Koop deze Opel Manta 400 en ontdek je rallytalent

Auteur: , 49 Reacties

Zoek alle grindpaden in de omgeving af en spijker je stuurkunsten bij.

In de jaren ’80 hebben we dankzij de iconische Group B-rallyklasse een groot aantal fraaie straatauto’s mogen verwelkomen. Dit heeft te maken met de relatief losse regelgeving rondom homologatie die destijds werd gehanteerd. Naast de meer gevestigde constructeurs konden ook autofabrikanten als Toyota en Opel een gooi naar het kampioenschap wagen, omdat er slechts 200 auto’s voor de straat gemaakt hoefden te worden.

Opel was in de jaren daarvoor al actief geweest in de rallywereld met zijn Ascona, maar toen de nieuwe generatie van dit model met voorwielaandrijving op de markt kwam, was deze niet meer voldoende voor de intense serie. De Manta, die altijd achterwielaangedreven was, paste beter in het plaatje en zodoende werd dit model bij de kladden gegrepen om Opel naar rallysucces te rijden.

De straatversie van dit rallykanon, de Manta 400, kwam al vrij snel in beperkte oplage op de markt. Opel produceerde uiteindelijk meer exemplaren dan eigenlijk nodig was. In totaal gingen er 245 de weg op, waarvan ongeveer een tiende voorzien was van een iets andere neus. De exemplaren uit 1981 kregen een grille waarin slechts twee brievenbussen te zien waren, de modellen uit de drie jaren daarna hadden ieder vier gleuven. Dankzij de neus van dit exemplaar kunnen we concluderen dat het er een van de latere jaren is. En dat klopt ook, want volgens de huidige eigenaar is hij in 1983 ter wereld gekomen.

Naast een pikant en sportief uiterlijk had de Manta 400 ook een gepeperde motor. Opel mikte een 2,4-liter viercilinder in de Manta B en deze krachtbron perste er op een goede dag 144 pk uit. Het blijkt allemaal netjes te werken, want net als de auto die we jaren geleden onder de aandacht brachten, heeft ook deze Manta 400 ruim 50.000 kilometer achter de rug. Tevens is de auto in kwestie volledig bijgepunt en weer naar nieuwstaat geholpen.

Hierom zou je wellicht zeggen dat hij nΓ³g duurder is dan de Manta 400 van enkele jaren geleden, maar dit helemaal niet waar. Hoewel hij volgens de verkoper getaxeerd is op ongeveer 100.000 euro, bedraagt de vraagprijs een “magere” 66.500 euro.

Met dank aan Dennis voor de tip!49 reacties

Een Opel manta 400 is dus wat anders dan een Opel manta GSI?
Deze GSI kost iig “maar” 20k.
https://photos.google.com/share/AF1QipPFr0FT9ULnlX-cKeQxUINL84gsQXbpQcrHGA5Sv7qhUTuv9uUCM5_-H5exhhD6Tw?key=bUwwckFTS2hLcVhCQnhqY25VY2lrYTdHNUgycVNR
@evdw: De 400 was een model dat ze maakten voor homologatie redenen voor de Rally.
Zal ook wel gelimiteerd aantal zijn.
@dees: Aha nou ze dalen in waarde zo te zien want 3 jaar geleden koste deze 75k
https://www.autoblog.nl/nieuws/te-koop-opel-manta-400-met-heerlijk-interieur-82748
@evdw: Zullen ze denk ik ook wel blijven doen.
Er is een markt voor oldtimers maar de markt voor een manta is dan echt bizar klein. Als mensen voor een oldtimer gaan in deze prijsklasse dan gaan ze vaak voor een M3 BMW ofzo, niet een Manta.
@dees: @evdw: Anders lezen jullie het stukje gewoon even. Daar staat een en ander allemaal in. Hoef je het ook niet te vragen…
@henrie: De enige vraag die ik gesteld heb wordt niet beantwoord in het stukje volgens mij.
@evdw: Je vraagt of een Manta 400 wat anders is dan een Manta GSI. Welnu, in de tekst staat dat de Manta 400 een gelimiteerd homologatiemodel is: “De straatversie van dit rallykanon, de Manta 400, kwam al vrij snel in beperkte oplage op de markt. Opel produceerde uiteindelijk meer exemplaren dan eigenlijk nodig was. In totaal gingen er 245 de weg op (…)” Dan heb je toch je antwoord al?
@henrie: Ik heb weinig vertanding van Opels dus ik haal hier niet expliciet uit dat dit niet hetzelfde zou kunnen zijn als een manta GSI. Geen idee namelijk hoeveel manta GSI er geproduceerd zijn.
@evdw: Je hoeft ook geen verstand van Opels te hebben, het is gewoon een kwestie van begrijpend lezen: Als de Manta 400 het gelimiteerde homologatiemodel is, dan houdt dat automatisch in dat elke willekeurig andere uitvoering
@henrie:…dat niet is, inclusief de GSI…
@henrie: Heeft weinig met begrijpend lezen te maken, meer met Manta kennis. Het zou, in theorie, zomaar kunnen dat hetzelfde model wordt bedoeld. Heb gekkere dingen gezien in autoland.
@evdw: je wilt het niet begrijpen hè?
Eindelijk een fatsoenlijk geschreven en informatief stuk van deze schrijver, blijf jij met dezelfde vraag komen..
Het antwoord staat er! En als je wilt weten wat een Manta Gsi is: https://www.autoweek.nl/auto/445/opel-manta-20i-gsi/
Ff het eerste google hitje. Kijk dan.
@evdw:
Die i200 dat is geen 2.4 liter 16-klepper , maar een gewone Opel motor met injectie en geen verzwaard onderstel.
Een 400 heeft 5-gaats velgen en een 2.4 liter 16 kleps motor.
Een beetje te vergelijken met een Impreza WRX en een WRX STi, die laatste is ontwikkeld voor de autosport en kan door amateur rijders aangeschaft worden.
Een wereld van verschil tussen die auto’s en de waarde.
Getaxeerd voor 100k ?

