Mercedes-AMG G 63: rijtest en video

Auteur: , 59 Reacties

Groot, lomp en een tikkeltje onbenullig. Zonder dat 'tikkeltje' dan. De vraag is; worden we hebberig van de Mercedes-AMG G 63?

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

De G-Klasse van Mercedes werd vorig jaar vernieuwd. Dat mocht ook wel, want het was een auto die z’n oorsprong had in de jaren ’70 en waaraan bijzonder weinig veranderd was door de decennia heen. Mercedes kondigde eerst het afscheid aan en liet daarna weten dat er een nieuwe kwam. En die nieuwe leek verrassend genoeg toch weer bijzonder veel op dat oude ding. Mercedes beloofde echter dat de nieuwe G echt helemaal gloedjenieuw is. We kunnen het nu eindelijk uitzoeken.

Mercedes AMG G 63 rijtest en video

De afgelopen jaren heb ik met meerdere Geländewagens gereden en ik moet eerlijk bekennen: ik heb de charme nooit echt begrepen. Korte samenvatting: lomp, onpraktisch, bijzonder ongeciviliseerd en een baksteen gewikkeld in natte kranten is beter in het verwerken van oneffenheden in het wegdek. Bovendien heb je elke bocht het idee dat je om gaat vallen. En hoe meer power het ding had, hoe matiger het eigenlijk werd. Nu is dat deels een gevolg van een ladderchassis en het gebruik van starre assen. Die technieken hebben voordelen in het terrein (of als je belasting wil ontduiken met een nieuwe koets op een oud chassis in de youngtimerregeling). Maar voor een straatauto is het een zeer matig concept. Het is niet voor niets dat deze vorm van auto’s opbouwen bijna niet meer voorkomt.

Mercedes AMG G 63 rijtest en video

Toch heeft Mercedes het weer aangedurfd, zij het met wat flinke aanpassingen. Uiterlijk lijkt er weinig veranderd. Een baksteen als basis, met daarop een iets kleinere baksteen, en het ontwerp is weer klaar. Misschien wat flauw, maar hulde voor Mercedes dat ze zich niet hebben laten verleiden tot een aerodynamisch verantwoorde koets voor de nieuwe G Klasse. De looks van ‘de oude’ zijn grotendeels behouden en dat is goed. Er is al genoeg CO2-gedomineerd design te zien op de weg. De rechtopstaande voorruit, de externe scharnieren van de deuren, de rubberen stootstrips rondom (die dan wel weer van een hoogglans stripje voorzien zijn), de vierkante wielkasten (optioneel te vullen met 22 inch, wij rocken 21 duimen), het enorme reservewiel achterop: het is er allemaal nog. Wel nieuw: full LED koplampen en de typische Panamericana-grille voor het AMG-model, met de verticale chroomstrips. Nee, het uiterlijk is weinig vernieuwend. Hoeft ook niet, de klantenkring hield van het oude uiterlijk.

Mercedes AMG G 63 rijtest en video

Hoe anders is dat in het interieur. Waar het oude G-Klasse interieur nog de uitstraling had van een jutezak, is de nieuwe een verademing. Een moderne cockpit met het inmiddels bekende ‘dubbele scherm dat één groot scherm moet lijken’ geeft het interieur een frisse uitstraling. Het infotainmentsysteem is niet de allernieuwste variant en daardoor is touchbediening nog altijd niet mogelijk. Dat blijf ik een vreemde keuze vinden, zeker met Apple Carplay actief. Maar goed, Mercedes maakt mysterieuze keuzes op dat vlak, we moeten er maar aan wennen. Het enige wat me écht tegenvalt is eigenlijk de ruimte. Voorin zit je als een vorst, maar de achterbank is een stuk krapper en in ons geval niet eens volledig bruikbaar, omdat mijn rugzak een deel van de ruimte inneemt. Dat is het gevolg van de kofferbak die niet supergroot is, waardoor cameraman Eric hem volledig nodig had voor zijn spullen. Toegegeven: Eric had veel spullen bij zich, maar je zou voor een auto van dit formaat verwachten dat er meer ruimte zou zijn. Overigens is de zijwaarts opengaande achterklep ook knap onhandig als je in de PC Hooftstraat iets te krap voor een andere auto geparkeerd staat, maar dat terzijde.

