Koop een Citroën BX voor ongeveer een ton

Auteur: , 39 Reacties

Niet in ruil voor de regenton in je achtertuin, maar voor een ton in Euro's.

Gisteren hadden we het nog maar eens over de hoge prijzen die er tegenwoordig gevraagd worden voor oude(re) auto’s. Dik zes ruggen voor een Golf II GTI uit 1990 met 360.500 kilometer achter de kiezen? Aan de comments te zien vonden velen van jullie dat wat teveel van het goede. Gelukkig kan je als opperkrent nog terecht bij de Franse merken voor een goedkoop oud brik. Zo heb je voor minder dan vijf duizend Euro al een botermalse Citroën C5 met V6. Superdeal!

Niet alle Fransozen onttrekken zich overigens van enorme waardestijgingen. Voor een nette Renault 5 Turbo, Peug 205 GTi of Citroën SM betaal je inmiddels ook de hoofdprijs. De Citroën BX daarentegen is niet per se een model dat in je opkomt als je denkt aan begeerlijke, waardevolle Franse klassiekers. Maar het exemplaar wat we vandaag behandelen, is een uitzondering op die regel. Althans dat denkt en hoopt Gooding & Company, waar de auto binnenkort afgehamerd zal worden.

Het gaat om een BX 4TC, een van de minder bekende juweeltjes die het geweldige Groep B reglement de wereld heeft opgeleverd. We kennen natuurlijk de Audi’s, de Lancia’s enzovoorts, maar deze BX is een wat obscuurdere eend in de bijt. Dat komt mede door het feit dat de auto pas verscheen in 1986, wat tevens het jaar was dat Groep B stierf na de tragische dood van Henri Toivonen. De BX 4TC had op dat moment nog maar meegedaan aan drie rally’s en een zesde plaats behaald als beste resultaat.

De 4TC kwam dan ook eigenlijk in alle opzichten te laat. Niet alleen in letterlijke zin, maar ook qua concept. Dat leek namelijk heel veel op de oorspronkelijke Audi Quattro’s. De motor was net als bij die Audi’s speciaal voor de 4TC vóór de vooras geplaatst. Alsof iemand bij Citroën dacht dat de Quattro’s daarom snel waren, in plaats van dat ze desondanks alsnog snel waren. De auto had en heeft hierom ook een gruwelijk lange frontoverhang. Daarom kan ik de looks verder niet zo goed beoordelen, want mijn retinae zijn grotendeels verbrand. Hopelijk komt dat binnen een paar uur weer goed.

Wel interessant is dat de 4TC het concept van de Quattro’s combineerde met -jawel- hydropneumatische vering. Daarmee ros je pas echt als een koning over ruw terrein. Althans dat was ongetwijfeld ooit de bedoeling. De vering kwam net als de versnellingsbak uit de schappen voor de goede oude SM. Helaas was het feit dat de techniek in die zin ‘beproefd’ was geen garantie voor de betrouwbaarheid van de 4TC.

Sterker nog, die betrouwbaarheid was abominabel slecht. Omdat de BX 4TC een Groep B kanon was, moesten er de gebruikelijke tweehonderd exemplaren voor de openbare weg gemaakt worden. Doch zover kwam het, net als bij sommige andere groep B’s, niet. Dat lag niet alleen aan het feit dat het rally-avontuur van de 4TC dus al snel ophield, maar ook aan het feit dat de 4TC’s zoveel problemen kenden dat Citroën menig exemplaar van klanten terugkocht om ze vervolgens te vernietigen. Zodoende bestaan van de in totaal 62 gebouwde exemplaren er naar verluidt nog een stuk of veertig.

Gooding & Company claimt dat de unit die zij verkopen daarvan de allerbeste is. Vandaar schatten ze de opbrengst van de auto ergens tussen de 80.000 en 110.000 Dollar. De auto word zonder ‘reserve’ aangeboden, dus kennelijk hebben de verkopers er vertrouwen in dat er voldoende geboden zal worden. Waarschijnlijk wel terecht ook. Jij wilt deze er toch ook graag bijhebben in je Groep B collectie?39 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Ken het model niet, het ziet er iig bruut uit.
@spidermann: wel handig bij een frontale crash tegen de Arc de triomph. Je hebt alle tijd om nog even uit te stappen als de voorkant gaat kreukelen.

