Nederlandse wagenpark wederom schoonste van Europa

Auteur: , Geen reacties

Nee, daarmee doelen we niet op het uiterlijk van wat je hier zoal op de weg tegenkomt.

Zwarte BMW i8

Evenals over het jaar 2013 blijkt dat het Nederlandse wagenpark vorig jaar op basis van de fabrieksgegevens betreffende de uitstoot het schoonste wagenpark van Europa heeft. De Nederlandse auto heeft gemiddeld een uitstoot van 106,8 gram CO2 per kilometer, waarschijnlijk vooral dankzij onze bijtellingsregelingen.

Per nieuw verkochte auto boeken we een winstje van 2,1 gram per kilometer ten opzichte van 2013, een zeer bescheiden verbetering dus. Het EV-vriendelijke Noorwegen (de nummer 4 op de lijst) doet het met 12,6 gram/km bijvoorbeeld stukken beter en komt uit uit ruim 110 gram per kilometer. Griekenland en Portugal maken het podium compleet.

Het aandeel elektrische auto’s binnen het volledige Europese wagenpark bedroeg overigens 0,45%, maar dankzij verschillende stimulerende maatregelen vanuit de Noorse overheid bedroeg het aandeel aldaar 12,4%. Onder de fabrikanten gaat Renault met het goud naar huis. De Fransen wisten, mede dankzij de Zoe, de CO2-uitstoot van hun verkochte auto’s met gemiddeld 1,8% te verminderen. Peugeot en Citroën pakten plaats twee en drie.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).