Mazda MX-5 (NC) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 23 Reacties

Ruim een kwart eeuw geleden blies Mazda het segment van betaalbare roadsters opnieuw leven in. De MX-5 trad ermee in de voetsporen van de betaalbare Britse sportauto die stilletjes aan van de markt was verdwenen.

Mazda MX5

Het succes kan een beetje autoliefhebber niet ontgaan zijn, de MX-5 werd zelfs de meeste geproduceerde tweezits sportauto aller tijden. De relatief compacte MX-5 heeft niet al te veel tierlantijnen aan boord en dat houdt het gewicht laag. Achterwielaandrijving en een mooie balans in het onderstel maken het plaatje van een fijne stuurmansauto compleet.

Voor echt ruige prestaties hoef je overigens niet naar de MX-5 uit te wijken, want vreemd genoeg heeft Mazda nooit echt sterke motoren geleverd voor hun compacte roadsters. Voor deze derde generatie MX-5 had Mazda een 1.8 met 126 of een 2.0 met 160 pk in het aanbod.
Bij deze generatie MX-5 leverde Mazda voor het eerst ook een variant met stalen klapdak: de MX-5 RC.

Aanbod occasions
Op Marktplaats zijn van deze generatie Mazda MX-5 (NC) iets minder dan 100 exemplaren te vinden. De meerderheid is handgeschakeld, er staan slechts een handjevol automaten te koop
Vanaf 9000 euro kan je deze winter je oren er laten afvriezen, de meest recente exemplaren zijn ruim boven de 20 mille.

Pluspunten

 • Driving fun met een laag budget
 • Erg goede rijeigenschappen
 • Het dak kan eraf.
 • Waardevast.

Aandachtspunten

 • De ruimte in het interieur houdt niet over. Zeker met kap dicht is de hoofdruimte beperkt. Ben je langer dan 1 meter 85 let daar dan extra goed op.
 • Bijgeluiden tijdens het remmen kunnen worden veroorzaakt door de roestvorming op remklauwen en -zuigers.
 • Een goede uitlijning van de wielen kan het stuurgedrag van de MX-5 enorm verbeteren.
 • De gordels rollen soms niet meer goed op. Qua veiligheid maakt dat niets uit, maar het kan irritant zijn bij in- en uitstappen.
 • De tweeliter heeft een sperdifferentieel en sommigen geven te vroeg de geest. Controleer op bijgeluiden tijdens het rijden. Olie verversen en daarmee metaaldelen verwijderen die daar in meedraaien is een goed idee. Een origineel nieuw differentieel is prijzig, maar er zijn ook aftermarket aanbieders.
 • Zoals bij iedere cabriolet verdient de kap een grondige inspectie. Het eeuwige leven heeft een stoffen kap overigens sowieso niet.
 • De afwatering van de cabriokap moet goed schoon worden gehouden om te voorkomen dat ze verstoppen. Als je het niet bijhoudt is er risico op roestvorming bij de afwateringsgoten.
 • Lak kwaliteit is niet fantastisch en de roestbescherming ook niet. Een bekende zwakke plek is de achterklep, met name rond de scharnieren kunnen slechte plekken ontstaan.
 • Scheef geparkeerde MX-5jes lekken regelmatig water de kofferbak in.

Zoek de MX-5 of een andere auto op Marktplaats.nl.23 reacties

Ongeveer twee jaar geleden zelf een NC gekocht en ik herken de plus- en minpunten. Voor het geld is het een betrouwbare, betaalbare (maandelijkse kosten) en enorm leuke cabrio!
Deze gaat aan mij voorbij met mijn lengte van 1.94.. :->
@peug206: Met de kap open en bril op kom je al een heel eind. Die vliegen in je mik moet je gewoon voor lief nemen.
@berlinetta: Ben zelf ook 1.94m en heb 5 jaar een NA gehad en die is kleiner. Heb paar keer in een NC gereden. Past prima met open dak, dak dicht iets onderuitzakken. Met name beenruimte in NC ruimer dan in NA. En ik reeds de NA voor 99% open, ook bij -10.
Roest bij een auto van max 8 jaar oud?

Honestly?

Verder leuke auto’s en een keurig lijstje met aandachtspunten.
@escort77: Dat heb ik liever dan al die motorproblemen van Duitsers… M’n zus heeft in haar Audi (4 jaar oud) inmiddels een gloednieuwe motor, en m’n oom met z’n BMW is halverwege met het vernieuwen van z’n motor. Maar het is ook net hoe je ermee omgaat. Twee weken geleden is er een klant bij de Mazda dealer geweest met een MX-5 van ’98. Ook die kunnen roesten en slechte lak krijgen en weet ik het wat. Auto heeft 252.000 kilometer ervaring, naast het reguliere onderhoud is slechts alleen de kap vervangen. Als jij goed voor je auto zorgt, kun je er zeer veel uithalen ;)
@hight96: Was dan over Mercedes begonnen. Daar kon (kan?) je zelfs op je S klasse na 8 jaar al roest vinden haha.

