Kiele, kiele, kiele: al 100.000 rijbewijzen voor 17-jarigen

Auteur: , 67 Reacties

Daarmee mag het 2ToDrive-programma best een succes genoemd worden toch?

Zit je vast, geef maar gas, Rinus die rijdt mee

In 2011 begon de proef om ook jongeren onder de leeftijd van 18 jaar te laten lessen en afrijden, en vandaag meldde het CBR dat de mijlpaal van 100.000 roze pasjes is bereikt. Na een jaar stond de teller op 7.000, daarna raakte het programma aardig in een stroomversnelling. Een goede zaak, want 17-jarigen schijnen als een baas te rijden. Zelfs Formule 1-coureurs maken van de gelegenheid gebruik, en waarom ook niet?

Zelf was ik overigens 20 toen ik mijn rijbewijs haalde, en jij? Eije, eije, eije:67 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik was nèt 19 lentes jong. Het is een goed initiatief geweest vind ik, de 17-jaar-rijbewijzen. Zo word je ook al wat beter klaargestoomd om in je eentje de weg op te gaan, naast de reguliere rijlessen.
Ik ben nu net begonnen en zodra ik 17 ben geworden meteen me rijbewijs halen, is ook net zo handig voor m’n werk.
@audirs7:
Op je 17e mag je alleen rijden met een persoon naast je die zijn rijbewijs ook heeft, boven de 18 is én door jou opgegeven is als begeleider. Dan zou je regelmatig met dezelfde collega op stap moeten gaan. Want volgens mij mag je ook maar een beperkt aantal bevoegde begeleiders opgeven.
@Original_Arnoud: ja dat weet ik maar ik moet auto’s op me werk rijden (tis maar 100 meter en op het industrieterrein) en als ik dan een keer aangehouden wordt ,en me baas als 1 van de 5 heb opgegeven, heb ik nog een beetje een verhaal.
@audirs7:
Oom agent zou ik me geen zorgen over maken. Maar je zal in die 100m maar net een aanrijding hebben… Geen geldig rijbewijs, geen uitkering van de verzekering.
@Original_Arnoud: Precies. Don’t fear the reaper, fear the insurance company!

Rijden zonder geldig rijbewijs ( met een iets te dikke, maar lege aanhanger onderweg ): leuke boete (iets van 350 euro destijds), maar meneer agent maakte zich vooral druk om de schade die mogelijk gereden zou kunnen worden, waarbij de verzekeraars direct wijzen naar de persoon zonder geldig rijbewijs. Let op: Ook al was jij wellicht niet fout, toch krijg jij schuld. En dat is immers ook logisch: jij mag niet rijden, was jij niet ‘daar’ geweest, was het ongeluk niet gebeurd.
@audirs7: Me werk…
@audirs7:

Als ik jou was zou ik op je werk voor geen meter rijden. Zodra jij staande gehouden wordt zonder een begeleider dan kan je je rijbewijs inleveren en op je 18e weer opnieuw examen doen. Daar zijn ze heel erg streng in.
Ik was ook 17. Ben nu inmiddels 19 en het rijden gaat me erg goed af, al zeg ik het zelf natuurlijk.
Kreeg m’n eerste les voor en op mijn 18e verjaardag (:

