Fernando Alonso is wederom een stapje dichterbij het behalen van de befaamde Triple Crown. De #8 Toyota, die bestuurd wordt door het rijderstrio Sebastien Buemi, Kazuki Nakajima en de tweevoudig Formule 1-kampioen, reed gisteravond tijdens de tweede en laatste kwalificatiesessie de snelste tijd.
Hoewel Alonso geroemd wordt om zijn indrukwekkende stuurmanskwaliteiten, was het niet de Spanjaard die de snelste vliegende ronde neerzette. In plaats daarvan was het de minst gevierde van de drie coureurs: Kazuki Nakajima. De Japanner reed zijn snelste ronde (3:15.377) tegen het einde van de kwalificatiesessie. Nakajima was tijdens de eerste kwalificatiesessie ook al de snelste van de drie. De tijd van de #8 Toyota was ruim een halve seconde trager dan het ronderecord dat Kamui Kobayashi vorig jaar vestigde. De ‘andere’ Japanner, die de #7 Toyota deelt met Mike Conway en Jose Maria Lopez, kwam ditmaal niet verder dan een 3:17.377, waarmee ze exact twee seconden langzamer waren dan hun stalgenoten.
De beste van de non-hybride LMP1-auto’s is de #1 Rebellion (3:19.449) van Andre Lotterer, Bruno Senna en Neel Jani. De auto moest net iets meer dan 4 seconden toegeven op de snelste Toyota. Op P6 vinden we de DragonSpeed van Renger van der Zande. De snelste van alle deelnemende Nederlanders deelt zijn auto met Henrik Hedman en Ben Hanley en zal voor een algemeen podium, en misschien wel een overwinning, strijden. Jenson Button start vanaf de 7e positie.
Waar Ho-Pin Tung vorig jaar tijdens de race nog tot een indrukwekkend podium kwam, heeft de Nederchinees met zijn 19e startplaats (3:27.120) een aantal auto’s in te halen om het trucje te kunnen herhalen. Racing Team Nederland is te vinden op de 23ste positie, dankzij hun tijd van 3:28.111. Het team van Ate Dirk de Jong start vanaf de 30ste positie, waarmee ze de langzaamste LMP2-auto zijn. De Ligier kwam niet verder dan een tijd van 3:39.518.
In de GTE Pro-klasse mag Porsche zichzelf op de schouder kloppen. De Duitsers hebben een heuse front row lockout, die aangevoerd wordt door de in Rothmans kleuren gehulde #91 911 RSR. Gianmaria Bruni kwam tot een tijd van 3:47.504. De Porsches worden vooral achtervolgd door de Ford’s GT en Ferrari’s 488 GTE. De BMW M8 GTE van Nicky Catsburg kwam niet verder dan een 43ste positie, dankzij een tijd van 3:50.596. Jeroen Bleekemolen start vanaf de twee-na-laatste positie. De Ferrari, die meedoet in de GTE Am-klasse, waarmee Jeroen de 24 uur van Le Mans gaat rijden wist niet sneller dan 3:54.000 te gaan.
32 reacties
Maar dat zal inmiddels wel niet meer te doen zijn omdat je helemaal vastgesnoerd zit.
De start met sprint naar de overkant was behoorlijk riskant, omdat vele coureurs de veiligheidsgordels negeerden en de eerste lange ronde gebruikten om zich helemaal in te snoeren. Eerste teams die daar echt een punt van maakten waren Chapparal in 1967 (baas Jim Hall eistte dat zijn rijders eerst hun gordels omdeden, waardoor beide auto’s als laatste aan de race begonnen) en Ford in 1969. Of meer bepaald Jacky Ickx, die rustig naar zijn auto liep en zich tergend langzaam insnoerde, terwijl de rest er al lang van tussen was. Dat Ickx gelijk had bleek helaas nog de eerste ronde, want Porsche rijder John Woolfe had zich niet ingesnoerd, crashte bij Maison Blanche en werd uit de auto gegooid. Hij was op slag dood. Een jaar later werd de traditionele Le Mans start afgeschaft en startten coureurs voor het eerst zittend in hun auto, al moesten ze m nog wel starten. In 1971 koos men definitief voor de Rolling Start.
Dan is Badr Hari ook geen Nederlander?
Ik gun het hem overigens wel van harte, die triple crown. Vorig jaar, tijdens de Indy 500, had ie óók al zo veel pech.
Daar krijgt ie per race overigens een miljoentje of 2 voor. In plaats van het gezeur dat we elke race van Fernando mogen aanhoren zou je alleen al daarom verwachten dat hij iedere keer dat hij in en uit een McLaren stapt spontaan begint te janken van plezier.
Nu hij door een paar jaar geleden voor McLaren te kiezen voor de zoveelste keer op het verkeerde paard heeft gewed en een nieuw kampioenschap er niet in zit richt hij zijn pijlen op de triple crown. Maar de manier waarop dat gebeurd vind ik nogal geforceerd.
Om in te stappen in de LMP1 voor de race in Le Mans heeft Toyota Anthony Davidson vriendelijk gevraagd op te bokken. Niet netjes om een collega zo te benadelen. Voor de indy 500 van 2017 is speciaal voor Alonso een auto op de grid gezet. Hij gaat dus door roeien en ruiten om uiteindelijk toch nog iets van zijn wat verbleekte loopbaan te maken.
Alonso heeft ook al meermaals gezegd dat hij de F1 niet meer zo leuk vindt, terwijl de andere klasses dat wel zijn. En dat die Davidson moest optyfen of dat Alonso speciaal een auto heeft gekregen voor de Indy 500? Volgens mij is dat toch een beslissing van de teams en niet van Alonso zelf.