Mercedes onthult interieur van de nieuwe A-klasse [updated]

Auteur: , 98 Reacties

Dat ziet er niet verkeerd uit.

In aanloop naar de onthulling van de nieuwe A-klasse, heeft Mercedes eerst het interieur aan de wereld gepresenteerd. Lekker belangrijk zou je misschien denken. Wel, de Duitsers in Stuttgart hebben er serieus werk van gemaakt. Ziet dit er immers uit als een instapper?

De nieuwe A-klasse neemt afscheid van de analoge klokken. In plaats daarvan komen er twee grote schermen naast elkaar. Dit kennen we natuurlijk al van de S-klasse (rijtest) en de E-klasse (rijtest). Het is echter opvallend te noemen dat Mercedes deze vorm van luxe naar een auto in dit segment brengt. Wees niet bang: de twee displays zijn standaard en worden geen dure optie.

Ook nieuw is de LED-verlichting verwerkt in het dashboard en ventilatierooster. Een foefje dat bij een merk als Mercedes past. Sommigen zullen dit ongetwijfeld bestempelen als kerstverlichting. Ik kan het wel waarderen. De knoppen, het stuur, de materialen en de algehele vormgeving van het interieur lijkt sterk op de grotere broers van de A-klasse.

Volgens Mercedes biedt het nieuwe interieurontwerp meer ruimte in vergelijking met het het interieur in het huidige model. Zo is er 370 liter bagageruimte. Dat is 29 liter meer. Daarnaast hebben passagiers voorin 7 mm meer hoofdruimte, achter is dat 8 mm.

De nieuwe Mercedes A-klasse komt begin volgend jaar naar Nederland.

UPDATE: Op de CES in Las Vegas gaat Mercedes dieper in op het interieur van de nieuwe A Klasse. Het scherm wat je ziet op de foto’s is een belangrijk onderdeel van het nieuwe Mercedes-Benz User Experience (MBUX) infotainmentsysteem. De nieuwe generatie van de kleine Merc en al zijn aanverwanten (B, CLA, GLA, GLB) zullen hier de beschikking over krijgen.