Verder is de cabine gewoon heel aangenaam om in te verblijven en is de nieuwe G uit te rusten met allerlei goodies op het gebied van comfort, veiligheid en (semi-) autonoom rijden. Wel matig: onze auto is uitgerust met de Lane Keep assistent die je middels een remingreep en stuurcorrectie terug je baan instuurt als je te dichtbij de zijkant van je rijstrook komt. De G 63 is echter enorm, dus zeker op iets smallere rijbanen en op bijvoorbeeld een meerbaans snelweg krijg je zo vaak ingrepen te verduren dat je het systeem van ellende maar uitschakelt.

Mercedes AMG G 63 rijtest en video

Onderhuids is deze G 63 ook voorzien van een aantal belangrijke aanpassingen. Onafhankelijke voorwielophanging bijvoorbeeld, wat met name het weggedrag op asfalt flink ten goede moet komen. En dat doet het, want de G63 stuurt veel minder als een trekker. Sterker nog, je zou kunnen stellen dat de G63 een stuk preciezer en prettiger stuurt. Meer als een straatauto dan als een offroader. De G-Klasse schijnt nog steeds z’n mannetje te staan in het terrein, wat wij helaas niet konden testen in de korte periode dat we de auto tot onze beschikking hadden, maar we zijn geneigd het te geloven. Er zijn allerlei systemen en lockende differentiëlen (drie stuks) aanwezig om je zelfs bij drie centimeter sneeuw in Nederland probleemloos door code geel te helpen. En iedereen weet hoe bar de omstandigheden dan zijn. Bij normaal weer en schoon asfalt blijft het echter een grote, hoge, vrij sompige machine. Hard een bocht insturen vergt dan niet alleen een ongezonde dosis vertrouwen in de techniek, je moet vooral ook niet bang zijn om om te vallen. Dat gebeurt namelijk echt niet, maar voordat je dat vertrouwen hebt moet je toch echt een aantal keer door een bepaalde angstgrens heen.

Mercedes AMG G 63 rijtest en video

En die angstgrens is snel bereikt dankzij Mercedes-AMG’s 4.0 liter V8 bi-turbo. De G 63 weegt bijna 2500 kilogram, maar weet ons toch in 4,5 seconden naar de 100 te slingeren. Optioneel kan je de topsnelheid laten opschroeven tot 240 kilometer per uur, maar wij hebben geen AMG Drivers Package (2299 euro) en moeten dus bij 220 kilometer per uur constateren dat de begrenzer ingrijpt. Overigens bereikte ik die snelheid (in Mexico) geheel tegen alle verwachtingen in met schoon ondergoed. De G 63 voelt eigenlijk bijzonder stabiel aan, terwijl ik in een oudere G-Klasse het ooit bij 150 al wel écht mooi genoeg vond. Dat is voor een deel te danken aan de magie van het AMG Ride Control systeem.

Maar veel indrukwekkender dan de topsnelheid en stabiliteit is de manier waarop deze machine accelereert. Met name op lage snelheid en vanuit stilstand is het hilarisch om je rechtervoet naar beneden te stampen. Doe je dat, dan gebeuren er een aantal zaken. Laat me je proberen te laten beleven hoe het voelt om écht gas te geven in de G 63. Om te beginnen schakelt de negentraps DCT automaat terug naar een versnelling waarin de 585 pk’s en 850 Nm’s zo efficiënt mogelijk worden aangesproken. Na dit kleine momentje van voorbereiding voel je de versnelling inschakelen doordat de auto z’n kont een halve meter omlaag gooit, z’n neus een halve meter omhoog en de hele auto gek genoeg iets naar links lijkt te kantelen. Alsof je naar zo’n oude Amerikaanse dragrace truck zit te kijken die één voorwiel optilt.

