Mercedes S-klasse fikt spontaan af in Amsterdam

Auteur: , 25 Reacties

HEET.

Mercedes S-klasse fikt spontaan af in Amsterdam

Voor de Amsterdamse taxichauffeur in kwestie was het een vreemde nacht. De S-klasse met blauwe platen stond geparkeerd aan de Oosterdoksstraat in onze hoofdstad. De chauffeur zag plotseling rook bij de voorbanden van de S-klasse en niet veel later stond zo’n beetje het gehele motorcompartiment in de brand.

Gelukkig kwam de chauffeur met de schrik vrij en raakte er verder niemand gewond. De brandweer kwam nog wel ter plaatse, maar kon helaas niet voorkomen dat de Mercedes volledig afbrandde. We gaan er verder maar van uit dat het verzekeringswerk wordt. Zuur blijft het echter wel.

S-klasse

Is dit de eerste Mercedes die spontaan een Burning Man-imitatie tentoon spreidt? Neen, zeker niet. We schreven eerder al over een S-klasse die schijnbaar zonder aanleiding in brand vloog en vorig jaar gebeurde iets soortgelijks met een CLS63 AMG. Overigens riep Das Haus eerder al een hoop auto’s terug wegens mogelijk brandgevaar.

Check hieronder bewegend beeld van de fikkende S-klasse.

Video

Dank aan Cat Cat voor de beelden!25 reacties

Lijkt een brandende remschijf … misschien ontwerp-fout met slangetjes die beschadigt/los/oververhit raken in de buurt ?
@dawwg: En dat denk je te zien aan een enkele foto van een volledig fikkende auto? Man man man…
Daarbij is het een luxe taxi, geen racewagen die na 30 rondjes circuit in de pits wordt stilgezet met hete remmen.
@madmarky: Lezen is ook een vak he ;)

“De chauffeur zag plotseling rook bij de voorbanden van de S-klasse en niet veel later stond zo’n beetje het gehele motorcompartiment in de brand.”

