Mitsubishi Outlander PHEV: rijtest en video

Auteur: , 108 Reacties

Met al 11.000 verkochte exemplaren heeft de Outlander PHEV geen aandacht meer nodig om Mitsubishi aan een recordjaar te helpen. Toch is er iets bijzonders aan de hand, geen van de 11.000 klanten had namelijk in de plugin SUV van de Japanners gereden!

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Dat de Outlander PHEV al zo’n hit is, zonder dat klanten de auto al hadden kunnen proeven, heeft alles te maken met het hele gunstige fiscale klimaat voor plugin hybrides (& elektrische) auto’s in Nederland. Zakelijke rijders genieten nog 5 jaar van 0% bijtelling en daarnaast zijn/waren er voor de aanschaf ook tal van subsidiepotjes beschikbaar. Met dank aan het tijdens de testcyclus behaalde brandstofverbruik van 1,9 liter per 100 kilometer. De bijbehorende CO2-uitstoot is slechts 44 gram per kilometer.

Mitsubishi Outlander PHEV

Drie aandrijfmodi
Het is bijna jammer dat de fiscale overwegingen zo’n grote rol spelen bij de aanschaf van de Outlander plugin hybride, want Mitsubishi heeft de SUV met erg interessante technologie uitgerust. Laten we beginnen met de onderdelen die wel in een “reguliere” auto te vinden zijn, maar niet in de Outlander PHEV: een startmotor, dynamo en versnellingsbak(!) ontbreken.

Verbrandingsmotor als range-extender en aandrijving
Bij snelheden boven 125 km/u drijft de 2.0 benzinemotor altijd de voorwielen aan. De viercilinder is een oude bekende: de 2.0 MIVEC DOHC met 121 pk en 190 Nm. Aangezien er geen versnellingsbak is, drijft de motor via een vaste verhouding die vergelijkbaar is met een vijfde versnelling de voorwielen aan op hogere snelheden. Bij lagere snelheden wordt de benzinemotor ontkoppelt, maar dat betekent niet dat het blok dan niet meer hoeft te draaien. Afhankelijk van de belasting en het resterende sap in de accu kan de viercilinder ook de generator aandrijven. De generator kan ofwel de accu’s op peil houden (of zelfs bijladen), maar kan ook direct stroom leveren aan de elektromotoren.

Mitsubishi Outlander PHEV

Twee elektromotoren, twee keer 60 kW
Het accupakket kan maximaal 60kW aan stroom leveren, waarmee duidelijk wordt dat het handig is dat de verbrandingsmotor via de generator stroom kan leveren aan de elektromotoren. Bij lage belasting is 60 kW genoeg om de Outlander PHEV vrijwel zonder geluid voort te laten tokkelen. Vraag je meer kracht, bijvoorbeeld heuvelop of bij hogere snelheden, dan springt de benzinemotor aan om de generator aan te drijven en komt de maximale 120 kW (163 pk) en 320 Nm beschikbaar.

Mitsubishi Outlander PHEV

Resumerend zijn er dus drie aandrijfmodi beschikbaar:

Pure EV mode: tot snelheden van 125 km/u, de elektromotoren draaien op energie afkomstig uit het accupakket.

Series Hybrid mode: aandrijving door elektromotoren, verbrandingsmotor (ICE) drijft generator aan om accu op te laden of te voldoen aan vraag naar meer vermogen dan 60 kW.

Parallel Hybrid mode: aandrijving van voorwielen door ICE met ondersteuning van elektromotoren. ICE kan ook als generator op treden om minimale laadtoestand van de accu te onderhouden.

Mitsubishi Outlander PHEV

Vierwielaandrijving met active yaw
Gelieve de volgende zin met een kleine knipoog te lezen: de vierwielaandrijving van de Outlander PHEV is gebaseerd op die van de Lancer Evolution. In ieder geval heeft de Outlander ook het Active Yaw Control, die met remkracht en verdeling van aandrijfkrachten tussen voor- en achteras en linker- en rechterwielen zorgt voor meer stabiliteit tijdens bochtenwerk. Het is dat de rest van de auto niet echt uitnodigt tot een potje hoeken op een bergweg, anders zouden we het nog mooi gaan vinden. Wellicht belangrijker is de 4WD lock functie die als een soort sperdifferentieel de kracht exact gelijk verdeeld over alle wielen. Die functie kan van pas komen op een drassige camping of besneeuwde bergweg.

Mitsubishi Outlander PHEV

Maar hoe rijdt het dan?
Vooropgesteld: het is een midi-SUV en er zit geen Porsche badge op, sportieve rijders hoeven de Outlander PHEV dus niet hoog op de lijst te zetten. Het weggedrag is veilig, voorspelbaar, maar niet spannend. Mocht je wel eens hard de hoek omgaan, dan glijd je direct uit de nogal vlakke stoelen, zeker als deze met (optioneel) lederen bekleding zijn uitgerust.

