Mercedes-Benz E300 BlueTEC HYBRID: rijtest en video

Auteur: , 33 Reacties

Een bijna perfecte auto, die wordt verziekt door de hybride aandrijflijn.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Nou ja, perfect is wellicht wat overdreven, maar de E-klasse is een hele goede auto. In sommige auto’s merk je aan alles, dat er lang over is nagedacht en aan verder is geschaafd. De E-klasse is zo’n auto. Des te meer zonde dat het hybride deel van de aandrijflijn de rest van de auto zo in de steek laat, maar daarover later meer.

Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID

De verkooptopper
De E-klasse vormt het middenklasse segment van het aanbod van Mercedes-Benz en het model is de onbetwiste verkooptopper. Meer dan 13 miljoen exemplaren vonden hun weg naar klanten wereldwijd. De huidige E-Klasse Limousine is sinds de marktintroductie in 2009 door 700.000 kopers aangeschaft, terwijl de Estate in dezelfde periode ongeveer 100.000 klanten trok.

In Europa en zeker in Nederland lijdt de E-klasse onder het taxi-imago, maar elders in de wereld is een nieuwe E-klasse op de oprit een duidelijk signaal naar de buren dat het goed met je gaat. Zoals bij iedere facelift is de structuur van de carrosserie grotendeels ongewijzigd, maar toch is in één klap duidelijk dat dit de opgefriste versie van de W212 is. De neus verloor de kenmerkende dubbele koplampen en kreeg nu units die veel beter aansluiten bij de rest van de Mercedes-Benz range. Die hebben altijd LED’s, niet alleen voor de daytime-running-lights, maar ook voor het dimlicht. Desgewenst kun je ene upgrade krijgen naar volledig LED met ook nog eens volautomatisch grootlicht.

Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID

Van 136 tot 585 pk
Deel van het succes van de E-klasse is het heel erg ruime aanbod aan motoren. De benzine-instappers zijn nieuwe direct ingespoten 2,0-liter viercilinder BlueDIRECT-motoren turbotechnologie en variabele nokkenasverstelling. De E200 schopt er 184 pk uit, de E250 211 pk. Eveneens nieuw in het programma is de E400 met een 333 pk sterke V6 BlueDIRECT-motor en biturbo-technologie. Daartussen zitten nog twee atmosferische zescilinders: de E300 (252 pk) en de E350 (306 pk). Voor een V8 hoef je niet perse naar een AMG uit te wijken: de E500 heeft ook een bi-turbo V8 met 408 pk.

Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID

Dat er ook diesels leverbaar zijn, zal niemand die ooit in een stad heeft gelopen verbazen. Ook hier is de range weer breed: van viercilinders met 136 pk (E200 CDI), 170 pk (E220 CDI) of 204 pk (E250 CDI) tot twee zescilinders met 231 of 252 pk. Een V8 diesel is er niet meer, maar Mercedes-Benz levert wel een diesel-hybride. Vooruitgang heet het, maar leuk is natuurlijk anders.

Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID

Hybride en 20% bijtelling
Tenminste, de limousine wel. De Estate verbruikt iets meer en stoot net te veel CO2 uit. Als je de cijfers bekijkt dan is de E300 BlueTEC HYBRID een waar huzarenkunstje. Er is 204 pk en 500 Nm van de dieselmotor beschikbaar, 26 pk en 280 Nm van de elektromotor en de sprint naar de 100 duurt 7,5 tel (Estate 7,8s). Tegelijkertijd haalt de hybride E300 bijna 1 op 25 (!) en dat voor een auto waarin vijf man en bagage met 200+ naar de Alpen kunnen stuiven voor een uitje in de sneeuw.

Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID

Tot zover de theorie, want de praktijk, tja die valt tegen. Mercedes-Benz koos een unieke benadering: iedere andere aanbieder van diesel-hybrides drijft met de elektromotor een andere as aan dan met het dieselblok, Mercedes niet. De reden daarvoor is simpel: een diesel start moeilijker dan een benzine-motor, terwijl je voor een lekker hybride samenspel wel flitsend wil kunnen schakelen tussen de verschillende aandrijfmodi. Bij de E300 BlueTEC HYBRID gaat dat soms goed, maar vaak ook niet. De respons op het gaspedaal voelt nooit helemaal lekker, maar dat is dan weer niet ongewoon voor de muesli-brigade. Erger is het dat de elektronica zich soms volledig verslikt. Na elektrisch wegrijden viel de E300 volledig stil toen de dieselmotor werd gestart, net alsof de auto werd gestart door hem aan te duwen. ESP ingrepen bleven jojo-en, juist als er helemaal niet “sportief” werd gereden, maar als er wat stof of gruis op de weg lag. Kortom: hier heeft Mercedes-Benz nog werk aan de winkel.

Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID

Veiligheid voor alles
Net als bij de nieuwe S-klasse lijkt het of Mercedes-Benz simpelweg verzonnen heeft welke ongelukken er allemaal zouden kunnen gebeuren. Plots overstekende voetgangers: de E-klasse kan geheel zelfstandig remmen en het ongeval vermijden mits de snelheid maximaal 50 km/u is. Dreigende aanrijding met een object voor je: zie hierboven. Een auto op een kruising die dreigt door te rijden: BAS PLUS met Cross Traffic Assist helpt je met remmen. Een auto die bij jou achterin dreigt te klappen: PRE-SAFE® PLUS herkent dat en laat de alarmlichten snel knipperen en verhoogt de remdruk bij een stilstaande auto om vervolgaanrijdingen te voorkomen. Blijf je niet netjes binnen je eigen rijbaan en dreig je een tegenligger te raken: de E-klasse remt éénzijdig en wordt de juiste koers weer opgelegd. En inderdaad dit zijn kleine stappen, maar straks volgt “opeens” die grote kleine stap waarmee we als bestuurders in sommige situaties niet meer zelf hoeven te sturen.

Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID

Sportief is anders
Als je geen AMG of een met AMG-pakket getooide E-klasse kiest is het rijgedrag saai. Of als je het positiever wil zeggen: heel makkelijk en comfortabel. De stabiliteit rechtuit is heel goed, evenals het veercomfort, maar het stuurgevoel rondom de middenstand is nogal doods. Gooi een E300 BlueTEC HYBRID te hard een bocht in en je wordt getrakteerd op onderstuur.

Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID

De prijzen lopen uiteen van 45.900 euro voor de E200 benzine tot 149.100 euro voor de E63 AMG S. De E300 BlueTEC HYBRID is er vanaf 56.200 euro. Ondanks de soms nukkige aandrijflijn is de limousine variant voor de Nederlandse zakelijke rijder toch interessant vanwege de 20% bijtelling. De enige concurrent die dat ook biedt in deze klasse is de Volvo S80 D2 met 116 pk. Niet heel riant voor het type auto en de keuze voor 204 soms opstandige paarden is dan snel gemaakt. Filmpje!33 reacties

En ja hoor, de grap taxi is weer van de partij. Subtiel gedaan :)
@jefferson: het is geen grap
Goeie actie Wouter, met aanzienlijke snelheid even op je voorligger bumperkleven! Je hebt een voorbeeldfunctie hè voor de gemiddelde snotneus hier op AB! (:
@baap: Ja, dat was echt levensgevaarlijk.. gaap.
@kogando: Je snapt me wel toch Uganda..
@baap: ja! Nu ga ik dat ook doen !! Not…
@baap: ’t is het enige moment in het hele filmpje dat je de full-LED-dimlichten in actie kunt zien, dit kleven was dus puur ter demonstratie daarvan! ;-)
Op zich knap die 20% bijtelling maar als je dan toch duidelijk comfort moet inleveren schiet je met zo’n E wel het doel voorbij lijkt me.

Nee, die E…ik zou het wel verkiezen boven een A6 omdat je in dit segment IMO RWD aan moet bieden, maar ik zou voor de F10/11 gaan. Ook na de wat mislukte facelift van laatstgenoemde blijft dat toch de ongeëvenaarde maatstaf in dit segment.
@jaapiyo: Waarom vind je RWD een must have in dit segment? Wil je sportief rijden met een Avant, touring, kombi?

Ik zou eerder gaan voor een Quattro A6 Avant.
@exotic: sportief rijden is niet de enige reden waarom RWD superieur is, er zijn nog wel een paar meer tastbare en ontastbare redenen, ook in een luxe limo/combi. Geen aandrijfreacties in het stuur bijvoorbeeld, een betere gewichtsverdeling, beter geschikt om iets aan de trekhaak te hangen (worden dit soort auto’s ook nogal eens voor gebruikt)…

Voor een deel zal het ook wel persoonlijke voorkeur zijn, maar ik prefereer RWD en vind het, afgezien van sportwagens ook passen bij luxe auto’s.
@jaapiyo: Eindelijk eens een keer fatsoenlijke argumenten hier op Autoblog. En ik geef je groot gelijk, echter vind ik toch dat 4WD wat meer tot zijn recht komt in ons kikkerlandje, heb beide aandrijvingen uitvoerig aan de tand kunnen voelen in erg veel weersomstandigheden. De grip van 4WD vind ik dan weer fantastisch, maar verschil moet er zijn anders wordt het allemaal zo saai ;)
@exotic: Ik vind een rwd ook minder nerveus dan fdw dus rustiger. Kan hogere vermogens aan. Wil je dat met fwd, heb je 4wd nodig of allerlei andere technieken nodig.. En een betere zitpositie omdat de voorwielen wat meer naar voren staat. En als je wil ook behoorlijk veel fun…
@Wouter: Onder het kopje verkooptopper “Desgewenst kun je ene* upgrade krijgen naar volledig LED met ook nog eens volautomatisch grootlicht.”

