Melanie en de VVD branden hun vingers in verkiezingstijd liever niet aan het beladen begrip rekeningrijden.
Enige tijd geleden stelden een aantal instanties die al dan niet terecht met autoliefde in verband worden gebracht dat rekeningrijden de enige oplossing voor de ontiegelijk lange files in Nederland is. RAI Vereniging, BOVAG en de ANWB traden opeens naar buiten als sterke supporters van betalen per (kilo)meter.
Dat was tenminste het eerste bericht dat iedereen overnam en onthouden heeft. Achteraf bleek het bericht vooral afkomstig te zijn van RAI-voorzitter Steven van Eijck en trokken de ANWB en BOVAG schoorvoetend hun handen af van de berichtgeving dat ook zij voorstanders van rekeningrijden zijn. Ze zouden slechts bereid zijn om een eventueel voorstel vanuit de politiek om over te gaan op het systeem onbevooroordeeld te beoordelen op haar merites. Het was duidelijk: het publieke verzet tegen het concept had ook de hoofdkantoren van deze onkreukbare verenigingen bereikt.
Het blijft een lastig verhaal voor politici, dat rekeningrijden. Sinds 1999 zoemt het begrip al rond op het Binnenhof. Enkele keren leek invoering nabij, maar onder het volk is het geen populair topic. Iedereen is er bang voor dat het systeem zal resulteren in nóg hogere kosten voor autogebruik in Nederland of een inbreuk op de privacy, doordat Big Brother precies weet hoeveel kilometers je maakt (en eventueel waar je die maakt). Nou ja, iedereen behalve collega @dizono dan.
Vandaag werd minister Melanie de vraag gesteld of zij nog aan de slag gaat met rekeningrijden. Niet geheel verrassend was het antwoord ‘neen’. Ten eerste is de finish in zicht voor dit kabinet en heeft Melanie haar aankomende afscheid van de politiek al aangekondigd. Ten tweede betekent dat automatisch ook dat er weer nieuwe verkiezingen aankomen. De partij van de auto’s distantieert zich in dit soort tijden liever van alles wat de zweem van belastingverhoging op auto’s te maken heeft. In een interview met de NOS zegt Melanie dan ook:
“Nee, we doen eigenlijk het omgekeerde van rekeningrijden, dat heet spitsmijden, dus de mensen belonen om uit de file te blijven in plaats van ze te straffen. Wat heel belangrijk is is dat we nieuwe schakels aan het ontwerpen zijn, we zijn al klaar met de besluitvorming van de meeste nieuwe wegdelen die uiteindelijk als alternatief gaan gelden als je ergens vastloopt. Als je er [rekeningrijden] al over denkt moet je er volgens mij sowieso voor zorgen dat je het met heel Europa doet. En als je het al doet moet je er voor zorgen dat mensen de kosten die ze al maken via de belastingen afschaft. Dat duurt gewoon nog heel lang, dus iedereen die roept dat rekeningrijden nu de oplossing is voor het probleem: dat is niet zo. De oplossing is zorgen dat die ontbrekende schakels er komen zodat als er een ongeluk is er een alternatieve route beschikbaar is.”
Mooie woorden van de minister, maar de vraag is wat ze nog waard zijn na 8 november 17 maart 2017 als het politieke landschap er wellicht heel anders bij ligt. Mocht je willen weten waar de politieke partijen staan op dit vlak: volgens de linkse rakkers van de Volkskrant zijn CDA, VVD en de PVV tégen rekeningrijden. De PvdA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdD en de SGP zijn voor betalen per kilometer in een of andere vorm, alleen omschrijven ze dat liever niet met de beladen begrip ‘rekeningrijden’. 50+, DENK en Jacques Monash zijn vooral benieuwd wat de implicaties zijn voor respectievelijk de oudjes, Erdogan en Jacques Monash.
36 reacties
Dit is nu het verschil tussen een nieuwsfeitje op een blog, of een nieuwsfeit op nu.nl
Dankje heren Autoblog.
Om topic: Een politicus die nu eens een wijs besluit neemt; “doe het goed of doe het niet”. Dat hoor je niet vaak uit Den Haag.
Ik ben het in zoverre met je eens. Het zal nooit 100% nut hebben. Files zullen er altijd zijn. Maar nu is er weer 4 jaar niets aan gedaan. Het duurt nu dus weer zeker 4 jaar voordat er een zood aan de dijk wordt gezet. Een kabinet dat géén beslissing durft te nemen is catastrofaal voor het milieu en de economie.
Wat me uiteindelijk het meeste tegenhoud is dat, hoewel in potentie MOGELIJK een beter systeem, ik niet denk dat dit in de uitvoering ook het betere systeem zal zijn. Laat staan de eerlijkere. De huidige belastingregels rondom auto’s zijn daar een voorbeeld van. (BPM, bijtelling, wegenbelasting, brandstof-accijnzen)
@mezelf: leer Nederlands, wat een spelfouten.
En tegen dat ze het meter voor meter zouden moeten mogen tracken ben ik al helemaal.
Maar dan voor simpele zielen ..