Mitsubishi Outlander PHEV

Prestaties: op papier een stakker
De topsnelheid is 170 km/u en de opgegeven sprinttijd naar de 100 is 11 seconden. Dat zijn waardes die in het A-segment nog redelijk zijn, maar voor een auto met een vanafprijs van 40 mille is het niets om over naar huis te schrijven. Toch valt de Outlander PHEV in de praktijk totaal niet tegen. Het is één van de voordelen van elektrische aandrijving: een elektromotor levert al het maximale koppel vanaf nul toeren. Stamp op het gaspedaal en de Outlander geeft je werkelijk een schop in je rug. Ook op (legale) snelwegsnelheden is die schop er, en dat is voor een auto in deze prijsklasse uniek. Door het vernuftige samenspel van ICE en elektromotoren voelt de Outlander in de dagelijkse praktijk vlot aan, je zal je als berijder dus niet direct voor de kop slaan dat je je hebt laten verleiden tot deze fiscaal gunstige aanschaf.

Mitsubishi Outlander PHEV

Meestal is het stil
Zolang je de plugin Outlander niet al te veel belast (en de accu nog vol genoeg is) is het heerlijk stil in het interieur. Zelfs tijdens filmwerk in de bergen (twee maal funest voor batterijduur en verbruik) reed de Outlander PHEV verbazingwekkend vaak vol-elektrisch rond. Het elektrische bereik is 52 km, maar zodra de accu onder 23% capaciteit komt springt de verbrandingsmotor aan om via de generator de accu weer tot 32% op te laden. Zolang de belasting van de aandrijflijn laag is, hoor je alleen op de achtergrond de ICE draaien, maar storend is het niet.

Soms is er herrie
Anders wordt het bij hogere belasting (en relatief lege accu): de viercilinder draait dan op ongeveer 4000 toeren en het lijkt op dit moment alsof je in een Prius/CT200h met CVT bak zit. Het motorgeluid loopt niet parallel met de snelheid en is duidelijk in de cabine te horen. Het blijft vreemd dat zowel Toyota als Mitsubishi het niet nodig achten om het motorgeluid verder te onderdrukken, terwijl in de Opel Ampera dat duidelijk wel is gelukt. Het vormt soms een klein irritatiepuntje over een aandrijflijn die verder heel prettig zijn werk doet.

Mitsubishi Outlander PHEV

Ruimte & interieur
Tijdens het ontwerp van deze derde generatie Outlander is direct rekening gehouden met de komst van een plugin hybride variant. Het accupakket snoept daarom weinig ruimte van het interieur weg. Het pakket is in de bodem onder achterbank en bagageruimte geplaatst. De bodemvrijheid is gelijk aan de Outlander diesel en de vloer bij de achterpassagiers is 45 mm hoger dan bij de andere versies. Qua bagageruimte lever je slechts 14 liter in en blijft er nog een hele ruime 463 liter over.

De afwerking van het interieur is prima, zeker van de Instyle+ versie met lederen bekleding die wij reden. Toch zijn er weer een aantal typisch Japanse lelijke knoppen en plastic panelen te vinden. Daarin kan je duidelijk merken dat Mitsubishi geen premium merk is, maar ook het niveau van de betere Europese volume merken wordt niet gehaald.

Mitsubishi Outlander PHEV

Prijzen & conclusie
De prijslijst begint bij 39.900 euro voor de Outlander PHEV in Business uitvoering. Het merendeel van de dit jaar verkochte auto’s is van het duurste Instyle+ type van 51.900 euro, maar dat heeft vooral met de vele fiscale voordelen te maken.

De hamvraag voor Mitsubishi is of de Outlander PHEV ook vanaf 1 januari 2014 nog interessant is. De zakelijke rijder moet dan over de nieuwwaarde 7% bijtelling betalen, zodat het financiële plaatje er anders uitziet. Het antwoord is ja. De Outlander PHEV rijdt prettig, mag kan ook nog eens 1500 kg trekken en biedt voldoende comfort en ruimte voor alledag. De actieradius met volgeladen accu en volle tank benzine is ruim 800 km, dus ook voor vakanties is de Outlander PHEV prima inzetbaar. Degenen die de Outlander PHEV vanaf papier bestelden en deze nog in 2013 geleverd krijgen, zijn niet alleen financieel lekker uit, maar gaan vermoedelijk ook niet teleurgesteld zijn in de Outlander PHEV als auto. Filmpje!108 reacties

