Reddit43 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik vind die livery wel vet
@kannito: die is idd erg mooi. Het grappige is dat dit een Renault is.
@arjontje: tja Castrol sponsort red bull helemaal niet
@arjontje: van vorig jaar denk ik zelfs
@rob5nismo: klopt dit is het 2017 model.
@arjontje: HALO zeg !
@kannito: eens. Maar dat rode stierendrankje, bah!
@kannito: een Silberpfeil.
Beetje off-topic maar hoe controleer je in vredesnaam of mensen niet gewoon vanuit huis werken. Bedoel fabriek kan dan wel dicht zijn. Maar meeste wordt toch gewoon gedaan door ‘nerds’ met zware laptops, toch?
CFD’s uitwerken en testen kan thuis ook.
@airc: ja, niet natuurlijk. Ik durf mijn hand er wel voor in het vuur te steken dat er keihard gesjoemeld wordt met die vakantieperiode, maar het zal allemaal wel op een lager pitje geschroefd worden.
@jaapiyo: Ik denk dat het wel meevalt. Er hoeft maar 1 persoon uit de school te klappen en je hebt de poppen aan het dansen. Dat kleine beetje thuis werken zal vast plaats vinden maar testen op een track is er niet bij.
@BrutaalAapje: testen op een track is er sowieso niet bij want dat is verboden en mag alleen tijdens de officiele test sessies plaats vinden.
@airc:
Om in dergelijke systemen iets nuttigs te doen moet je connecteren naar een centraal punt/datacenter.
Vanuit een IT perspectief is het een fluitje van een cent om de activiteit op deze punten te meten.
Op zich zou je kunnen een parallel systeem opzetten maar je kan al even makkelijk de oorsprong van data nakijken om dit te controleren.

In een hoekje enkele ideeën uitwerken zal je nooit kunnen tegenhouden, maar de nodige simulaties & testen uitvoeren wordt erg moeilijk.

Off-topic:
Ik vraag me wel af hoe deze regel wordt toegepast bij HAAS en Dallara?
Is het enkel HAAS dat 2 weken moet sluiten en worden bij Dallara de ontwikkelingen voor HAAS stopgezet of kunnen die laatste gewoon verder werken?
@kvpassel: Officieel mag Dallara niet doorwerken aan de Haas-auto. In de regels staat specifiek vermeld dat zowel de teams als derde partijen die in opdracht van de teams handelen tijdens de zomerstop vrijwel geen werkzaamheden mogen uitvoeren. Eigenlijk ook wel logisch, anders krijg je een oneerlijk voordeel en gaan alle teams hun chassis-ontwikkeling onderbrengen in apart BV’s om onder de zomerstop uit te komen. Neemt natuurlijk niet weg dat het ook bij Dallara onmogelijk is om te controleren waar ze mee bezig zijn. De originele modellen en bestanden zullen wel gekoppeld zijn aan een beveiligingsmechanisme of enkel te gebruiken zijn met CFD-software die door de FIA te monitoren is, maar er valt haast niet te controleren of ze geen parallel systeem hebben opgezet. Gezien het geld dat in de Formule 1 omgaat, zijn de kosten van zo’n parallel systeem relatief te verwaarlozen.

Daarnaast is het ook onmogelijk om te controleren wat er nou precies in een windtunnel staat. Dallara levert producten in genoeg andere raceklasses om windtunnelgebruik binnen de F1 zomerstop te verantwoorden. Maar dat geldt voor wel meer teams. Ferrari, Renault, McLaren, Mercedes, Red Bull (via RB Technology) en Williams (via Williams Advanced Engineering) kunnen het natuurlijk altijd claimen dat het windtunnelgebruik voor hun nevenactiviteiten is.
Blijf het riskant vinden een verstappen in een Honda…. (vraag Jos)
@porker:

