Mazda 6 (2013 – heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 47 Reacties

Misschien wel één van de meest onderschatte auto's in zijn klasse, maar de Mazda 6 is zeker als occasion de moeite van het overwegen waard.

Mazda 6

In 2002 bracht Mazda de 6 op de markt, als opvolger van de 626. Na twee generaties Mazda 6 kwam in 2013 de derde generatie op de markt. 

De Mazda 6 heeft het in Nederland best een beetje moeilijk gehad, wat met name te maken heeft met het feit dat Mazda niet heel erg schone benzinemotoren in ons door CO2-cijfers gestrafte landje te bieden had. Als één van de weinige merken is Mazda onder de noemer SkyACTIV vast blijven houden aan natuurlijk ademende blokjes, terwijl alle concurrenten zijn overgestapt op drukvulling, meestal in de vorm van turbo’s.

 Daarom zien we de Mazda 6 relatief weinig. Onbekend zou echter niet onbemind moeten maken want de Mazda 6 is een fijne auto. En die natuurlijk ademende blokken zijn er in smaken van 145 tot 194 pk (benzine) en 150 tot 184 pk als je liever diesel stookt.

Aanbod op AutoTrack

Op Autotrack.nl zijn ruim 190 Mazda’s 6 te vinden. Daarvan is ruim de helft uitgerust met een benzinemotor. De prijzen beginnen rond de 10.000 euro voor de derde generatie Mazda 6 en lopen op tot ruim 40.000 euro voor een recent, fris exemplaar.


Pluspunten

  • Goede rijeigenschappen
  • Erg veel ruimte
  • Stil en verfijnd

Aandachtspunten

Aandrijflijn

  • De Skyactive diesels hebben problemen met het oliepeil. Dit stijgt bij sommige auto’s doordat er iets misgaat met het actief regenereren van het roetfilter. Doordat de regeneratie misgaat komt er onverbrande diesel in het carter terecht, waar het mengt met de olie. Hierdoor raakt de olie vervuild en stijgt het oliepeil. De oliedrukwaarschuwing gaat meestal branden als dit het geval is. Dit lijkt met name voor te komen bij auto’s die veel korte ritjes maken
  • De auto schakelt soms wat lastig tussen de eerste en tweede versnelling.

Onderstel

  • Er zijn wat klachten van mensen die vinden dat de Mazda 6 op lage snelheden te straf gedempt voelt. Met name op de 19-inch wielen kan de auto wat stug aanvoelen.

Exterieur

  • In extreme hitte (40+ graden) kunnen de achterste deurrubbers smelten en blijven plakken aan de deuren. Daardoor kan je ze kapot trekken.

Interieur

  • Hoofdruimte achterin is beperkt voor volwassenen.

Elektronica

  • Bij het starten van de auto gaat muziek van een via USB aangesloten iPod / iPhone niet verder waar je was met luisteren, je moet deze opnieuw starten.

Bekijk hier het aanbod van de Mazda 6 op AutoTrack.47 reacties

Dat lijstje valt dus alleszins mee en nog steeds een van de mooiste auto’s van het moment.
Ik blijf het gek vinden dat je ze relatief zo weinig ziet, samen met de Insignia een van de de mooiste “betaalbare” sedans.
@stylez: Ken jammer genoeg mensen waar het merk het belangrijkste voor is. Die rijden liever een kale BMW of Audi dan een volle Mazda. Terwijl dit inderdaad een van de mooiste autos op de markt is in zijn klasse.
@dees: een audi a4 met een 1.4 tfsi kost net zoveel als een aangeklede mazda 6.
@dees: De vorige generatie Insignia was gewoon een vatsig hok, zag er veel te zwaarlijvig uit.
@stylez: dit is de leaseklasse. Daarin is leaseprijs van groot belang. En die is bij Japanse wagens gewoon relatief hoog vanwege de relatief lage restwaarde. Daarom zie je ze relatief weinig.
@mashell: Ook met dank aan de uitstoot. Mazda liegt daar niet over in tegenstelling tot andere, Europese merken.
@viezefreddyw: klopt, die Mazda’s zijn goud eerlijk. Hun trage verouderde atmosferische motoren zuipen altijd, die kunnen zelfs tijdens de test cyclus niet eens even zuinig rijden.
@mashell: Uitstoot heeft hij het over. Het verbruik is helemaal niet over te klagen bij deze wagens!
@mashell:
Geef mij maar een solide atmosferische 4-cilinder i.p.v. een opgefokte 3-cilinder ruitenwissermotor.
Hulde voor de koppigheid van Mazda.
@mashell: wat ook niet helpt is wanneer grote spelers op de leasemarkt onder één hoedje spelen met de fabrikanten. Athlon Car Lease als deel van Daimler, en Alphabet als deel van de BMW groep.

