
Het verschil tussen de Mercedes-Benz EQE en EQS lijkt bijzonder. Moet je nog wel voor een EQS gaan nu de EQE er is?
Zijn de EQE en EQS dezelfde auto’s?
Zet een EQE en EQS naast elkaar en vraag vervolgens aan een voorbijganger welke auto de EQS en welke auto de EQE. Gegarandeerd dat er vraagtekens ontstaan. Beide auto’s lijken ontzettend veel op elkaar. Toch zijn de verschillen groter dan je denkt. En dat zijn dan met name de afmetingen.
De EQE is qua exterieurafmetingen vergelijkbaar met de CLS. De lengte bedraagt 4.946 mm en de wielbasis komt uit op 3.120 mm. De EQS meet 5.216 mm in de lengte en heeft een wielbasis van 3.210 mm.

27 centimeter langer
De EQS is dus 27 centimeter langer en de wielbasis van de EQS is 9 centimeter langer ten opzichte van een EQE. Maar dan is het nog de vraag: moet je nog wel voor een EQS gaan? Want ook in de EQE kun je uitstekend achterin zitten. De ruimte is er riant, ook voor een volwassen persoon.
En dan hebben we nog de prijzen. De EQS is er vanaf 91.303 euro. De EQE is er vanaf 76.825 euro. Dat scheelt toch al een slordige 14.478 euro.
Prijzen Mercedes-Benz EQE
- Mercedes-Benz EQE 350+ – 292 pk – 646 km WLTP – 76.825 euro
- Mercedes-AMG EQE 43 4Matic – 476 pk – 531 km WLTP – 107.680 euro
- Mercedes-AMG EQE 53 4Matic+ – 626 pk – 518 km WLTP – prijs nog niet bekend
Motorvarianten voor EQE
Drie motorvarianten dus voor de EQE. De AMG EQE 53 4Matic+ is de absolute topversie. Standaard heeft die 626 pk en 950 Nm aan trekkracht. Maar je kunt hem ook bestellen met een zogeheten AMG Dynamic Plus-pakket. Het vermogen neemt dan toe naar 687 pk en 1.000 Nm. Ook is de 0-100-sprint dan wat sneller afgerond: 3,3 seconden versus 3,5 voor de normale versie. De batterij moet dan wel voor minimaal 70 procent zijn opgeladen. De topsnelheid bedraagt 240 km/u voor de versie met AMG Dynamic Plus. Anders haalt de 53-versie 220 km/u.






Mercedes-AMG EQE 43 4Matic
De AMG EQE 43 4Matic schopt het tot 476 pk en 858 Nm aan trekkracht. Goed voor een topsnelheid van 210 km/u en een 0-100-tijd van 4,2 seconden. Voor deze prestaties is een batterijniveau van minimaal 50 procent vereist. Bij de 4Matic-versies is volledig variabele vierwielaandrijving mogelijk.
EQE 350+
Toch heeft Mercedes-Benz de grootste verwachtingen van de instapper: de EQE 350+. Dat is ook direct de absolute actieradiuskoning. Die komt op papier 646 kilometer ver op een volle lading stroom (WLTP). Deze versie zit in 6,4 seconden op 100 km/u.
Elke EQE heeft een lithium-ion batterij van ongeveer 90 kWh. De actieradius verschilt uiteraard per uitvoering. Snelladen kan tot 170 kW. Bij die laadkracht kan in 15 minuten ongeveer 180 kilometer range geladen worden. De actieradius is natuurlijk ook sterk van invloed van je wielkeuze. Mercedes-Benz levert 19- tot 21-inch lichtmetaal voor de 350+.














Meesturende achteras
Ook op de EQE is een meesturende achteras mogelijk. De stuuruitslag op de achteras varieert van 4,5 tot 10 graden, even afhankelijk van welke versie je neemt. De draaicirkel wordt verkleind van 12,5 tot maximaal 10,7 meter met achterasbesturing.
