Kijk hoe een Prius keihard gehackt wordt [video]

Auteur: , 35 Reacties

'De auto wordt steeds meer een rijdende computer', het is een gevleugelde uitspraak. Een computer kan echter gehackt worden, lukt dat met een auto ook? Jazeker.

ZOMG l33t h4xx0r!!

Op uitnodiging van een tweetal onderzoekers, die worden gesteund met een grote zak geld van DARPA, maakt een journo van zakentijdschrift Forbes een ritje in een niet meer helemaal standaard Toyota Prius. De heren hebben flink huisgehouden onder het dashboard, en het waarom daarvan wordt de bestuurder al snel duidelijk.

De onderzoekers zitten luid kirrend met een laptop en camera op de achterbank, terwijl ze de tellers op hol brengen en de auto van alles laten doen dat de bestuurder niet wil. Het wordt me nu duidelijk dat Throttlegate eigenlijk ook gewoon een grote hoax was, waar de overheid met zijn geheime programma’s achter zat.

Zet je aluhoedje maar vast op, want over een paar jaar rij je niet meer zelf in je auto, maar zit Obama gewoon aan de knoppen. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.35 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Vet! Maar Obama en z’n team hebben grotere plannen !
Daarom moet je ook geen prius rijden ….
Remote controlled airplanes, remote controlled cars. What’s next ? My bicycle ?
@tunefuldjmike: je vriendin?
@Den: Opblaaspoppen bevatten geen elektronica ivm de brandveiligheid.
Vet!
Ze zitten trouwens na een poosje in een even gehackte Ford.
@mout: ik zat er ook al naar te kijken.. Raar stuur voor een prius xd
Maar goed dit wisten we allang. Het is ook redelijk simpel (relatief gezien dan): Bij alles wat een signaal uitzend (telefoons, computers, navigatie, radio’s, camera’s, mp3 spelers, systemen van auto’s, etc.) kan “ingebroken” worden als je iets hebt om over dat signaal iets uit te zenden. Dus als je de goede hardware en software hebt (en die twee zijn het lastigst om te doen) kan je in zo’n apparaat rommelen. Nou zal een aftermarket radio in je auto niet zoveel kwaat kunnen maar als een systeem echt in de auto is geprogrammeerd (denk aan park assist, crash beveiligingen en door de gabrikant gemonteerde navigatie/entertaiment systemen) kan je daar dus een groot deel van de auto mee besturen. Nou is het niet ik koop een laptop en ga met de Volvo van mijn buurman spelen. Maar met een flinke computer kennis en wat geld…..
@robert110: ik zou stoppen met drinken als ik jou was…
@autogedrocht: En zou je ook kunnen onderbouwen waarom ik zou moeten stoppen met drinken? Dan kan ik er mischien nog wat leren. En jij mischien ook wel.
@robert110: van drinken ga je rare reacties op het net plaatsen.
@barrrry: Dat is geen onderbouwing. Wat jij nu doet is het in andere woorden zeggen wat daarvoor al is gezegd. Bij een onderbouwing zou je moeten zeggen waarom het een rare reactie is.
@robert110: Een aftermarket radio is net zo gevaarlijk ( automakers snappen het princiepe van sandboxen namelijk niet helemaal, bron: http://www.itworld.com/security/139794/with-hacking-music-can-take-control-your-car ). Daarnaast zijn deze mensen er om auto makers op de hoogte te stellen van de mogelijkheden zodat ze (verplicht) het kunnen verbeteren.
@raldenhoven: Dacht dat een radio niets deet. Bedankt voor het verbeteren en het geven van een link.
@robert110: signaal uitzenden? Dat is wel een heel erge versimpeling van de materie. Alles wat een interface heeft dat bevelen kan ontvangen daar kan eventueel op worden ingebroken.
@mashell: Was ook bedoelt als simpel. We zijn tenslotte op autoblog en geen computerblog. Niet iedereen weet en snap zoveel als jij.
Ik geloof dr bijna geen zak van…. maar t staat opt internet dus t zal wel waar zijn.
@saxoke: wat niet in het filmpje voorkomt, is de voorbereiding. Verder geldt gewoon: als je het met een knopje kunt doen in de auto, kun je er ook een interface voor zetten en e.e.a. met een laptop besturen.

Ze hebben uiteindelijk gewoon wat op de parkassist en cruisecontrol aangesloten (en nog wat meer) Ik denk dat het ook te ver gaat voor een fabrikant om eenzulks te beveiligen.

