Mercedes S-Klasse (1999 – 2006) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 63 Reacties

De Mercedes S-Klasse is een ultieme occasion voor degene die op zoek is naar comfort. Maar waar moet je op letten?

W220 S-Klasse

De S-Klasse. Eindbaas aller Mercedessen en misschien wel eindbaas aller auto’s als je op zoek bent naar comfort gecombineerd met de nieuwste technieken. De S-Klasse is traditiegetrouw de auto waarop Mercedes haar grootste en belangrijkste innovaties op presenteert. Als het op een S-Klasse zit kun je er bijna geld op inzetten dat het over tien jaar bij alle concurrenten ook te krijgen is.

Zo ook bij de W220 generatie S-Klasse. Die bracht AirMatic luchtvering, stoelventilatie, de mogelijkheid om zonder gebruik van de sleutel de auto te openen en starten, Distronic (cruisecontrol met automatische afstandsregeling tot je voorganger) en Active Cylinder Control, een systeem dat cilinders kon uitschakelen voor brandstofbesparing. Ook was het de eerste Mercedes met gordijnairbags. De S-Klasse W220 was leverbaar als verlengde uitvoering (Lang) en er waren ook versies met vierwielaandrijving, afhankelijk van de gekozen motor. Er is een facelift doorgevoerd in 2003 die niet heel veel uiterlijke verschillen met zich meebracht maar des te meer onderhuidse verbeteringen.

Motorisch gezien was er keuze uit diesels (197 tot 260 pk) en benzinemotoren (224 tot 612 pk). Daarbij moet aangetekend worden dat de 444 pk sterke S63 AMG zeer, zéér zeldzaam is. Hij werd slechts een maand lang gebouwd. Daardoor is hij waarschijnlijk nog zeldzamer dan de toch al niet makkelijk te vinden S65 AMG met 612 pk.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan dik 170 W220’s te koop. Daarvan zijn er ongeveer 60 voorzien van een dieselmotor, de rest heeft een benzinemotor. Alle W220 S-Klasses hadden standaard een automaat, de meeste een vijftraps maar een paar jaar voordat de S-Klasse uit productie ging werd op een aantal motoren ook nog de zeventraps automaat leverbaar. De duurste auto’s kosten nog slechts een slordige 30.000 euro, terwijl de opknappertjes al voor 2.000 euro weg mogen.

Pluspunten

 • Comfortabel
 • Veel slimme techniek
 • De vorige eigenaar of eigenaren hebben de afschrijving voor hun rekening genomen

