Moderne Aston Martins: zo houd je ze uit elkaar

Auteur: , 36 Reacties

Aston Martins zijn mooi en exclusief, maar ook verdomde lastig uit elkaar te houden. Fotografeer ze uit een bepaalde hoek, en ik moet je het antwoord absoluut schuldig blijven. Daarom, ter leering ende vermaeck, een kleine cursus 'herken de Aston'.

Aston Martins coupés

Aston Martin (eenieder die hem als Austin Martin tagt of omschrijft krijgt een permaban en een drone op zijn dak) heeft momenteel 4 modellen in de verkoop. De Cygnet is als het goed is niet meer verkrijgbaar:

  • de Vantage (V8 en V12) ; 4.385 mm x 1.865 mm (2025) x 1.260 mm ; wielbasis: 2.600 mm
  • de DB9 ; 4.720 mm x 1.905 mm x 1.282 mm ; wielbasis: 2.740 mm
  • de Vanquish (voorheen DBS) ; 4.720 mm x 1.905 mm x 1.280 mm ; wielbasis: 2.740 mm
  • de Rapide ; 5.020 mm x 1.980 mm x 1.350 mm ; wielbasis: 2.989 mm

Heel eventjes (in 2011 en 2012) was er een opvulmodel tussen de DB9 en de DBS; de Virage. Die nemen we dus ook mee.

Aston Martin V8 Vantage / V12 Vantage

Aston Martins instapper bestaat al sinds 2005. In eerste instantie alleen met V8, maar vanaf 2009 kreeg deze gezelschap van de V12 Vantage. Ten eerste: kudos dat het Aston Martin is gelukt een 5,9 liter V12 in een dergelijk kleine auto te bouwen, maar je moet ze wel uit elkaar kunnen houden indien je geen badge kunt ontwaren.

V8 vs V12 Vantage

Welnu, dat is makkelijk, mits je hem van voren bekijkt: een blik op de motorkap is voldoende. De V12 heeft hier namelijk een flink aantal luchtroosters in zitten, die bij de V8 ontbreken. Zie je alleen de zij- of achterkant, dan wordt het moeilijk. Roosters, bumpers, uitlaten, het achterspoilertje, allen zijn identiek tussen de V8 en V12.


Aston Martin DB9

Aan de voorzijde oogt de grille bij de DB9 afgeronder, en de lampen (tegenwoordig met LED’jes aan de bovenzijde) lopen een stuk verder over de motorkap door naar achteren dan bij de Vantage, die de lampen platter aan de voorkant heeft.

DB9 (l) vs Vantage (r)

De DB9 is een dikke 30 cm langer dan de Vantages, dus alleen al aan het formaat kan je het verschil zien. Daarnaast is bij de meest recente DB9 de spoiler en stuk korter en subtieler. Bij de Vantage loopt deze in een vloeiende boog door tot aan de achterlichten, bij de DB9 is deze spitser. Ook zit de kentekenplaathouder op een andere plek.

DB9 vs V12 Vantage

Aston Martin DBS

Qua afmetingen identiek aan de DB9, maar en heel stuk rauwer en sportiever in uiterlijk. Waar de DB9 meer een GT is, is de DBS veel meer flashy en aanwezig. Onder aan de voorbumper bevinden zich extra uitsparingen, en de zijskirts en ventilatieroosters in de motorkap verraden dat je hier met een extra potente DB9 te maken hebt. Ook de diffuser aan de achterkant is een goede weggever.

AM DBS

AM DBS front

De afmetingen zijn identiek aan de DB9, omdat het eigenlijk ook gewoon een DB9 is, maar dan met scherpere kantjes.

Aston Martin Vanquish

De Vanquish is als een voortzetting van de DBS te zien. Het model heeft de agressieve looks die er geen twijfel over laten bestaan dat we hier met het krachtigste model te maken hebben. De koplampen kregen de LED’jes die ook de DB9 kreeg, en de achterlichten werden aangepast, met een vleugje One-77. Ze zijn in tegenstelling tot de oude DB-achterlichten nu volledig assymetrsch, met een platte bovenkant, die ruimer uitwaaiert naar zij- onderkant.

AM Vanquish

De achterspoiler neigt met zijn boogvorm weer meer naar die van de Vantage, hoewel hij bij de Vanquish niet uit één massief stuk metaal bestaat (er zit een gat in het midden). De heupen, tot slot, zijn een stuk voller dan die van de DB9.

Aston Martin Virage

De tussenpaus die voor iemand het doorhad alweer vertrokken was. Het enige doel van de auto was om opvulling te creëren tussen de DB9 en DBS, die een aardig onderling prijsverschil kenden.

Virage (l) vs DBS (r)

De Virage had wel de roostertjes maar niet de koelsleuven van de DBS in zijn motorkap. De achterbumper was identiek aan die van de DB9, maar de spoiler was ronder.

Virage (l) vs Db9 (r)

Na een jaar had Aston Martin de overbodigheid van de Virage door, en positioneerde het de DB9 gewoon wat hoger. Probleem opgelost. Wellicht schaamt Aston Martin zich een beetje voor de Virage, want op hun website is er helemaal niets over het kortstondige model te vinden.

