Landwind maakt een schaamteloze kopie van de Evoque

Auteur: , 69 Reacties

Een nieuw dieptepunt voor de Chinese auto-industrie.

Terwijl in Los Angeles de ene na de andere primeur wordt onthuld, viert China zijn eigen autofeestje op de Guangzhou Motor Show. Ook prominent aanwezig daar: het illustere Land Wind [sic]. Het merk dat we in Nederland leerde kennen dankzij SUV’s die in elkaar donderde als je er te lang naar keek. Een aantal jaar later kwamen ze terug met een MPV, maar ook die bleek weinig succesvol.

In eigen land heeft het merk het nu over een hele andere boeg gegooid. Ze proberen Eurodesigngeile klanten te paaien met een flagrante kopie van de Range Rover Evoque, die ze aanduiden als de X7. Dit is niet stiekem een paar designelementen lenen. Nee, dit is een poging om het design van JLR voor de volle 100% te kopiëren. Tot aan het interieur toe. Onder de nepkap van deze nepauto ligt een 2.0-liter viercilinder van Mitsubishi met 204 pk en 250 Nm aan koppel, gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Een achttraps automaat is optioneel.

Land Wind maakt een schaamteloze kopie van de Evoque

Land Rover gaat Land Wind slopen

Een reactie van Jaguar Land Rover bleef niet lang uit. Eerst sprak Jaguars designbaas Ian Callum op Twitter zijn afschuw uit over het fugazi-apparaat, nadat hij hem in levenden lijve had aanschouwd.
Land Wind maakt een schaamteloze kopie van de Evoque

Inmiddels heeft ook Land Rover-CEO Ralf Speth aangegeven dat ze er tegen gaan optreden. Zowel via de Chinese politiek als hun JV-partner Chery willen ze dit Evoque-plagiaatgeval de kop indrukken. Speth noemt het teleurstellend dat er nog steeds zoveel wordt gekopieerd in China:

“I cannot imagine Chinese officials will be happy at any actions that undermine the credibility of the country. What we have seen today is not correct.”

Mocht je voor omgerekend 17 mille een Evoque-wannabee op de kop willen tikken; wees er snel bij, want Jaguar gaat medieval om te voorkomen dat dit lang op de markt blijft. En met de foute vrienden van JLR wil je geen ruzie.69 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ze komen eraan .. De chinezen !! NIET dus. Ja, met friettenten.
Zo lang ze alleen in china verkocht worden kan land rover er niks tegen doen
Dit kun je inderdaad niet meer afdoen als ‘elementen overnemen’. Dit is gewoon ordinair jatwerk. Vraag me af hoe dit juridisch zit in China.
@knipperlichtje: Copyright is right to copy… right?
@faalhaas: Copylight is light to copy… light?
@knipperlichtje:
China accepteert het patentrecht niet, ze kunnen daar dus gewoon hun gang gaan, export wordt wel een probleempje..
@knipperlichtje: in China mag je alles kopiëren zolang je maar niks exporteert. Ik heb daar Wel 10 verschillende niketekens gezien. Iedereen loopt ermee. Ze hebben li-ning. En die wordt niet gekopieerd ;)
@knipperlichtje:

“you have NO rights ”

NEXT!………
Whahaha…geweldig! En een leuk prijsje!
@maarten020: Een tweedehands Evoque kost nog altijd rond de 40 mille.
Ik ben enorm benieuwd naar de kwaliteit van afwerking. Met de aandrijflijn van Mitsubishi zit het waarschijnlijk wel goed.
@JanJansen: ook die aandrijflijn is “gekopieerd”. Weliswaar via een joint-venture in licentie gebouwd (dat dan weer wel), maar ook met de bekende Chinese ‘flair’, dus daar waar wij robotica inzetten, zetten zij nog goedkope arbeiders in. En al gaan de Chinezen ook op het gebied van kwaliteitscontrole nog steeds grote stappen vooruit, er wil nog wel eens gesmokkeld worden op het gebied van kwaliteitsbewaking, zeker bij onderaannemers.
@janjansen: kwalitatief zullen er vast verschillen zijn maar laten we niet vergeten dat land rover over veel kwijt is aan marketing en daarbovenop nog een mooie winstmarge wilt pakken.. ik kan er wel om lachen omdat ze eigenlijk een dikke middelvinger richting de gevestigde namen geven en laten zien dat de prijzen niet in verhouding liggen met de kosten!
@maarten020: jij wilt Chinese arbeidskosten etc gaan introduceren in west Europa? Oost Europese tarieven kunnen ons geeneens bekoren.
Tsja dat heb je met die chinezen, gespleten persoonlijkheid
Hier reageren we verontwaardigd. Maar daar denken ze net even anders. Er wordt heel anders tegen kopiëren aangekeken. Dus