Aandachtspunten

 • De reden dat sommige auto’s goedkoop worden aangeboden is simpel: reparaties kunnen enorm in de papieren lopen. Een auto met een sluitende onderhoudshistorie zonder bezuinigingen is wat je wil.
 • Auto’s van voor de facelift worden bekritiseerd om hun bouwkwaliteit. Er wordt op fora veel geklaagd over elektronische storingen bij deze auto’s. Veel voorkomend zijn problemen met het COMAND multimediasysteem van de eerste auto’s, maar deze zijn vaak door de dealer onder garantie geüpdatet. Toch kan het geen kwaad om te checken of alle knopjes doen wat ze moeten doen.
 • Een groot probleem dat zelfs tot rechtzaken heeft geleid in de Verenigde Staten: als de afvoer van de ventilatieopeningen onder de voorruit verstopt raakt door bijvoorbeeld bladeren of sneeuw, dan kan deze vollopen met water en overstromen. De boosdoener is een klep die vast komt te zitten waardoor het water zich kan ophopen. Het water loopt dan het interieur in en kan kortsluitingen veroorzaken. Door de klep te verwijderen is het probleem opgelost. Check of dit gebeurd is en zo niet: of het droog is in het vooronder, ook onder de voetenmatten.
 • Bijna alle W220’s zijn voorzien van luchtvering. Er zijn twee dingen die stuk kunnen gaan aan luchtvering. Ten eerste de pomp, als die stuk is zakt de auto op vier hoeken door z’n hoeven. Ten tweede de balgen bij de wielen. In dat geval zal de S in één hoek laag blijven hangen. Als er kleine lekkages zijn dan kan het zijn dat de auto nog wel op niveau komt, maar dat de pomp te hard moet werken en daardoor doorbrandt. Goed controleren of alles luchtdicht is dus, met name de achterzijde is gevoelig. Wil je dit alles voorkomen: er zijn aftermarket oplossingen om je W220 om te bouwen van lucht naar stalen veren met schokdempers. Liever door met luchtvering? Dan kan het lonen om een specialist te zoeken die het systeem voor je reviseert, dat is een stuk goedkoper dan kapotte onderdelen vervangen bij de dealer. En afhankelijk van de problemen die er zijn, zijn er ook zowel officiële als aftermarket reparatiekits die je zelf kunt toepassen en die je enorm veel extra problemen (en dus geld) kunnen besparen.
 • Een ander aandachtspunt is ABC (Automatic Body Control): het is mooie techniek, maar reparaties zijn duur door de extreem hoge prijzen voor onderdelen. Met name de vroege modeljaren zijn berucht om hun problemen met dit systeem, dus wellicht is het verstandig die te mijden. Waar de dealer graag alles wil vervangen, is de ervaren specialist vaak bereid alleen het specifieke onderdeel te vervangen of te reviseren, wat enorm veel geld kan schelen.
 • De centrale vergrendeling is gevoelig voor storingen. Vervangen moet bij de dealer en is niet goedkoop.
 • De S320 CDI van voor de facelift had problemen met injectoren die stuk gingen. De nieuwe injectoren moeten ook ingelezen worden op de ECU, wat het een specialistisch en duur klusje maakt.
 • Een ander probleem met de injectoren van de S320 CDI is dat de pakkingen het begeven waardoor de injectoren als het ware versmelten met de cilinderkop. Als een injector dan vervangen moet worden moet de hele cilinderkop vervangen worden.
 • Roest is een probleem, met name voor auto’s van 2003 en eerder. Grappig genoeg gaf Mercedes dertig jaar garantie tegen roest, maar alleen als de auto volgens bepaalde voorwaarden werd onderhouden en regelmatig gecontroleerd.
 • De V12’s zijn heerlijk, maar niet vrij van problemen. Wees bereid om veel uit te geven aan onderhoud als je voor zo’n auto kiest. En vraag je af of een V8 niet lekker genoeg is.
 • Ook de S400 CDI is niet de meest onderhoudsarme motor.
 • Voor een auto in deze klasse is de kofferruimte eigenlijk te klein, vinden sommige mensen op het grote boze internet. Volgens ons valt het wel mee.

Zoek de S-Klasse of een andere auto op Marktplaats.nl.63 reacties

Jullie pakken ook gelijk m’n favo uitvoering, een zwarte 600!
@romeoalfa: ja nu weten we het wel hoor! Geintjuh!
@vonklausenburg: Haha die kon ik verwachten!
@romeoalfa: Niets meer dan liefde hoor voor de rest!
@vonklausenburg: Zelfspot +1
@granlusso: Je moet wat als je een S-Klasse hebt he? :’)
@romeoalfa: inderdaad. Heerlijke auto zo. Prachtig!
@mercedess65amg: Doe mij jouw S65 AMG maar!
Wel grappig om te zien dat alle luxe gimmicks/gadgets tegenwoordig ook gewoon te vinden zijn op elke B/C klasse

Enige dat nog niet geëvenaard is bij die kleine autootjes, is het rijcomfort van de S klasse.
Een adaptief onderstel, goede geluidisolatie, en goede materialen blijven tijdsloos comfort geven.
Helaas een te hoog tokkie gehalte gekregen
@caterpie: Inderdaad een beetje fout geworden…
@caterpie: laat dat @vonklausenburg maar niet horen !!
@badmat: Vind het zelf trouwens wel een mooie auto, voor z`n tijd. Volgens mij rijdt Arie Luyendyck er nog steeds een, maar hier in de VS is het tokkie gehalte minder hoog bij mercedes;)
@badmat: GIJ ZULT MIJN NAAM NIET IJDEL GEBRUIKEN!
@caterpie: Ik denk dat de W220 bijna het tokkie gehalte voorbij is! Langzamerhand zijn de verpauperde versie vernietigd en blijven de betere exemplaren over.
Kijk, dit is geen simpele Punto, maar een bijzonder gecompliceerde koets, dus logisch dat er veel dingen aandacht en onderhoud nodig hebben.
Er is slechts één zaak die me verbaasd, waarom luchtvering als je bij Tante Citroën de betere hydraulische systemen kunt kopen, deed Mercedes volgens mij vroegâh ook…..
@desjonnies: Mercedes had standaard achter hydrauliek op de stationwagens (en op bijvoorbeeld de w201 16v). 500 kilo achterin schuiven en de auto staat nog recht! Één van de redenen dat ik dit of volgend jaar een w124 stationwagen ga kopen.