Maar toch wel leuk zo’n BX. Jammer dat Citroën die snaar uit de ‘80ies bij mij niet meer weet te raken met hun DS gedoe nu.
@eklasse: verkeerde reactie knop 😪
@spidermann: totale flopkwam totaal niet mee qua snelheid. Waardeloos…
Mijn ouders hebben twee BX’en gehad. Ik vond het altijd leuk dat deze zakte wanneer je de motor stil legde! Leuk weetje is ook dat volgens Citroën deze wagen makkelijk op drie wielen zou kunne verder rijden. Nooit getest weliswaar.
@thestino: ik heb t getest bij 1 van de BXen waar we mee in de wei crosten. Ging eigenlijk best goed. Alleen als de motor niet draaide stond ie onstabiel en door t ongelijke van de wei reden we de achterbulper eronderuit, maar op de vlakke weg naar de wei, ging het perfect
Tjezus wat een bedrag. Ik ga toch weer eens m’n salarisonderhandelingen opstarten.
Ik heb net de regenton geruild voor twee ibc’s, is dat ook goed?
@lekbak: kun je in ieder geval 1800 liter meer regen opvangen.
De door Pailler gemaakte versie voor de Rallycross was een stuk sneller en meer betrouwbaar.
Betalen met Polaroid?
Zo lelijk dat-ie mooi wordt..
“Wat één mooie wagen!”
Uniek ding. De gewone bx’en zijn al leuk. Het klikkende rempedaal heeft bij mij een onwisbare indruk achtergelaten.
@autopetje: Klikkend rempedaal? Kun je daar meer over vertellen?
@verplicht: volgens mij bedoelt ie de sleg van het rempedaal, die is pakweg 1cm lang. Dieper kan je m ni intrappen
@saxoke: @verplicht juist wat saxoke zegt. Bij alle andere auto’s kun je naargelang de remkracht die benodigd is het rempedaal intrappen en hoe harder je trapt des te dieper zakt dan het rempedaal weg. Bij de BX leek het alsof er een schakelaar achter het pedaal zat die klikte bij het bedienen en maar max een centimeter bewoog. Misschien dat iemand anders het technische verhaal er achter kent.
@autopetje: volgens mij heb je het over het remsysteem van de CX met een Diravi stuurbekrachtiging.
Ik heb zelf jaren een BX 1.9 GTI 16V gehad en die remde hetzelfde als een gewone auto.
@rufctr01: Het werkt op de druk van het veersysteem en dit systeem kwam voor in alle mij bekende citroens met hydraulische vering, bijv. de DS, CX, GS(A) en BX. Een eigenschap van de koppeling van vering en remmen is dat de druk hoger wordt bij het remmen, en de auto minder neigt tot duiken. Het meer lineaire gedrag van drukopbouw onder de voorwielen betekent betere wegligging als je remt en stuurt tegelijk (bijv. bij een uitwijk manoeuvre ). Een eigenschap is inderdaad ook dat het rempedaal nauwelijks ingedrukt hoeft te worden. Vergelijk het met een weegschaal, of een drukgevoelig iPhone scherm. Het went snel en in mijn ervaring kun je de remmen net zo goed doseren, als in een conventionele auto. Het Diravi stuurbekrachtiging systeem dat zowel de SM als de CX-en hebben is wel gekoppeld aan het veersysteem maar staat verder los van deze discussie (denk ik)
Die overhang is écht episch. Lelijk, dat wel.

Vroeger in de straat stond er een witte CX. Alles werd even onderbroken als de buurman ging rijden want we moesten allemaal even zien hoe die achterkant omhoog kwam.