Mercedes AMG G 63 rijtest en video

Gelijk met deze sensatie begint de motor te brullen, maar je wordt ook getrakteerd door het geluid van de uitlaat. Die zit namelijk niet zoals bij de meeste auto’s onder de achterbumper, maar onder de zijplanken van de G63 AMG. Aan weerszijden van de auto steken twee chromen trompetten onder de auto vandaan, die een ongekende bak herrie produceren. Terwijl om je heen auto’s de berm in vluchten om ruimte te maken voor de aanstormende apocalyps, begint de Geländewagen te versnellen en moet je je goed concentreren om niet instinctief te liften om de neus weer horizontaal te laten komen. Je ligt op dit moment op de rugleuning, terwijl je net nog op de zitting van de stoel dacht te zitten. Je probeert het zo lang mogelijk vol te houden, maar al snel wint de angst en haal je je voet van het gas.

De G 63 beweegt weer horizontaal en je durft opzij te kijken. Je lacht zo zelfverzekerd mogelijk naar je passagier, die zich met twee handen vasthoudt aan de panicbar op het dashboard, maar die de angst in jouw ogen gewoon ziet. Zo zelfverzekerd mogelijk probeer je hem of haar gerust te stellen met zinnen als “Alles was onder controle, hoor.” en “Nee echt, ik weet waar ik mee bezig ben.” Feit is: je was gedurende die paar seconden gewelddadige acceleratie gewoon passagier. De G 63 AMG was de baas zo lang jij het gaspedaal op de bodem hield. Jij koos alleen het moment waarop je besloot bereid zijn te sterven. En de grap is: doordat je het hebt overleeft, wil je nog een keer. En nog een keer.

Mercedes AMG G 63 rijtest en video

Een conclusie vormen over deze auto is moeilijk. Hij kost je in de basisspecificatie 230.364 euro. Dat is veel geld voor een auto die krankzinnig is, zelfs als die standaard een trekhaak heeft. Eigenlijk is de G 63 een grote verzameling tekortkomingen: krap, lomp, weinig comfortabel en een stuk minder verfijnd dan heel veel auto’s die je voor hetzelfde geld kan kopen en die sneller en comfortabeler zijn. Zelfs als je wél echt het terrein ingaat zijn er wellicht wel betere alternatieven, zoals 8,5 Suzuki Jimny’s voor hetzelfde geld. Maar iedereen die zo denkt is af. Want de G 63 koop je niet met je verstand, die koop je omdat je hem wil. Het scheelt dat ik geen 230.364 euro te besteden heb, want de verleiding ze over de balie van de dichtstbijzijnde Mercedes-dealer te gooien zou groot zijn. De nieuwe Mercedes G 63 is de meest hilarische zeecontainer van deze tijd. Filmpje!59 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Bij 500 plusjes zal ik nooit meer als eerste reageren terwijl ik het filmpje niet heb gezien
@nicolasr: Ik stem voor om bij 100+ jouw een reageer-verbod te geven..
@roberto: *jou
@roberto: Haha. Goed plan. We zitten pas op 27, dus we moeten nog even.
@nicolasr: nog 58 te gaan, dus geniet nog van je vrijheid ;-) #trump
@roberto: ik heb zo’n vermoeden dat jij gaat winnen. Ohja.. 1
De grootste attractie van dit gevaarte is het statement, de ostentatief opgestoken middelvinger naar alles wat ‘groen’ hoog in het vaandel heeft staan. Er zijn nog genoeg personen, die dat willen. En het geld ervoor hebben. Kennelijk.
@amghans: Vind het meer DE auto voor de wannabee rappers
Die witte kleur staat ‘m niet zo goed naar mijn mening
hebben ze de zijruiten gefikst zodat je de reflectie van de andere kant niet heb, dat was het meest belabberd aan de oude g
Ik ga toch voor de “oude” versie! Dit vind ik net een knuffelbeer, oogt niet bruut, eerder te lief!
De meest kansloze wagen ooit, en dat maakt hem zo gaaf!
Een rijtest van een G klasse zonder terreintest (door iemand die verstand heeft van terreinrijden) lijkt mij wat incompleet. Ik kijk in ieder geval uit naar de vergelijkingstest waaruit blijkt dat een Jimny beter presteert. Minder pijn in de portemonnee bij een crash wellicht?
@superhans: Wel
Meer pijn aan jezelf als je met een Jimny crasht ipv deze 😉
liever een G65 AMG svp
Ik ga eerlijk zijn: ik werd heel blij toen ik zag dat rijtest online staat. Ik werd nog blijer toen ik de test keek. Dit ding heeft niks meer rationaliteit te maken. Maar man o man, wat staat deze bak hoog op het lijstje van droombakken. Het liefst metallic zwart, zwarte velgen en chromen omlijstingen
@beast95: blauw zwaailicht erop en iedereen denkt dat je bij de marechaussee werkt.
@sirprize: haha, helaas geen zwarte velgen. Echt een no-go
Gimmick om het gimmick zijn. De humor zie ik er ook niet van in.
En het ‘rijdende-middelvinger’-argument heb ik sowieso nooit van begrepen.

