Montoya: “Kubica bij Williams zou slechte grap zijn”

Auteur: , 18 Reacties

De doorgaans sympathieke Colombiaan is geen fan van sprookjes.

Kubica

Zo’n beetje dit hele F1 seizoen wordt er al gesproken over een eventuele terugkeer van Robert Kubica in de hoogste klasse van de autosport. Eerder waren er weliswaar ook al geruchten dat de Pool nog een comeback zou kunnen maken in de F1, maar dit jaar leek er meer achter te zitten. In het midden van het seizoen mocht Robert zelfs meedoen aan de officiële testsessie in Hongarije voor het team van Renault.

Hoge piefen bij Renault lieten er geen onduidelijkheid over bestaan: het was geen publiciteitsstunt of ‘cadeautje’ voor de man die zijn laatste F1 races voor de Fransen reed en daarvoor kampioen werd in de World Series by Renault. Het team zou Robert daadwerkelijk willen evalueren voor een eventueel racezitje. Maar, niet veel later kozen de gelen voor Carlos Sainz als opvolger van de ondermaats presterende Jolyon Palmer. Een teken aan de wand zou je zeggen…

Doch toen kwam het team van Williams om de hoek kijken. Bij de Britse renstal zijn ze wel fan van oudere ervaren rotten in een van hun auto’s en ook sponsor Martini zou blij zijn met een ‘volwassen man’ als uithangbord voor hun alcoholische versnaperingen. Dus zou het team een shoot-out willen organiseren waarin Kubica de kans krijgt zich te bewijzen tegen derde rijder Paul Di Resta. Inmiddels is bekend geworden dat Kubica ook de afsluitende test van het jaar in Abu Dhabi mag afwerken voor Williams.

Williams lijkt dus een duidelijke voorkeur te hebben om Kubica in hun team op te nemen, zo blijkt ook uit woorden van Patrick Head en Paddy Lowe. Maar er zijn ook lieden die zo hun twijfels hebben. Om een of andere reden heeft zevenvoudig GP-winnaar en voormalig Williams coureur Juan Pablo Montoya zich namelijk uitgesproken tegen een comeback van Kubica:

Honestly, it’s a joke, I’m sure Robert is no longer 100 per cent capable of pushing a Formula 1 car to the limit.

Jacques Villeneuve, de laatste man die met Williams kampioen werd, valt Montoya bij. Hij trekt zelfs in twijfel of het wel veilig is om Kubica ‘met een hand’ F1 te laten rijden. De Canadees spoort Kubica en de FIA aan nog maar eens goed na te denken over de hele kwestie.

Enfin, mocht Kubica het niet worden dan is dat goed nieuws voor Di Resta, Wehrlein en Kvyat. Maar los van de resultaten die Kubica heeft behaald in het verleden zou er nog een reden zijn voor Williams om hem in de auto te zetten, of liever gezegd, acht miljoen redenen. Dat is namelijk het bedrag dat nieuwbakken manager Nico Rosberg naar verluidt al heeft los weten te peuren bij sponsors mits Kubica een zitje krijgt bij het team uit Grove.18 reacties

Klinkt hard. Maar moet inderdaad wel goed naar gekeken worden. Ik heb er eerlijk gezegd ook wel mn twijfels over. Ik hoop voor Kubica van harte dat ik ongelijk heb!
Ik denk dat het allemaal een grap is, en een geniaal nieuw format van Bart De Pauw
@camber24: Zit je gelijktijdig op hln.be?
@vincegail: ja, inclusief aluhoedje
Hoe graag ik ook wil dat Kubica weer een zitje krijgt, ik heb er mijn twijfels over. Als hij nog zo goed is, dan had hij toch al wel weer een stoeltje gehad? En de openlijke lobby van Rosberg vind ik ook eerder in zijn nadeel dan voordeel werken. Ik snap dat het voor de sponsorgelden is, maar het komt bijna een beetje sneu over.

Ik hoop wel dat Kubica mijn ongelijk kan bewijzen
Als hij in zn tests kan laten zien dat hij die auto aan kan (met x% kracht in 1 van zijn handen) EN hij is snel; waarom niet dan?
300km geconcentreerd in die auto zitten is zwaar, maar ik kan me voorstellen dat misschien je handen nog wel het minst belast worden.
Dus als Kubica sneller uit te tests komt dan Di Resta en hij kan het voor 90min, dan doen. Komt er een hoop positieve aandacht bij Williams en de sponsoren. Ze kunnen hem altijd nog halverwege het jaar uit die stoel wippen en Di Resta er weer in zetten.

Overigens; Villeneuve en Montoya, daar heb je er wel weer twee. Juist zij twee hebben een kans gekregen bij hetzelfde team: Williams. Beide bleken uiteindelijk geen topcoureur te zijn; above average at best.
@gregorius: elke wereldkampioen in de F1 is een topcoureur en Montoya is een hele snelle coureur, zeker in de Indycar een topper. Bij Williams-BMW maakte hij het Schumi aardig lastig.
@skinnybmw: even een aanvulling: Villeneuve werd wereldkampioen bij Williams…de laatste zelfs.
@skinnybmw: Nadat hij eerst de Indycars titel op zijn naam heeft geschreven.
..die “haarlijn” van Kubica is nog de grootste grap
@cpp1: hé, een hoog voorhoofd, da’s een teken van grote intelligentie, toch?
Geen grotere grap dan Massa lijkt me.
Ik had het wel leuk gevonden. Mooi tranen verhaal. Als hij dan ook nog een race zou hebben gewonnen was het sprookje compleet. Maar goed iemand anders dan. Plusjes aan @jaapiyo om “alcoholische versnaperingen” niet direct te koppelen aan de nationaliteit van Kubica. Dat zou mij niet zijn gelukt (waarvan akte)!
Heeft Juan weer een camera tegen zijn “f*cking head” gehad?
Kubica heeft al laten zien dat hij ook nu nog erg snel is. Daarnaast deed hij zonder problemen ik meen 140 rondjes.. dat is twee keer een GP afstand op een dag testen. Lijkt me dat je daarmee kan zeggen dat hij het fysiek wel aan moet kunnen. En qua snelheid bleek hij ook behoorlijk goed. Wat hij meebrengt is de ervaring, de winnaars mentaliteit en een berg talent waar een figuur als Stroll heel wat van kan leren. Lijkt me alleen daarom al een betere keuze dan Kvyat of Di Resta.
Ik denk eerlijk gezegd dat Kubica bij de snelste helft van het hele veld zit. Zal ook wel veel afhangen van welke auto hij zou krijgen.
Ben een groot fan van Kubica voor z’n ongeluk en zie hem graag terug in een F1 auto, maar of het veilig is betwijfel ik ook. Hij rijdt uiteindelijk niet alleen.
Villeneuve, dat is toch dat orakel dat ook riep dat het met Verstappen allemaal niet goed was? En daar later op terug kwam?

Wat mij betreft gaat het tussen Kubica, Di Resta en Wehrlein. Kubica omdat ik het hem gun, Di Resta omdat hij de kans ‘moet’ krijgen om zich te bewijzen en Wehrlein idem dito. In een Sauber kan je niet echt potten breken.

Kvyat heeft alle kansen gehad bij RBR en STR.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).