Eerste keer in een BX was ook een ervaring. Dat stuur, dat Dashboard, alles was nét even anders.
Mooie wagens vroeger.
@verplicht: overhang was nodig om de 2.2 turbo motor te plaatsen, die ligt in deze BX in de lengte, in plaats van dwars bij de normale BX
Volgens mij heeft de overhang te maken met het feit dat de 2200 cc Talbot turbomotor er in de lengte richting er in ligt.
De normale BX-en hebben de motor dwars geplaatst.
Verder een unieke auto om te hebben. De auto’s die teruggekocht zijn door Citroën zijn in Polen op de sloperij belandt en hebben daar nog vele jaren gestaan. Ik heb in 2002 een poging gewaagd om de resterende auto’s te achterhalen maar ze zijn allemaal al weg.
Jammer dat desjonnies hier niet meer rondhangen, die had vast nog wel een mooie anekdote kunnen vertellen.
@marinepower: waar is ie gebleven?
@smoked: vanished in cyberspace. Zelfs z’n gebruikersaccount is opgeheven. Helaas.

On topic: nog maar een jaar of tien geleden kon je zo’n ‘gewone’ BX te kust en te keur vinden voor een honderdje of vier, vijf. Dankzij de vele kunststof panelen roestten ze nog amper en zeker de post-facelift exemplaren waren weliswaar nog niet van Duitse bouwkwaliteit, maar zeker niet meer zo slecht als voorheen.

Mijn eerste baan ná de mts was bij een inlener/koppelbaas die er destijds twee BX’en had rijden, voor het vervoer van elk vier man personeel + een kilootje of 250 aan gereedschap. Dankzij die hydropneumatische vering gingen die dingen als het welbekende strijkijzer over de weg. Briljant. Daarna zelf nog eentje een tijdje in deelbezit gehad. De co-eigenaar had deze echter van de ene op de andere dag verkocht, omdat -ie er tweehonderd gulden méér voor geboden kreeg dan dat wij er destijds zelf voor hadden betaald. Ergens wel leuk om zo ‘snel’ honderd piek verdiend te hebben, maar wel zuur dat de nieuwe eigenaar de auto net een week later helemaal total loss reed.
De voorkant kwam trouwens ook mee omhoog. Eerst de achterkant, dan de voorkant. Als ie heel lang stil stond dan lag ie plat op z’n buik. Vergeet ook niet de radio die tussen de voorstoelen geplaatst was. Citroën was toen echt eigenwijs.
@autopetje: dat was bij de GS en CX zo, de BX had de radio in het middenconsole voor de versnellingspook
Maar buurman, wat doet u nú?;-)
Zo rond het jaar tweeduizend was er bij zo ongeveer elke botsing die ik zag wel een witte BX betrokken. Vandaar dat je ze nooit meer ziet, allemaal total loss. Daarom is bij mij dus witte BX onlosmakelijk aan ongeluk gekoppeld.
@mashell: Ik heb me wel eens laten vertellen dat de motorkap van kunststof was en nogal makkelijk in de fik vloog na een ongeluk. Weet niet of dat waar is, maar mogelijk een verklaring?
@weem: motorkap was idd van kunststof maar kon niet branden, ik heb wel eens BX-en gezien die afgebrand waren maar de motorkap, kofferklep en voorspatborden waren gewoon intact.
Leuk voor een gefortuneerde verzamelaar. Zou er zelf niet meer dan een rooitje voor overhebben
Omg, die front overhang… Net of iemand het plaatje heeft gestrecht…
Er was een tijd dat je BXjes bijna gratis op kon halen (meen rond de 300 euro). Toen vond ik het niks. Ben m sindsdien wel steeds meer gaan waarderen. De jaren lijnen zijn onmisbaar jaren 80, maar toch uniek. Liefst dan wel een sport icm met de digitale klokkenwinkel. Hoewel ik de metertjes van dit exemplaar ook wel kan waarderen :)
@mark383: bij mijn weten is de Sport nooit met digitale tellers geleverd. De enige BX die ik ken met digitale tellers was de Digit.
Mijn groep B collectie:
Buik
Bacardi
Benzine
BMW
Bamilton
Dit is zo’n geval voor iemand die al de andere leukere Group-B wagens al heeft en deze nog nodig heeft om de verzameling af te maken.
Toen Citroën nog auto’s bouwde die in geweldig vind! Heerlijk spul!🥰
Mijn vader heeft ook een BX gehad in de jaren ‘80. Was hilarisch, met de vering in de hoge stand kon je door een bussluis!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).