Nee, van alles wat je vandaag de dag zou kunnen kopen, staat deze helemaal onderaan mijn lijstje…
@rob: Goed verwoord “gimmick om het gimmick zijn” had hij multipla of Lada geheten dan was hij al heel zijn bestaan belachelijk gemaakt.
Ik vind de G geweldig, maar als AMG ziet ‘ie er nu echt niet meer uit. Ik zou dus voor een donkerbruine of rode G500 gaan.
@Casperh: Ben je niet bang dat ze je rijbewijs afpakken met zulke video’s naar aanleiding van de “Boef” story? Of heb jij geen voorbeeldfunctie? ;)
@ottosk: we hebben veel fans onder de federales.
@ottosk: Om welke reden? Ik zie nergens roekeloos gedrag.
@alcantara: Je ziet (als je tenminste oplet) maximumsnelheid 80 op de display waar hij 220 reed ;), handig die he die moderne electronica. Ok is maar 140 km/u te hard…
@ottosk: maar ze moeten boef zijn paspoort afpakken!!!!
@1audi1: Pas maar op met dat PVV napraten voor je het weet ben je zelf ook bekeerd ;)
@ottosk: In mexico zoals vermeld in het artikel, dus waarschijnlijk met toestemming. is daar blijkbaar niet bijzonder moeilijk om te krijgen.
@alcantara: 220 waar het 80 is anyone ?
Zo lekker negatief weer..
Als je vol op het gas gaat lijkt de hele wagen naar achteren te hellen, ziet er op zich wel grappig uit.
@ottosk: Klopt maar rijd natuurlijk zwaar k*t en je kan steeds je phone/laptop/losgeld in de achterbak gaan terug vinden lol.
-edit: nutteloze bijdrage-
Wat een kut auto. maar dan ook echt een geweldige kut auto!!
Ik vind de naam van Gay klasse niet passend. Dit is niet een auto die echt bij mensen past die van hetzelfde geslacht houden. Maak er dan K..ut-klasse van.
@Bo1972: Volgens mij had jij een kutmaandag…
@sanderp: neeeee, een prima relaxte maandag. Ik vind alleen de gekozen kleur positief bij deze auto. Wanneer je voor dit geld een Range Rover kunt kopen die alles beter kan en doet en zoveel aantrekkelijker is. Feitelijk koop je een vrouw die aan obesitas leidt. Maar ja….er zijn nu eenmaak mannen die houden van extreem gelaagde vrouwen. Zelfs voor 100.000 zou ik nog het nut er niet eens van in zien. Mercedes doet voor 230.000 euro niet eens haar best in de afwerking. En daarmee lachen ze alle mensen uit of toe die er 1 koopt!
@bo1972: Meestal is hun aangeboren verfijning niet te rijmen met dit ding.
@Bo1972: G op z’n Duits… De G van Geländewagen: terreinauto…
Je kan idd nooit genoeg lachen OM deze auto wat een lelijk ding is dit.
Het is hier vaak een grappig iets om te zeggen Halfords tuning maar ik denk (als de Halfords nog zou bestaan,die is failliet toch?) dat zelfs de Halfords deze zijuitlaten niet durfde te verkopen wat zij die lelijk en knullig eronder geplakt !
En dat duiken en omhoog komen van die neus met remmen/optrekken weet je hoe irri dat is pff.
Die koplampen/knipperlichten op de motorkap ook zo om te lachen, nee sorry deze hele auto is/was aan mij nooit besteed, motor/dashboard eruit halen en de rest in de schredder/oud ijzer bak.
@robusa: Uitlaatsierstukken van een 1986 Suzuki swift voor een klein 230.000 euro nee bedankt.
De Redneck onder de auto’s. Ding ziet er uit als een dolle stier om te rijden. En dat zal best z’n charmes hebben….voor een leuke review dan.
Net eentje gezien, met een lege autotrailer erachter. Maar het doet me echt helemaal niets. Best snel, maarja, ongeveer alles waar je +500 pk in lepelt is snel. En ik weet niet wat voor banden er standaard op liggen, maar lijken me niet geweldig voor in het bos.
Dat hypermoderne interieur in combinatie met een mega gedateerd exterieur… wat een monster is het ook (positief of negatief).
Nu lijkt hij op die Citroën HY kloon die onlangs werd voorgesteld, bijna het origineel maar belachelijk ernaast.
Wel een belangrijk voordeel tov het oude model, de raamlijst is nu uit aluminium en zal vermoedelijk niet beginnen te roesten vanaf de fabriek. (bron auto motor und sport tv)
Vraag me toch af… je rijd 220 op een 80km/h weg…