Maar ik ben het wel mee eens, het hoort eigenlijk niet. Het zou toch een tijdperk moeten zijn waar zo’n beetje alles van de body gegalvaniseerd is. Maar wat los plaatwerk is dat nog steeds niet altijd, en daarnaast beschadigd zo’n beschermlaag wel eens. Zoals bijvoorbeeld bij de schanier punten.
Leuke sportstoeltje erin en je bent helemaal af van je lengteprobleem. Als je dit echt een gave auto vindt dan koop je hem gewoon, niet lopen miepen.
@giulio:

Je koopt dit niet omdat je het een gave auto vind, maar uit gemakzucht. Je wil eigenlijk die triumph tr6 of die klassieke elan, maar uiteindelijk koop je de mazda.

Is dat slecht? Nee natuurlijk niet.
@hupke: de meesten kopen uit gemakzucht en omdat ze het kunnen betalen. Een klassieker buiten zetten betekent dat je hem niet kunt betalen.
Ik zou het bijna nog overwegen, een lotus is te duur in verzekering, een klassiek 911 g-model moet binnenslapen, een tr6 is teveel werk aan.
Blijft een fijn karretje voor er bij.
Ik ben 1,94 mtr en heb 2 maal een MX-5 NA en eenmaal een MX-5 NB gehad waar ik eigenlijk prima in kan zitten. De NC daarentegen lijkt wel krapper te zijn wat de hoofdruimte betreft. Je hebt het gevoel meer ‘op’ de auto te zitten. Vooral de NB trek je voor je gevoel echt aan, je zit heerlijk diep. Jammer, want ik zou graag een 2.0 NC met 6 bak willen hebben.
@zwepp: Hoe is de verhouding van de stoelvorm tussen NB en NC? Wij hebben nu een NB staan als 2e auto, heerlijk ding om in te rijden. Qua ruimte t.o.v. het dak pas ik er met mijn +/- 1,85 prima in alleen de net wat dikkere bovenrand van de stoel zit zo ongeveer waar je schouderbladen beginnen. Heeft de NC dat ook?

Ik mag overigens verder niet echt duidelijke redenen bedenken om een NC boven NB te verkiezen, behalve nieuwer. Vermogen kan een reden zijn, maar koop je een MX-5 om de power? En anders koop je voor 6-8K een NB en gebruik je de rest van het geld om er een supercharger op te zetten :D
@tom_hanekamp: Met 1,85 mtr ga je wel in een NC passen. In principe heb je ook meer beenruimte, maar je zit gewoon hoger. Misschien is een NB-FL SVT Sportive wel de leukste MX-5 al blijft dat altijd een persoonlijk dingetje.
@zwepp: Ik ben 2,07m en pas alleen in een NC. Heb voor Mazda gewerkt en op de RAI gestaan toen de CC werd getoond. Daar kon ik nog net in zitten, een NA en NB gaan echt niet. De nieuwe kom ik niet eens in. M’n pa had er 1 als rental, leek hem leuk om even een weekendje te sturen. Maar ik kon er fysiek gewoon niet in. Jammer want was wel benieuwd hoe ie rijdt.
@E34M5Touring: Heeft een 2.0 standaard diepere stoelen dan een 1.8 misschien? Ik had even proef gezeten in een 1.8 namelijk en ik zat met mijn hoofd oncomfortabel tegen het dakje aan. Ook keek ik veel meer over het dashboard heen dan bij een NB. Anders kan ik niet verklaren hoe we van die tegenovergestelde ervaringen hebben.
Toch best wat (mogelijke) probleempjes… meer dan ik had verwacht…
@punicaoase: Dan maar een Peugeot 206 CC, of een Z3/Z4 :P
De NC’s van na de facelift (zoals deze), hebben in hoogte verstelbare stoelen. De eerdere niet. De in hoogte verstelbare stoelen staan, zelfs in de laagste stand, hoger. Dus de eerdere versies zijn ruimer.
@Wouter klopt het dat er nooit een advies voor de NB is geweest op de site? Ben erg benieuwd want ik twijfel of ik voor een NA, NB of NC zal gaan
Als ik nou niet zo erg aan de maat was…
Op foto’s zijn ze heel erg leuk. Maar als je ze in het echt ziet lijkt het net speelgoed zo klein…

Helemaal als er dan zo’n veelste lange 40er in zit die er nog niet helemaal uit is of hij nu door de ruit moet kijken of er overheen…

Het is het gewoon allemaal net niet. Als ‘ie net ietsje groter was geweest dan was het een hele mooie auto. Voor de prestaties zou het weinig uitmaken want bloedsnel zijn ze sowieso niet!

Toch is het wel het overwegen waard vanwege de lage verzekering (club) en de kans op waadevastheid ivm de toekomstige klassiekerstatus.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).