98 reacties

Wauw, wat een onwijs volwassen interieur met een volwassen uitstraling. En dat in een hatchback. Ik vind dit echt heel erg mooi en een dikke verbetering ten opzichte van de huidige A-klasse. Dat ziet er nu in een klap 15 jaar ouder uit.
@viezefreddyw: wel een verbetering en fraai materiaalgebruik maar nog steeds een opgeplakt scherm.. dat vind ik toch wel minder mooi dan een geïntregreerd scherm
@allesmetturbo: Normaliter vind ik geïntegreerde schermen ook veel mooier. Maar bij auto’s als deze in dit segment maakt me dat een stuk minder uit. Zo vind ik het interieur van de Mercedes W205 best netjes alleen had dat scherm juist geïntegreerd moeten zijn wat mij betreft.
@allesmetturbo: best knap dat de gebruikte materialen beoordeeld kunnen worden vanaf een foto. Lijkt me meer een aanname. Het is een Benz, het ziet er goed uit (wel erg druk in mijn beleving), dus is het goed.
@viezefreddyw: Die blauwe neon verlichting in de ventilator openingen, vind ik best kinderachting eigenlijk.
@jorden: Het is hier en daar inderdaad net even ietsje te veel. Ik vind het een strak ontworpen interieur en ziet er volwassen uit. Maar de sfeerverlichting overal had wat mij betreft ook niet gehoeven nee. Maar ja, het schijnt hip te zijn. Trendy ofzo.
@viezefreddyw: zou dat niet uit te schakelen zijn?
@acizane80: Ongetwijfeld.
@acizane80: schaar maakt er korte metten mee. Al ben ik tegenwoordig bang dat de auto dan niet meer rijd omdat elke elektronische storing die meuk stilzet…
@acizane80: Ik heb het ook in m’n C. Op de foto is het lijkt veel sterker. In het echt is het heel subtiel.
@viezefreddyw: maar het kan natuurlijk ook gewoon uit. Of het is een €789,- optie die je gewoon niet mee bestelt.
@jorden: we hebben het over een A-klasse hier hè?! Niet over een S600. Kan prima bij een instapper, wat frivoliteit.
Dit interieur is uiterst volwassen en aantrekkelijk, en een klasse hoger dan de directe concurrentie. En daar hoef ik echt de materiaaltjes niet voor te voelen. Zit toch wel snor.
@garp: ga eens kijken wat een kermis de S600 is qua sfeerverlichting….
@jorden: Ik denk dat het ook niet mijn ding is maar het zal vast wel uit kunnen. Verder ziet het er goed uit.
Bizar dit. Wat een mooi interieur voor een c segmenter
Nee
@breakingpoint: dat zei je vrouw zeker gisteravond?
@rhellema: hahaha. Had ik maar een vrouw :(
@breakingpoint: er zijn meer vrouwen dan kerktorens dus heel moeilijk hoeft het niet te zijn.
@rhellema: ze zijn vaak wel net zo stug…
@davelepeef: dan ben ik toch heel erg blij dat mijn vrouw heerlijk soepel is hahaha
@breakingpoint: ieder zijn geaardheid:-)
@breakingpoint: teneues heeft er 13 in een dozijn…
@rhellema: maar laat me even verduidelijken: wat een prachtige afwerkingsgraad. Ongezien in deze prijsklasse. Zeer mooie materialen. Maar het ontwerp straalt voor mij iets te weinig rust uit. En het display moet ik aan wennen…
@breakingpoint: wat rust betreft denk ik dat de kleur van de bekleding heel erg bepalend is voor dit interieur. Als ik bijvoorbeeld kijk naar dat bruine interieur dan vind ik dat rustiger dan het zwarte interieur, maar goed dat is geheel persoonlijk natuurlijk. Scherm zal inderdaad wennen zijn al denk ik wel dat het snel went.
Ook maar een paar knopjes op het stuur.
Dus inplaats van een los navigatiescherm op het dashboard te plakken, plakken ze er een scherm naast. Het ziet er zeker netjes uit, maar hadden ze de schermen niet netjes kunnen wegwerken in plaats van los erop zetten?
@bluetiger: helemaal met je eens. In de E-klasse vind ik het ook een afknapper, dat lange rechte scherm. Elektronisch scherm in een mooi koepeltje zo hoort het. Dat heeft BMW beter begrepen…..
