Kleine Belgische nummerplaat is aan het uitsterven

Auteur: , 44 Reacties

Een kleine vijf jaar geleden ging ook België over op het Europese standaardformaat voor nummerplaten -Vlaams voor kenteken- en uit recente cijfers blijkt het bekende kleine plaatje rap uit het straatbeeld te verdwijnen.

Belgische Nummerplaat

Vanaf juli 2010 worden nieuwe auto’s in België voorzien van een nieuw type kentekenplaat volgens Europees model. Dus geen klein plaatje meer met ruimte voor reclame links en rechts, maar een ‘normaal’ formaat kenteken met een Europees vlaggetje aan de linkerzijde. Anders dan bij invoering van het GAIK-kenteken in ons eigen kikkerlandje, worden de Belgen niet onnodig op kosten gejaagd en krijg je pas een nieuwe nummerplaat wanneer je een andere auto aanschaft. Aangezien kentekens in België niet enkel gekoppeld zijn aan de auto, maar ook aan de eigenaar, gaat dat echter behoorlijk rap. Na een kleine vijf jaar rijdt al krap tweederde van België rond met een Europese nummerplaat, zo meldt Het Laatste Nieuws vandaag.

Gepersonaliseerde kentekens

Sinds 31 maart 2014 zijn overigens ook de eisen voor gepersonaliseerde kentekens versoepeld. Moest daarvoor het kenteken altijd beginnen met een ‘9’, sinds die datum is dat niet meer nodig. Wel moet het kenteken ten minste één letter bevatten. Scheldwoorden zijn uitgesloten en dat levert nog best een lange lijst op in een land met drie officiële talen. Een gepersonaliseerde plaat kost 1000 euro, volgens de eerder genoemde Vlaamse krant hebben ruim 7000 Belgen nu zo’n plaat op hun auto zitten. Net als bovenstaande Cayenne-rijder, die geen twijfel wil laten bestaan over de benaming van zijn nummerplaat. Reggie-boy_rood spotte deze vandaag bij onze Zuiderburen.44 reacties

Toch jagen ze ons ook op kosten, steeds vaker moet je door de autocontrole verplicht een nieuwe nummerplaat gaan aanvragen. Bovendien staan die nieuwe, lange, nummerplaten zo lelijk op met name fraaie, kleine klassieke bolides… Such a shame…
@StijnB: Je kan in Belgie 3 formaten krijgen. Standaard euro, het amerikaanse formaat 340 op 210 en een extra kleine plaat (210×140).

Mijn broer heeft een amerikaan met dito plaat dus de problemen van niet passen zijn nu net van de baan in Belgie. Ik weet niet of er een meerprijs is maar de extra kleine moet je wel vragen via de autokeuring. Deze wil men dus enkel op wagens waar de andere platen niet op passen. Je zal maar een bmw Isetta hebben bijvoorbeeld. Het gaat hier wel om de plaat aan de achterkant. Aan de voorkant kan een andere plaat (niet officieel) maar die moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dus achteraan gewoon en aan de voorkant amerikaans mag volgens mij ook. bv voor een Alfa.
wat wil je…met al die leasewagens. En als je als niet leaserijders naar de Technische keuring gaat met je wagen en het kenteken is wat verschenen door de zon moet je een nieuwe aanvragen ipv je deze mag bijkleuren!
@Jantje_555:
Inderdaad, soms moet je zelfs al met een nog perfect leesbaar kenteken een nieuw gaan aanvragen. Triest…
Haha mans
Het blijven niet ’s werelds mooiste platen qua kleurcombinatie maar de oude, kleinere platen hadden nog het voordeel dat ze aanzienlijk beter stonden aan de voorkant. Achterop hadden ze vaak zo’n grote B en dealer sticker ernaast nodig om de ruimte voor de plaat op te vullen. You win some, you lose some.
Mijn auto,s staan allemaal op ontraceerbare Poolse platen .. Scheelt zoveel gezeik ..
Weet iemand of er al een handel is in het doorverkopen van coole nummerplaten in Belgie?
Zou er een slimmie Jerommeke zijn geweest die op 31 maart 10000 formulieren heeft ingevuld met kentekens A, B, C, D, …. A1, B1, etc etc?
Of zijn nummerplaten niet door te verkopen in Belgie?
@gregorius:
Staan op naam, dus helaas pindakaas…
@gregorius: Nee, er zijn slechts 7000 gepersonaliseerde kentekens aangevraagd, dus 10000 formuliertjes heeft ons Jeromeke toch niet ingevuld. Daarnaast mag je ze niet doorverkopen ;)
@gregorius: Het systeem zoals in het Verenigd Koninkrijk om platen te “traden” is helaas niet mogelijk in België. De platen worden geregistreerd op uw auto, dus één gepersonaliseerde nummerplaat per auto. Als jij nu 1000 platen wil kopen zal je dan ook 1000 auto’s moeten hebben.