en autoblog veranderd langzaam in groen 7 neeeeee!!!!
@trident: Beter dit dan, “Bekijk deze rijtest op groen7.nl” zoals bij het vorige artikel over de outlander
@trident: Verander je direct in groen7 als je een auto waar op dit moment heel veel aandacht naar uit gaat en wat de grootste verkoophit van Mitsubishi in jaren is gaat testen? Ik vind het juist leuk dat autoblog ook deze auto gewoon test.
@trident: beter dan: top 10 plekken om je Veyron te parkeren
@trident: of: badr Hari koopt geen Lamborghini
Dacht dat er nog een leuk nastukje volgde omdat er nog veel tijd was na de aftiteling.
Ik ben teleurgesteld hoor.
@mierenneuker: hahaha indd
Ik word al droevig als ik de buitenkant zie, wat een hoop inspiratieloos vormgegeven blijk.
Dit huur je toch alleen als je geen ruk om auto’s geeft maar niet met het OV naar je werk kan?
@tupperware: bewijst ook wel dat niemand ‘m ook echt mooi vindt. Het is een ‘geitenwollensokkenversie’ van het oude type. En die was met €15.000 korting nog niet te slijten.
@tupperware: Of je huurt deze, zodat je genoeg centjes over houd om prive een leuke auto te kopen, de Outlander is het werkpaard, niet het luxe paard.
Misschien een stomme vraag, maar hoe start je deze auto zonder startmotor wanneer je accu leeg is?
Verder een gave auto! ondanks dat je er nu wel bijtelling voor gaat betalen zou ik ‘m evengoed willen hebben.
@daandaan: en dan bedoel ik te leeg om elektrisch te kunnen rijden, niet helemaal leeg want dan zou een gewone auto ook niet starten
@daandaan: De dynamo die de accu’s oplaadt werkt ook als startmotor, dat werkt bij meer hybrides zo. En als de accu’s te leeg zijn zul je ‘m even aan het stopcontact moeten hangen. ’t Is tenslotte een plug-in hybride.
@daandaan:
Als de acculading onder de 23% komt springt de motor automatisch bij om hem weer op te laden. Dus zolang je niet vergeet te tanken raakt de accu niet leger dan 23%.
Dit kan je overigens gewoon in de tekst lezen.
@daandaan: Het systeem zorgt ervoor dat de accu nooit leeg is net als bij de Prius. Ik weet niet of deze tot 100% laadt omdat dit een plugin is. Maar bij de Prius houdt hij de spanning minimaal rond de 30% en maximaal rond de 80%. Dan gaat de accu namelijk veel langer mee. En als je bijvoorbeeld een berg afrijdt kan je blijven bijladen door de remmen. Zit je al op 100% dan zou je al die energie verliezen.
Interessante techniek, dat zeker. Maar man man man wat een lelijke bak…
@potver7: Ik heb het filmpje nog niet gezien doe ik thuis wel op m’n gemak. Maar inderdaad.. die velgen…. ieeuuw gewoon.
@potver7: Inderdaad interessant, want zo vraag ik me af of de benzine motor in koude toestand direct 4000 toeren per minuut gaat draaien. Als dat zo is, lijkt me dat niet echt best voor de levensduur….

En ja de verpakking is wel erg saai….
@mrdjm: lijkt me dat daar wel rekening mee gehouden is. Ten slotte zit er altijd 23% in de accu.
@mrdjm: Hij draait dan inderdaad gewoon koud die toeren, sowieso haalt de motor zelden z’n bedrijfstemperatuur. Volgens Mitsubishi gaat dat gewoon goed. De motor start overigens eens in de 3 maanden, ook als je altijd elektrisch rijdt, maar dat is puur om te voorkomen dat de brandstof in de tank te oud wordt.
Als ik zou mogen kiezen werd het een V60 D6 plug-in.
@kraakensmaak: Je mag toch ook zelf kiezen? Het advies van Wouter is niet bindend.
@alcantara: ik ben niet in de markt voor een 0% bijteller, dus kiezen heeft niet heel veel zin.
@Wouter: gaan we zowaar een beetje positief worden over hybride/plugin rijden? Ach, we worden allemaal een dagje ouder en wijzer. ;-)
Innovatieve aandrijflijn, de boedelbak mag er gewoon achter, 7% bijtelling, lekker ruim.
Als ik nu een leasewagen mocht kiezen stond deze bovenaan de short-list.

