Land Rover Range Stormer: vergeten concept (2004)

Auteur: , 36 Reacties

12 jaar geleden kwamen ze bij Range Rover met iets bijzonders.

De Stormer was de voorloper van de Range Rover Sport. De Sport werd uiteindelijk een reguliere SUV van de Britse autofabrikant, waar de Stormer een behoorlijk extreem ding was. Het ging hier om een concept en dus konden alle remmen los.

Zo had de Stormer vleugeldeuren, een dikke Jag V8 in het vooronder en een futuristisch interieur. De driedeurs coupé werd in 2004 gepresenteerd tijdens de autoshow van Detroit. Het model was getekend door Richard Woolley. De Stormer woog 2500 kilo en had een topsnelheid van 289 km/u. Het model werd in deze vorm nooit in productie genomen. Officieel dan.

Er bestaat namelijk wel een Stormer op kenteken. Een lid van de koninklijke familie uit de Verenigde Arabische Emiraten zag het concept wel zitten. West Coast Customs uit Californië kreeg de opdracht om een replica te bouwen. In 2008 belandde deze als occasion op het web. Naar verluidt zijn er drie replica’s gebouwd. Het originele concept staat in het Heritage Motor Centre te Gaydon, Engeland.36 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Zat dit model niet in GranTurismo 4?
@jamesbond007: in de Gran Turismo voor op de PSP wel sowieso?
@jamesbond007: eerste waar ik aan dacht
Grappig hoe deze, ondanks zijn sportieve aspiraties toch weer erg kijkt op de oer Range Rover (3-deurs).
En waar de Evoque op gebaseerd is spreekt denk ik ook voor zich.
Die uitlaten zijn net bakstenen
Ik was ‘m zeker niet vergeten ….
@autodrome: Ik inderdaad ook niet.. Sterker nog, ik hoopte heel lang nog dat ‘ie in productie genomen zou worden…
@hight96: Ja, helaas, ze durfden het niet aan. Wel als je een geldboom hebt als gevolg van het zwarte goud wat uit je woenstijngrond komt stromen. Kan je ”m na leren maken. Als je nagaat dat ze van de nieuwe generatie sports een soort van onoogelijke cabrio hebben gemaakt dan is het toch bijzonder dat ze deze niet in productie hebben genomen.
@autodrome: ik ook niet! Stond prominent op de Autorai 2004
Grotere versie van de evoque
Bowler Wildcat achtig
Niets voor niets vergeten!
Volgens mij heeft west coast customs zo eentje gebouwd voor een of andere sjeik in Dubai.
@sjaterantekomen: Hebbie het artikel wel gelezen of dat je gewoon ‘goh laat ik een zin uit het artikel herhalen ?’
@dawwg: ben je altijd zo vals?
@dawwg: goed dat je geen kennis hebt van mij.
@sjaterantekomen: 4 jaar geleden nog stof aan het happen in Dubai: https://www.youtube.com/watch?v=mQUWYWtJqP4
@avda: kijk dat is tenminste een normale reactie! Dankje
@sjaterantekomen: “goed dat je geen kennis hebt van mij.”
Dat genoegen is geheel wederzijds … en welkom op The Internetz.
Ben lang niet zo vals als je denkt, maar wel vrij cynisch & sceptisch … als je het verdient :)
Ik ken hem nog van GT6
Dat lijkt me niet zo’n fijn stuur.
Kan zo morgen de showroom in…
Bekende van Gran Turismo 4, (5?) en 6!
Een heel belangrijk concept voor Land Rover. Niet alleen deed hij denken aan de eerste 3 deurs Range Rover’s hij opende ook de weg naar een nieuwe markt en schudden het bedaagde imago van LR op. De Range Rover Sport op zijn beurt is, hoewel ik het persoonlijk een gruwel vind, de sleutel tot het huidige succes geweest.

Wat bijna niemand weet is dat een klein detail misschien wel het belangrijkste was aan het concept, voor een aantal gefrustreerde ontwerpers in elk geval. De marketing afdeling was voor dit concept super machtig en aards conservatief. Het vervelende daaraan is dat als je de markt vraagt wat ze als volgende auto willen ze altijd de huidige auto omschrijven plus een paar kleine verbeteringen. Bij dit concept veranderde dat en maakte ruimte om verder te kijken en niches te volgen. Maar voor de ontwerpers was het ook de eerste keer dat ze het o zo gehate goud met groene logo mochten vervangen door een groen-grijze met zilver. Een symbool van hun overwinning op de marketing afdeling die dat jaaren had tegengehouden.
Een “driedeurs coupé”, is de range rover sport dan een vijfdeurs coupé?
Als Bmw hun x6 probeert te verkopen als coupé dan is dat volgens autoblog vloeken in de kerk. Deze stormer met de stroomlijn van een baksteen is dan duidelijk gewoon een suv, een heel erg smakelijke suv, dat dan weer wel.
In mijn racegames zoals Forza krijgt een auto zoals de RR Sport nog altijd een oranje huid met een zwart dak! En de Bowler EXR-S evengoed (welke misschien wel het meeste nog wegheeft van de Stormer). Ik was ‘em niet vergeten in ieder geval.
Ziet er beter uit dan de nieuwe sport
Die replica van West Coast customs is zoals te verwachten valt een verschrikking, en doet totaal geen eer aan dit oorspronkelijke concept.
Waarom worden de “nieuwe” land rovers altijd afgebeeld in deze kleur oranje? Zo zie je ze niet op straat vervolgens..
Waarom worden bij concepts altijd prestatiegegevens genoemd? Meestal zit daar toch gewoon een standaard blokje in om hem de beursvloer op en af te kunnen rijden? Zo kan ik ook wel claimen dat mijn volgende concept 14 miljardmiljoen pk heeft en 0-100 in 1.5 seconde haalt met een topsnelheid van C. Maar ja het is een concept dus je kunt het niet testen, jammer he?
Wat mij opvalt is hoe snel de west coast customs versie gedateerd en prutserig oogt en het origineel niet (terwijl toen de serie op tv was het er nog wel vet uit zag)
Gaaf ding, ik kon hem nog herrineren..
“West Coast Customs uit Californië kreeg de opdracht om een replica te bouwen. ”

Mag dat wel? Of hadden ze toestemming van LR? Die replica is mislukt trouwens, ziet er niet uit…
De Stormer van de royal family is weer terug bij Bear Garcia die onderdeel was van het west coast customs team die de Stormer heeft gebouwd. Die werkt nu in Dubai en zal hem weer gaan opknappen voor de huidige eigenaren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).