Nb ik zie dat rekening rijden hier overigens voorlopig nog niet komen…
Stel: ik wil als politieman die asociale weggebruikers oppakken, mag ik dan deze data. Want: alles boven 130 is per definitie te hard.
Of stel: ik word aangehouden, routinecontrole. Mogen ze uitlezen wat er in de x uren eerder gereden is?
Stel: gezinsauto, zoonlief is 18, heeft nog geen eigen auto. Dan moet deze benzine + extra km’s betalen?
Een simpelere variant waarbij de automobilist met regelmaat zijn kilometerstand moet doorgeven is fraudegevoelig en doet niets aan het verkeersaanbod in de spits.
Ach, het maakt allemaal niets uit wat Melanie zegt. Het afgelopen jaar zal ze vooral bezig geweest zijn om voor volgend jaar een leuk baantje veilig te stellen…
Enige opties zijn km stand doorgeven, (en dus fraudegevoelig want terugzetbaar) en gewoon blackbox systeem (schending van privacy).
Dit is dus alleen met bedrijfsauto’s mogelijk, als daar een ritdata wordt bijgehouden. Oftewel: nutteloos.
Bij het OV wordt bijvoorbeeld wel al gebruik gemaakt van een soort rekening rijden. De dalurenkaart. Zoiets kan natuurlijk ook mooi worden ingevoerd op de weg. Natuurlijk moet het een betrouwbaar systeem zijn. Maar het kan zeker budget neutraal. Veelgebruikers gaan dan inderdaad meer betalen.
Kunnen ze ons nog meer controleren!
En zo is het gewoon, rekeningrijden zal het probkeem niet oplossen
Ik zie een multinational als Siemens Rijkswaterstaat een peperduur systeem aansmeren, waarvan wij de kosten mogen betalen.
En dat is de kern van het hele verhaal, het zal never nooit goedkoper worden behalve een paar randgroepen misschien.
Ik heb er in ieder geval geen enkel vertrouwen dat onze overheid het betaalbaar zal houden, waarom zouden ze. Immers projecten als de Fyra zijn ook jammerlijk mislukt, net als de zorg, het onderwijs noem maar op.
Leer maar met files te leven of ga dicht bij je werk wonen, meer smaken zijn er niet.
Alleen de aanleg van het hele systeem kost tientallen miljarden! Onderhoud kost enkele honderden miljoenen per jaar!!
Van dat geld kunnen wij veel betere dingen doen volgens mij. Inclusief maatregelen tegen files.
Werk hard en met veel plezier, maar zodra het niet meer loont om ’s ochtends in de auto te stappen om naar het werk te gaan zal ik me geen seconde bedenken. Dan draai ik me nog eens lekker om ’s ochtends en kom ik alleen nog maar mijn nest uit als het weer tijd wordt om de hand op te houden…
Net vandaag gelezen: Assen, even minder dan 70.000 inwoners, heeft wat jaren geleden groot ingezet op sensortechnologie. Alles voor goede doorstroming: overal kijkende ogen die rekening houden met verkeersaanbod en groene golven creëren. Forse subsidies van gemeente en provincie. Bedrijven zijn nu failliet: teveel hooi op de vork. En dan zou het in heel Nederland wel goed gaan? We betalen toch al accijns op verstookte brandstof?
De nieuwe bredere wegen zijn nog niet heel effectief omdat daar een keep your lane systeem beter past. Mensen zijn te beroerd om een paar baantjes op te schuiven dus volgens mij stroomt het verkeer beter door als je ook gewoon rechts een verdwaalde middenbaan chauffeur voorbij mag
Het kost ontzettend veel te veel om aan te leggen en te onderhouden
De overheid moet niet gaan bepalen wanneer men zich mag/kan verplaatsen
Het maakt een ernstige inbreuk op de privacy
Het is niet sociaal: feitelijk profiteert iedereen van de wegen, zelfs mensen die geen autorijden. Dus ook logisch dat iedereen er aan mee betaalt.
Het is niet sociaal: bij rekeningrijden zal men kritischer zijn om de auto te pakken. Dat ritje naar dat eenzame, chagerijnige omaatje zal vervallen of minder worden terwijl zelfs dat ouwetje ook behoefte heeft aan aandacht
Het is antiek: wie internet er nog met een ‘tikkenmodem’?
Het uitgangspunt vind ik verkeerd, want het impliceert dat er nu mensen op bepaalde tijdstippen autorijden, terwijl dat niet zo mogen. Onzin natuurlijk, want mensen moeten zelf bepalen wat ze doen.
Als er blijkbaar heel veel mensen zijn die zich op een bepaald moment willen verplaatsen, is het de taak van de overheid er voor te zorgen dat daar voorzieningen voor zijn.
Knelpunten aanpakken
Verkeerslichten beter afstellen
Verkeersgedrag verbeteren; ik ben ervan overtuigd dat als iedereen beter oplet en goed doorrijdt, aansluit en in-/uitvoegt er al veel minder files zijn.
En doorrijden bij pech/ongevallen en niet remmen om ‘apies te kijken’
En niet gelijk de rechter strook afkruisen als er een autootje met pech staat op de vluchtstrook
Pechgevallen sneller wegslepen