BMW, eat your catalyst out.
Oh trouwens, de ICE kan wel direct de voorwielen aandrijven, maar er is geen versnellingsbak?
Iemand die weet hoe dat werkt?
@Simpson:
Lees de tekst even, daar staat het keurig in beschreven.
@tupperware: Lezen? Ik ben meer van de plaatjes. Anders zat ik wel op de bank met een goed boek ipv hier te ouwehoeren
@Simpson: In plaats van meerdere versnellingen is er slechts één ‘versnelling’, een vaste verhouding aanwezig. Een vrij zware, vergelijkbaar met een normale 5e versnelling. Daarom wordt deze alleen vanaf 125 km/h ingeschakeld. Dat verklaart ook waarom de topsnelheid maar 170 km/h is. Het verschil tussen 125 en 170 wordt namelijk alleen gemaakt door meer toeren te draaien.
@gop1: Ohja, nu lees ik het, thnx! Vandaar ook die koppelingspedaal natuurlijk
Waar is de “B” op de schakelpook eigenlijk voor?
@jack_abarth:
Blubber, Berg, geen idee, ik roep ook maar wat….
@jack_abarth: Om extra sterk op de (elektro)motor af te remmen, zodat je meer energie kan terugwinnen. Ook handig bij afdalen in berggebieden.
@gop1: Ah, netals bij de prius. Ik maar denken dat het voor Banzai! stond
@jack_abarth: zeg dan gewoon niets…
PHEV! Is een beetje wat ik denk als ik hem zie. Met de techniek van Mitsubishi is niets mis maar op styling en materiaal en afwerking (zeker interieur) is nog een flinke inhaal slag te maken. Snap niet dat ze niet ingrijpen en er ala KIA een goede ontwerper neer zetten. Mitsubishi’s dalende verkopen wereldwijd is volgens reden genoeg de styling eens nieuw leven in te blazen.
Wat een verschrikkelijk lelijke auto vind ik dit.
Briljante, interessante auto, voor de zakelijke rijder een topper met veel ruimte en voordeliger dan een Volt/Ampera! Mitsubishi gefeliciteerd met het succes, de hele dealer org is in een klap gered van de crisis!
Mijn hart gaat zeker niet sneller kloppen bij SUV’s maar ik moet toegeven dat dit best een interessante auto is. Eindelijk eens een ‘echte’ auto die ook aan alle financiële voordelen voldoet zonder dat het zo’n zielig milleu-klikotje is op wielen (lees: Prius, aka pussywagen).
En voor de sleurhut liefhebbers kan de vlag ook uit, 1500kg aan caravan mag er aan hangen.
€179,- per mnd. Dat is wat een PEV full options je kost vanaf 1 januari 2014.

Voor gezinnen is dit toch de ideale auto.
@azuli: Hoe kom je aan dat bedrag?
@stirling:

Ik weet niet of je dit bedoelde maar ik rekende een te hoge catalogus waarde(€59000,-)

Nu met €52000,-

het 1e bedrag is met 42% (Iedereen die tussen € 19.645 en € 55.991 per jaar verdient)
het 2e bedrag is met 52% (iedereen die meer dan €55.991 per jaar verdient)

7% van €52000,- = € 3640,- / 12mnd= €303,33 42% van €303,33= €127,39 pr mnd
7% van €52000,- = € 3640,- / 12mnd= €303,33 52% van €303,33= €157,73 pr mnd

Nu klopt hij met de juiste cataloguswaarde. €127,- per mnd of €157,- per maand. Dat zijn bedragen waar een gezin met een midden+inkomen niet wakker van hoeft liggen.

Even ter vergelijk: Een 14% auto van €30000,- is €20,- tot €30,- duurder per mnd!
Nee het is inderdaad geen mooie auto, maar in vergelijking met andere SUV’s als de Porsche Cayenne, BMW X1 t/m weet ik hoeveel, VW Touran vind ik het een plaatje!
Zag er 5 minuten geleden toevallig een rijden. Het is wat mij betreft niet de mooiste, maar wel een lel van een auto. Kan me wel voorstellen dat mensen die weinig bijtelling prioriteit no. 1 vinden en masse voor deze gaan.
Langzaam maar zeker kan ik aan het uiterlijk wennen. Ja, het oogt nog altijd softer dan de vorige. Maar mooi vind ik het best wel. Voor de rest, ik zou hem zeker kiezen als ik een PHEV moest rijden.
Mooi die reacties hierboven! Je kan mooi het verschil zien tussen dromers en realisten. Of schooljochies en volwassenen…
@Svenska_Aeroplan_AB: Dus je zit nog op school, goed bezig!
Ik denk wel dat mensen je wel heel raar aan staan te kijken als je met zo’n loeiende motor voorbij komt als je een beetje vermogen vraagt.
Minder mooi dan de vorige generatie.
Heb er al een paar gezien (bij de dealer weliswaar, maar het gaat om het idee)!
Goede review. Uiterlijk vind ik absoluut niet slecht.
Deze review heeft me geen 6 minuten maar een half uur gekost om te kijken.
Toen ik weer wakker werd, bleek dit geldverslindende gedrocht geen nachtmerrie te zijn helaas.
7% bijtelling, 11.000 orders en een catalogusprijs van ongeveer 40.000 betekent
11.000 x (0,07 x 40.000) = 30.800.000 euro aan subsidie.
Dat is 20% van het totale bedrag dat de opheffing van de MRB voor oldtimers oplevert.
En dat van mijn belastingcenten.
Het moet niet gekker worden . . .
@PeugeotGTI: De overheid is niet degene die bijtelling betaalt, maar ontvangt. Of begrijp ik je nou verkeerd?
@gop1: Nee je begrijpt hem niet verkeerd, hij begrijpt er bitter weinig van.
@gop1:
De bijtelling is nu 0% maar wordt 7%
Voor iedereen die nu nog snel zo’n FLEF bestelt, betaalt de overheid het verschil.
@PeugeotGTI: nee, je “telt bij”. Bij je inkomen dus. Je som is te kort door de bocht. Je punt is valide overigens. 11000 bofkonten
@baasbas:
Ah ok, thnx.
Ik vermoedde al dat mijn berekening niet helemaal waterdicht zou zijn.
Blij dat het punt overgekomen is :)
@PeugeotGTI: Het is nog erger:
op een auto van 40.000 is de bijtelling normaliter 25% per jaar (10.000)
nu 7% (2800)
bij een salaris nodig voor het leasen van een dergelijke auto is dat normaliter een bedrag van 50% dus een verschil in bijtelling per jaar per auto van 3600,- aan bijtelling
dat maal 4 jaar leasetermijn maal 11000 (er van uitgaande dat alle 11000 kopers leasen) dat betekent een subsidiepot van 158.400.000,-
@wimbers: Bijtelling gaat niet over een NP van een auo, het gaat over de co uitstoot.
Ik denk dat er meer gewoon gekocht zijn ipv lease.
@stirling: waar haal je dat vandaan?
de bijtelling in % wordt bepaald door de CO2, maar het bedrag wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto.