I cannot imagine Chinese officials will be happy at any actions that undermine the credibility of the country.

Leuk, maar dat zíen ze dus helemaal niet als ‘geloofwaardigheid ondermijnend’
…moeten ze hun ogen verder open doen

(maak hem zelf vast…)
Ik bied 500 euro! Het lijkt mij geinig om in zo’n copycar te rijden..
@FrankypankyV8: en dan de letters en logo’s er op dezelfde dag van ontvangst nog vanaf föhnen… Goeie spotter die het dan nog ziet.
Niks mis mee toch? Ze willen gewoon concurreren met de Gonow gx6

http://www.autoblog.nl/nieuws/de-gonow-gx6-is-helemaal-geen-range-rover-ripoff-70333
@marikoelolo: Correct. Die heeft wel een potentere motor dacht ik.
De meeste mensen willen een Evoque willen er een vanwege het uiterlijk wat ze aanspreekt, dus als je een nep Breitling die er best aardig echt uit ziet, dan is dit je auto.

Dat Land Wind met een kleine SUV komt die stijlelementen leent van een andere auto, prima. Gebeurt vaker. Japanse automerken hebben jarenlang dit gedaan. Ze hadden zelf weinig designhistorie en heritage (later hetzelfde met de Koreanen en nu dus de Chinezen) waardoor ze zich lieten beïnvloeden door succesvolle Europese en Amerikaanse ontwerpen.

Maar Land Wind is een behoorlijk grote fabrikant dat de eerste stappen qua export al heeft gedaan, en ze komen met een regelrechte kopie. Schandalig. Als het bericht was: Land Rover presenteert gefacelifte Evoque had ik het ook geloofd.

Waarom doen ze niet wat Qoros en Kia/Huyndai hebben gedaan? Een eigen ontwerpcenter openen onder leiding van een topdesigner van een groot automerk en dan een eigen design identiteit ontwikkelen.
Tegenwoordig heeft Kia een uiterst correct en zelfs herkenbaar gamma van prima auto’s die niet veel meer onder doen voor Peugeots, Fords of Opels.
Het dashboard ziet er leuk uit, maar dit is toch belachelijk!
Stoelen lijken uit een Audi S line te komen.
via Android app
@minir53: de klokkenwinkel komt van vw en zelfs de logo’s op de speakers zijn van Dynaudio gejat. Ze kunnen wel goed kopiëren, dat moet ik ze nageven
@knipperlichtje: op de boxen staat wel een serieuze badge! Met daarop het woord: Sound

Waarschijnlijk komt er dus geluid uit!!! (Alleen covers, omdat kopieren…)
Landwind gaat zo nooit serieus genomen worden…Dit is gewoon schaamteloze copy-paste,bij de uitlaten,voorlichten en lettertype op de motorkap deden de ontwerpers zelfs de moeite niet om hun luie aars op te heffen en het te veranderen…
Is dit niet een actie van: Laten we eens kijken hoe ver we kunnen gaan?
Heeft ook nog een paar Citroen C4 Cactus trekjes…
@thomcarspotter: viel mij ook al op
Zo schaamteloos dat het gewoon humor is…
Voor de 1e keer een chinees die niet echt underpowered is
Dat was toch al in juni bekend?
http://www.carnewschina.com/2014/06/13/this-is-the-landwind-e32-chinas-copy-of-the-range-rover-evoque/
@danmar: Tuurlijk, is al een paar keer gepasseerd op TheTycho, maar AB kan toch moeilijk elk Chinees onderwerp telkens overnemen…
lijkt meer re-badging…
@ricardo:

Wat nou flagrante kopie?