Die zorgen er wel voor dat de grotere bedreigingen voor de eigen merken onevenredig veel duurder worden, in ieder geval op de thuismarkt.
@Stylez: misschien doordat smaken verschillen. De Mazda een prachtige wagen. De Opel vanuit welke hoek je die ook bekijkt niet bepaald een fraai voorkomen.
@stylez: nog een aspect waarom je ze zo weinig ziet: deze auto moet het in Nederland vooral hebben van de leasemarkt. Nu wordt er in het artikel gewag gemaakt van de atmosferische motoren, maar dat is niet het probleem; dankzij de verhoogde compressie (14:1) zijn die cijfers helemaal niet zo slecht.

Het probleem zit meer in het feit dat de sedan en de stationwagen enorm terrein verliezen aan de SUV – en voor Mazda betekent dit dat de concurrentie uit eigen huis komt in de vorm van de CX5. Als je de kostprijs van die auto vergelijkt met die van de Mazda 6, dan loopt dat redelijk synchroon op. Kijk je vervolgens naar de leasetarieven, dan zie je dat het maandbedrag van de CX5 gemiddeld zo’n 20-30% goedkoper uitvalt. Dan is voor veel zakelijke rijders de keuze gauw gemaakt.
@stylez: Qua MMI en afwerking binnen vind ik de Mazda 6 toch echt wel een stuk minder dan een A4. Ik weet niet hoe het is bij dit model, maar bij oudere 6-en (heb er zelf ook eentje gehad) was het vrij slecht. Verder wel een top-auto. Dik 3.5 ton mee gereden en nooit wat gehad (behalve olie, blokken, schijven, …).
@bugboy: dat interieur is wel aangepakt in de 2015 facelift. Zeker in de gt-m versie is dat wel in orde en hebben ze serieuze stappen gemaakt.
Graag iedereen negatieve reacties geven, dan ga ik de station over 2 jaar voor een aantrekkelijke prijs kopen.
4 jaar lang meegereden niks mee gehad. Daarnaast kon ik met mijn 1.93 zeer goed achterin zitten! Mocht je twijfelen, niet doen geweldige auto!
@dennisvingen97: wilde ik net zeggen. Ons paps heeft de 2.2 diesel als.opvolger van de cx5. (Zelf heb ik de vorige 6 in station. Maar met 1.84m heb ik ruimte te over in de 6 sedan.
@redactie: “(…) het feit dat Mazda niet heel erg schone benzinemotoren in ons door CO2-cijfers gestrafte landje te bieden had.” Ik begrijp wat je wilt zeggen, maar meer CO2 in de testcyclus is niet hetzelfde als een “niet heel erg schone motor”. De CO2-waarden van Mazda liggen door hun atmo-blokken veel dichter bij het werkelijke verbruik dan bij de concurrentie.
Top auto, ga voor de benzine lease editie. Die hebben 18inch vslgen.
Top auto, 2 jaar geleden de GT-M station gekocht diesel. Beste aankoop ever! Heerlijke auto!!!
Na jaren lang Duitse autos in bezit te hebben overgestapt naar de Mazda. Onderhoud, verbruik etc… zit veel lager dat bij de Duitse buren. Tot nu toe zeer tevreden met de 6 station gtm en 3 sedan gtm. Fantastische autos
Mankeert geen reet aan die hele auto, een aandachtspuntenlijst van lik me vessie. Daar kunnen een hoop merken nog van leren. Nog steeds een fraaie verschijning overigens.
Humor, met 19” stug aanvoelen…
@sparks: Stop dat onder je 1-serie en je versnellingspook trilt los (geen grapje, meegemaakt) …
Fantastische auto’s. Het enige wat mij weerhoudt om er één te kopen is dat er geen dikke versie meer zijn. Groeger had je een snelle versie, maar nu blijft het bij 194pk. Ik zoek in een auto op zijn minst 300pk en een aandrikving die daarmee uit de voeten kan, dus achterwiel of vierwiel.
@vondick: vroeger was er de mps. Die bestaat niet meer. In dagelijks verkeer voldoen ze prima.
@xiran: Ja een nieuwe MPS zou cool zijn. 120 pk voldoet ook in het verkeer. Daar ging het mij niet om.
@vondick: de diesel os aardig op te peppen als je de eco troep weg laat schijven. 200 nogwat pk met 4 of 500nm koppel.
@marc94: Ja zo’n vies pruttelblok met tractorbrandstof, nee bedankt. En nogsteeds te weinig. 300 PK was de ondergrens. Liever 350-400pk en 500-600nm. Een MPS 325pk zou tegenwoordig toch niet misstaan?
@vondick: ja voor 350pk zit je in een hele andere klasse. Dan zit je al snel of duits of oud. Onderstel leent zich prima voor een mps. Wat strakker onderstel met minder body roll en het is een goede basis voor een MPS. Dat sky active blok met turbo er in wat op deze site eens voorbij kwam…
Casper rekt bij de aandachtspunten de tijd wat omdat de video anders wel erg kort zou zijn.
Mazda staat gewoon bekend om haar technisch zeer goede producten. Gelukkig kunnen ze sinds enkele jaren ook weer mee qua vormgeving, hier hebben ze in het verleden weleens steken laten vallen. Wil je gewoon een technisch betrouwbare en goed rijdende auto, pak dan een Mazda!
@chriscross: Of een Honda, die zijn technisch nóg beter.
Qua looks laten ze het alleen nogal afweten…
19 inch velgen en stug aanvoelen. Welke sherlock heeft dat nou weer uitgezocht… Mijne liebe, alles goed verder?
Heb de 192 pk versie met 19” wielen (proef)gereden in SW versie; stil was die niet te noemen…
Heerlijke wagen waar de Grozny’s enorm van genieten. Weinig ruimte achterin herken ik niet, qua ruimte is de sedan op niveau BMW 5serie. Sedan is ook ruim 10 cm langer dan wagon variant. En een prachtige verschijning. Probleem met USB speelt vooral bij eerste modellen uit 2012 en 2013. Is dmv een update te verhelpen.
Minpunt is verder bij eerste serie matig is geïsoleerd, veel geluid bij het rijden. Latere series hebben betere isolatie. Ook is multi media systeem en interface bij facelifts verbeterd. Er zijn eigenlijk geen minpunten bij deze auto, lease versie is rijk en comfortabel uitgerust en prima keus als occasion!
Altijd een mooie auto gevonden
Behoorlijk knappe wagen is t toch
“En die natuurlijk ademende blokken zijn er in smaken van 145 tot 194 pk (benzine) en 150 tot 184 pk als je liever diesel stookt.” Best veel pk voor een diesel zonder turbo…
@sjonniedeluxe: Ik dacht dat ze alle turbo’s voor de diesels hadden bewaard, die een dubbele setup meekregen. Van wat me bijstaat zijn het bijzonder gecultiveerde en soepele blokken, die m’n BMW blok agrarisch deed klinken.
hoe zit het eigenlijk met roest? Dat was toch nog wel eens een dingetje?
@sjonniedeluxe: dat verhaal heb ik vaker gehoord, maar is vooral terug te voeren op de eerste en tweede generatie. Ze schijnen wel nog steeds ‘zuinig’ gespoten te worden; een kennis van me die in de autohandel zit vertelde me dat Mazda’s over het algemeen een lakdikte hebben van rond de 40 µm en dat oppervlakkige lakschade daardoor soms lastig weg te poetsen/polijsten zijn.