Diverse opties voor EQE 350+
Uiteraard zijn er diverse opties mogelijk op een EQE 350+, een paar voorbeelden.
- DIGITAL LIGHT met projectiefunctie van symbolen: 1.936 euro
- Panoramisch schuifdak: 1.839 euro
- Akoestisch isolerend gelaagd glas: 1.089 euro
- Bruin nappaleder: 2.420 euro
- Multicountourstoelen vooraan met met actieve kussens en massagefunctie: 1.767 euro
- Stoelverwarming achter: 436 euro
- Sierelementen in openporig walnotenhout: 544 euro
- Stuurwielverwarming: 315 euro
Premium Plus Pack
De duurste optie is het Premium Plus Pack: 14.278 euro. Dit pakket bundelt dan wel diverse opties, zoals de projectiekoplampen, een panoramisch schuifdak, head-up display, USB-pakket Plus, Burmester 3D-Surround sound system, extra rijhulpsystemen, parkeerpakket met 360° camera’s, Actieve sfeerverlichting, elektrisch openen en sluiten van de kofferklep, augmented reality voor MBUX navigatie en meer. De boodschap is in ieder geval duidelijk: je kunt een EQE behoorlijk prijzig maken.
Uitrusting EQE 43 4Matic
De Mercedes-AMG EQE 43 4Matic heeft standaard achterasbesturing, maar dan tot maximaal 3,6 graden. Bij deze versie krijg je ook Digital Light-koplampen met AMG-specifieke projectie bij het openen en afsluiten van de auto.
De Mercedes-AMG is optioneel te voorzien van tal van uitrustingen, waaronder het AMG-nightpakket met elementen in zwart en zwart chroom, rode remklauwen of sierdelen in AMG-carbon. Kiezen uit een aantal aerodynamisch geoptimaliseerde 20-inch en 21-inch lichtmetalen AMG-velgen kan ook. En tot slot: je kunt een EQE 43 4Matic bestellen met een MBUX Hyperscreen.
Eerste foto deed aan oude BMW 3-serie denken en het interieur aan Yab Yum.
Dus aan een sterk design en een fantastische tijd?
Wat slaat Mercedes de plank toch mis qua design van de EQ versies.
Qua specs is die 350+ zeer interessant, maar dat uiterlijk..
En het interieur is me ook te kitsch en baroque.
Vind deze EQE al een stuk beter te hachelen dan die EQS; hier zit nog wel iets van vorm in. Die interieurs snap ik ook niks van, wat een kitsch en kermis. Dit terwijl de huidige interieurs van hun ICE’s juist zo prachtig zijn. Ach, taxichauffeurs en kampers zullen het vast prachtig vinden.
Ik heb hetzelfde met de EQS omdat ik ze vrijwel identiek vind, zelfs interieurs zijn hetzelfde.
Zal vast wel iets anders zijn in details, maar had van mij wel onderscheidener mogen zijn.
Ja wel mee eens. Ik snap dat cw-waarde een heel grote prioriteit is, maar het lijkt wel alsof de designer dit als de enige KPI heeft meegekregen.
Eens, ik denk dat de A6 e-tron de winnaar wordt in dit segment; dezelfde specs + sneller laden en mooi Duits design…
zeker, maar die prachtige Audi is nog een concept.. duurt nog wel ff voordat je die op de oprit hebt
Volgend jaar staat ie in de showrooms, dus dat valt mee qua wachten…
@gekketurbo: ik dacht dat dat 800v systeem niet of nauwelijks sneller is, de EQS laadt okm erg snel, zie een test van de ANWB, de S tegen de EQS.
Het gaat vooral om gemiddelde laadsnelheid. De etron gt en Taycan zijn de auto’s die daarin het beste scoren. De verwachting is dat de nieuwe PPE platform daar nog een schepje boven op doet…
De Volkswagen polo; moet je nog wel de golf nemen?
De 3-serie; moet je nog wel de 5-serie nemen?
De Ghost; moet je nog wel de Phantom nemen?
Zitten vast nog een heleboel artikelen in de pijplijn..