Ene lemster zei ooit: “Ja je hebt gelijk inderdaad. Ik zie net als op de Rio ook op deze auto een bumper, een achterruit, een uitlaat en een nummerplaat. Het lijkt wel alsof ze gekeken hebben naar een Kia Rio (of een willekeurige andere auto) en gedacht hebben “shit, wij moeten ook een bumper, een achterruit, een uitlaat en een nummerplaat hebben.”


Ook hier is sprake van een bumper, een achterruit, een uitlaat en een nummerplaat. Toch lemster? Grote grappenmaker dat je bent.

Wat zijn chinezen toch creatief!
Ach ding gaat toch maar een ton mee dan zijn ze doorgerot net als met die x5 replica 1ton Rn volledig verrot
Ziet er goed uit. Afwerking Is wel Chinees. Dus betwijfel of hij lang heel blijft.
@rolov: daar is de prijs dan wel weet naar
Setje nieuwe velgen paar nieuwe logotjes en half Nederland ziet het verschil niet. Creatief kopiëren zou ik het dan maar noemen.
@Corrado16v: Wel leuk om hiermee, de erg populaire Evoque bij het dievengilde, te foppen… Crossen ze met een Natte Wind naar het Oostblok…
@venividivici: dat je deze op de oprit zet en de echte in de garage? ;)
Ziek man
Maar wel met speakers van t merk ‘sound’, dus als daar geen geluid uit komt…
Op de luidsprekers staat wel waar ze voor bedoeld zijn: sound…
Ahahahaah
hahaahahahahahahahaah ik kom niet meer bij van het lachen. Die ene foto met de logo op de luidspreker i.p.v. Bose of HC gewoon (SOUND)
hahahahahahahah. Oeps I wet myself!!!
Ziet er niet verkeerd uit voor dat geld..
Wel gevaarlijk spel van Land Wind, grote kans dat ze nu als merk gewoon geboycot (of minstens zwaar tegengewerkt) gaan worden in First World Countries.
@dawwg:

Hun thuismarkt is al groot zat.
Ik zie wel enige vergelijking idd…
Zit nog wel aardig in elkaar op t eerste zicht. Maar vind het echt schandalig dat dit tegenwoordig kan! Ik als autofabrikant zou om te beginnen op elke autobeurs mensen met meetlinten al gewoon weigeren.. Opmeten doe je maar als je hem gekocht hebt
@lamborgfan: dat doen ze dan ook en scannen die dan vervolgens met de 3d scanner en presto
Wil die wel hebben sloop alle badges eraf .. Klaar
Ik vind het er echt wel goed uitzien , interieur ziet er uitstekend uit en dat voor circa 20.000? Geen geld
hahaha prachtig dat dit zo 1 op 1 nagemaakt wordt, tja, na alle andere producten die ze reeds na maken……. eerlijk gezegd worden ze wel steeds beter deze copy’s

Nou , als je dit naast een Dacia zet met een vergelijkbare prijs, dan rijdt de helft van Nederland binnen no-time in een Land Win….

Rij een Evoque voor een prijs can een Aygo :)
Wat me vooral opvalt; blijkbaar is een dergelijke auto ook te maken voor een fractie van de JLR prijs. Tuurlijk rijdt het best wel kut. Maar toch. Moet gewoon goedkoper kunnen. In plaats van die chinezen te dagen voor het gerecht (toch kansloos); maak je auto’s goedkoper.. Die verschuiving is ook al een tijd gaande in de textiel industrie. Nu nog de auto industrie!!
@camber24: Komt omdat je hier in Europa je werknemers daadwerkelijk een redelijk loon moet betalen. Voor de rest zal de kwaliteit van de gebruikte materialen waarschijnlijk niet overhouden, heb je geen idee of de veiligheid in orde is, kan NVH een probleem zijn…

En ja, dan is er nog het punt van de ontwikkeling van zo’n auto die terugverdient moet worden. Het kost al snel een paar honderd miljoen om een nieuwe auto te ontwikkelen, ik heb zelfs wel eens persberichtjes voorbij zien komen die reppen over 1 miljard plus bij auto’s als een (echte) nieuwe Golf of Mercedes E. Als je dat lekker door een ander laat doen en alles kopieerd dan kan je lekker winst maken.