Adrian Newey mag wel gaan uitkijken bij de eerste tests van 2019 dan.
Waarom zo moeilijk doen. Vraag gewoon torro rosso voor twee chassis. Ander stickertje erop en gaan met die banaan
@hallobanaan: Dat mag dus niet meer. In de begindagen van Red Bull en Toro Rosso gebeurde dat wel, maar dan andersom. Red Bull ontwierp dan een chassis, en verkocht het vervolgens door aan Toro Rosso. Sindsdien zijn de regels aangescherpt en mag je alleen nog motoren, versnellingsbakken en delen van de ophanging inkopen bij andere teams.
@Edge: Haas koopt toch meer dan die onderdelen in bij Ferrari, of heb ik dat mis?
@metalmike: dat heb je mis. Dat wordt gemaakt door Dallara. Dat de tekeningen van Ferrari heel toevallig ook bij Dallara komen, tja dat is gewoon slordig ;)
@metalmike: Nee, op papier koopt Haas alleen de voorgenoemde onderdelen in. Ze sturen wel regelmatig personeel heen en weer en Haas maakt gebruik van Ferrari’s windtunnel. Zo kunnen ze buiten de restricties om toch vrij innig samenwerken
Zal je zien dat Renault volgend jaar met een top motor komt en dat Red Bull ergens in het middenveld zweeft met hun Honda motor.
@fejjie: Dat zie ik zo snel niet gebeuren..
@fejjie: zelfs al zou Renault een topmotor bouwen, als er één ding dit seizoen wel duidelijk is geworden,dan is het de wetenschap dat de auto’s waarin deze zal worden gebruikt (Renault en McLaren) op het gebied van aerodynamica nog een lichtjaar achterlopen op Red Bull Racing. Dus ook dan zullen ze op z’n best middenmoter blijven.
@Jaapiyo: De motoronderdelen worden per deelnemende auto bijgehouden, waarbij het niet uitmaakt welke leverancier de blokken levert of welke coureur er achter het stuur plaatsneemt.
@edge: dat leek me idd de meest logische optie. Thx!
Kan mijn niet voorstellen dat RedBull niet bezig is met de auto van volgend jaar, ga er zelfs van uit dat RedBull allang bezig is.
Dus ik ga er ook van uit dat ze al weten hoe die motor in het nieuwe chassis is gemonteerd of moet worden.
Dus een switch lijk mij wel mogelijk als het op de spits gedreven wordt.
En vervolgens maak je het seizoen af met de RB14B.
Alleen vermoed ik dat je iets van 40-50 plaatsen grid straf krijgt voor het wisselen van de, PU, de turbo, MGU-H, MGU-K, en de versnellingsbak, (ben ik nog wat vergeten ?)
@HZW: versnellingsbak is van red bull zelf, dus die hoeft misschien niet vervangen te worden. je bent de ICE nog vergeten trouwens.
@HZW: 40/50
Plaatsen.. al zijn het er 100. Verder naar achteren dan p20 wordt t niet. En dat maar eenmalig.
Stel…. ze doen de swap en winnen…… denk dat er bij renault heel veel mensen zich dan gaan afvragen waar het bij hun mis is gegaan
@soulmaster: Dat doen ze bij Renault al jaren. Toen in 2014 de overstap gemaakt werd naar de V6 met turbo was Ferrari niet veel beter dan Renault. Nu, vier jaar later loopt Renault nog steeds enorm achter de feiten aan, is Ferrari Mercedes zelfs voorbijgestreefd en lopen ze het risico ook voorbijgestreefd te worden door Honda.
@soulmaster: Sterker nog. Het gerucht gaat al sinds vóór het begin van het seizoen dat RBR parallel een RB14 en RB14B chassis ontwikkeld heeft waar de Honda probleemloos in past. Er wordt al een tijdje geroepen dat op het moment dat DR3 en MV33 kansloos zijn in de strijd om het WDC c.q. RBR geen kans zou maken op het WCC, de (Renault) RB14 ingewisseld zou worden voor de (Honda) RB14B
Tevens loopt de Honda RB14B mee in het simulatieprogramma (gevoed door de gegevens afkomstig van STR) en blijkt daar al behoorlijk resultaat te laten zien.

M.a.w. ik zou er niet van opkijken als er in Spa 2 Honda RB14B’s aan de start verschijnen.
@tweetyv6: Zou Red Bull er reglementair voor mogen kiezen om slechts 1 auto dit jaar al te voorzien van de Honda motor? Hierdoor kunnen ze voor de constructeurstitel evengoed punten binnen halen (normaal gesproken plek 5-6) en creeren ze een enorme berg data waar Honda in de winter mee kan werken.
@patricks: Nope. Helaas. Dat staan de regels niet toe. Of ’t een, of ’t ander
Het zou toch wat zijn als RedBull nu overstapt op Honda en alle resterende races winnen als 1-2-tjes.
Als dit gebeurt, is het de meest interessante gebeurtenis in F1 sinds jaren.
Echter, stel DAT ze het zouden kunnen doen, doen ze het pas de 3e plek in de constructeurs is veilig gesteld met Renault; want dat scheelt een hoop geld. Je mag verwachten dat na een ombouw er geen punten meer gehaald worden (maar wel interessante data).
Gaat nooit gebeuren, tenzij ze bij RBR al een compleet chassis etc klaar hebben staan. Dan nog krijgen ze elke race straffen
Grappig, @orichy opperde dit gisteren al in het draadje over de ruzie tussen Renault en RB. Ik zou als ik RB was in ieder geval die grote Honda sticker op de auto plakken. Dat mag zeker.
@pomoek: ik vrees dat renault dat contractueel wel heeft dichtgetimmerd. Het zou wel supergrappig zijn. Al denk ik niet dat Honda erop zit te wachten als een met honda bestickerde renault weer in de berm staat met een scheldende MV33! ;)

Mag Allard Kalf overigens wel chemisch castratie ondergaan? Die was te gast bij BNR maar wat een irritante kwal is dat zeg. Hij is er overigens wel stellig van overtuigd dat Max volgend jaar kampioen wordt. Want “alles wat fransen maken is troep” en “japanners dat zijn echte doorzetters”….
@cloverleaf: zou Renault dat echt hebben afgetikt? Red Bull plakt er wel Aston Martin op. Iets wat de relatie ook geen goed doet natuurlijk.
Ik word een beetje moe van dat Renault-en-Red-Bull-hebben-ruzie verhaal.

Daarbij iedere keer hetzelfde riedeltje dat alles ruk is. Nu weten we het, ze zijn door de regeltjes gewoon tot einde seizoen tot elkaar veroordeeld.

Als ze bij RBR slim zijn, geven ze Ricciardo de nieuwere / betere spullen. Hij staat hoger in het klassement en heeft dus meer te verliezen
Weer een Verstappen met een Honda motor.
Zou Red Bull er reglementair voor mogen kiezen om slechts 1 auto dit jaar al te voorzien van de Honda motor? Hierdoor kunnen ze voor de constructeurstitel evengoed punten binnen halen (normaal gesproken plek 5-6) en creeren ze een enorme berg data waar Honda in de winter mee kan werken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).