zie ook:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inkomstenbelasting/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-regels-voor-bijtelling-als-ik-een-auto-van-de-zaak-heb.html
@wimbers: Ik bedoel de bijtelling in %, ik dacht dat je dat wel begreep.
@wimbers: Sinds wanneer is minder belasting heffen ook al een subsidie? Of bent u ook zo iemand die denkt dat hij 10 euro verdient als hij 10 euro korting krijgt? Maar als u uw rekensom nog wil vervolmaken kunt u ook nog de verminderde BPM er bij optellen.

Neemt natuurlijk niet weg dat de winstmarge op deze innovatieve techniek een stuk beter is dan op een normale auto. Netto kost deze auto volgens Mitsubishi 42k. Een BMW X3 xDrive20i High Executive kost netto dus minder. Een beter vergelijk is met de 2.0 ClearTec Instyle 4WD, die kost netto slechts 27k. Oftewel de extra ontwikkelinskosten van een elektromotor, wat batterijen minus een versnellingsbak kost 16k.
@jollykart: moet natuurlijk 15k zijn.
Mijn hart gaat zeker niet sneller kloppen bij SUV’s maar ik moet toegeven dat dit best een interessante auto is. Eindelijk eens een ‘echte’ auto die ook aan alle financiële voordelen voldoet zonder dat het zo’n zielig milleu-klikotje is op wielen (lees: Prius, aka pussywagen).
En voor de sleurhut liefhebbers kan de vlag ook uit, 1500kg aan caravan mag er aan hangen.
Mijn hart gaat zeker niet sneller kloppen bij SUV’s maar ik moet toegeven dat dit best een interessante auto is. Eindelijk eens een ‘echte’ auto die ook aan alle financiële voordelen voldoet zonder dat het zo’n zielig milleu-klikotje is op wielen (lees: Prius).
En voor de sleurhut liefhebbers kan de vlag ook uit, 1500kg aan caravan mag er aan hangen.
@db87: Dat punt miste Wouter even, de caravan!
Ik lach me suf… Iedereen mag hem lelijk vinden. Boeien. Ik vind hem netjes. Vandaag proefrit gemaakt. Het rijdt heerlijk. Soepel, vlot en lekker stil. Prima wegligging. Na een proefrit kon ik nog onder het koopcontract uit. NO WAY! 5 jaar lang 0% bijtelling ipv 1000,- netto per jaar nu. MIA/KIA/VAMILL waardoor slechts ongeveer 15.000,- investering (misschien wel minder) tov aanschafprijs van 47.000.- Flinke brandstofbesparing en voorlopig geen wegenbelasting. Wie het laatst lacht…LOL
@marmelade: Je bent een slimme vent.
@marmelade: 1000,- per jaar moet ‘per maand’ zijn dus….of in elk geval ruim 10.000,- per jaar…ik bedoel maar. Als kleine ondernemer eindelijk weer eens belasting terug ipv betalen. En goed voor het milieu. Ja…daar doen we het ook voor!
De Outlander zou ik gewoon overslaan, Pajero en de Evo zijn bakken die mij aanspreken.

