Mazda3 (2008-2012) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 23 Reacties

De Mazda 3 van deze generatie deelt het platform met de Ford Focus en een aantal Volvo's. Toch is het een wezenlijk andere auto en wordt er (gedeeltelijk) gebruik gemaakt van eigen motoren.

Geheel nieuw was de Mazda 3 in 2008 overigens niet, het model is gebaseerd op de vorige generatie Mazda 3. Het uiterlijk veranderde sterk, maar de basismaten zijn identiek gebleven. Mazda scoort van oudsher sterk bij de particuliere koper en dat is ook het geval bij de Mazda 3. Het aanbod aan occasions kent dan ook veel benzineversies en relatief lagere kilometerstanden dan bij de concurrentie.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 zijn ruim 150 van tweedehands exemplaren van de Mazda 3 te vinden.
 • 85% is een hatchback.
 • Slechts 7% (!) heeft een dieselmotor.
 • Slechts 4% heeft een automatische versnellingsbak.
 • Minder dan de helft heeft een navigatiesysteem.
 • Exact de helft heeft parkeersensoren.
 • Meer bijzondere opties: een open dak (3%), Xenon verlichting (16%), sportstoelen (20%), stoelverwarming (37%).
 • Prijzen beginnen bij 8.000 euro.

Pluspunten

 • Degelijk.
 • Relatief lage kilometerstanden voor de occasions<./li>
 • Aansprekend uiterlijk.

Aandachtspunten

 • Airbag lamp gaat spontaan branden: dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat de voorstoel vaak heen en weer wordt geschoven (snoer van de gordelspanner, wordt ook door dit lampje gecontroleerd) of omdat er iets onder de stoel klem zit (bij dat snoer).
 • Banden cuppen heel snel: regelmatig wisselen van voor naar achter helpt.
 • Er kan roestvorming optreden bij de kitranden op de portieren.
 • Roetfilter regeneert niet goed bij 2.2d. Soms dealerbezoek nodig en in uiterste gevallen een oliewissel.
 • Voor de MPS: kleppentiming regelaar op nokkenastandwiel; distributieketting.
 • Pomp DSC – 2000 euro om te vervangen.

Motoren

  Benzine

  • 1.6 met 77 kW/105 pk
  • 2.0 met 110 kW/150 pk
  • 2.3 MPS 191 kW/ 260 pk

  Diesel

  • 1.6 met 85 kW/ 115 pk
  • 2.2 met 100 kW/136 pk
  • 2.2 met 136 kW/185 pk

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!23 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Dat zijn weinig aandachtspunten.


Tja, Japans hè.
@tupperware: Je legt de lat wel erg laag voor een Japanner.
Voor dit bouwjaar zijn het er te veel.
@imba:
Vergelijk het eens met een goed “verkopende” Duitser van hetzelfde bouwjaar, dan is de lijst eindeloos.
Vergelijk je het met een Subaru of Toyota van dat bouwjaar en die lijst is nagenoeg leeg.
Al met al een betrouwbare auto dus die ook nog eens goed stuurt. Erg ondergewaardeerde auto dus.
@tupperware: Alleen vanaf de 2 liter met een mooi onderstelen met dito banden.
Vergeet niet de roest in de rand van de wielkasten, daarnaast willen de achter remmen nog wel een vast gaan zitten. De koppelingskabel moet wel eens gesmeerd worden. (kraakt
Zo’n Mazda3 is echt een leuke wagen om te zien! Jammer dat het een beetje wordt ondergewardeerd in Nederland. Al helemaal de 3 MPS. De 3 zou ik zeker overwegen in dit segment.
@toyotafortuner: ik heb laatst in zo’n Drietje gereden, wel van voor de facelift. Het rijdt best lekker en stil terwijl de auto ook groter aanvoelt dan dat hij is.
Ook dit zwarte Aprilia jackje dig ik wel.
Stijvol, edoch minder bad ass dan het witte exemplaar en derhalve geniet laatst genoemde dan ook mijn voorkeur.
gedwongenleaser
@alcantara: interessant.
Vergeleken met sommige Europese merken doet ie het blijkbaar beter, maar vergeet niet, de meeste mensen, blijkbaar, rijden er niet zo veel mee.
Ik heb ooit een 323 gehad, was geen foutloze auto, maar gezien mijn rijstijl en kilometers toch wel een degelijke auto. Kan niet gezegd worden van de VAG sh..t waar ik nu meer rij.

Ik kan me nog herinneren, vorige zomer in Slovenië, voelde ik me met mijn dik 404Nm en 170 diesel pk van mijn Skoda de king of the road, zag ik iets in mijn spiegel verschijnen dat verdacht snel ging, qua hernemingen volgde ie me abnormaal goed, toen ie me voorbijstak zag ik dat het een 3 MPS was, heb zelfs de moeite niet gedaan om hem te volgen, ik zou toch op mijn doos gekregen hebben…
@Volvo_440_turbo: vraag me af hoe je je de king of the road kunt voelen met 170pk sorry ik wil je echt niet afkraken maar vind dat echt niet ‘heull veel’
@MAB: Ik begrijp hem wel. Ik heb ook een diesel, 180pk, 400nm. en heb het idee dat alle auto’s om mijn heen steeds kleiner worden, zuiniger, minder cillinders, bla bla bla. Ze happen gewoon steeds vaker het roet van mijn (dacht ik) middenklasser.
@Laue: Ja oke het is ook niet weinig, in ieder geval meer dan het gemiddelde auto in nl. Als je ook gewoon goed door rijdt dan is er ook weinig aan de hand. Heb een weekje in een polo met 90pk mogen rijden, nou als je goed gas geeft ben je nog steeds sneller dan de meeste.
gedwongenleaser
@MAB: heeft meer te maken met de persoon dan met de auto.
@gedwongenleaser: je bent volgens mij ook een van die personen die dingen veel te letterlijk opnemen, off course weet ik dat er een miljoen auto’s op de aarde zijn die sneller zijn…wat dacht je misschien?
gedwongenleaser
@Volvo_440_turbo: ga je nou proberen de psycholoog te spelen? Beter van niet, komt nog niet uit de verf. Ik geef alleen aan dat ‘je king of the road voelen’ niet zozeer met daadwerkelijk vermogen te maken heeft maar meer met hoe een persoon iets ervaart. Mijn opa voelde zich ook de man in zijn oeroude kadett…
@MAB: als je weet dat de skoda maar een 1300 kg weegt, dat hij sneller is dan een skoda rs TDI, sneller dan een de vorige golf GTD, kan je mijn auto toch geen stakkerd noemen, maar bon, waarschijnlijk rij jij in een auto met minstens 250 pk en 500Nm koppel? Zoals anderen het hier aanhalen, motoren worden kleiner, auto’s worden zwaarder, maw, tegenwoordig mag je niet klagen als je 400Nm koppel onder je kont kan betalen…
@Volvo_440_turbo: nee dan is het zeker geen stakker! Vlotte auto is het dan zeker. Ja ik ben een verwend jochie, ik mag de auto van mij paps gebruiken.
Met mijn D5 voel ik me king of the road.. niet omdat hij zo snel is maar hij maakt gewoon een beestachtig geluid. En zo’n mazda vind ik gewoon een leuke kar!
Versnellingsbakken van de benzinemotoren zijn een zwak punt. Zou normaal een gekend probleem moeten zijn.
mijn advies: heel hard weglopen en een echte auto gaan kopen…
@alfista: dan staan we nog altijd bij een japans merk, of wat wil je zeggen?
Zo’n mps is echt een heerlijke bak!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).