Voor het eerst dat je kunt zeggen dat je A-klasse een *echte Mercedes-Benz is*
@jamesbond007: totdat je de Renault motor start
Erg strak, maar nog steeds een los scherm op het dashboard…
@bluetiger99: hoezo?? Wat voor ‘extra’ los scherm heb jij dan nodig??
Ja dit is mooi. BMW loopt al jaren achter op de andere Duitse 2, maar Mercedes heeft hiermee Audi wel ingehaald. Tot dat de nieuwe A3 komt met een nog strakker interieur natuurlijk.
@dutchdriftking: Ik vind het interieur van Audi anders heel erg simplistisch ontworpen.
@viezefreddyw: het leidt wel minder af, maar dit is echt mooier dan dat van de A3 in mijn ogen.
@dutchdriftking: Ik vind dit ook veel mooier. Maar als jij zegt dat de volgende A3 met een nog strakker interieur komt, ben ik wel heel benieuwd wat dat mag gaan worden. Kan het me haast niet voorstellen.
@dutchdriftking: ik vind de interieurs van Audi juist de minst mooie van de Duitse 3
Als dit standaard gaat worden : top
Indien een optie: 2500 eur….
@bitd: staat in de tekst… Dit is standaard. Waarschijnlijk zul je wel bij moeten betalen voor een groter navigatiescherm ..
@boxergt: staat inderdaad het wordt geen dure optie. Denk eerder dat je het scherm krijgt en de auto eromheen de dure optie wordt :D
Goedemorgen, dat ziet er goed uit!
Voor mijn gevoel zit het hele Dashboard vol met ventilatierooster. Niet heel rustiggevend.
Wat mij betreft was het design van de vorige op het eerste gezicht ook wel “volwassen”, neem je vervolgens de knopjes en materialen onder de loep, kom je erachter dat het allemaal heel goedkoop oogt. Ik wacht het nog even af.
Jammer van die digitale tellers, ben zelf toch van het analoge. Op één of andere manier vind ik die digitale tellers juist goedkoop ogen
@suheyl: ik heb digitale tellers en ik moet zeggen dat het heerlijk is om de navigatie recht voor je te hebben. De flexibiliteit die dit soort schermen bieden is echt prettig. Kaart wat groter en tellers wat kleiner, geen probleem!
@hiostu: dat kan ik me goed voorstellen. Maar ik snap het punt, zo’n vlakke plaat trekt mij ook niet. Het Is wachten op de fabrikant die er gewoon een dock voor een tablet plant, mag je je eigen schermpje regelen…
@davelepeef: jaaa mn 17″ past daar vast wel in.
Zo he, wat een druk interieur. Je weet gewoon niet waar je moet kijken zoveel valt er te zien.
Ehh.. Ja en nee. Hetziet er erg strak uit zo op de foto’s en het eerste oog, maar ben bang dat het in het echt toch druk, gehaast en rommelig uit ziet.. Zonder te haten! De schermen hadden wat mij betreft in het dash verwerkt mogen worden ipv ertegenaan geplakt.. Maar al met al voor dit segment een zeer strakke look.
via Android app
Vanaf foto 6 erg mooi! Maar volledig zwart lijkt het helaas alsof er gewoon 2 Ipads opgeplakt zijn. Erg druk, erg gaaf. Benieuwd hoe dit er in het echt uitziet.
My big fat gipsy wedding
Zo…dat ziet er wel een stuk beter uit dan in het huidige model terwijl dat er al niet verkeerd uit zag!!
Dus in een E klasse moet je voor die dubbele displays bijbetalen, maar in een A klasse niet?! Oke..
@jeroen13: Haha. Mercedes zonder bijbetalen. Dat geloof je zelf niet…
@jeroen13: hier ook hoor, staat fout in de artikel
Geïnspireerd op het occasion toppertje uit de tachtiger jaren :
http://1.bp.blogspot.com/-wXxxALyaM7Y/VBmPPVkWlrI/AAAAAAAAE4w/IwqAwRxNUvY/s1600/L1060212.JPG
@desjonnies: haha..geweldig!
@desjonnies:
Echt, desjonnies, diep respect hoe je elke keer weer een échte auto binnensmokkelt. En geloof me: 100x liever hetgeen wat jij aandraagt dan die nieuwe Benz. Als ik niet zoveel kilometers zou rijden zou ik mijn Jag er zó voor inruilen.