Zou liever voor de Nissan X-Trail, Toyota RAV4 of de Mazda CX-5 gaan.
@agera: en bakken die het milieu naar de kloten helpen, maar dat is van latere zorg (lees: de zorg voor onze kinderen)
@marmelade: Het ging je toch om het goedkope aspect en nu ga je ineens de moraalridder uithangen.
@stirling: niks moraalridder! Mijn eerste insteek was zuiniger rijden. Later kwam ik er achter dat er ook fiscaal voordeel bij kwam kijken. Toen heb ik meteen de knoop door gehakt. Zonnepanelen op het dak en groene stroom. Zo min mogelijk naar de pomp. Dàt is mijn principe. Ben blij dat de fiscus een handje helpt.
@marmelade: ik geloof niet in al dat milieu-geneuzel. Totaal niet. Nou verklaar ik je echt niet gek dat je deze Outlander gaat rijden, ik kan me goed voorstellen dat je met al de bijkomende voordelen je graag gaat verplaatsen in deze comfortabele en zuinige gigant. Maar ik sta achter @agera in dit geval, doe mij maar een Pajero of nog beter, een Evolution als het van Mitsubishi moet zijn. Als autoliefhebber wil ik vermogen (163 pk en 320 Nm noem ik niet overdreven veel) en geluid, iets wat deze Outlander niet echt heeft. Als het mileu er zogenaamd onder lijdt dat ik iets wil rijden wat zuipt als de neten zal dat mij een zorg zijn. Vanuit het milieu-aspect, that is.
@ej20g: lekker doorgaan dan…ik ben blij dat ik geen petrolhead meer ben.
@marmelade: dat doe ik zeker. Het was overigens zeker geen aanval trouwens, ik wens je erg veel plezier met de Outlander. Al het geneuzel over het milieu schiet mij gewoon steeds vaker het verkeerde keelgat in…
Gewoon een geniaal concept
Mijn hart gaat zeker niet sneller kloppen bij SUV’s maar ik moet toegeven dat dit best een interessante auto is. Eindelijk eens een ‘echte’ auto die ook aan alle financiële voordelen voldoet zonder dat het zo’n zielig milleu-klikotje is op wielen (lees: Prius).
En voor de sleurhut liefhebbers kan de vlag ook uit, 1500kg aan caravan mag er aan hangen.
Mooie auto, voor een ondernemer zelfs een hele mooie auto.
Met alle subsidies, kost deze auto auto ongeveer de helft van de catalogus waarde.
Een zeer goede deal voor een slimme ondernemer.
Wat ik dan wel jammer vind, is dat hij itt vorige versies geen derde zitrij heeft. Had ie dat wel, dan was het een serieuze kandidaat om mijn Space Wagon op te volgen.
Zucht…milieu…..bijtelling….Echt crisis.

Gewoon tweedehands.
Wellicht leuk voor de zaak, maar ik ga als particulier geen 40 mille voor zo’n hok neertellen. Daarvoor zijn er zat alternatieven te bedenken. En wellicht kan iemand komend jaar goedkoop rijden, maar hoe zit het over 3 of 4 jaar? We hebben het minst betrouwbare kabinet ooit, dus het zal me niets verbazen als een dergelijke auto over een paar jaar de volle mep MRB voor zijn kiezen gaat krijgen. En dan ben je niet blij met je mastodont met akkupakket.
@midasracer: juridisch gezien kan zelfs een nieuw kabinet de bestaande regelgeving niet terugdraaien. Dus dat zit wel goed. Ik ga de komende jaren lekker goedkoop en milieuvriendelijk in zo’n lelijk hok rondrijden. Zelf zit ik dus IN die auto en hebben alleen omstanders last van zijn lelijke uiterlijk. Mij interesseert dat geen bal.
@marmelade: Dat denk je. Moet je kijken hoe ze elke keer de klassiekerregeling op de schop nemen om wat extra centjes binnen te harken. Het effect zal volkomen averechts werken (meer mensen die de auto schorsen, exporteren en klassiekerbedrijven die omvallen), dus dan zal er een ander melkkoetje gevonden moeten worden. Als ze dit soort ongein met de klassiekers kunnen doen, zullen ze het niet nalaten ook de hybrides aan te pakken mocht dat nodig zijn.
@midasracer: bovendien trek je het gewicht van de accu’s en elektromotoren af van het kentkengewicht. Met alle andere fiscale voordelen en de benzinebesparing kunnen die paar tientjes MRB er ook nog wel vanaf :-)
Vindt het een mooie auto.

Veel beter dan het huidige PHEV en Hybride aanbod op Volvo V60 na dan.
@wouter: hoveel verbruikt dit ding nou echt? En als jullie dat niet hebben uitgerekend: hoeveel kw + benzine zat erin aan het begin en eind en hoeveel km hebben jullie gereden?
Allereerst een goede review van Wouter.
De Outlander wordt keurig beoordeeld waarvoor hij in elkaar is gezet.