Wil iemand een centje bij verdienen en zijn/haar verzekering opofferen? Je hoeft me alleen geen voorrang te verlenen.
Waar zijn zijn de driehoek uitnamens in motorkap
@rob5nismo: op het stuur
@rob5nismo: die zijn zijn weg
@kennone: meestal zijn die wel aanwezig bij een opel 400
@rob5nismo:
Nee, niet allemaal hebben ze die, hetzelfde geldt voor de vier ronde koplampen.
@desjonnies: ik dacht altijd dat het standaard was de driehoek uitnamens bij de 400 serie van opel
Het is een erg gaaf ding, maar 65k voor een Opel Manta is wel een smak geld.
@corrado16v: is een 400, toch wel wat anders. En heb je die stoelen gezien?
Voor dat geld lekker een normale kopen en er een Calibra 2.0 Turbo in hangen. Heb je nog flink wat geld over voor toffe aanpassingen en een flinke vakantie
@kennone: de 6 cil . 24v van de senator… sjiek
@geelbarrel: met de achteras van een 2,3 td van een Omega A
De groene manta van de New Kids staat ook te koop. Vraagprijs boven de 60.000 eu!
Ik vond en vind het nog steeds een geweldige auto. Walter Roerhl reed erin, zegt genoeg.
Meest blitze stoelen ooit.
Wat een wanstaltige verschijning
Ontdek je innerlijke tokkie.
πŸ˜’ Wat een gedrocht…
πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ 2.4 16v is speciaal ontwikkeld voor de Ascona en Manta 400 en heeft veel potentie. Zijn in 3 verschillende vermogens phases uitgeleverd door Opel.
@corsapower:
U is iemand die het snapt, het was een 16 klepper en dat was vrij uniek in die tijd, verder zijn delen van de ophanging geleend van de Monza/Senators omdat die zwaarder waren, herkenbaar aan de vijfgaats velgen.
Guy Colsoul een Belgische rallycrack ging toch goed tekeer met de Manta’s evenals Jimmy mcRae, de vader van, die voor het Rothmans Opel Team reed.
Deze en de Ascona’s waren populair onder amateur rijders, een betrouwbare wagen die uit vetaalbare onderdelen bestond, een 037 Lancia kostte toen rond de vier ton guldens, een Metro 6R4 in de tammere Clubman uitvoering anderhalve ton guldens, dus tel uit je winst.
Voor de straatversie van een Groep B wagen, een koopje, een Visa Mille Pistes doet al meer.
@desjonnies: dank u πŸ’ͺπŸ»πŸ˜‰. Mooi stukje techniek uit de rijke historie van Opel. Mensen zeiken Opel graag af maar verdiepen zich nooit in de mooie unieke autos die ze gemaakt hebben.
@desjonnies: Guy Colsoul heeft er nog zo enkele in zijn garage staan. Ben er jaren geleden eens binnen geweest. Die Manta 400’s hebben ook een kevlar dak voor gewichtsreductie of zoiets meen ik me te herinneren.
@cossiekiller: Net eens opgezocht. De deuren, motorkap, spoilers, kofferklep, koplamphouders en wielkastverbredingen waren allemaal uit kevlar. Besparing van 80kg.
Toch net iets specialer dan een gewone gsi uit die tijd!
Fantastische bak, als ik het geld had, zou ik het wel weten!
Kan best zijn dat deze al 150.000 km heeft gelopen, de teller gaat maar tot 99.999 en begint weer bij 0 daarna. Wie zal het zeggen.
Ik blijf er een zwak voor houden. Gave bak!
Jammer dat de 400 niet het aantal paarden zijn, das was een beetje een anti-climax πŸ˜‹
@tjorque: op hun top hadden ze een niet onverdienstelijke kudde van 340 paarden!
@desjonnies: dat lijkt me al wat meer rally material dan 144 paarden… πŸ˜‹

Ik heb in m’n eigen auto ook β€œmaar” 150 paarden, wat ik niet behelpen vind, maar een rally kanon is het zeker niet. Maar vroeger zal dat wel heel wat geweest zijn. (Ja we zijn erg verwend dezer dagen)
Stukje echte rallyhistorie. Heb Van der Marel er nog mee zien rijden in NL πŸ˜„.
66k nondeju
Volgens een kameraad van me die best veel over Mantaatjes weet is het geen echte 400 maar een vertimmerde i240. (Ik zeg maar wat hij zei)
@saxoke: Kan de prijs wel verklaren…
De Manta en Ascona 400 werden tegelijkertijd ontwikkeld. De Ascona was de betere van de twee, betere gewichtsverdeling.
Nee bedankt. Ik spaar liever door voor de Ascona. Wat een plaatje is dat.
Als kleine jongen vond ik dit prachtig. Te gek voor woorden hoe de reputatie van Opel naar de klote geholpen is.
http://www.manta400.nl/mijn_manta.htm Kijk!! Als je er dan een aanschaft, en je hebt wat plek,tijd, en geld, dan kun je er dit van maken!!!! Maar dan heb je ook wat!! 😍

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).