In het verleden zijn er wel eens boetes uitgedeeld voor mensen die zich zelf zo filmen. Denk aan onze grote vriend en aanwinst voor de samenleving Boef.

Is Casper/AB daar niet bang voor?
@jaapies: Vooral als je de comments leest in het “Boef” artikel van mensen die 165 km/u in de bebouwde kom zo erg vinden, dat is maar 115 km/u te hard en niet 140 ;) Dan het hebben over een “voorbeeldfunctie”. Als ik de comments lees zijn er ook veel jongere rijders die naar AB video’s kijken, ik hoop niet dat ze dit voorbeeldig vinden.
@jaapies: Casper is blank. Dan is het natuurlijk minder erg..
Taxi
We rijden hier allemaal 80 waar je 80 mag rijden toch. Is toch echt het probleem van Casper. Ik vind het wel leuk om te zien. Rij toch liever in mijn RR V8 diesel. Gaat ook 220km /h 😎😎
Lekker man, rond cirkeltje op 6.25. Heb je ooit een vierkante cirkel gezien?
@b2014209: ik heb wel eens een ster in een rondje zien veranderen. Telt dat ook?
@sirprize: als het rondje daarna ook weer in een sterretje veranderde niet.
@b2014209: damn…
Machtig man!

Ezeltje ervoor, slingerlampjes er in, roodgestippelde gordijntjes voor de ramen, Pipo op de bok en gaan met die kar!
@casperh: Leuke rijtest weer! Ik heb er van genoten.
Ga zo door!
Concurrent van de lambo lm002:)
Kleur is nooit belangrijk bij een G63 AMG….. zolang ‘ie een bumpersticker heeft met daarop:
“I ❤️ GroenLinks!”

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).