Kunnen mystery-schrijvers ook weer eens wat anders verzinnen dan doorgeknipte remkabels :)
Die nerd in het rode shirt is vast de broer van Barry Kripke….;)

http://www.youtube.com/watch?v=r0sLMbbYwYo
Makkelijk te doen bij moderne auto’s als een Prius. Ze hebben Drive, Brake en Trottle by wire. Hack die codes en je kan ze gewoon met een remote rijden. Daar had je die Prius dash niet voor hoeven slopen. Dus flink amateur werk jongen. LOL
@autogek123: Brake by wire is verboden! Net als steering per wire, dat kan een Prius niet hebben.
@mashell: maar wel elektrische stuurbekrachtiging, daar is parkassist ook op gebaseerd
@Simpson: Precies. De Prius kan zichzelf al jaren inparkeren. Ze hebben niet voor niets een Prius genomen voor deze “test”.
@mashell: De Prius heef zo ie zo (gedeeltelijk) Brake by wire. Zo laad hij namelijk via zijn remmen op. Sturen weet ik niet zeker of de Prius dat heeft. Verboden? Fly by wire bestaat ook al jaren en daar zitten 400 man tegelijk in. Dus waarom dan verboden bij autosturen? Het is trouwens niet verboden (dacht ik), alleen maar veel duurder in te bouwen dan je gewone sturen en remmen. De veiligheids aspecten zijn allang behandelt. Diverse concepts komen steeds vaker met Total Drive by Wire. Dus als het nog niet bestaat, dan komt het zeker snel.
@autogek123: Even een verbetering, de prius laad helemaal niet op via de remmen, die leveren namelijk geen stroom… Wat ze doen is dat ze de auto op de elektromotor laten afremmen, die dan als een generator fungeert. Hierdoor hoeven de daadwerkelijke remmen minder of niet te remmen…
@notsobig: Dat begrijp ik dan niet helemaal. Want des te harder ik op de rem trap, des te meer energie de Prius opwekt. Totdat je natuurlijk door de electrische opwekkings rem heen trap naar de normale remmen.
@autogek123:

Je kunt waarschijnlijk via de pc je rembekrachtiger aansturen, dus niet echt brake by wire, maar wel elektronisch versterkt.
ach, omdat de jongens van darpa (Defense Advanced Research Projects Agency) al zo hard willen showen dat ze’m kunnen kraken hebben, zal de gemiddelde jan-met-de-pet en/of eender welke internet troll daar nog lang niet aan toe zijn. (dat zijn geen youtube commentators hé, dat zijn afgestudeerden met een master in hun vakgebied)
Zo bijzonder is het niet. Ik kan 90% wat die gasten doen via een simpel uitlees apparaat. Ook zij moeten nog verbonden zijn met de auto.

Neemt niet weg dat de fabrikanten het moetten beveiligen. Maar het probleem is dat een garage ook in de ecu’s moet kunnen voor diagnose werkzaam heden.
@arjontje: De output van een computersysteem uitlezen is wat anders dan de besturing overnemen. Daar valt best wel een beveiligingslaag tussen te bouwen, en ik maak me sterk dat die er ook gewoon is: als he zo simpel was om je laptop op één van de ECU’s aan te sluiten dan hadden ze niet het hele dashboard hoeven slopen.

Dat de heren hun laptop verbonden moeten hebben met de auto zegt op zich niet zoveel, met een beetje kunst- en vliegwerk is een draadloze dataverbinding zo opgezet, en dan kun je de auto zonodig besturen vanaf de maan.
@potver7: Ik heb het niet over ecu uitlezen. Maar dingen aanstuuren kan ik ook. Ik kan km standen veranderen. Mijn tank meter vol doen gaan, het dash 200 km/h laten aan laten wijzen, ABS inwerking laten treden, ga zo maar door
Zolang ze het niet draadloos op een afstandje kunnen doen, zie ik het probleem niet zo…

Waarschijnlijk is dit ook de reden dat google de prius gebruikt voor het Google Driverless Car project.
Overigens vind ik het wel apart dat DARPA dit voor een groot deel financieert, google heeft immers met hun project een hoop geld gewonnen in 2005 met het DARPA Grand Challenge. DARPA wist dus lijkt mij allang dat dit mogelijk is…
Toch erg duidelijk niet alleen een Prius…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).