Aangezien auto’s gemiddeld met de jaren steeds een stukje groeien is het op zich wel een terechte discussie. (ik geloof dat de huidige 3-serie zelfs groter is dan een 5-serie uit de 80s).
Technisch geniaal hoor, maar waarom zo lelijk?
Het heeft wel wat, het spreekt me meer aan dan de interieurs van Audi of BMW, simpelweg omdat er gepoogd wordt het touch screen op een goede locatie te positioneren.
Ik hoop alleen dat het allemaal een beetje degelijk gebouwd is. En laat nu net dat iets zijn waar de C-Klasse, waar het interieur van deze EQE op gebaseerd is, niet bepaald hoge ogen in scoort. Een moderne Mercedes kraakt al in de folder.
Smoelt beter dan de EQS! Vind het van de buitenkant nog steeds geen echt mooie auto helaas maar je kan er goed mee voor de dag komen. Ook de prijs valt me reuze mee tov die elektro A6 Avant van een ton waar jullie eerder deze week over schreven
@mattr: snap het echt niet. De EQS is identiek… alleen groter, wat niet weg neemt dat ze er goed uit zien
Auto te rond en kitsch interieur. De statige Mercedes van weleer, zonder lelijk touchscreen is helaas niets meer van over.
Je moet veranderen om hetzelfde te blijven.
@Focus: nou vind de huidige S nog steeds die klasse hebben en wel iets van een W126 weg hebben. Deze EQ modellen hebben zeker minder.
Het interieur zonder hyperscreen is premiummer dan met, daar is iets mis gegaan.
De EQS oogt in het echt, zeker in donkere kleurstelling al niet speciaal of exclusief eerder heel gewoontjes, en dat voor zo’n dure wagen. De EQE nog veel meer gedrongen design, vind persoonlijk ontwerptaal van Mervedes bij EQ serie verre van geslaagd, ook interieur met hyperscreen leuke gimmick maar in praktijk zal het snel vervelen en zoals elk digitaal scherm, het oogt zeer goedkoop. Afwerking en materiaalgebruik sowieso echt een dingetje aan worden bij Mercedes. Relatie heeft Glb amg, 30k op teller, niet te spreken over kwaliteit, diverse bezoeken al gehad aan garage. Zeker materiaalgebruik interieur, uitermate goedkoop, zeer veel hard plastic, voor hem nooit meer Mercedes.
InHLN.be is een artikel verschenen van een test met 28EV’s. Deze werden gereden in normale omstandigheden. Het verst kwam een Mercedes. Maar van de opgegeven +600 range was geen sprake. Slechts 440 km, de andere deden nog slechter en geen enkele haalde de waarde van de fabrikant.
Tja, dat klopt, des te meer irritant dat Autoblog, Autoweek etc alle media stug de fabrieks opgave wltp hanteren en niet praktijkwaarfen. Vag en Ford ‘liegen om het hardst’, de Mustang heeft zogenaamd wltp van 610km….. . Relatie heeft de Mustang, in de zomer noot meer dan 430km actieradius bij gematigde rijstijl, in de winter fors minder dan 300km… . Dito bij de Etrons etc. Komt bv Toyota met een realistische opgave, enige fabrikant die ook inschatting maakt van winter wltp en zomer, resp. 330km en 450+ km, dan is het vlgs de pers een matige EV en loopt Toyota achtet de feiten aan, dit terwijl uit onderzoek blijkt dat bij de hybrids van Toyota de opgegeven wltp minder dan 5% afwijkt van praktijkverbruik…. . Het wordt tijd voor eerlijke info over EV’s, kosten, fijnstof, accu degradatie, vervangingskosten accupakket, etc etc. Dit alles wordt door media, EVangelisten bewust genegeerd. Enige redactie welke redelijk evenwichtig de EV ontwikkeling, voors en tegens, beschrijft, Autovisie…. . En zeker van de Anwb en Bovag had ik een veel meer gedegen en genuanceerder beeld verwacht van de EV, helaas, eenzijdig EV geplug.