Vind het begeleid rijden trouwens wel een goed idee, rijden leer je immers pas echt nadat je je rijbewijs hebt gehaald.
Veel 16-jarigen gebruiken dit ook om brommer te kunnen rijden. Sinds dat zo duur ik geworden en je ook 1 jaartje kan wachten is dit ook een mooie oplossing.
@redneckdarian: Dat kan vanaf 1 januari J.L. Toch helemaal niet meer?
@daanprikkel: dat dacht ik ook aangezien je ook praktijk moet doen voor de brommer, maar ik hoorde van mensen die zo’n 17 rijbewijs hebben dat het wel kan…
@redneckdarian: heb ik ook gebruikt van gemaakt hoor, is best handig en je hoeft niet 4 keer examen te doen
Ik was 20, alweer 18 jaar geleden..
@sydney: Het is dat die krengen steeds naar hun malle moer gingen, maar ik had best lol op m’n Citta en Vision met-inn..
Autorijbewijs 3 weken na m’n 18e verjaardag. Motor vond ik eigenlijk belangrijker, die haalde ik een maand later met een 4-daagse opleiding.
Gaat goed. M’n zusje gaat er binnenkort ook voor. Kwam er trouwens ook laatst pas achter dat je als begeleider voor een 17 jarige zelf minimaal 27 moet zijn… Komt toch goed uit dat ik 10 jaar ouder ben dan zij ;)
Overigens was ik zelf 19 voor autorijbewijs en 21 voor m’n motor.
@trustmeiamanengineer: raar dat verhaal van 27. Mijn vriendin haar broertje heeft onlangs zijn rijbewijs gehaald als 17-jarige, mij werd verteld dat iemand 5 jaar in het bezit moest zijn van zijn rijbewijs.
@ghost: en minimaal 27 jaar moet zijn
Ik heb de mijne ‘gewoon’ op mijn 18e gehaald. Ik ben nu 21. Krijg vaak complimenten over mijn rijgedrag en hoe ik met auto’s omga (ook op moeilijk begaanbare paden, smalle bergweggetjes etc). Dus ik denk dat dat allemaal wel goed is gegaan!
Ik heb ook op m’n 17 de het gehaald. En ik vond het er nuttig om eerst een jaar begeleiding te hebben van m’n ouders. Ik ken echter ook mensen waar dat minder succes had ivm gehoorsbeschadiging enzo van mensen die naast hun hingen zitten schreeuwen.
Mijn autorijbewijs heb ik op mijn 18e gehaald. Met motorrijbewijs was ik 19. Dat klopt, motorrijden moest dus begrensd…
Ik had hem een paar dagen voor mijn 19e verjaardag. plus nog met een ingreep. ;) En mijn rijinstructeur op de kast want die zei dat ik het nooit zou halen ik hem constant vertelde dat ik 1000 gulden stiekem aan de examinator door zou schuiven. Dus toen ik met hakken over de sloot slaagde rolde zijn ogen bijna uit zijn hoofd.
@rolov: zo die zin Is voor mij zelfs moeilijk te lezen. Sorry ik ben net wakker ;)
Ik was ook 17
Mijn eerste rijles had ik op de dag dat is 16,5 werd want toen mocht je eindelijk beginnen. Voor die tijd heb ik mijn theorie al gehaald en een aantal dagen na mijn 17e verjaardag mocht ik afrijden. Overigens natuurlijk in 1 keer de theorie en het afrijden gehaald
@maik96: dus je bent meer dan een half jaar bezig geweest?
@gerjanm: ja en nee. Ik mocht al veel eerder afrijden alleen je kan pas vanaf je 17e afrijden. Vooral dan duurt het wachten lang….
En week voordat ik 18 werd, al weer 4 hele maanden geleden!
Prima toch, lekker onder begeleiding leren rijden? Zelf was ik 18, toen ik B C en C-E haalde. Inmiddels alweer 5 jaar geleden.
Ik was zelf 19, ben nu 20 en heb mijn CE rijbewijs inmiddels ook
2 weken voor dat ik 19 werd heb ik mijn rijbewijs gehaald. Ja dat is toch al weer 2 weken geleden.
@robert110: happy birthday!
Ik was 17 jaar. Ik ben nu 20 jaar en het rijden gaat me best goed af, al zeg ik het zelf natuurlijk.
2dagen 17 en ik was geslaagd. Daarna dat jaar onder begeleiding gereden. Klinkt erg suf maar toch veel geleerd in dat jaar. Ik vind het een mooi iets!
Met m’n 18de motorrijbewijs gehaald vanwege de nieuwe regeling en dat een motor toch wel heel wat goedkoper is met de verzekering en MRB.

En op m’n 20ste mijn autorijbewijs gehaald.
In ieder geval beter dan die tieners die met hun landbouwvoertuig (lees: uit elkaar vallende golf met ‘ME SGATJUH’ als kenteken) de weg op gaan.
Ik was 18
En heb er 2.maanden over gedaan om het te halen
Ik had nadat ik 18 ben geworden drie maandjes nodig voor B, ik zie nu pas dat dat onderhand alweer bijna vijf jaar geleden is. Het lessen ging ook lekker snel in de zomervakantie: één week zelfs iedere dag gelest behalve de zondag. En die week dan ook iedere dag standaard drie uur lang gelest, twee dagen vier uur lang en één dag zelfs vijf uur lang. Allemaal wel met op zijn tijd een pauze natuurlijk. Ging toch makkelijk gezien bijna alle andere leerlingen die week op vakantie waren.

Vervolgens twee weken na het behalen van B met A begonnen, dat had ik een kleine vijf maanden later binnen. Voornamelijk omdat ik daarmee i.v.m. school maar één les per week kon nemen en omdat het examen i.v.m. slecht weer (lees: sneeuw) twee maal is verzet.

En een half jaartje later nog even zo’n dagcursus met examen gedaan voor BE.
Ik was 18 ik was al 17 toen die regeling in ging 3 dagen on precies te zijn dus ik kwam helaas niet in aanmerking voor die regeling.