Aston Martin Rapide

De grootste Aston Martin, en ook de enige non-coupé. Deze joekel werd even in Oostenrijk door Magna Steyr gebouwd, maar halverwege de cyclus haalde Aston Martin de grote vijfdeurs terug naar Gaydon. Is inmiddels alleen nog maar als ‘S’ verkrijgbaar, maar is niet bepaald een hardloper qua verkoopcijfers.

Gelukkig is ‘ie wel direct herkenbaar, als in: niet te verwarren met andere Astons.36 reacties

waarom vind ik dit een stuk interessanter dan mijn studie
@hillegaar: Omdat je met een goed diploma deze wagens nooit zal kunnen betalen.
@fejjie: met een diploma kan je niks kopen :’)
@hillegaar: ja mijn ub uurtjes worden ook niet voor de volle 100% benut
@hillegaar:

knap hoor .. en dat bij een minimale verandering van een inmiddels totaal niet interessant stuk automobiele vergane glorie ..

heb je wel de goede studie gekozen ??
@hillegaar: Omdat je de verkeerde studie doet?
http://i49.tinypic.com/2r585qb.jpg

Voor de DB9, Virage en DB9 nieuw
@sirsmokalot actually, de spoiler van de V12 Vantage is iets hoger/langer dan die van de V8… :)
@racert: als in aftermarket

https://www.vcollection.com/assets/itemimages/Rear%20Deck%20spoiler/aston_martin_rear_deck_spoiler1_pdisp_thumb.jpg
@stephanotis: nee, als in de standaardspoilers zijn daadwerkelijk een stukje langer. Overigens zie ik nu dat de V8 Vantage S ook de langere spoiler heeft… Misschien is het op de standaard V8 een optie(?)
@racert: plaatje is USA namarkt om “de meer geprononceerde opwaartse ‘flip'” van de V12, die i.d.d. een soortgelijk aeropakket heeft als de V8 S (o.a. diffuser), na te bootsen.
@stephanotis: oh joh, dat wist ik niet. Idd zo lijkt ie er wel op, maar dan heb je zo’n opplakstuk. Op een GT86 vind ik dat minder erg, maar als je al een ton of meer betaalt dan zie je dat liever niet.
Is dit nodig voor bepaalde mensen hier? Ik heb nooit moeite gehad de verschillende modellen te onderschijden. Enige 2 die op elkaar lijken zijn de Virage en de nieuwste DB9.
@jrmpower24: Inderdaad, vind enkel de Virage en huidige DB9 moeilijk te onderschijden
@jrmpower24: Tja, ik heb dan weer minder moeite met Nederlands.
@volvov70: oei ik weet niet hoe ik bij die ‘ij’ kwam :D
“De Cygnet is als het goed is niet meer verkrijgbaar”, da’s héééééél goed!
Sorry, maar ik kan ze prima uit elkaar houden (ja, ook die Virage).
Maar dat zegt misschien meer over mijn vrije tijd naast mijn studie…
DBS DB9 en Vanquish zijn imo gewoon types binnen 1 model. Om het simpel te houden voert AM dus 3 modellen.
via Android app
Dat je een artikel nodig hebt om de Rapide van de andere modellen te kunnen onderscheiden zegt veel over het uiterlijk van de Rapide
Hey @sir_smokalot, suggereer jij nou dat wij, Autoblogbezoekers, te achterlijk zijn om de verschillende modellen uit elkaar te houden;p
Ik dacht dat elke autoliefhebber de verschillen toch wel zou zien;)

Ben ik eigenlijk de enige die Aston Martin steeds een tikkeltje ordinairder vind worden?

Ik denk dat ik de eerste generatie DB9 nog steeds de mooiste vind. De ”nieuwe” DB9 is gewoon een kruising tussen een Virage en een DBS.
@clioracing: er zijn hier ook nieuwe, jonge mensen op autoblog die graag willen leren? Wat is er nou mis mee om je kennis te delen met anderen, als het je stoort lees je toch een ander artikel?
@jorndvv: Zoek sarcasme ff op in het woordenboek
De virage moet haast wel een verzamel object worden!?
Maakt niet uit welke het is, ze zijn allemaal geweldig mooi
Oké, het is Aston Martin en dus Austin Martin mag niet, dat snap ik.
Maar Fapston Martin, mag dat wel?
AM’s zijn echt wel goed uit elkaar te houden.
AB-redactie kan dit beter eens doen voor alle VAG meuk. Oh nee wacht, de meeste van jullie zijn fanboys zeker ?
@RazorHead: Dan kunnen ze even goed ook BMW doen. En binnenkort ook Mercedes.
Vind ze allemaal beeldschoon (op de Rapida na)!!!
En nu een artikel over Audi’s.
Die achterlichten van de Vanquish… what were they thinking? Echt heel erg lelijk als je ’t mij vraagt. De V12 Vantage en vooral DBS hebben een veel lekkerder kontje. De oude Vanq was het mooiste trouwens. Over gespierd gesproken…
De Vanquish is en blijft de mooiste van allemaal. Ik weet nog dat James May ermee heeft gereden tijdens de Top Gear Roadtrip doorheen Amerika (series 19), hij had toen een hemelsblauwe Aston Martin Vanquish en die oogde fantastisch
Heb dit artikel gebookmarked. Kan van pas komen tijdens het spotten

Dank voor het artikel

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).