Wat als je het wilt verkopen? Kan niet. Want je bent verplicht om uw nummerplaat te deponeren aan de DIV. Die gaan uw gepersonaliseerde nummerplaat afschrijven, dan krijgt de andere een kans om het te registreren op zijn auto.

Veranderen van auto maar plaat behouden? Kan ook niet. Je zal hetzelfde moeten doen als hier boven.

Ook is de markt te klein in België om een dergelijk handel op te richten. Wij zijn maar met 11 miljoen inwoners in totaal, terwijl London alleen al een totaal heeft van bijna 14 miljoen inwoners.
@Fidenza: je nummerplaat behouden kan wel! Maar is niet verplicht.
@Fidenza: In Zwitserland, waar ik woon, zijn we met 8 miljoen. Per kanton heb je andere nummerborden (eerste 2 letters; 26 kantons). Voor de meeste kantons kan je rekenen met bedragen met 5 cijfers mocht je ooit de kans krijgen om nummer 1 tot 100 te kunnen kopen. Voor 101 – 1000 kan je ook nog wel rekenen met 4 cijfers. Maar hier staat je plaat op naam en je kan m doorverkopen. Kanton zal er dus niet extra aan verdienen.
@gregorius: Prijzig. BS-1 staat hier op naam van een lokale Renaultgarage.. BS-12 is de hotel-Bentley van Les Trois Rois, de rest moet ik nog uitvlooien.

Ben wel benieuwd wie ZH-1 heeft. Daar kan je nog een aardige cent aan verdienen met dat prestigevolk ;)
@sir_smokalot: Sommige kantons hebben de db online. Met een max aantal aanvragen per dag: ZH ook.
ZH 1 staat niet online (privacy, niet uitgegeven, of niet online in te zien, geen idee). ZH 1-U wel. Op naam van een of andere garage natuurlijk. Een U achter het nummer is vergelijkbaar met groene platen in NL: garage platen. Linkje die naar de verschillende kantonswebsites linkt http://www.linker.ch/eigenlink/autonummern_index.htm
Misschien van het Zwitserse Koningshuis? Oh, wacht…
Ga tzt nog wel eens in de CH-platen duiken, dank voor t linkje.
@gregorius: Zo. Nu even 100 kentekenaanvragen in JU en GE doen.
Jammer, vod ze altijd wel mooi
Ik mis dat soort eigenzinnige zaken in dat ene Euro-geneuzel.
Zelfs Bulgaren rijden met fu**îng Duitse kleurstelleng, wit met zwarte letters en ook de Fransen, de grote ego’s de individualisten en chauvinisten hebben tegenwoordig witte kentekenplaten met zwarte cijfers en letters.

En wij, wij hebben de kleur geel laten kiezen door een ambtenaar die op zijn derde al kleurenblind was bevonden toen hij de blokkendoos moest opruimen !