Was overigens ook als optie op de sedans te krijgen (alle 4 hoeken) maar het was niet zo goed als die gekke fransozen.
@desjonnies: Nee. Een Lexus LS heeft ook een gecompliceerde koets…En daar gaat weinig stuk aan.
De bouwkwaliteit van Mercedes is/was gewoon ruk.
@desjonnies: Ik dacht ook al: Wauwie! Actieve body control! Daar had ik sinds hydractief II op de XM niet veel meer van gehoord!
Een 2004/5 S350 lijkt me een prima keuze. Die facelift modellen schijnen een stuk beter te zijn en dan heb je geloof ik ook die 7gtronic. En updated navi. Bovendien maken die kleine optische verschillen hem wel een stuk jonger vind ik. Vooral de achterlichten doen hem goed. Helaas zie je er wel veel in slechte staat, vooral de eerste serie ziet er dan echt oud en afgejengeld uit. Maar een strakke kan ik nog steeds wel waarderen. Rijdt hier sinds kort een CL55 AMG van deze generatie. Vind ik ook een mooi ding.
Verschrikkelijk,
Leuk als je een plastic woning hebt en porselein in de kast hebt staan. Man man man.
@dennisdebengel: Inderdaad, ontzettende kampbak, bahbah, daar kun je echt niet mee bij klanten aan komen zetten.
Begint helaas toch wel een beetje een tokkie taxi te worden, maar dat is eigenlijk bij elke grote (oude) Mercedes. In een deftige kleur met nette wielen wel een heerlijke wagen lijkt me.
De S600 is de auto die je nu moet kopen en tegen niemand moet zeggen. Droog en vochtvrij stallen, en over 15-20 jaar onder het laken uithalen. Kan me haast niet voorstellen dat je er dan financieel op achteruit bent gegaan.
@jack_abarth: en nu vast alle benodigde onderdelen kopen om later je luchtsysteem te reviseren. Die zullen ook zeldzaam en duur worden denk ik.
@jack_abarth:

Mag ik mee naar de bank als je dit voorstel gaat aandragen ??
@jack_abarth: voor in het museum ja. Tegen die tijd heeft het echt geen zin om nog met zo’n benzine/diesel slurpend monster te rijden.
@jack_abarth: nope. Het zijn altijd de bijzondere/zeldzame sportauto’s, welke voor weekend en circuit ritjes te gebruiken zijn, die hard in waarde stijgen.
@jack_abarth: wel als na het starten alle elektronica overleden is.

Vriend van mij had een s320 naar de Spuiter gebracht , na afloop hadden ze de accu polen verwisseld en geprobeerd te starten…….vrijwel alle electronica naar de klote, auto economisch afgeschreven
@jack_abarth: 20 jaar haha dan hoor je waarschijnlijk de eerste geluiden om auto’s op benzine en diesel volledig uit te bannen.
Mooie en heerlijke wagen deze serie. Maar kopen is een erg groot risico. Zoals @Lincoln altijd zegt: een mooie wagen om gehad te hebben. Kopen, 2 maandjes rijden en weer verkopen dus. Toch sla ik deze generatie over want er bestaat ook nog een kathedraal. De s-klasse die je eigenlijk wilt dus.
@lekbak: Als het om investering gaat, zoals hierboven iemand zei, moet je de W140 S600 hebben. Nu kan je mooie exemplaren met lage kilometerstanden voor een betaalbare prijs op de kop tikken.

