McLaren harkt een belangrijke productiemijlpaal binnen

Auteur: , 20 Reacties

Knap hoor!

McLaren 600LT Spider

Aan het begin van 2019, toen we van elk automerk de verkoopcijfers van 2018 konden bespreken, heb je misschien al gehoord dat wij nog steeds erg veel waardering hebben voor McLaren. Het Britse automerk kwam uit het niets om de toenmalige middenklasse-Ferrari (458 Italia) te verslinden met de MP4-12C. En warempel: het lukte ze nog ook. Omdat een dergelijke supercar vooral een emotionele en gevoelsmatige keuze is, is het lastig om de 12C ‘beter’ te noemen dan de 458. Feit blijft dat engineers uit Woking hun best hebben gedaan om de 12C zo goed mogelijk te maken voor niet eens belachelijk veel geld. Petje af.

Ondertussen is het al weer acht jaar geleden dat die 12C geïntroduceerd werd en nu heeft McLaren een waar arsenaal in de aanbieding. Instappen doe je in de 540C, 570S en 600LT, in het midden vinden we de 720S en helemaal bovenaan staan de Senna en Speedtail, bovendien worden alle behalve die laatste twee ook geleverd als Spider. Bovendien is McLaren nu midden in hun project om tegen 2025 zo’n 18 nieuwe modellen op de markt te brengen. De Senna, Speedtail, 600LT Spider en 720S Spider maken hier deel van uit. Met zoveel modellen lijkt het bijna een volumemerk te worden. Cijfers bevestigen dit.

Deze week rolde namelijk de 20.000ste McLaren van de band. Een (fraai uitgevoerde) 600LT Spider in het grijs markeert deze bijzondere mijlpaal. Let wel: de F1 uit de jaren ’90 wordt meegerekend, maar met een oplage van 106 stuks (inclusief race uitvoeringen) zijn de rest van de McLarens dus van de ‘reïncarnatie’ van 2011. Bovendien, als we het vergelijken met toen het merk 10.000 auto’s had gebouwd, toen hadden we het over 2016. Waar dat vijf jaar na de nieuwe start was, deden de volgende 10.000 er slechts drie jaar over. Kun je nagaan wat het komende modellenoffensief gaat doen met die cijfers.

McLaren 20.000

Daarover gesproken: de mijlpaal valt mooi samen met een andere bijzondere dag. Op moment van schrijven is een grote garde potentiële supercarkopers onderweg naar het McLaren Technology Center in Woking, waar nummer vijf van de 18 nieuwe auto’s wordt onthuld voor de speciale McLaren-klanten. Wij stervelingen moeten echter nog even wachten tot morgen, al hebben we een vrij helder beeld van hoe de McLaren GT (naam wordt morgen bekend) eruit gaat zien. Even geduld nog!

McLaren GT20 reacties

Benieuwd naar de GT!
@bfvo: dat mag maar eigenlijk is de wagen net zo voorspelbaar als de nieuwe Golf, de volgende 911 of het weer in de Sahara.
@mashell: Net zoals dergelijke opmerkingen bij McLaren? ;)
@mashell: V8 twinturbo midden motor!
Moet eerlijk toegeven dat ik steeds meer McLarens zie, in Nederland zijn het er momenteel slechts 95 op kenteken, maar op de wat betere meetings zie ik toch geregeld McLarens verschijnen.
@ghost: de afschrijving doet veel te veel pijn. Hoe mooi ze ook zijn, als je op een Ferrari of Lambo nog niet de helft aan afschrijving hebt tov McLaren dan moet je echt een liefhebber zijn om voor die laatste te gaan. En die zijn er dus 95 in NL :)
Gave wagens, mooi merk. Maar ik heb er helaas nog maar weinig mee. Wellicht is dar over 5 jaar anders .
Hebben ze goed gedaan. Ik stond afgelopen weekend naast een 600lt en vond het echt een indrukwekkende auto. Klonk ook nog eens goed.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Welke nieuwe McLaren wordt nou een 3 seater? Niet de GT toch?
@jamesbond007: de Speedtail is een driezitter.
20.000 limited editions.
570gt mist nog in het rijtje van huidige auto’s of is deze niet meer leverbaar?
Leuk dat ze de naam McLaren hebben, maar met de f1 heeft dit allemaal geen drol te maken. Iedereen die belangrijk was voor die auto (Gordon Murray o.a.) is al lang weg bij McLaren. En de f1 was destijds buitenaards en ook nog eens mooi om te zien. Dat vind ik van geen enkele McLaren van tegenwoordig. De P1 is super bruut, maar mooi kan ik hem niet vinden. En de senna is zeker speciaal maar niet zoals de Koenigsegg Jesko dat bijvoorbeeld is.
Maar wat weet ik er van. Ik verveelde me en had zin in een Autoblog rant.

Ow, en deze nog. Om het af te leren:

Hopelijk hoeven ze de eerste race op Zandvoort niet stil te leggen voor een
GAS
LEC
En dan niet de veroorzaker van de magistrale opkomst noemen, namelijk de P1, die heeft toch werkelijk de ogen van de wereld geopend, om nu deze cijfers gepresenteerd te krijgen. Dit is dus slecht stukje, maar helaas zien wij dat bij Autoblog steeds vaker voorbij komen, wat ook de rede is, dat ik steeds vaker wegblijf, of alleen maar toekijk en het mijne ervan denk, ik vind het jammer en onnodig, maar het jullie site. Succes ermee.
@loutervanplezier: als de P1 een ‘oorzaak’ is, dan één van de. De P1 was de ‘kijk wat wij kunnen’ voor McLaren. Om vervolgens die techniek maar dan compacter te krijgen, waren daar de MP4-12C en later de 650S. Maar ik snap niet zo goed wat de relatie is tussen dit niet noemen en de kwaliteit van het stuk? Hier gaat het helemaal niet om. Je moet lekker zelf weten of je het leest of niet, maar het is wat raar dat je Autoblog hiervan de schuld geeft ;)
@720s: De P1 was uitermate belangrijk voor het huidige succes, als je dat niet benoemd, zeker zoals in dit verhaal, waarin het succes verklaard wordt, dan noem ik het een slecht stuk. Dat is mijn mening, de rest van mijn verhaal is een toevoeging aan ongenoegen. Jij en anderen mogen het anders zien, maar het schijnt dat ik over het algemeen toch al anders tegen de wereld aankijk, maar dat is voor mij gewoon en wat een ander ervan vindt, vind ik prima en maakt mij niet uit.
Die GT vind ik er nu al beter uitzien dan de huidige lineup. Ben benieuwd!
@gulli: Persoonlijk vind ik die GT en de aankomende Corvette één pot en niet om aan te gluren.
In de huidige line-up zit overigens ook geen echt mooie auto.
Gezien de enorme afschrijving die samengaan met de aanschaf ervan zou ik niet snel een McLaren nieuw bestellen als ik in de markt was voor zo’n type auto, maar als occasion zijn deze auto’s toch wel ontzettend veel ‘bang for your buck’ als je op zoek bent naar een track weapon en iets bijzonders. Vind het wel echt bewonderenswaardig hoe ze zo ontzettend gegroeid zijn in zo’n relatief korte periode.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).