En voor de overige zeurpieten die totale onzin uitkramen over belevenis!!!
We mogen overal 60, doorgetrokken strepen, tering veel drempels, debiel veel flitsers en als klap op de vuurpeil… we staan alleen maar in de file.
@pancake82: vuurpeil?? Echt joh..?
Een jappen SUV met een jaren ’90 interieur i.c.m. een top van 170 en 11 sec naar de 100.. Inderdaad zeg, wát een belevenis, wów! Waar zeuren ze toch over.. Misschien in de wetenschap dat de V60 plugin bijna 2000 kilo in 6 seconden naar de 100 blaft als het moet?
@flippert: in die Volvo kun je je kont niet keren, heb je nauwelijks bagageruimte en hij is nog eens ruim 20.000,- duurder. Daarnaast is na 35 km de accu leeg en laadt hij alleen op door te remmen. Niet bepaald een vooruitgang. De Outlander trekt overigens in de praktijk een stu sneller op dan de 11 sec. Op papier. Wat is verder het nut om harder te rijden dan 170? Alles boven deze snelheid kost je je auto en je rijbewijs. Hard rijden is ook niet bepaald milieuvriendelijk te noemen.
@marmelade: en wie heeft jou dat allemaal wijs gemaakt, de Mitsubishi verkopert?? De diesel in de V60 laadt wel degelijk de accu op in de ‘save’ of AWD modus, zou anders lullig zijn als je 4WD halverwege de berg wegvalt.. Actieradius is puur electrisch ca. 45 tot 50 km, geen 35. De meerprijs a 20k is verwaarloosbaar na alle aftrekregelingen, een kniesoor die daar belang aan hecht en je krijgt er ook nog eens meer toeters en bellen voor. En bagageruimte.. is voor aannemers, boeien. Zat dakkoffers ter grootte van een Outlander. Ik snap die V60 kopers dan toch beter..
@flippert: een vriend van me rijdt de Volvo. De info komt van hemzelf af en niet de Mitsubishi dealer. Ben eerst gaan kijken naar de Volvo. Knapte af op de lage zit, gebrek aan ruimte en de zeer beperkte bagageruimte. Daarnaast de belachelijk hoge prijs van 65.0000 voor zo’n dwerg. Dat maakt een sprintte van 0-100 in 6 sec. Ipv 9 sec. Bepaald niet de moeite waard. Daar is de lol snel vanaf ( spreek uit eigen ervaring)
@marmelade: dan moet je vriend de handleiding eens lezen.. En jij kon hem dus gewoon niet betalen, dat kan.
… maar wat maakt het ook eigenlijk uit, een (bijna) gratis auto = gewoon altijd goed, en alles is beter dan een Prius..
@flippert
Top auto correctie op me iPhone werkt nog niet vloeiend :-(
Pfoe, 53000 voor een aangekeeld exemplaar op geel kenteken, nee dank u.
Op grijs kenteken zou ik er nog over kunnen denken, bedrijfsmatig met de voordelen…maar:
A: hij is nog steeds hondslelijk
B: hoe lang duurt het voor de regeltjes weer veranderen…nu 0%, straks 7 en wat het jaar daarna?
Wij nederlanders mogen nooit te lang van een voordeeltje genieten.
Dus je koopt er nu één, met de gedachte slim bezig te zijn en straks is hij geen drol meer waard en raak je hem niet meer kwijt, omdat de regeling niet meer zo interessant is..Gevolg, flinke afschrijving…nee, ik sla dit geintje wel over…
@pajero: hij kost ook geen drol. Ik betaal grofweg tussen de 8.000,- en 12.000,- voor een auto van 50.000,-. Dat is pas gunstig afschrijven. En gegarandeerd 5 jaar 0% bijtelling. Wie is er hier gek?
Uit bovenstaande reacties kun je concluderen dat de meeste zure reacties komen van mensen die niet kunnen profiteren van de fiscale voordelen. Afgunst dus…begrijpelijk.
@marmelade: afgunst? Whaha… Ik wil nog niet dood gezien worden in dit ding. Enorme Burger!
@schellekens006: wat ik al zei: ‘stik jaloers’…wie het laatst lacht…LOL
@marmelade, veel verstand van auto’s heb je niet zo te lezen. Je snapt snapt ook weinig van pk en koppel. Veel belangrijker dan die getallen is wanneer ze beschikbaar zijn. Alleen van 5500 tot 5700 toeren 200 pk en daarbuiten de helft? Mooie getallen dan op papier maar je wordt op straat toch echt lachend voorbijgeknold door dezelfde auto met maar 120 pk maar dat dan over een veel breder toerenbereik. En bij elektrisch rijden is het volledig vermogen vanaf bijna 10 toeren beschikbaar. Maakt zo’n auto bij dezelfde getallen dus veel sneller dan een benzine auto.

Verder heb ik begrepen dat de Volvo V60 op de oude (heel oude) bodemgroep van de Land Rover Freelander 1 zou staan. De V60 moest op een koopje van Ford. En dat uit de mond van deze Volvo fan. Verouderd bij de introductie. Maar sprinten kan hij wel ja. Cool! Vette subwoofer er in van 5000 watt (echt waar jonge), brede sloffen, neon lamp eronder, extra metertjes er in en gassen met die bak.
Inderdaad veel afgunst valt mij op dat veel mensen die niet weten wat dit phenomeen phev inhoud en niet op de hoogte zijn van de fiscale voordelen het wel een mooie praktische auto vinden, en veel mensen die daar wel van op de hoogte zijn maar er geen gebruik van kunnen maken het een afgrijselijk hok vinden, toeval???

Vraag mij wel af waar dit mensen dan zelf in rijden meestal zie ik saaie “lease” modellen.