*ene => een
@bigcar: ja, en tussen je gebruikersnaam moet nog een spatie tussen… oh, wacht.
http://i.imgur.com/Ad7Kl.jpg
@Carreza: Ben je weer ongesteld?
Mooie interieur. Veel sfeervoller dan de concurrenten. Maar de prefacelift heeft een veel mooiere front. Heb een paar keer een Estate met AMG pakket en 18 inch gezien, dat is een hele mooie en best een stoere auto!
@Homer55:
Ben ik helemaal met je eens. De nieuwere “organische” vormen ala A, CLA, ML spreken mij absoluut niet aan…
Wat is dit toch een godsgruwelijke lelijk uitvoering zeg!

En dan te denken dat dit de concurrentie moet aangaan met beauty’s zoals de A6 Avant en 5 Touring..
@exotic: http://www.netcarshow.com/mercedes-benz/2014-e-class_estate/
Ik denk dat de E klaar is voor de concurrentie strijd.
@ewoudhoed:
Toegegeven, Front is mooi, maar die achterkant..
Waarom MOET elke E-kombi zo een enorme kont hebben?
Wat zeiden de collega’s er van? Op andere websites lees ik bijvoorbeeld dat het dieselblok er ook mee ophoudt als je een heuvel afrijdt. Soort van stop-start onder het rijden, zeg maar.

Het lijkt me toch niet dat Mercedes zoiets in de showroom zet als het niet lekker rijdt. Of krijgen de klanten straks net zo’n verhaal als bij de peugeot-citroen dealers over die half-automaat: “Ja, maar de nieuwe is wel beter” of “Je moet er gewoon ff aan wennen”
Is de samenwerking tussen de dieselmotor en de elektromotor zoveel slechter dan bij een Volvo V60 PIH?
Haha die stoelen.
Het lijkt wel alsof ze die zo uit een 190 gehaald hebben zo hoekig dat ze zijn.
Deze generatie E-klasse heb ik door de jaren heen beter leren appreciëren. Het uiterlijk vond ik eerst veel te hoekig tegenover de voorgaande generatie. Maar kijk, 3 jaar later blijkt het toch een tijdlozer ontwerp dan eerst gedacht. Niet dat ik ooit voor deze bluetec-hybrid zou kiezen, daarvoor zijn de andere versies te leuk.
Erg fraaie auto imo, echter komt hij niet helemaal uit de verf in het wit. Overigens kan je op de Elegance ook gewoon het sportonderstel bestellen, dus een auto die rijdt als een Avantgarde en eruit ziet als een Elegance. Win win wat mij betreft, want een E-klasse moet gewoon een ster op de motorkap hebben!
Afschuwelijk front (Dame Edna) …. Maar ja het is wel een echte Mercedes E en die rijden geweldig weet ik uit ervaring.
Volgens mij al een oude rijtest: “veiligheids systemen uit de S-klasse die deze zomer komt”
Verder een leuk wagentje
@michelinman: Deze E komt ook al even voorbij in de rijtest van de E 63 AMG van februari dit jaar
Taxi’s betalen geen BPM dus voor hun maakt bijtelling toch niks uit
Jammer dat er nu een negatief beeld wordt geschetst van de E klasse. De hybride aandrijflijn zal misschien nog niet optimaal werken, het is er immers net, maar het was voor het algemeen beeld van de E klasse beter als er een “normale” aandrijflijn was getest. Misschien is het leuk om bij dit soort gevallen een hybride te testen met een kort stukje E 250 CDI of andersom. Ik denk namelijk niet dat veel mensen een hybride zullen kopen.
Grappig om erachter te komen dat Wouter gister middag rond 11 uur klaar was met het schrijven van dit artikel.. -magazinejournalist modus uit –
En alweer een flash filmpje…….
misschien stom…
bijna alle autos hebben het tegenwoordig, maar waarom staat er achterop de auto 300, terwijl het maar een 2,1 liter motor is?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).