Over het algemeen hebben autoconcerns niet zo’n heel grote marges, met een enkele uitzondering daargelaten (Porsche toen het nog onafhankelijk was bijvoorbeeld ) komen ze doorgaans niet (in de buurt van) 10% winst. Maw, direct of indirect komt de prijs van de meeste auto’s vrij dicht in de buurt van de kosten die ervoor gemaakt zijn om ‘m voor je neus te zetten.
@jaapiyo: Nou en? Breng die kosten omlaag dan. Zou moeten kunnen. Eén miljard voor R
GTA waardig…..
Grappig, de achterkant doet op de Land Wind minder Chinees aan dan de Evogue zelf
Het is wel schaamteloos dit, ik dacht eerst dat het een foto was van een echte naast een nepper omdat me dat logisch leek bij het artikel…

Aan de achterkant zie je het nog wel een beetje maar voor de rest is dit de meest schaamteloze kopie die ik tot nu toe gezien heb, een stuk erger nog dan die ‘X5’ van een aantal jaar geleden.
Het is niet alleen uiterlijk, maar op het gebied van veiligheid, wegligging, finesse etc schiet zo’n ding zwaar te kort. Laat staan als je onderhoud moet plegen. Schandalig dat ze dit doen, Qoros bewijst dat het beter kan. Ik ben overigens momenteel in Guangzhou, zal eens checken of ik binnen kan komen.
Het is niet alleen uiterlijk, maar op het gebied van veiligheid, wegligging, finesse etc schiet zo’n ding zwaar te kort. Laat staan als je onderhoud moet plegen. Schandalig dat ze dit doen, Qoros bewijst dat het beter kan. Ik ben overigens momenteel in Guangzhou, zal eens checken of ik binnen kan komen.
Iedereen met een beetje symphatie voor de chinese actie, moet de crashtesten even afwachten. Vorm is misschien kopieerbaar, functie niet. Best zielig bedrijfje. Slopen die handel.
De Chinezen kennende komen ze met patent tekeningen uit de Ming dynastie en gaan zijn JlR veroordelen voor plagiaat…
Range Rover, Land Rover, Land Scheet, ik zie alleen maar overeenkomsten. Dit is een win-win situatie!!
Wel leuk voor zo’n ouderwets Autoblog-fotowedstrijd met de koplampjes/details van de auto.
‘Welke auto zien jullie hier?’
-Evoque!
‘FOUT! FOUT! FOUT!’

Overtekenen kunnen die Chinezen wel. Ik sluit me aan bij een mening van iets verder hierboven. Geld hebben ze zat, waarom niet hun eigen weg kiezen?
haha poepchinezen
De grap.
Van het Westen is dat we allemaal zo politiek-correct verontwaardigd lopen te doen, terwijl intussen er hele volksstammen in leven worden gehouden door ons sociale zekerheid stelsel die hun baan kwijt zijn geraakt omdat MEN van mening is dat wij goedkope meuk willen kopen geproduceerd in China

De valkuil van dit hele gedoe is dat we de mensen die hun baan door ‘het overbrengen van de productie naar het verre oosten’ nog steeds moeten onderhouden en er slechts korte termijn winst overblijft voor de producent.

Die. de producent, in China geen ene donder heeft te vertellen, mocht puntje bij paaltje komen, de allergrootste vergissing is te denken dat China vrij en liberaal is.

FOUT China is een strak geleide Communistisch-kapitalistische economie, we krijgen de rekening nog wel gepresenteerd voor dit roekeloze korte termijn win gedrag van onze fantastisch presterende bedrijven, daar is een cloon van een autootje niets bij vergeleken.
Hij is in 1 opzicht beter dan het origineel: ze hebben die rare uitstekende blokjes bovenin de wielkasten niet gekopieerd, wat veel beter staat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).