@CasperH: ik zit nog eens te kijken, want de Stationwagon stond bij mij al op de short list. Je stelt in het artikel: De prijzen beginnen rond de 10.000 euro voor de derde generatie Mazda 6 en lopen op tot ruim 40.000 euro voor een recent, fris exemplaar.; de goedkoopste die ik nu aantref is bijna 18 mille… Ik heb uiteraard ook de concurrentie van AutoTrack nog even geraadpleegd en daar kom ik ook weinig andere uitschieters tegen – zeker niet richting de 10 mille. Het lijkt me dat je in de zoekopdracht (per abuis) ook de tweede generatie (2009-2013) hebt meegenomen?
Mooie auto om te zien. Nogal vanilla van binnen. Ik kan me goed voorstellen dat iemand deze auto koopt…
Ik had 1 als huurauto, wat een leuke wagen best wel snel,stuurt goed en ontzettend ruim,er paste een hoop tassen achterin.
En super onopvallend, alle fuiken voorbij gereden.

Best een fraaie auto.

Ik heb zelf nooit een Mazda gehad, maar heb nog nooit iemand over zijn Mazda horen klagen, integendeel.
En daar zaten ook mensen tussen met oude Mazda’s die niet gespaard werden.

Ik heb zelfs een collega die na jarenlang Mercedes gereden te hebben nu een nieuwe Mazda 6 rijdt en daar zeer tevreden mee is.

Het lijstje met aandachtspunten valt enorm mee, dat zie je niet vaak.

Ik sluit niet uit dat er hier ook ooit eentje in huis komt, wat BMW maakt spreekt me ook niet meer zo geweldig aan.

Er is maar een die alles over treft dat is de Chevrolet Epica 2.5 6 cilinder zoden op jaag apperatjes en ze laten open rustig 250000 kilometrage zonder extreme kosten

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).