Gelukkig hebben we nog steeds de Britten (zo lang het nog duurt) met geel achter en voor wit en voor de oude meuk zwart met wit.
Zo’n Rover nummerplaat is toch ge-wel-dig !
Ik houd van ze !

http://s93.photobucket.com/user/newfeather/media/newfeather170/rover-75-tourer_2268_2_zpse380c90e.jpg.html
@desjonnies: zo zijn we beter herkenbaar voor de duitsers op de Autobahn, kunnen ze vast anticiperen op oogkleppenvolk dat plotseling naar links komt zeilen en met 95km/h inhaalt..
@parker: Toch weinig verschil met Luxemburgse platen…
@desjonnies:
over een jaar of 15 zijn er toch geen platen meer maar wordt er ergens een chip ingebouwd.

Die franse platen hebben al 20 jaar geleden hun charme verloren toen ze van zwart naar geel gingen, en toen waren de cominaties op en zijn ze maar naar de witte met department stickertje naar keuze gegaan. Maar goed, vond die blauwe nl platen eigenlijk ook mooier…
@super: imo nooit. Stel je ziet een vluchtmisdrijf, hoe kan je de wagen identificeren?
@desjonnies: ik vind onze nummerplaten toch wel een van de mooisten die er zijn, de rest lijkt allemaal zo op elkaar
Geen foto van….. Maar moest denken aan een specifiek woonketen… 1 KEA 59
Andorra, daar hebben ze nog smaak qua auto’s en nummerplaten :

http://imgur.com/RJ0TKBC.jpg
@desjonnies:
Maar dat komt omdat Andorra geen lid van de EU is en daarom kunnen ze (nog) hun eigen gang gaan.
Ziet er een stuk knapper/opgeruimder uit .
Nummerplaten…..Vlaams?…..Trolling I hope…
@norge: Not trolling, maar in mijn regio zegt men tegen “uw nummerplaat” steevast “ou plak”.
@SimonMc: Van het Franse “Plaque” natuurlijk ;)
@SimonMc: O-Vlaanderen :-)
West wordt joen plak :-)
Ik zou niet in België dood gevonden willen worden, maar voor die kentekens maak ik een uitzondering!
@lorddisick:
Ik zou in geen enkel land dood gevonden willen worden.
Onbegrijpelijk dat mensen onderaan de plaat nog de reclame van de garage laten staan. Alsof ze hiervoor korting hebben gekregen voor deze reclame
@Jantje_555:
Ik neem aan dat jij ook de logootjes van de autofabrikant verwijderd hebt van je auto..?
Alsof ze jou hiervoor korting hebben gegeven voor deze reclame
@Rob: sterker nog, ik ben dusdanig tevreden met mijn garage dat ik het iedereen gun ook hier in onderhoud te gaan!
@Rob: ik wel :-) die troep eraf!
@jantje_555: als ex lease rijder ben ik inmiddels gek op mijn lokale dealer.
Nadat faruqi en Ahmed (met de groeten van euromaster)na 3 uur wachten de draai richting nog niet hadden ontfutselt was ik er wel klaar mee.
Alles onder 1 dak geen gezeur en gezanik, liever met een dealer demo vol met stickers rijden dan ooit nog dat gezeik.
Hoe doen ze het nu met US-spec auto’s waar alleen een US formaat plaat past?
@e550: is nog steeds beschikbaar. Het rare is begint steeds met 1-AZ
Vanmorgen op de A2 bij Utrecht een Belgische Cayenne met kenteken F-2.
recent nog gespot:

“colt 45” (op een mondeo break)
“rambo” (op een M5)
“jef 069” (of zoiets, op een rover 320, de plaat was dus duurder dan de auto)
“linux” (op een boxter, duidelijk waar hij z’n centen mee verdient)
“leen” (ik denk dat de bestuurster leen heet? op een 320d)

er rijden hier de belachelijkste dingen rond :) soms grappig, soms om te wenen :p

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).