De Kathedraal is de S-klasse om te kopen op dit moment. Ook de mooiste als je het mij vraagt.
@viezefreddyw: als je goedkope auto’s wilt scoren die later meer waard worden moet je tussen de 15 en 25 jaar oude meuk kopen. De w220 gaan ze later ook wel weer meer waarderen.
En dan zijn er nog mensen die denken dat alleen Franse en Italiaanse merken roesten?
@rufctr01: het is volgens mij algemeen bekend dat Mercedessen tussen ’92 en 2005 flink kunnen roesten…
@lekbak: niet alleen Mercedes
Doe mij de generatie ervoor of erna. Qua looks doet deze mij niks. En bovendien, Wat een aandachtslijst zeg..
Verre van probleemloos! Ik vind het zeer zeker een mooie auto om te zien.
Toevallig afgelopen maandag een setje zo goed als nieuwe Brabus Monoblock velgen verkocht aan een man die zojuist een S63 heeft aangeschaft. Een poosje met hem over de auto gehad, zeer zeer zeldzame uitvoering. Binnenkort dus op de NL-wegen te bewonderen :D
Whahaha ..
444 peekaa uit een 6liter V12 ..
Whahaha ..
Dat is dan iamg uitvoering ..
De URG heeft er 365 !!

Cadillac 1970 maar dan van plastic ..
@lincoln: dat is een best compliment natuurlijk.
@lekbak:

In deze periode zijn zoveel verschrikkelijk goede auto’s gemaakt ..
Moeilijk te geloven dat bijv. De Ford Focus een paar 100 km verder op werd geproduceerd ..
@lincoln: yep, dit is niet echt het beste product uit die tijd. Ook niet het leukste product dus eigenlijk is er ook geen reden er eentje te willen. De focus daarentegen…
@lincoln: W126 500SE, best gebouwde Mercedes ooit. De juiste hoeveelheid electronica en een dijk van een motor. Brinks geldwagens zouden willen dat ze zo goed gebouwd waren als een W126.
Favoriete
@lincoln, een 6,3 liter V12 hoor!
Zeer matige kwaliteit. Typisch “Premium”
De S400 CDI, wat een prachtige blok, als die het doet. Vorige werkegever had er één voor vip vervoer. Ding stond letterlijk vaker bij Wensink dan bij ons.
Is het niet active body control?
@homer55: Die naam is later verandert
ABC is wel degelijk Active Body Control geen Automatic Body Control.

@mopar: De naam is nooit veranderd. Later kwam Magic Body Control (niet op de W220) maar dat is de naam voor ABC + Road Surface Scan (stereo camera’s die het wegdek in de gaten houden).
Fijne review,mooie testauto ook in de video,maar als mijn overbuurman ineens zo’n auto voor de deur heeft staan vertrouw ik hem voor geen meter meer.
@hexxion: vaag, waarom ?
@hexxion: Dat zou dan wellicht meer over jouw dan hem zeggen.
Leuke wagen maar een enorme rampenbak. Als er bij een video van 13 minuten ruim 9 worden gespendeerd aan het opsommen van potentiële problemen dan weet je ook wel dat je eigenlijk met een grote boog om deze modeljaren heen moet lopen. Deze generatie S-klasse stond 2 jaar geleden op mijn shortlist en na navraag bij verschillende Mercedes specialisten en Mercedes dealers is mij toch met klem afgeraden om door te gaan met de koop.

Het zijn extreem fijn rijdende wagens maar zoals hiervoor beschreven kun je beter voor een W140 600SEL met luchtvering van VOOR de facelift gaan voor het ultieme Mercedes gevoel. Zo’n W140 is (mits goed onderhouden) wellicht wel de laatste auto die je ooit hoeft te kopen.
En nu de W211 ajb voor de test
als je hem lang genoeg stil laat staan krijg je automatisch een ‘slammed’ s600 omdat die luchtbollen leeg lopen!
Afgelopen zomer onze S320CDI uit 2001 verkocht met de facelift koplampen en dikke AMG sloffen. De S had bijna 290dkm trouwdienst bewezen. Met 200dkm de body roestvrij laten maken bij een specialist. Maar anderhalf jaar later toch verkocht omdat de verstuivers er aan zaten te komen en helaas was de bodem zorgelijk roestig was als je 70dkm p/j rijd zo als mijn vader..
Flinke lijst aandachtspunten
Mercedes Benz doet helemaal niks met roest garantie van 30 jaar. Ook niet bij aansluitend onderhoud! Door Mercedes Benz dealer!
Meh… een S600 of een S65 zijn wel leuk. Voor de rest t liefst een W126
Ben meer voor de W221, oftewel de opvolger van deze. Kost je wel wat meer, maar is veel meer auto in mijn ogen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).