Lijkt me dus geen hele rare aanname. De meeste taxi’s zonder klanten rijden niet bepaald als een oud vrouwtje. Heb destijds met een a8 3.0tdi ook de remmen aan het roken gekregen na een rondje Zandvoort. Dingen wegen een hoop, dus komen flink wat krachten op de remschijven.
@smeck: Rondjes rijden op een racebaan is wat anders dan wat snel rijden binnen de bebouwde kom. Zo snel gaan de remmen daar niet roodgloeiend van kleuren.
@werf76: Je moet wel echt je best doen denk ik. Een chauffeur in een S-klasse loopt vaak al even mee denk ik. Ach sluit niks meer uit bij taxi’s in de stad.
@werf76: Dat zou je denken, maar het was al na 1 relatief rustig rondje. Geen vlammende remmen, maar wel kleine rookpluimpjes. Als je 80/100 rijdt en paar noodremmen voor rood stoplicht (flitsers enzo). Zeg niet dat het de oorzaak was, maar gezien de beschikbare gegevens de enige logische verklaring lijkt me. Remleiding raakt los of zit lek in en dan gaat t snel. Lambo’s en ferrari’s fikken zelfs al af in de file ;)
@werf76: Heb lang met een Range Rover Vogue Tdv8 gereden als directiechauffeur. 4x remschijven krom getrokken omdat die niet op het gewicht voorzien waren… uiteindelijk onder garantie de Supercharged remschijven+klauwen gekregen (6 ipv 2 zuigers), geen problemen meer gehad:-)
We deden ontzettend veel kilometers waarbij er dus vaak van (laat ons zeggen) 130 km/h naar 50 (afrit) of 0 (file etc) geremd moest worden. Zo’n RR weegt 2,5T.
@smeck: Die rook moet ergens naar buiten he. Aangezien de motorkap van een S-klasse me redelijk goed geisoleerd lijkt is het helemaal niet vreemd dat rook van een brand midden in het motorcompartiment als eerste bij de wielkasten naar buiten komt.
@madmarky: Dan zou het eerder uit de grille komen denk ik. De naden van de motorkap lijken me ook niet dicht gelast.
@homer55: Inderdaad, madmarky praat maar wat, nog nooit een S-klasse van dichtbij gezien blijkbaar. En de nieuwe C-klasse had trouwens ook best vaak last van kromtrekkende remschijven. Dat is natuurlijk heel iets anders dan in de fik gaan, maar met flink wat gewicht en flink wat vermogen, heb je zo gloeiende remschijven hoor; vandaar mijn opmerking over een mogelijke schade/design-fout; in de fik horen ze uiteraard niet zomaar te vliegen, rood-gloeiend of niet :)
@dawwg: geloof ik best. Een grote motor produceert meer hitte. Na een rit inclusief hard remmen kun je je wel voorstellen wat voor een hitte er rond de voorkant is als je hem dan even parkeert.
Raak je voorwielen maar eens aan na een doodnormale rit zonder dollen. Die dingen worden aardig warm.
Tja, misschien bij beunhaas om de hoek in onderhoud, dus grotere kans dat een terugroepactie niet is uitgevoerd.
@smoked: en dat zag jij in het vuur/vlam in de video? Game of Thrones is fictie man, nep, fantasie.
@smoked: Stel, dat het over een niet ingevoerde wagen gaat maar in Nederland aangekocht via het kanaal van de invoerder.
Indien het een terugroepaktie betreft waar de veiligheid in het gedrang komt, zal de invoerder met alle mogelijke middelen de wagen (eigenaar) op de hoogte brengen.
Minder belangrijke updates vallen tussen de mazen van het net.
J*****s
Wat een dikke taxi, dat was mn 1ste gedachte to be honest!
Ik heb gehoord dat er nog al wat autobranden expres aangestoken worden in verband met verzekeringsgeld dat opgestreken kan worden. Ik zeg niet dat het hier aan de orde is maar het schijnt wel een dingetje te zijn.
Mag je daar eigenlijk wel parkeren?
Dat heb je met die elektrische auto’s, o dit is geen Tesla.
We kunnen wel allemaal gaan speculeren waar het aan lag. Maar dat helpt niet echt. Het is wel zonde gewoon.
Hoe goed denken autofabriekanten na over het gebruik van brandwerende materialen in hun auto’s?
Meestal is het demping, veiligheid ten aanzien van aanrijdingen, ter water raken.

Het zou erg handig zijn om te gaan nadenken in het ontwerpen van een sprinklerinstallatie bij auto’s. Een leidingstelsel voor brandblussen bij auto’s moet niet al te moeilijk zijn neem ik aan.
Onder de motorkap allemaal kleine sproeiertjes monteren, en de waterdrukunit maken uit brandwerend materiaal met een accu die ook brandwerend beschermd is, zodat als de autoelektronica uitgevallen is de blusvoorziening toch kan werken. Is er dan toch een auto die uitbrand dan kan brandstichting niet uitgesloten worden.

ps. import hoeft niet persee te betekenen dat een auto nooit bij een offiële dealer in onderhoud geweest is. Duitsers zelf staan bekend om hun scheckheft trouw.
@tarquesh: zo goed als alle onderdelen moeten voldoen aan de fmvss302 of strenger. Met een reservoirtje ter grootte van de ruitensproeiers krijg je een brand niet geblust. Zie iets groters maar eens te packagen. Een brand in auto = total loss. De enige reden om m te blussen is vanwege de uitstoot en gevaar op overslaan van de brand.
In zo’n bak zitten een miljoenmiljard draden, slangen, elektronica, brandstof, koelwater, regenwater, sproeiwater, olie, isolatie. Het kan vanalles zijn, ook bijvoorbeeld afval wat de motor in is gewaaid.
Het is eigenlijk een wonder dat er niet veel vaker auto’s uitbranden.
Waarom zit er eigenlijk geen “brandblusser” onder de motorkap die de hele motorruimte volgooit met poeder/schuim/whatever?
Das beste oder nichts, ook als t fikken moet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).