Eigenaren worden door die groep ook meteen bestempeld als auto nitwits, geen liefhebbers, weten niet wat een echte auto is ed. Tja dat zal dan wel, zal de Boxster en GT3 dan maar verder weg zetten anders snappen die mensen het niet meer.
(sinds 1 wk tevreden eigenaar van een InStyle+ in technical zilver)
Mensen die gewoon de volle mep moeten betalen wanneer ze een auto kopen zijn vaak degene die zeggen dat de Outlander geen 50.000 waard is. En misschien hebben ze daarin gelijk, maar het is niet erg relevant, want zij vormen niet de doelgroep.
(Vrijwel) Iedereen die dit jaar een Outlander PHEV heeft besteld betaalt er niet de volle mep voor en beoordeelt de auto met de kosten die ze eraan hebben in gedachten.
En dan krijg je in dit geval heel veel auto voor je geld!
Met veel plezier lees ik vooral de negatieve reacties op de PHEV in dit forum. Ik ben een echte auto liefhebber maar ruil toch mijn fijne Volvo XC90 T5 (vast ook lelijk volgens velen) met een glimlach in om vervolgens zoveel te besparen dat ik mijn mooie Saab cabrio vrijwel gratis kan rijden als ik het verschil in kosten (ik heb een eigen bedrijf en 25% bijtelling) bekijk. Verder vind ik de Outlander best een mooie kar, al weet ik ook dat er mooiere en beter afgewerkte auto’s te koop zijn voor 50k+. Na 10 Volvo’s kon ik bij Volvo geen betaalbaar alternatief vinden, de peperdure (73K) en voor mij veel te kleine V60 niet meegerekend.
Ik volg de discussie op dit forum over de Outlander PHEV graag verder. Groet, Erik
Natuurlijk heren (aannemende dat er geen vrouwen hun tijd hier verdoen) zijn er veel spannender auto’s. De merken vliegen hier over het scherm. Maar na 5 jaar Rutte te hebben gesponsord met mijn CR-V (550 Euro per maand) en het feit dat wij 600 euro mochten inleveren op het werk voor behoud van baan: heb ik vandaag mijn Outlander opgehaald. Reden: geen milieu want ik rijd ook oldtimers, maar zo verdien ik mijn teruggang terug in salaris en koopkracht.
Neem niet weg dat als je geen zakelijke rijders bent, beter niet mee kan praten in dit onderwerp. Of je wilt graag van je geld af of je kunt het missen. Ja dan moet je een stoere Jeep nemen of zo’n VolvoV60 (maar dan betaal je toch ook weer mee aan de club van Rutte). PS de outlander rijdt fantastisch, zeker bij het stoplicht kan je elektrisch alle petrol heads eruit trekken. Dat is toch ook wat waard? O ja en als het sneeuwt kan je vertrouwen op je 4×4 terwijl anderen klungelen op hun 2 wielaandrijving met zomerbanden. Kortom: ondanks mooie ervaringen met de Honda (nooit iets aangehad) nu tijd voor de knip!
Image
Ik rij een Prius Wagon. Op doorgaande wegen en binnen de beb. kom 4.7 L/100 km. Met volle bepakking, 5 inzittenden en een skikoffer van 540 liter op dak, naar Oostenrijk vv. met 6.8 L/100 km. Korte of lange ritten, altijd die zuinigheid aan boord. Dat lukt niet met een Volvo of Mitsubishi.
Zelf rijd ik in de Outlander sinds april 2015. Heb destijds bewust gekozen voor deze auto vanwege het gecombineerde elektrisch en op benzine rijden (dan heb je nog een redelijke actieradius).

Na een uitgebreide proefrit besloten om de auto te kopen, en het rijdt goed.
MINPUNTEN zijn de elektronica en knoppen die steeds moet inschakelen. Je wordt helemaal gek van allerlei piepjes die niet kunt uitschakelen. Contact gehad met de importeur, en die doet het af als bewuste keuze van de fabrikant vanwege veiligheid. Maar al die piepjes leiden ontzettend af.
Het kan aan mij liggen, maar ik word nerveus van het rijden in deze auto.

Voorbeelden:
– Inschakelen van de auto moet in twee stappen, anders gaat het alarm af of wil de motor niet starten.
– Als de achterklep opengaat (automaat) dan hoor je hem piepen.
– Wanneer je de cruise controle inschakelt, dan schakelt de rembekrachtiging uit. Dus als je de cruise controle uitzet om af te remmen, dan hem je een veel langere remweg dan verwacht. Wat dit nu met veiligheid te maken heeft snap ik niet.
– Wanneer je de witte lijn van een rijstrook nadert op 20 cm dan gaat de lane departure warning al tekeer. Dus schakel je deze optie maar elke rit weer uit. Mooie optie voor veiligheid, toch??
– De mobiele telefoonverbinding werkte niet goed, dus de garage heeft er een nieuwe firmware ingezet. Alleen hoe (minimaal 10 * een willekeurige code intoetsen voordat de auto reageert). En bij regenachtig weer werkt het nog niet altijd goed.
Ik probeer zo min mogelijk te bellen, maar als je dit als fabrikant niet wilt, biedt het dan niet aan als optie in de auto.

Als je deze auto alleen kiest vanwege de bijtelling dan moet je hem nemen. Anders NIET DOEN!! Er zijn betere alternatieven die veel meer rijplezier bieden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).