OT: erg net interieur, maar mij te druk.
Daarbij ben ik van de klassieke mechanische horloges, dus een Apple watch op het dashboard zit ik ook niet op te wachten.
Mogen wat mij betreft nog wel wat ventilatieroosters bij😂😂😂
Tja. Gewoon heel erg geslaagd.
Erg fraai! Ik ben juist wel fan van de strakke slanke lijnen als de schermen enigszins los staan van het dashboard. Geïntegreerd wordt het bijna altijd een lomp geheel.
Alles naadloos afgewerkt, dit is een echte Benz !
Ik was nooit een Mercedes fan, vond Audi en BMW altijd mooier. Van de modellen die de laatste tijd uitkomen vind ik de Benzen verreweg de meest aansprekende auto’s
Die beeldschermen worden onleesbaar bij zonlicht. De ‘overkapping’ ontbreekt om het zonlicht tegen te houden.
@jandevries: dan valt in de praktijk wel mee. Ik heb twee auto’s met navi zonder dakkapel. Bij een modern scherm merk je ’t minder dan bij een ouder scherm.
Gaaf zeg! Ben benieuwd naar het exterieur van de nieuwe A en CLA.
Nou, heel bijzonder hoor. De V40 heeft al sinds 2014 (of eerder?) een volledig digitaal dashboard, dus zo vernieuwend voor dit segment vind ik ’t niet.
@henk_he: Maar Henk. De digitale display van de V40 is zeker niet te vergelijken met een display als deze. Sowieso is een digitale display niet vernieuwend, ook in dit segment niet. Maar dat wordt ook nergens beweerd.
@viezefreddyw: het gaat mij niet om de uitvoering, maar om het concept van het digitale dashboard. En in de tekst staat letterlijk: “Het is echter opvallend te noemen dat Mercedes deze vorm van luxe naar een auto in dit segment brengt”
@henk_he: Daarmee doelen ze op de luxe displays van de E- en S-klasse. Niet op het feit dat een digitaal display in zijn geheel een luxe iets is want dat is natuurlijk niet zo. De displays uit de E- en S-klasse zijn onwijs scherp, goed afleesbaar en ontzettend groot. Als je dat gaat plaatsen in een A-klasse, wat een C-segmenter is, is dat een bepaalde vorm van luxe.
@henk_he: Henk, je snapt het niet helemaal. Dat ‘digitale’ cluster van Volvo is slechts een klein rond schermpje met aan weerszijden een stel simpele LED-bars die dienst doen als tank- en temperatuurmeter. In dat piepkleine schermpje kun je tussen een paar menu’s switchen, maar dan houdt het ook op. In vergelijking daarmee is het cluster van Mercedes een bioscoopscherm met eindeloze grafische mogelijkheden. Appels en peren.
Heel gaaf dashboard! Ik ben wel benieuwd waar een pookje moet komen als je met de hand wil schakelen. Hoewel dat natuurlijk onwijs 2013 is. Of krijgt de A gewoon helemaal geen handbak meer?! Nu zit de touchpad van de navi zo ontzettend in ’t midden van de middenconsole, dat ’t lijkt alsof je de pook niet meer tussen ’t dashboard en de touchpad kan plaatsen. Je kunt de pook ook weer niet voor de touchpad en de armsteun plaatsen, want dan zit ’t touchpad tussen de pook en ’t dashboard.
@Den: hahahahahahahandbak, hah… Die gaan eruit ;)
@davelepeef: daar is niemand rouwig om.
@den: Denk dat deze auto inderdaad uitsluitend automatisch gaat zijn. Vooral voor zo’n instapmodel is het waarschijnlijk nog bijna goedkoper om alle auto’s als automaat te leveren, in ieder geval is de assemblage voor het dashboard goedkoper, en kan eronder altijd nog verschillende soorten bakken (aantal versnellingen, max. koppel) geplaatst worden.
Kan er geen cockpit omheen, lijkt nu wel of er twee iPad mini’s zijn geplakt op het dashboard…
@steelfighter: met cockpit bedoel je een zonnekap? Het is juist mooi dat die er niet is, daardoor lijkt het allemaal een stuk minder massief en dus ruimtelijker en luxe.
Lekker premium overnagedacht
Op zich erg strak, vind wel de uitstroomopeningen érg druk met al die randjes terwijl ik dat juist bij de huidge benzen zo mooi simpel vind. De verlichting is nogal kinderlijk maar toch vind ik het aantrekkelijk…
Iemand enig idee of die schermen nog goed zicht/leesbaar zijn met zonlicht e.d. erop.. Lijkt me toch lastiger aflezen dan met analoge klokken.
Vind het eerder druk en kitscherig overkomen. Het hele dashboard is vrij hoog en gaat zeker het zicht belemmeren voor wat kleinere bestuurders.
@speedie: het hele dashboard is net als de beeldschermen lager dan de bovenste stuurrand. Het belemmert dus juist minder het zicht dan met een klassieke zonnekap.
Dik interieur! Zo kan het exterieur eigenlijk alleen maar tegenvallen. Ben benieuwd!!
Zeer geslaagd en gedurft …ben geen Mercedes fan maar kan dit interieur wel waarderen…zeker in een A klasse.
Voor de kinderen van een gemiddelde kermis exploitant…
Ik ben er ook nog niet uit of ik die losse schermen heel mooi vind.

Stuur is bijna ingewikkelder dan een F1-stuur. Zestien knoppen!?
@rutgerk: 11 aan de cruise control kant en 8 aan de multimedia kant. Valt wel mee, de tuimelschakelaars kunnen maar 1 stand tegelijk aannemen.
Net een beetje teveel ‘in your face’ naar mijn smaak, maar ze hebben in ieder geval wel hun best gedaan om wat byzonders (voor de klasse) te creëren. En dat verdient een compliment.
He jammer nu… net te vroeg besteld…
Zou dat 350.000 km meegaan, moet toegeven ik wilde 500.000 schrijven.
@wimof: waarom niet? Beeldschermen en electronica gaan in auto’s typisch langer mee dan de mechanische draaiende delen.
Als ik kerstverlichting wil ga ik wel naar de Gamma.
Naar mijn smaak veel te druk. Dat hele dashboard komt op je af als bestuurder.

Maar als het wel je smaak is, denk ik dat Mercedes je een bijzonder hoogwaardig interieur levert voor dit segment.
Als je een beetje handig bent kan je dit ook gewoon in je oude instap A klasse maken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).