Maar ik heb er 1,5 maand over gedaan 12 lessen.
Op zich goed dat mensen op jonge leeftijd een rijbewijs gaan halen. Hoe meer mensen met een opleiding aan het verkeer deel nemen hoe beter. Inmiddels is denk ik wel bewezen dat stupide rijgedrag niet enkel onder jongeren aanwezig is.

Voor iedereen met minder dan 3 jaar rijervaring: Denk niet dat je een goede chauffeur bent.
Ik kan het statistiekje niet zo snel terugvinden maar 70 of 80% van de Nederlanders vindt zichzelf een bovengemiddeld chauffeur. Niet zo gek dus dat je tot deze groep behoort. Zorg dat je veel aan rijden toekomt. Talent is leuk maar ervaring is vele male belangrijker.
@pomoek: eens. ik durf alleen te zeggen dat ik (nog) geen ongevallen veroorzaak en dat ik mn best doe om ze te voorkomen. maar iedereen maakt fouten, en das niet erg, zolang de meesten opletten zal het niet zomaar tot een ongeluk komen. Ik red wel eens een ander van een ongeval, en zo word ik vast ook nog wel een x gered…
@pomoek: ervaring is belangrijk ja maar niet het meest belangrijk. Dat is interesse. Iemand die autorijden niet meer vind dan van A naar B bewegen zal niet snel zo goed worden als iemand die het leuk vind. Daarom wil ik ook best geloven dat de gemiddelde autoblogger aanzienlijk beter rijdt dan de gemiddelde Nederlandse chauffeur.
ik ben wel benieuwd naar ongevalsstatistieken , niet alleen nu, maar ook over 5 a 10 jaar. Bedoel niet te zeggen dat ik denk dat het slecht uitvalt, maar ik hoop juist dat het er beter op wordt.

overigens vaak genoeg ouwe lui horen roepen dat met 17 jaar je rbw halen slecht is, terwijl dat allemaal mensen zijn die na 5 lessen een rijbewijs mochten ophalen…
Nou, oppassen!
Ik ga waarschijnlijk op mijn 17e verjaardag beginnen, en dat duurt niet heel lang meer
@jessetje: we zetten de strobalen vast klaar. Succes.
Beetje het zelfde als RRenault alleen dat met een gelukkigere timing.

18 autorijbewijs met mijn 19de motorrijbewijs, nog 20 dagen voor de nieuwe regeling. Nu ben ik dus 21 en heb ik mijn volledig A rijbewijs (en 25KW werd na 20 dagen ook 35KW vreemd genoeg).
@reistje: Ah, een lotgenoot ;). Ik had die timing ook precies mee, ik heb nu ook een onbeperkt rijbewijs. De mensen die +- 1,5 maand later afreden hadden de regeling die jij omschrijft… Ik mijn motorrijbewijs dus één maandje langer dan jij.
Rijbewijs gehaald op 18 jarige leeftijd. Al in veel auto’s veel ervaring. Waaronder een volvo 245 DL uit ’75, een jensen interceptor saloon uit ’69 en een jensen interceptor cabrio uit ’71.
@philipf: Interceptor cabrio. Goeie bak! GOEIE SMAAK
@clarkson: Hele goeie inderdaad!
Ik was laat, op m’n 24ste pas in 2011.
Sindsdien de kilometers echter meer dan ingehaald!
Werkt fantastisch, over 2 maanden eindelijk alleen de weg op.
In de USA op m’n 16de. En toen fijntjes omgeruild voor een NL versie. Ik heb dus altijd een geweldig excuus voor commentaar op mijn rijden.
Ik had m’n rijbewijs al toen de meeste reaguurders hier nog niet geboren waren blijkbaar…
Wel grappig dat het steorotype dat jongeren denken dat ze veel beter kunnen rijden dan ze eigenlijk kunnen hier weer via de comments bevestigd wordt.
Levensgevaarlijk.
Ik was 18 jaar, mooiste dag van m’n leven;)
Ik word as zaterdag 18 jaar, maar heb al sinds vorig jaar april mijn rijbewijs. Heerlijk om zo vroeg te mogen autorijden.
Ik was net een weekje 18 toen ik mn rijbewijs heb gehaald. Daarvoor al wel behoorlijk wat rondgereden met pàpà en natuurlijk rijlessen genomen. Groot voorstander van het systeem dat je al voor je 18e kan beginnen met lessen, je doet gewoon meer ervaring op met iemand ernaast die je tips geeft en je kan corrigeren. In mijn geval was ik dus al net 18 maar desondanks vind ik het zelf ook fijn om mn pa er zo nu en dan nog naast te hebben.
Gehaald op m’n 17de verjaardag! Vroeger kan dus niet haha
Wat maakt dat ene jaar nou uit. maak er dan gewoon 16 van

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).